Naponta kellene csokoládét enni

A kakaóban lévő anyagok védik a szívet, javítják a memóriát és a pszichét - ezt korábban is lehetett tudni. Ám a csokoládé egy kutató szerint még fogyásra is jó lehet.

Beatrice Golomb, a Kaliforniai Egyetem kutatója szerint a csokoládé annyira hasznos, hogy lehetőleg naponta több darabocskát is meg kéne ennünk belőle. A kaliforniai kutatónő most azt is kiderítette egy tanulmányában, hogy a csokoládét szerető és azt fogyasztó emberek soványabbak , mint azok, akik nem esznek ilyen finomságot.

Munkatársaival együtt ezer amerikai táplálkozási szokásait és egészségi állapotát mérték fel. Minden várakozás ellenére azt mutatták az adatok, hogy a csoki fogyasztása a soványabb emberekre jellemző. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy kilószámra kéne habzsolnunk ezt a finomságot. Az elmúlt évtizedekben százszámra jelentek meg a tanulmányok a csokoládéfogyasztásról és a kakaó élettani hatásáról. Általánosságban a kakaóról elmondható, hogy jót tesz a szívnek, a véredényeknek, az emlékezetnek és a léleknek.

Mi jobb a májnak? Nincs olyan ember, aki ne vétkezett volna már párszor a mája ellen, a baj akkor van, ha valaki elveszíti a mértéket. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni. Érdekli a cikk, kattintson ! Maga Golomb sem állítja, hogy mértéktelenül fogyasszunk csokoládét. Ám a rendszeres csokievők nem kövérebbek - állítja. Sőt: két-három kilóval könnyebbek, mint a csokiról lemondó társaik. A tanulmány kimutatta azt is, hogy nem arról van szó, hogy aki csokit eszik, az többet mozog, sportol, és ezért soványabb. Az sem igaz, hogy összességében kevesebb kalóriát vennének magukhoz a vizsgált csokievők. Az USA-ban egyébként inkább a tejcsokit fogyasztják, nem a kalóriaszegény fekete csokoládét.

Golomb ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a vizsgálat során a csokievés gyakoriságát igyekeztek felmérni, nem az elfogyasztott mennyiséget. Az azonban egyértelmű a kutatás nyomán, hogy aki naponta eszik csokoládét, kevésbé hajlamos a túlsúlyra, feltéve, hogy nem táblaszámra tömi magába a finomságot. Beatrice Golomb sejtése szerint minderre a magyarázat az, hogy a csokoládéban lévő katekinek felgyorsítják az anyagcserét . Így a sejtek több energiát égetnek el, használnak fel.

Egy csokoládégyártó kutatóközpontjának vizsgálatai egybeesnek Golombék eredményeivel. Szerintük a fekete csokoládé több antioxidánst tartalmaz, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé. A kakaóbab egyfajta "szupergyümölcs" - állítja egy tanulmányuk. A benne lévő flavonoidok például még a vérnyomás csökkentésére is alkalmasak.

A pozitív hatásokért főleg a katekinek felelősek, amelyek a zöld és a fekete teában is megvannak. Ezek nemcsak a stresszhormonoktól védik a szervezetet, hanem bizonyos baktériumfajokat is elpusztítanak, megelőznek gyulladásokat is.

A csokoládéban lévő anyagok védenek bizonyos betegségek ellen

A csokoládéban lévő anyagok védenek bizonyos betegségek ellen

A teában átlagosan negyedannyi katekin van, mint a fekete csokoládéban. Ám ez nem azt jelenti, hogy a csokoládé négyszer egészségesebb. Mindazonáltal aki például kávé helyett teát, torta helyett pedig csokoládét fogyaszt, az valószínűleg helyesen teszi ezt.

A táplálkozáskutatók természetesen a fekete csokoládé fogyasztását javasolják, ami mindenképpen egészségesebb a tejcsokinál. Több flavonoid van benne, és kevesebb zsír, illetve monoszacharid. Márpedig a cukor és a zsír diabéteszhez, cukorbetegséghez és a túlsúlyhoz járul hozzá.

Egy svájci kutatócsoport most újabb eredménnyel gazdagította a csokoládékutatást - hogy miért a híres csokoládégyártók országában vizsgálják ezt a hatásmechanizmust, azt persze most ne firtassuk. Mindenesetre a Zürichi és Berni Egyetem közös kutatása szerint a csokoládéfogyasztók stresszhormonszintje alacsonyabb volt, mint azoké, akiknek "csoki-placebót" adtak egy kísérletben.

Hatvanöt férfivel etettek meg ugyanis fél tábla csokit (vagy ugyanolyan ízű placebót, amely azonban nem tartalmazta a kakaóban lévő flavonoidokat) és kiderült, hogy stresszes helyzetben mindannyian ugyanolyan izgatottnak érezték ugyan magukat, ám a csokifogyasztók szervezetében lényegesen kevesebb kortizol és adrenalin (mindkettő stresszhormon) keringett. Vagyis a csokoládé megnyugtatóan hat, még ha az ember ennek nincs is tudatában. A hatásmechanizmus itt elég egyszerű egyébként: a flavonoidok gátolják a mellékvesében a stresszhormonok képződését.

A cikk a http://www.welt.de összeállítása alapján készült.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: