Mikor, mi történik velünk halálunk után?

Két biztos dolog van az életben: az adózás és a halál. Egyszer mindenkinek elérkezik az a pillanat az életében, amikor nem lesz többé testtudata. Azoknak, akik szeretnék tudni, hogy a halál pillanata után mi történik testükkel, a Tech Insider cikke alapján összeállítottunk egy időbeli sorrendet.

Másodpercekkel a klinikai halál bekövetkezte után az agyműködés erősen kileng, majd leáll. Mivel a test vérkeringése is leáll, a vér a test alsóbb részeibe süllyed, illetve kifehéredik a test (ez a pallor mortis), majd megkezdődik a test kihűlése: egy órával a halál után a test két fokkal, majd ezt követően óránként egy-egy fokkal tovább hűl, míg el nem éri a környezet hőmérsékletét.

Percekkel utána az oxigénhiány következtében a sejtek is felmondják a szolgálatot, majd elkezdenek felbomlani és szivárogni – ilyenkor következik be az ún. putrefaktio, azaz rothadás.

Órákkal utána jön el a rigor mortis, azaz hullamerevség , amely azért következik be, mert a felszabaduló kalcium hatására megkeményednek az izmok. Ez körülbelül 36 órán át tart. Ezt követően az izmok elernyednek, ennek hatására a belekben maradt széklet , illetve vizelet is eltávozik.

A bőr elkezd kiszáradni, ennek hatására összezsugorodik, ilyenkor ennek hatására úgy is tűnhet, hogy a haj és a körmök mintha nőnének. Már említettük, hogy a gravitáció miatt a vér a test alsóbb részeibe süllyed, ezért a bőrön vörösebb foltok is elkezdenek jelentkezni.

A klinikai halál után néhány órával beáll a hullamerevség.
A klinikai halál után néhány órával beáll a hullamerevség. Fotó: Getty Images

Napokkal később a test zöldes színt vesz fel, mivel a szervekben lévő enzimek elkezdik megemészteni saját magukat baktériumok segítségével. A test rothadása során ilyenkor kezd el putreszcin és kadaverin keletkezni – ezek azok a vegyületek, amelyek hatására a rothadó testeknek olyan jellegzetes szaga van.

Hetekkel később jelentkeznek a férgek  – ezek egy héten belül képesek megemészteni a test 60 százalékát. Mindeközben a test lilás, majd feketés színt vesz fel, ahogy a baktériumok továbbemésztik. A haj, illetve a szőrzet kihullik.

Ha a testet 10 Celsius-fokon hagyjuk, akkor körülbelül négy hónapra van szükség, hogy a lágy részek is felbomoljanak és a testből csak a csontváz maradjon meg.

Forrás: iflscience.com

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.