Kell-e félnünk az energiatakarékos izzóktól?

Az energiatakarékos kompakt fénycsövek (CFL-ek) használatától óvnak brit orvosprofesszorok. Az EU szerint a "normális használat" nem okoz kockázatot.

Miként ítélné meg Ön azt az embert, aki egy életre elegendő régi villanykörtét halmoz fel otthon, mert úgy gondolja, hogy az energiatakarékos változatok vakságot okozhatnak? A kérdést a brit lap, a Daily Mail tette fel. És meg is válaszolja: sokan eszelősnek tartanák az ilyen alakokat.

De a szóban forgó férfiak egyike a lap szerint nem más, mint John Marshall, Nagy-Britannia egyik legkiválóbb szemspecialistája, a University College London szemészeti intézetének professzora. A szakértő még azelőtt vásárolta fel a régi égőket, hogy a kormány megtiltotta volna az importjukat. A professzor nem tudta megmondani, hány égőt vásárolt, de annyit elárult: eleget.

A szakértő nincs egyedül aggodalmaival, a másik jeles férfiú, aki szintén tart a modern égőktől, szintén brit professzor. John Hawk a bőrbetegségek szakértője. Ő is figyelmeztet arra: az újabb kompakt fénycsövek a napsütés következményeihez hasonló, leégésszerű károsodásokat okozhatnak, a bőr elöregedéséhez, sőt akár bőrrákhoz is vezethetnek. Hawk is arról számolt be, hogy otthonában nincs energiatakarékos égő. "Csomó régi villanykörtém van, még akkor vettem őket, amikor kaphatók voltak az üzletekben" - magyarázta.

Az izzószálas villanykörték egy évszázadon át használatban voltak. Ám egy EU-direktíva nyomán a brit kormány is fokozatosan betiltotta az ilyen termékek importját. Az EU-direktíva célja az volt, hogy csökkentse a karbonkibocsátást. Az energiatakarékos égők - helyesebben: kompakt fénycsövek; illetve integrált CFL-ek - állítólag 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak és tovább tartanak.

Kell-e félnünk az energiatakarékos izzóktól? (Fotó: Europress)

Az új típusú fényforrásokban argongáz és higanygőz van. Ez egy spirális csőben található, s ha a gázt melegítik, ultraibolya sugarakat termel. Ez gerjeszti a fluoreszcens festéket, illetve "fényport", amelyet a cső belsejére visznek fel. Ahogy ez a festék energiát kap, fényt bocsát ki.

Az aggodalom ebből fakad a Daily Mail szerint. E sugárzás egy része - az újabb tudományos kutatások szerint - különösen ártalmas az emberi szemnek és a bőrnek. E kutatásokról Marshall számolt be a lapnak. A fény különböző hullámhosszú sugarakból áll. Spektrumában ezért vannak különböző színek. Minél kisebb a hullámhossz, annál nagyobb a sugárzás energiája. A fény spektrumának a legkárosabb összetevői a viola, azaz ibolya színnél (illetve azon túl) fordulnak elő, a "kék szín végén" - Marshall szerint.

A hagyományos izzók nem okoznak gondot, de ezek az új fénycsövek a kék és az ultraibolya (UV) tartományban bocsátanak ki nagy erővel sugarakat. Ahogy a napsugárzás ibolyántúli összetevői elöregítik a bőrt, hasonló történik a szemben is Marshall professzor szerint. Ám míg a bőr ötnaponta megújul, a szem retináját egy életre kapjuk. A retina nagyon fontos a látás szempontjából, a szem hátsó részében található, és fényérzékeny sejteket tartalmaz. Ezek váltják ki azokat az idegi impulzusokat, amelyek a látóidegen keresztül az agyba érkeznek, ahol vizuális képet alkotunk.

A CFL-ek által kibocsátott UV-sugaraknak tartósan kitett szem károsan változhat el az új kutatások szerint. Ilyen a makuladegeneráció és a katarakta, vagyis a szürke hályog - a professzor szerint. A makuladegeneráció a retina központi részének károsodása. Ez általában az öregedéssel jár együtt. Ez és a szürke hályog a vakság legfőbb okai közé tartozik Nagy-Britanniában.

