Segít-e a csukláson a lélegzet visszatartása?

Hogyan állítsuk el a csuklást? Sok tippet kaphatunk ehhez: igyunk vizet, tartsuk vissza a lélegzetünket, ijesszenek meg minket. Ám a csuklásnak nagy jelentősége van - az ember életének legkorábbi szakaszában!

Több elmélet is létezik arra, hogy miért csuklunk - magyarázza Jens Kessler, a heidelbergi egyetemi klinika munkatársa, aki egy olyan - a világon is ritkaságnak számító - terápiás központban dolgozik, ahol a csuklást tudományosan kutatják.

A Spiegel Online-nak nyilatkozva Kessler elmondta, hogy a csuklás keletkezésének egyik magyarázata arra a megfigyelésre alapozódik, hogy a magzatok sokat csuklanak.

Meglepő gyógymódok A legtöbbünknek megvan a jól bevált házi gyógymód-tárja, melyekhez a leggyakoribb problémák esetén nyugodtan nyúlhatunk. Érdemes azonban áttanulmányozni cikkünket, új ötleteket is adunk! Kattintson! Eszerint a csuklás kiváltó oka, hogy a magzat túl sok magzatvizet nyel le, a gyomra pedig ezért kitágul. A felnőttek is azért csuklanak sokszor, mert túl gyorsan esznek vagy isznak. A csuklás ebből a szempontból akár a magzati élet "emlékeként", "maradványaként" is felfogható - a magzat számára ez fontos "légzőmozgás", mivel ilyenkor a légzést "gyakorolja". Vagyis ez egyfajta felkészülés a születés utáni életre.

A csuklás ugyanis nagyon hasonló a légzéshez - magyarázza Kessler. Döntő szerepe van ebben a rekeszizomnak, amely "boltívként" választja el egymástól a has- és a mellüreget. Ez a legnagyobb légző izom a szervezetünkben. Belégzéskor összehúzódik, ezzel helyet csinál a tüdőnek, így a levegő beáramlik, a mellkas kiemelkedik. Majd kitágul a rekeszizom, kevesebb hely marad a tüdőnek, így a levegő kiáramlik.

A csuklás a levegővétel visszafojtásával elmulasztható

A csuklás a levegővétel visszafojtásával elmulasztható A csuklásnál a légzés rendszerességében történik "hiba", a rekeszizom "kiesik a ritmusból". Ha a rekeszizom rosszkor húzódik össze, akkor akaratlanul is levegőt lélegzünk be. Ilyenkor, körülbelül 30 milliszekundummal később az izom "észreveszi", hogy nem jókor húzódott össze, és bekövetkezik a "csuklás".

A bolygóideg "birizgálása"

A rekeszizmot, mint minden izmot, az idegek szabályozzák. Ezért a legtöbb hagyományos, közismert módszer, amely a csuklás elállítására szolgál, ezt az "irányítást" próbálja befolyásolni. Ha valaki hideget vagy meleget iszik, akkor például a bolygóideg (vagus nervus) a toroknál reagál erre - mondja Kessler. Az olyan módszerek, mint a füljárat birizgálása a mutatóujjunkkal vagy a nyelvünk meghúzása - ezek is a bolygóidegre hatnak.

2006-ban két kutatócsoport is Ig-Nobel-díjat kapott (ez a tréfásnak, illetve feleslegesnek tűnő kutatásokat honoráló elismerés), akik olyan kísérleteket végeztek, mint például a rektális masszázzsal elállított csuklás. A kutatók egyike még a szexterápiát is javasolta, mert az orgazmus szintén stimulálja a bolygóideget. Ugyanakkor tajvani kutatók az ideg szerepét nem látják egyértelműnek, miután egy olyan tanulmányt készítettek 2012-ben, amely az eddigi kutatások összes tapasztalatát igyekezett egybefoglalni.

Segíthet a légzésszünet

A levegővétel visszatartása két okból is segíthetA levegővétel visszatartása segíthet a csuklás visszafojtásában a csuklás leállításában. Az egyik ok, hogy a légzésszünet tehermentesíti a rekeszizmot. Ilyenkor nem kell az izomnak összehúzódnia, és az ezt vezérlő ideg sem küld annyi jelet az izomnak.

Egy másik feltételezett ok szerint a lélegzet visszatartásával nő a széndioxid-koncentráció a vérben. A gáz természetes úton termelődik a szervezetünkben, és normál esetben kilélegezzük. A csuklások közötti időtartamot a széndioxid felgyülemlése viszont növelheti, azaz ritkíthatja a csuklást. Ennek oka, hogy a növekvő széndioxid-koncentráció a szervezet számára vészreakciót indít be: energiát próbál spórolni, csökkenti a csuklásszámot is.

Ezért például jó módszer lehet a csuklás elállítására, egy zacskóba ki- és belélegezni, így a széndioxid mennyiségét fokozhatjuk a vérben, ami a csuklás ellen hat. Tudományosan persze ez a módszer sincs alátámasztva. A pszichénkre ugyanakkor sok minden hathat, például a "megijesztés". Éppen ezért a csuklás leállításánál bármilyen módszer hatékony lehet - már amiben "hiszünk".

Rendkívül ritka esetben a csuklás krónikussá, azaz tartóssá válhat. A heidelbergi egyetemi klinika speciális részlegén az utóbbi években 150 pácienst kezeltek ilyen tünetekkel. Főleg férfiakat érint ez a jelenség, aminek az okát nem ismerik a kutatók. A krónikus csuklás súlyos betegségek jele is lehet esetenként - szívinfarktus vagy tumor jöhet szóba -, de sokszor a stressz okozza, illetve valamilyen lelki eredetű tényező. Aki két napnál tovább csuklik, annak orvoshoz kell fordulnia - írja a Spiegel Online.

Összegzésképpen megállapítható: vannak arra utaló jelek, hogy a lélegzet visszatartása képes a csuklásra hatni, ugyanakkor ezek az ismeretek nem tekinthetők biztosnak. A tapasztalat azt mutatja: minden embernél valami más segíthet. Gyakran az is elég, ha eltereljük a figyelmünket, és időt hagyunk, hogy a rekeszizmunk újra lecsillapodjon.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: