Nagy bajt jelez, ha véres a széklet

Több súlyos betegségre is utalhat, ha a széklet vérrel keveredik.

A székletben található, szabad szemmel nem látható vér komoly bajra utalhat. Rákos betegséget is jelezhet, de egy Skóciában készült friss kutatás szerint mást is: keringési, légzőszervi, emésztési, vérzési, hormonális vagy neuropszichológiai rendellenességet. Illetve jelezhet gyulladást is a szervezetben, ami más rákos betegségekkel (nem vastagbélrákkal) vagy Alzheimer-kórral is összefügg (arra vonatkozóan is léteznek kutatási eredmények, hogy krónikus gyulladás fennállása esetén nagyobb eséllyel alakulhat ki a testben többféle ráktípus és az Alzheimer-kór is).

Mit árul el a széklet színe? A széklet mennyiségét, minőségét, állagát, színét, szagát az emésztőrendszerünk egészsége, illetve az étrendünk határozza meg, és a székletben érzékelhető változásokat érdemes figyelemmel kísérni, hiszen ezek az emésztőrendszerünk állapotára is utalnak. Kattintson !

Daganatot is jelezhet

A kutatás elég összetett volt: 134 000, 50-74 éves páciens bevonásával 2000 és 2016 közt történt. A betegek székletmintáját vastagbélrák gyanúja miatt vizsgálták, és közülük 2700 ember mintájában találtak vért. Ezután 2016-ig - illetve sajnos jó néhány esetben az ennél előbb bekövetkezett halálukig - követték nyomon ezeket a betegeket. Akiknek vért találtak a székletében, azoknál nyolcszor nagyobb volt a végzetes vastagbélrák veszélye, de náluk átlagosan 58 százalékkal nagyobb volt a kockázat arra is, hogy más betegség miatt halálozzanak el.

A széklet színe és állaga súlyos betegségekről árulkodhat
A széklet színe és állaga súlyos betegségekről árulkodhat

Ehhez kapcsolódóan egy amerikai orvos is megszólalt: a New York-i Langone Medical Center professzora, Dr. Mark Siegel megerősítette, hogy a szervezetben tartósan fennálló gyulladás összefügg a túlsúllyal , a helytelen étkezéssel, a mozgáshiánnyal és az inzulinrezisztenciával. Az orvos felhívta a figyelmet az egészségesebb életmód fontosságára - akkor is, ha nem találtak vért a székletben, de a páciens szeretné megelőzni a bajt.

Kik a legveszélyeztetettebbek? A kutatás arra is rávilágít, hogy az idősebb, szegényebb körülmények közt élő férfiaknak valamivel nagyobb az esélyük rá, hogy vért találjanak a székletmintájukban. De azoknál is nagyobb a rizikó, akik rendszeresen szedtek aszpirint vagy vérhígítókat.

Forrás: WebMD

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: