Pajzsmirigyzavart jelezhet a horkolás

Bár vannak jellegzetes tünetei, akadnak nem tipikus jelek is, amelyek a pajzsmirigy működési zavaraira utalnak.

A horkolás a felső légutak lágy szöveteinek (szájpadlás, nyelvcsap, nyelvgyök, torok) vibrációja eredményeként jön létre, és okozhatják az alvás közben ellazuló izmok és kötőszövetek, de akár a légutak szűkülete is, amely a levegő áramlásának megváltozása miatt hoz létre hanghatást.

horkolás
A horkolás kellemetlen a környezetnek, és káros az alvónak. Betegséget jelezhet

A horkolásnak több fokozata is van az enyhétől a súlyosig. Azt, aki csak zavaró hangokat ad ki alvás közben, habituális horkolónak nevezik: ilyenkor nincs légzéskimaradás, és nincs a háttérben komoly, egészséget veszélyeztető állapot. Ennek ellenére érdemes bizonyos időközönként orvossal ellenőriztetni. Közepes fokú a horkolás, ha a légzés maximum 30 alkalommal legalább 10 másodpercre megszakad. A kimaradt levegővételek negatívan befolyásolják a pihenést, többször megszakítják az alvást, noha a horkoló erre nem emlékszik, csak azt érzi, hogy kialvatlan . Súlyos esetről van szó, ha óránként 30-nál is többször megszakad a légzés 10 másodpercnél hosszabb időre, ilyenkor ugyanis oxigénhiány lép fel, ami keringési rendellenességeket, infarktust vagy sztrókot is okozhat, emellett tartós kialvatlanságot eredményez.

Pajzsmirigyproblémák is kiválthatnak horkolást. A túlműködés miatt megnagyobbodott pajzsmirigy ugyanis szűkíti a légutakat, ami horkoláshoz vezethet. Ennek többek között a pajzsmirigy gyulladása, a szerv autoimmun betegsége (Graves-Basedow kór), vagy akár az is oka lehet, ha az agyalapi mirigyben a pajzsmirigy hormonelválasztást serkentő hormonja túltermelődik.

Ha horkolás miatt rosszul alszunk, akkor nemcsak másnapi teljesítményünket kockáztatjuk, de számos egészségi probléma kialakulására is nő az esélyünk. Mit tegyünk tehát a horkolás ellen? Részletek!

Mindazonáltal jóval gyakrabban okoz horkolást a pajzsmirigy-alulműködés eredményeként kialakuló túlsúly és elhízás, amely nemcsak szűkebb légutakat eredményez, hanem általános izomtónus-gyengeséggel is jár. A pajzsmirigy-alulműködés jelei nagyban hasonlítanak más betegségek szimptómáira, ezért diagnosztikája gyakran nehéz. Ráadásul nagyon hasonlóak a tünetek a jódhiány miatt kialakuló, illetve a Hashimoto-pajzsmirigy-alulműködés, továbbá a terhesség után észlelt, úgynevezett postpartum thyreoiditis esetében is.

Ha felmerül a gyanú, gégészeti vizsgálat, valamint pajzsmirigy-vizsgálat segíthet a diagnózisban. A horkolás kezelése függ a kiváltó tényezőktől, de megelőzéséért sokat tehetünk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)