Perui kovaföld: csodaszer vagy kamu?

Tényleg már csak az örök élet és az ingyensör hiányzik a perui kovaföldet forgalmazók ígéretei közül. Az étrend-kiegészítők új "sztárjáról", akárcsak időnként a "C-vitaminban gazdag citromlevekről", azt is állítják, hogy "kipucolja" a beleket és az ereket, sőt még a rákot is gyógyítja - írja a hvg.hu "kovaföld-kritikájában".

A cikk szerzőinek úgy rémlik, hogy tavaly nyáron debütált a magyar "alternatív" webáruházak és bioboltok kínálatában a perui kovaföld, amely az utóbbi hetekben és hónapokban igazi trendszetterré nőtte ki magát a megváltásra szakosodott étrend-kiegészítők piacán. Szinte minden netes fórumon, főként a Facebookon szaladtak bele a porba, de számtalan beszélgetés során is próbálták meggyőzni őket olyasmikről, hogy: "A perui kovaföld nem csodaszer, hanem az emberi szervezet az, amely képes megújulni, ha tisztán rendeltetésszerűen működik. Más kovaföldekkel ellentétben, egyedül a perui képes kivezetni a baktériumokat, a vírusokat és a nehézfémeket a szervezetből, pusztán a szerkezetéből adódóan" - Mivel egyrészt a hvg.hu-nál régen hallottak ennyi jól hangzó bullshitet, másrészt valaha jártak kémiaórára is, úgy érezték, hogy itt az ideje egy alapos diétakritikának.

kovaföld
A kovaföld kémiai tesztje. Mesés tulajdonságok

A perui kovaföld nélkülözhetetlen az élethez!

A kínzó kérdések sora eleve ott kezdődik, hogy egyáltalán mi ez a sárgásfehér por formájában kapható perui kovaföld? A legfőképpen méregtelenítésre, illetve a rejtélyes, ám annál fenyegetőbben hangzó szilícium-dioxid-hiányos állapotokra ajánlott készítmény lényegében nem más, mint a kovamoszatok és a kovaszivacsok maradványa. Mivel ezek a sugárállatkák és egysejtű kis lények vázuk legfőbb alkotóelemeként a szilíciumot használják fel, elporladásuk után amorf szilícium-dioxidot hagynak örökül. Na, ez az, amit némi színkeverés után eladnak nekünk - mondják a megkérdezett szakértők.

Kiss Anna dietetikus és Tóth Barbara, a Szegedi Egyetem gyógyszerészei azt is erősen gyanítják, hogy a perui inkább csupán a fantázia szülte, egzotikus hatást keltő eposzi jelző a kovaföld előtt, mintsem a pontos származási hely megjelölése.

Jó lenne egy olyan tabletta, ami a megfázástól kezdve a rákig mindent gyógyít? A csodaszert Magyarországon sok helyen lehet kapni, pedig tiltólistás. És hatalmas kamu. Részletek!

Bár ez lenne a legnagyobb csúsztatás az "igazi" perui csodafölddel kapcsolatban! A kovapor fogyasztásának nélkülözhetetlenségéről győzködő leírások egyik legszebb momentuma, mikor félrevezetően a Nobel-díjas Adolf Butenand professzort idézik, aki állítólag kijelentette, hogy az élet nem is létezhetne szilícium-dioxid nélkül. Valóban nem, a kovamoszat élete semmiképp. Ha az emberi élet szilíciumalapú lenne, akkor mi lennénk E. T. A. Hoffmann novellájából a homokember. Köszönjük, az emberi élet továbbra is szénalapú, Buthenand professzor pedig a nemi hormonok kimutatásáért kapott kémiai Nobel-díjat 1939-ben, amit egyébként Adolf Hitler őszinte híveként a náci párt nyomására akkor át sem vett. "Bevett fogás ezeknél a szezonális csodaszereknél Nobel-díjasokra hivatkozni. Szent-Györgyi Alberttől is eljutottak már páran addig, hogy a citromlé gyógyítja a rákot" - figyelmeztet Tóth Barbara.

Jegyezzük meg, hogy a hvg.hu szerzői egyetlen összefüggésre nem gondoltak a Nobel-díj és a kovaföld viszonyában. Alfred Nobel svéd kémikus az igen robbanékony és balesetveszélyes nitroglicerint kovafölddel itatta fel, s ezzel hozta létre az első stabil korszerű robbanóanyagot, a dinamitot. Ebből gazdagodott meg annyira, hogy megalapíthatta a Nobel-díjat. A cikk viszont pontosan felfedte, hogy a kovaföld szerintük mekkora durranás.

A hvg.hu összesen 7+1 pontban sorolta fel a kovaföldről szóló csodákkal kapcsolatos álláspontját. Az ezeket tartalmazó teljes cikk itt olvasható.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)