Kóros állapotok a szívdobogásérzés mögött

Időről időre előfordul, hogy úgy érezzük, a szívünk majd kiugrik a helyéről, ez azonban olykor fontos figyelmeztető jel is lehet. Mi áll a hirtelen jött szívdobogás mögött?

Szívünk alapvetően csendben, észrevétlenül végzi a dolgát életünk folyamán, jóformán tudomást sem veszünk a létezéséről. Az idegen kifejezéssel palpitációnak nevezett állapotban viszont a szívverés bármiféle előjel nélkül hirtelen érezhetővé válik, amit az érintettek kellemetlen panaszként élnek át, nem egyszer emiatt félelemérzetük is támad. Emellett jelentkezhet fájdalom, nehézlégzés és légszomj, akár mellkasi szorító érzés is.

Szívritmuszavar, erős érzelem

A panaszt az esetek jelentős többségében szívritmuszavar vagy egy erős érzelem váltja ki. Bár gyakran egyáltalán nincs jelentősége, ha viszont rendszeresen és sűrűn előfordul, érdemes vele orvoshoz fordulni. Általános tanácsként elmondható, hogy amennyiben ilyenkor a pulzus akár a percenkénti 120-130-as érték felé emelkedik, szintén szükséges szakembernél jelentkezni a problémával.

A palpitáció sokszor igen kellemetlen érzésként jelentkezik
A palpitáció sokszor igen kellemetlen érzésként jelentkezik (Forrás: 123rf)

Az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül - felsorolt kóros állapotok egyaránt jelentkezhetnek erős szívdobogásérzéssel.

Pajzsmirigy-túlműködés

Alapvetően a nőket érintő betegség, amely során a pajzsmirigy túl sok T4 és T3 hormont termel. Ezek a sejtek energiatermelésének élettani folyamatait szabályozzák. A túlműködés egyebek mellett lehet pszichoszomatikus kiváltódású, de örökletes hajlam is állhat a hátterében. A túlzott jódfogyasztás szintén okozhat ilyen jellegű átmeneti problémát a mirigy tevékenységében. A szívdobogás mellett tipikus tünet a fogyás és a szemkidülledés, valamint a fizikai igénybevétel során túlzottan hamar fellépő kifulladás. Menstruációs zavarok, izzadékonyság és enyhe kézremegés ugyancsak felléphet. Jellegzetes panasz továbbá a hangulatingadozás és az alvászavar.

Koszorúér-betegség

Okozója az ateroszklerózis, amely során zsírt és koleszterint tartalmazó lerakódások jönnek létre az ütőerek falában. A fokozatosan növekvő plakkok idővel érszűkülethez, élelzáródáshoz vezetnek. Az így kialakuló oxigénellátási probléma olykor lehet tünetmentes, de gyakran jár panaszokkal, többnyire fájdalommal. A legenyhébb és leggyakoribb tünet az úgynevezett angina pectoris, azaz szívizom-károsodással nem járó mellkasi fájdalom. A betegség az esetek több mint felében ezzel jelentkezik. A rövid ideig tartó mellkasi fájdalom átsugározhat a nyakba, az állkapocsba és a karokba is.

Az angina pectoris előfordulása a férfiaknál négyszer gyakoribb, de a női változókor után a nemi különbségek eltűnnek. Részletek itt.

Pitvarfibrilláció

A nem kamrai eredetű szívritmuszavarok leggyakoribb formája. Főként idős korban jellemző, 70 év felett minden 10. embernél előfordul. A problémát egy ingerületátviteli hiba okozza, aminek hatására a pitvarban percenként 350-600 összehúzódás megy végbe. Ez már olyan gyors, hogy leginkább remegésként lehetne leírni. Mindez jelentősen csökkenti a vérkeringés hatékonyságát. A szívdobogásérzésen túl jelentkezhet szédüléssel, légszomjjal és csökkent fizikai terhelhetőséggel is.

Extraszisztolé

Szisztolénak hívjuk a szívizom összehúzódását, amelynek során a vér az artériákba pumpálódik. Olykor azonban a szokványos összehúzódásokat között is, soron kívül megjelenik szívverés, megzavarva ezáltal a normál ritmust. Egyes esetekben az extraszisztolét rövid szívmegállás követi, az érintettek ezt élik meg fájdalomként. gyakran olyan embereknél is jelentkezik a panasz, akik bár jó egészségi állapotban vannak, azonban túl sokat idegeskednek, aggódnak. Hipochondereknél szintén előállhat a zavar, ha úgy gondolják, szívbetegségük van.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: