Mikor, mi történik velünk halálunk után?

Két biztos dolog van az életben: az adózás és a halál. Egyszer mindenkinek elérkezik az a pillanat az életében, amikor nem lesz többé testtudata. Azoknak, akik szeretnék tudni, hogy a halál pillanata után mi történik testükkel, a Tech Insider cikke alapján összeállítottunk egy időbeli sorrendet.

Másodpercekkel a klinikai halál bekövetkezte után az agyműködés erősen kileng, majd leáll. Mivel a test vérkeringése is leáll, a vér a test alsóbb részeibe süllyed, illetve kifehéredik a test (ez a pallor mortis), majd megkezdődik a test kihűlése: egy órával a halál után a test két fokkal, majd ezt követően óránként egy-egy fokkal tovább hűl, míg el nem éri a környezet hőmérsékletét.

Percekkel utána az oxigénhiány következtében a sejtek is felmondják a szolgálatot, majd elkezdenek felbomlani és szivárogni – ilyenkor következik be az ún. putrefaktio, azaz rothadás.

Órákkal utána jön el a rigor mortis, azaz hullamerevség, amely azért következik be, mert a felszabaduló kalcium hatására megkeményednek az izmok. Ez körülbelül 36 órán át tart. Ezt követően az izmok elernyednek, ennek hatására a belekben maradt széklet, illetve vizelet is eltávozik.

A bőr elkezd kiszáradni, ennek hatására összezsugorodik, ilyenkor ennek hatására úgy is tűnhet, hogy a haj és a körmök mintha nőnének. Már említettük, hogy a gravitáció miatt a vér a test alsóbb részeibe süllyed, ezért a bőrön vörösebb foltok is elkezdenek jelentkezni.

A klinikai halál után néhány órával beáll a hullamerevség.
A klinikai halál után néhány órával beáll a hullamerevség. Fotó: Getty Images

Napokkal később a test zöldes színt vesz fel, mivel a szervekben lévő enzimek elkezdik megemészteni saját magukat baktériumok segítségével. A test rothadása során ilyenkor kezd el putreszcin és kadaverin keletkezni – ezek azok a vegyületek, amelyek hatására a rothadó testeknek olyan jellegzetes szaga van.

Hetekkel később jelentkeznek a férgek – ezek egy héten belül képesek megemészteni a test 60 százalékát. Mindeközben a test lilás, majd feketés színt vesz fel, ahogy a baktériumok továbbemésztik. A haj, illetve a szőrzet kihullik.

Ha a testet 10 Celsius-fokon hagyjuk, akkor körülbelül négy hónapra van szükség, hogy a lágy részek is felbomoljanak és a testből csak a csontváz maradjon meg.

Forrás: iflscience.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.