Oltás, ami nemcsak az adott kórtól véd

A kanyaró elleni oltás nemcsak a ragályos betegségtől véd meg, hanem annak eddig alulbecsült következményétől is.

Régóta köztudott, hogy a kanyaró hetekre, hónapokra legyengíti az immunrendszert, és fennáll a kockázata annak, hogy a betegségen átesettek, különösen a gyermekek más súlyos fertőzést is megkapjanak. A szakemberek egy új tanulmányban kiderítették, hogy ez a sérülékenység sokkal hosszabb ideig - mintegy három évig is - eltart, mint korábban feltételezték - tudatta az MTI.

A kanyaróoltás előnye is hosszabb távon érvényesül a feltételezettnél. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy kanyaróoltás-kampányt követően csökkent a halálozás más fertőző betegségekből eredően.

Szakemberek szerint a tanulmány rá kell, hogy ébressze az oltás szükségességére azokat a szülőket is, akik a vakcina és az alaptalan félelmei miatt nem oltatják be gyermekeiket.

A kanyaró erősen fertőző betegség, melyet a kanyaróvírus okoz. A fertőzöttek az orr- és a torokváladékukban hordozzák a vírust. Amikor tüsszentenek vagy köhögnek, nedvességcseppek kerülnek a levegőbe. A cseppekben lévő vírusok pedig akár két órán át is aktívak maradhatnak a különböző felületeken. További információért és videóért kattintson ! A lázzal, köhögéssel és viszkető kiütésekkel kísért betegséget már évtizedekkel ezelőtt sikerült felszámolni a fejlett országokban a védőoltás bevezetésével. Fellépnek néha elszigetelt járványok ezen országokban is, ha valaki külföldről behordozza a betegséget, illetve ha megnő egy adott közösségben azoknak a száma, akik nem kapták meg a védőoltást.

Az Egyesült Államokban idén 147 ember betegedett meg, a fertőzöttek nagy része a családok által közkedvelt Disneylandben kapta meg a betegséget, amely átterjedt Mexikóra és Kanadára is, ahol 159 ember betegedett meg. Sok fertőzöttről kiderült, hogy nem kapott védőoltást.

A nemzetközi kutatócsoport tagjai tanulmányukban kanyarós eseteket elemeztek, áttekintették más fertőző betegségek halálozási arányát az előtt illetve az után, hogy az Egyesült Államokban, Angliában, Walesben és Dániában széles körű kanyaróoltási kampány folyt.

A kanyaró elleni oltás egyéb beteséggel szemben is védettséget ad

Felfigyeltek arra, hogy az oltás után valamennyi országban csökkent a kanyarós esetek száma, és csökkent a nem kanyarós fertőzések száma is. Az Egyesült Államokban például a légúti és hasmenéses fertőzésekből eredő elhalálozás 100 ezer lakosra vetítve 18 volt az oltási kampány előtt, utána ez a szám hatra csökkent.

Matematikai modellezéssel kiszámolták, hogy két-három év szükséges ahhoz, hogy kanyaró után az immunrendszer újraépüljön. A Science című folyóirat csütörtöki számában megjelent tanulmányt a Bill és Melinda Gates Alapítvány és az amerikai szövetségi kormány támogatta.

"A kanyaró megelőzésével megőrizhető az emberi szervezetnek azon képessége, hogy számos más fertőzésnek ellenálljon" - hangsúlyozta Michael Mina, az Emory Egyetem orvostanhallgatója, a tanulmány egyik szerzője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Reggelig az ország északi felén lesz erősebben felhős az ég, amely délelőtt átmenetileg csökken. Ezt követően az északkeleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg nyugaton, délnyugaton többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Az északi, majd napközben az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, de kis eséllyel a nyugati határszélre is besodródhat egy-egy csapadéktömb. A szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és megélénkül. Zivatar környezetében erős lökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra