Perui kovaföld: csodaszer vagy kamu?

Tényleg már csak az örök élet és az ingyensör hiányzik a perui kovaföldet forgalmazók ígéretei közül. Az étrend-kiegészítők új "sztárjáról", akárcsak időnként a "C-vitaminban gazdag citromlevekről", azt is állítják, hogy "kipucolja" a beleket és az ereket, sőt még a rákot is gyógyítja - írja a hvg.hu "kovaföld-kritikájában".

A cikk szerzőinek úgy rémlik, hogy tavaly nyáron debütált a magyar "alternatív" webáruházak és bioboltok kínálatában a perui kovaföld, amely az utóbbi hetekben és hónapokban igazi trendszetterré nőtte ki magát a megváltásra szakosodott étrend-kiegészítők piacán. Szinte minden netes fórumon, főként a Facebookon szaladtak bele a porba, de számtalan beszélgetés során is próbálták meggyőzni őket olyasmikről, hogy: "A perui kovaföld nem csodaszer, hanem az emberi szervezet az, amely képes megújulni, ha tisztán rendeltetésszerűen működik. Más kovaföldekkel ellentétben, egyedül a perui képes kivezetni a baktériumokat, a vírusokat és a nehézfémeket a szervezetből, pusztán a szerkezetéből adódóan" - Mivel egyrészt a hvg.hu-nál régen hallottak ennyi jól hangzó bullshitet, másrészt valaha jártak kémiaórára is, úgy érezték, hogy itt az ideje egy alapos diétakritikának .

kovaföld
A kovaföld kémiai tesztje. Mesés tulajdonságok

A perui kovaföld nélkülözhetetlen az élethez!

A kínzó kérdések sora eleve ott kezdődik, hogy egyáltalán mi ez a sárgásfehér por formájában kapható perui kovaföld? A legfőképpen méregtelenítésre, illetve a rejtélyes, ám annál fenyegetőbben hangzó szilícium-dioxid -hiányos állapotokra ajánlott készítmény lényegében nem más, mint a kovamoszatok és a kovaszivacsok maradványa. Mivel ezek a sugárállatkák és egysejtű kis lények vázuk legfőbb alkotóelemeként a szilíciumot használják fel, elporladásuk után amorf szilícium-dioxidot hagynak örökül. Na, ez az, amit némi színkeverés után eladnak nekünk - mondják a megkérdezett szakértők.

Kiss Anna dietetikus és Tóth Barbara, a Szegedi Egyetem gyógyszerészei azt is erősen gyanítják, hogy a perui inkább csupán a fantázia szülte, egzotikus hatást keltő eposzi jelző a kovaföld előtt, mintsem a pontos származási hely megjelölése.

Jó lenne egy olyan tabletta, ami a megfázástól kezdve a rákig mindent gyógyít? A csodaszert Magyarországon sok helyen lehet kapni, pedig tiltólistás. És hatalmas kamu. Részletek!

Bár ez lenne a legnagyobb csúsztatás az "igazi" perui csodafölddel kapcsolatban! A kovapor fogyasztásának nélkülözhetetlenségéről győzködő leírások egyik legszebb momentuma, mikor félrevezetően a Nobel-díjas Adolf Butenand professzort idézik, aki állítólag kijelentette, hogy az élet nem is létezhetne szilícium-dioxid nélkül. Valóban nem, a kovamoszat élete semmiképp. Ha az emberi élet szilíciumalapú lenne, akkor mi lennénk E. T. A. Hoffmann novellájából a homokember. Köszönjük, az emberi élet továbbra is szénalapú, Buthenand professzor pedig a nemi hormonok kimutatásáért kapott kémiai Nobel-díjat 1939-ben, amit egyébként Adolf Hitler őszinte híveként a náci párt nyomására akkor át sem vett. "Bevett fogás ezeknél a szezonális csodaszereknél Nobel-díjasokra hivatkozni. Szent-Györgyi Alberttől is eljutottak már páran addig, hogy a citromlé gyógyítja a rákot" - figyelmeztet Tóth Barbara.

Jegyezzük meg, hogy a hvg.hu szerzői egyetlen összefüggésre nem gondoltak a Nobel-díj és a kovaföld viszonyában. Alfred Nobel svéd kémikus az igen robbanékony és balesetveszélyes nitroglicerint kovafölddel itatta fel, s ezzel hozta létre az első stabil korszerű robbanóanyagot, a dinamitot . Ebből gazdagodott meg annyira, hogy megalapíthatta a Nobel-díjat . A cikk viszont pontosan felfedte, hogy a kovaföld szerintük mekkora durranás.

A hvg.hu összesen 7+1 pontban sorolta fel a kovaföldről szóló csodákkal kapcsolatos álláspontját. Az ezeket tartalmazó teljes cikk itt olvasható .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)