A nagy ultraibolya-sugárzásnak kitett országokban gyorsabban öregedik a szem. Ezért az Egyenlítőhöz közeledve növekszik a katarakta előfordulása. Ez nem meglepő, hiszen itt a legerősebb a napsugárzás, és így persze a spektrum összes tartományában erősebb a radiáció. A CFL-eknek hasonló hatásuk lehet. A CFL-kitettség növelheti a makula-degeneráció bekövetkezésének valószínűségét is. A legnagyobb rizikótényező itt a kor: a baj 60-80 éves kor között kezdődik. Minderről Marshall professzor az elmúlt hónapban tartott előadást kollégáinak az Optrafair nevű, optikusoknak tartott oktatási fórumon.

Ám a Daily Mail szerint nemcsak a szemünk lehet veszélyben. John Hawk professzor szerint, aki a londoni King's College-ban dolgozott nyugdíjazása előtt, és az ottani bőrgyógyászati intézet fotobiológiai egységét vezette, szintén figyelmeztet a kockázatokra. Ha tartósan túl közel vagyunk egy CFL-hez, akkor olyan mennyiségű sugárzást kaphatunk, ami káros a bőrre.

A veszély különösen nagy, ha az újfajta fénycső egy méternél közelebb van hozzánk. Márpedig ez az olvasólámpák esetében megszokott dolog. Nemcsak a bőrt károsítja az ilyen CFL, hanem kisebb és átmeneti elváltozásokat is okozhat. Ám a sugárzásnak tartósan kitett bőrben a hatások kumulálódnak, összeadódnak az évek során. A kumulatív hatás lehet égés, bőrkárosodás, elöregedő bőr, sőt akár bőrrák.

Az EU elismerte - a Daily Mail szerint -, hogy az energiatakarékos égők okozhatnak bőrkárosodást, de az unió 2008-ban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint kockázat csak 20 centiméternél közelebbi, "tartós kitettségnél" van. Ilyen esetekben a munkahelyi CFL-ek UV-sugárzásától óvni kell a dolgozókat a bőr- és retinakárosodásoktól.

Korábban arról is felvetődtek hírek, hogy a lámpák higanyt tartalmaznak, tehát ha összetörnek, akkor mérgező anyag kerülhet a levegőbe. A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal szerint ha az energiatakarékos fénycsövek összetörnek, az egészségügyi határérték hússzorosát teheti ki a higanygőz mértéke - zárt térben.

Ugyanakkor léteznek ma már kettős burkolatú fénycsövek, amelyek igyekeznek blokkolni a káros UV-sugárzást. Hawk professzor is elismeri, hogy a gyártók tesznek erőfeszítéseket a termékek javítására. Ugyanakkor abban nem volt bizonyos, mennyire sikerültek ezek a javítások. Hawk igyekezett lobbizni az EU-nál, hogy oldják fel a hagyományos égők behozatali tilalmát. Ám szerinte Brüsszel nem érdeklődött az ügy iránt.

Anne Vick, a Lighting Europe kommunikációs igazgatója (e szervezet fogja össze a fényforrásgyártó ipar cégeit) szerint nincs kockázata a CFL-eknek, mivel mind az UVA-, mind pedig az UVB-sugárzásuk a határértékeken belül van. Ez pedig garantálja szerinte a fogyasztók védelmét. Vick hozzátette: európai tudományos szakértők nem mutatták ki az UV-sugarak egészségre káros hatását, amikor az energiatakarékos égőket "normális feltételek között" használták. Azoknak a dolgozóknak, akik sok fénynek vannak kitéve, kettős burkolatú lámpák használatát ajánlják a szakértők. Az EU szóvivője a Daily Mailnek szintén úgy nyilatkozott, hogy a CFL-ek normális használata nem jelent kockázatot.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)