Mit kell tudni a limfocitákról?

A limfociták nyirokszervekben képződő sejtes elemek, melyek a véráramban és a nyirokrendszerben, valamint a különböző perifériás nyirokszervekben (például mandulák, lép, nyirokcsomók) keringve a szervezet védekezési mechanizmusaiban játszanak fontos szerepet.

Az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejtek - szemben a vörös vértestekkel - sejtmaggal rendelkező valódi sejtek. Az egészséges ember fehér vérsejtjeinek 50-70 százaléka granulocita, 20-40 százaléka limfocita és 2-8 százaléka monocita.

Normál tartomány

A limfocitaszám meghatározása vénás vérből történik, a normál tartományt százalékos értékben és egyéb mértékegységben egyaránt feltüntetik.

19-41%

0,9-4,44 G/L

A limfocitaszám meghatározása vénás vérből történik

Működés

A csontvelőben lévő őssejtekből a csontvelőben (B-sejtek) és a csecsemőmirigyben (T-sejtek) történő érés eredményeként a különböző idegen struktúrák felismerésére képes receptorok számtalan variációi jelennek meg a limfociták felszínén. Ezzel válnak a B- és T-sejtek a specifikus immunválasz fő komponenseivé: a B-limfociták az ellenanyag-termeléssel járó, úgynevezett humorális, míg a T-limfociták a sejtellenes immunválasz végbemenetelében játszanak fontos szerepet. Ez utóbbi főként a szerzett immunitást (és az immunológiai emlékezetet) biztosítja. A B- és a T-sejtek funkciójukat egymással és a természetes immunválasz sejtjeivel szoros együttműködésben fejtik ki.

Drámai és igen hatásos videón nézhetjük meg, hogyan néznek ki akció közben immunrendszerünk "verőemberei", a T-sejtek, és hogyan számolják fel a bennünk élősködő ráksejteket. Kattintson!

Mikor magas?

Összesen háromfajta limfocita fordul elő a természetben. A T- és B-sejteken felül ismertek még a NK (természetes ölősejtek, Natural Killer) sejtek. Az NK sejteknek a vírussal fertőzött és a tumorsejtek elpusztításában van szerepe. Az NK sejtek elégtelen működésének (immunhiányok) és túlzott működésének (immunológiai hátterű vetélések) is diagnosztikus értéke van.

Magas a limfociták száma vírus-, baktérium- és parazitafertőzésekben, szamárköhögésben, daganatok esetén, pajzsmirigy-túlműködés során, mellékvese-betegségekben és fertőzések után. Csontvelőt érintő daganatok megjelenésekor az éretlen sejtek jelenléte a jellemző. A limfociták magasabb értékét a daganatos betegségek kezeléseként alkalmazott sugárterápia, a pajzsmirigy túlműködésével járó Graves-Basedow-kór , valamint a bélrendszert érintő Crohn-betegség is okozhatja.

Mikor alacsony?

Limfocitopéniáról akkor beszélünk, ha a vénás vérben mért limfociták száma kevesebb, mint 0,9 G/L-es értéket mutat. Alacsony a limfociták száma immunhiányos betegségek, gyulladásos bélbetegség, egyes autoimmun és stressz hatására. Szintén limfocitopéniát okoz a kortikoszteroid-terápia, a daganatellenes kezelés részeként alkalmazott kemoterápiás szerek, egyes, az immunrendszer hiányos működését eredményező örökletes megbetegedések.

Amennyiben a limfocitahiány súlyos mértéket ölt, akár az életet is veszélyeztető fertőzések alakulhatnak ki, melyek kiváltói baktériumok, vírusok, gombák, paraziták egyaránt lehetnek.

Mikor javasolt a kvalitatív és kvantitatív limfocitavizsgálat?

  • Veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapot/betegség kimutatásához
  • Meddőség és visszatérő vetélések esetén
  • Krónikus visszatérő fertőzések esetén
  • Sebgyógyulási zavarokban
  • Súlyos szepszis után
  • Immunmoduláló szerek hatásának vizsgálatakor
  • Vírusfertőzések diagnosztikájához és követéséhez (HIV, HBV, HCV, CMV, EBV)
  • Lymphocytosisban immunproliferatív betegség kizárásához vagy megerősítéséhez
  • Szisztémás és szervspecifikus autoimmun betegségek aktivitásának követéséhez
  • Tumorellenes kezelések követéséhez

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet, ezt követően az északkeleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg nyugaton, délnyugaton többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Eleinte az északi, majd a déli óráktól már az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, de a nyugati határszélre is besodródhat egy-egy csapadéktömb. A szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és megélénkül. Zivatar környezetében erős lökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra