Pajzsmirigyprobléma: mi utalhat rá?

A pajzsmirigy túl- és alul- is működhet, vagyis túl sok és túl kevés hormont is termelhet, ezért nagyon változatos tünetekkel jelentkezhetnek a problémák.

A pajzsmirigy a nyak középső részén elhelyezkedő, pillangó formájú szerv, mely az egészségünkhöz nélkülözhetetlen hormonokat termel. A pajzsmirigy hormonjai irányítják például az anyagcserét, de a bőr, a vesék, a szív, az agy és a máj megfelelő működésében is nagy szerepet játszanak. Emiatt a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák nagyon sokféle formában jelentkezhetnek. A pajzsmirigy rendellenességei között találhatjuk a pajzsmirigy gyulladását, daganatát, alul- és felülműködését is.

A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, egyénenként eltérőek, és sokszor összekeverhetőek egyéb betegségek tüneteivel, ezért rengeteg olyan beteg lehet, akik csak csendben szenvednek, anélkül, hogy megfelelő kezelést kapnának a pajzsmirigyproblémáikra. Lássuk, milyen tünetek esetén gyanakodhatunk pajzsmirigybetegségekre.

Így jelzi a pajzsmirigy, hogy baj van

Állandó kimerültség

Ha folyton fáradtak, kimerültek vagyunk, és még a legegyszerűbb feladatok elvégzése is nehezünkre esik, az összefügghet a pajzsmiriggyel . Ez vagy álmatlansággal, elalvási nehézségekkel, vagy nem elég pihentető alvással, esetleg napközbeni ólmos fáradtsággal együtt jelentkezhet.

Hirtelen testsúlyváltozások

A hirtelen, megmagyarázhatatlan és szélsőséges fogyás vagy hízás a pajzsmirigyproblémákra figyelmeztető jel lehet. A fogyás, illetve a hízás akkor is bekövetkezhet, ha az érintett speciális étrendet, edzéstervet követ.

Depresszió és szorongás

Amennyiben depressziós , szorongásos tüneteink vannak, esetleg pánikrohamok törnek ránk, és ezek sem a pszichoterápiára, sem pedig a gyógyszeres kezelésre nem reagálnak, érdemes a pajzsmirigyet is ellenőriztetni. A pajzsmirigy által előállított hormonok ugyanis hatással vannak az agy szerotoninszintjére is - ez a hormon a felelős a jókedvünkért és a motiváltságért. A nem megfelelő szerotininmennyiség depressziót, hangulati ingadozásokat, illetve pánikreakciókat is okozhat.

A hajhullás pajzsmirigyproblémákra is utalhat

A hajhullás pajzsmirigyproblémákra is utalhat

Menstruációs zavarok

A menstruációs zavarok , a túl hosszú vagy túl rövid ciklus, a szabálytalan menstruáció, az igen erős vagy fájdalmas menstruáció, esetleg a havi vérzés elmaradása nemcsak a női hormonok miatt alakulhatnak ki, hanem a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködése is befolyásolhatja ezeket. Gyakran azért derül fény a pajzsmirigyproblémákra a hölgyeknél, mert nem sikerül teherbe esniük.

Pajzsmirigyre: galajt! A nyirokrendszer és ezáltal a pajzsmirigy megbetegedéseire az egyik legjobb természetes gyógymód a közönséges galaj gyógynövény. Teaként és borogatásként is használjuk, így!

Hajhullás

A hajhullás (illetve a szemöldök és más testrészek szőrzetének megritkulása) szintén a pajzsmirigy zavaraira utalhatnak. A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje megzavarhatja a haj növekedési ciklusát, emiatt jóval több hajszálat veszítünk el, mint normál esetben. A pajzsmirigyproblémákra utalhat emellett a haj-, illetve a fejbőr szárazsága, a haj elvékonyodása vagy töredezetté válása.

Állandó hideg- vagy melegérzet

Ha folyton fázunk, esetleg állandóan melegünk van (és ezt semmilyen egyéb külső vagy belső tényező nem indokolja), az szintén a pajzsmirigy betegségét jelezheti. A pajzsmirigyhormonok szintjében bekövetkező változások ugyanis hatással vannak a szervezetünk testhőmérséklet-szabályozó képességére is.

Bőrproblémák

Ha a szervezetünkben túl kevés a pajzsmirigyhormon, a bőrünk kiszáradhat , sápadttá, fakóvá, viszketővé válhat, a körmünk is töredezhet, emellett pedig jóval kevesebbet izzadunk. A pajzsmirigyhormon túltermelődése ezzel szemben állandó és fokozott izzadással és folytonos viszketéssel járhat együtt.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: