Nyakba akasztható doboz figyeli szívünket

Főleg szívritmuszavarok és egyéb elváltozások kimutatására szolgál az a kis, nyakba akasztható készülék, amely 24 órán keresztül rögzíti szívünk rezdüléseit. A vizsgálat veszélytelen, ám nem árt előre felkészülni rá.

A 24 órás EKG-vizsgálatot , (más néven holter) azoknál a szívbetegeknél alkalmazzák, akiknél fontos a ritmuszavarok, vagy olyan elváltozások kimutatása, amely esetleg egy egyszerű EKG-vizsgálat során nem biztos, hogy jelentkeznek. Különösen szívrohamok után gyakori eljárás, hogy a kardiológus egy napra felhelyezi a gépet, amellyel így a gyógyszeres kezelés hatásosságát is ellenőrizni lehet.

Vérnyomása változásairól vezessen naplót a HáziPatika.com-on! A vizsgálat lényege a szív elektromos tevékenységének folyamatos, 24 órán át tartó rögzítése, amely a mindennapos megszokott tevékenység közben zajlik. Normális esetben a szívverések száma a fizikai terhelésnek, illetve a nyugalmas időszakoknak megfelelően változik, ritmuszavar nem mutatható ki, és nincsenek a szív oxigénhiányos állapotára utaló jelek.

Kóros esetben ritmuszavarok , oxigénhiányos időszakok mutathatók ki, melyek esetleg egybeesnek azokkal az időszakokkal, amikor a beteg szívpanaszokat, szorító mellkasi fájdalmat érzett.

Hogy készüljünk fel a vizsgálatra?

A 24 órás EKG lényege, hogy a holter gépet egy napra felteszi a szakorvos, majd következő nap kell visszamenni a rendelésre, ahol szakszerűen leveszik, az eredményt pedig kiértékelik. Mivel a gép egész nap a testen lesz, nem szabad levenni és víz sem érheti, praktikus előtte mosakodni. Ha a páciens férfi és erős mellkasszőrzettel rendelkezik, érdemes leborotválni, hogy a szerkezet tappancsai jól feltapadjanak. A minél jobb eredmény érdekében hasznos, ha egy kis méretű jegyzetfüzetet is tartunk magunknál erre az egy napra, hogy az egyes tevékenységet (séta, étkezés, lépcsőzés, alvás) pontosan feljegyezhessük.

Nyakban hordható kis készülék

A vizsgálathoz öntapadó tappancsokat (elektródákat) ragasztanak a mellkasra, melyeket vezetékek segítségével kötnek össze egy hordozható kisrádió méretű szerkezettel, amely a nyakban lóg, és a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. Eközben a páciens nyugodtan végezheti napi megszokott tevékenységét, amit pontos időmegjelöléssel fel is kell, hogy jegyezzen.

Kalkulátorunkkal kiszámolhatja, mekkora az Ön ideális vérnyomása! A beteg feladata a mérés közben, hogy ha kellemetlenséget, szívpanaszt észlel, akkor a készülék erre a célra kialakított gombját nyomja meg. A készülék ezt a jelet is adatként rögzíti, és az adatok kiértékelésnél fontos információval szolgál az orvosnak.

A vizsgálat teljesen veszélytelen és fájdalommentes, pusztán a szerkezet viselése okozhat kis kellemetlenséget.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)