Nyolcezer élet menekült meg az elmúlt húsz évben

Húsz év alatt nyolcezerrel csökkent az akut infarktusban meghaltak száma - mondta Édes István kardiológusprofesszor a Debreceni Kardiológiai Napok keretében csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Édes István elsősorban a javuló ellátással, az Európában is példaértékű azonnali katéterterápiás beavatkozási lehetőségek megvalósításával magyarázta az eredményeket.

A kongresszus elnöke elmondta azt is, hogy az elmúlt húsz évben négy esztendővel nőtt a születéskor várható élettartam, ebből két év köszönhető a szív- és érrendszeri betegségek javuló ellátásának.

Czuriga István címzetes egyetemi tanár, a kongresszus titkára hozzátette: kongresszusuk az elmúlt 16 évben az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált. Az idei tanácskozás több mint ezer résztvevője elsősorban a koszorúér-betegségek és a szívritmuszavarok időszerű kérdéseiről, terápiájáról kap tájékoztatást. A főként gyakorlati-klinikai jellegű fórumon megismerhetik a világban alkalmazott legújabb kardiológiai irányelveket és ajánlásokat is - fűzte hozzá a professzor.

Csiba László neurológusprofesszor a konferencián az agyi erek, a koszorúerek és az alsó végtagi perifériás erek megbetegedése közös gyökerének az érelmeszesedést nevezte. Ezért indokolt lenne e három megbetegedés együttes szűrésének bevezetése Magyarországon, bár ennek jelenleg szemléleti és anyagi akadálya egyaránt van - mondta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: