Nemzőképesség és cisztás fibrózis

A nemzőképesség és a tüdőátültetés összefüggésére kérdezett rá egy olvasónk az Orvos válaszol rendszerben. A kérdésre Dr. Balogh István, mikrobiológus, őssejt-szakember válaszolt.

Egyszerű, lényegre törő kérdést tett fel egy olvasónk. A cisztás fibrózisos férfiak 90 százaléka nemzőképtelen (természetes úton). Tüdőátültetés után is ezt lehet mondani? – kérdezte dr. Balogh István, mikrobiológus, őssejt-szakembert.

A szakértő válasza

A cisztás fibrózisban szenvedőknél a külső elválasztású mirigyekben termelt váladék sűrűsödik be a rossz kloridion transzport miatt. Ez érinti a nemzőszerveket is, bár főképpen a férfiak esetében jelent gondot: az ondófolyadék sűrű volta és az alacsony spermiumszám miatt szinte minden férfi beteg nemzőképtelen természetes úton.

Cisztás fibrózis esetén hogyan lehet gyermek?

A tüdőtranszplantáció a légzésre megoldás, a nemzőképességre azonban nem.

Nincs azonban reménytelen eset. Hogy hogy lehet gyerekük a cisztás fibrózisban szenvedőknek, az kiderül dr. Balogh István válaszából.

Kérdezzen Ön is!

Az Orvos Válaszol rendszerében egyszerűen felteheti kérdését: kérdésének adjon egy címet, majd 2000 karakterben fogalmazza meg problémáját, amire választ vár. Ezután rendeljen szakterületet hozzá, és ha szeretné, csatolja mellé beszkennelt leletét, vagy egy fotót, táblázatot, ami segít árnyalni a kérdést, szemléltetni a panaszt, amivel kapcsolatban kérdése merült fel. Ha a feltett kérdésre a szakértő reagált, arról minden esetben e-mailben értesítjük a felhasználót!

Tegye fel a kérdését a megfelelő szakértőnek, kattintson!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)