Jelek, amelyek pajzsmirigydaganatra utalnak

Magyarországon évente több száz embernél diagnosztizálnak rosszindulatú pajzsmirigydaganatot, emellett pedig sokaknál alakul ki jóindulatú elváltozás. Lássuk, mit érdemes tudni a probléma elterjedéséről és kezelési lehetőségeiről!

Megduplázódott a betegek száma

Mitől alakulhat ki apajzsmirigyalulműködése? Részletek itt.

Statisztikák szerint az utóbbi két évtizedben duplájára nőtt a pajzsmirigydaganatosok száma. Ennek fő oka azonban nem a betegség gyors terjedése, hanem az egyre fejlettebb diagnosztikus eszközök megjelenése, amelyek segítségével sokkal pontosabb és részletesebb képet lehet kapni a pajzsmirigy szerkezetéről és az esetleges elváltozásokról. A szerv ultrahangos vizsgálatán túl nagy segítséget jelent az MRI, valamint az úgynevezett aspirációs citológia is. Ezekkel nemcsak a göbök jelenléte fedezhető fel, hanem megállapítható az is, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásokkal állunk-e szemben.

A fiatalabb nőket veszélyezteti

Bár senki sincs védve a pajzsmirigydaganattól, az Amerikai Ráktársaság felmérése szerint leginkább fiatalabb nőknél diagnosztizálják a betegséget. Ennek oka pontosan még nem tisztázott, ám valószínű, hogy a hormonális rendszerben kell keresni a magyarázatot.

Pajzsmirigydaganatok nagyobb arányban alakulnak ki fiatal nőknél
Pajzsmirigydaganatok nagyobb arányban alakulnak ki fiatal nőknél

Nyelési nehézség és megnagyobbodott nyirokcsomók

A pajzsmirigyráknak nincsenek egyértelmű tünetei, hiszen a jóindulatú göbök is ugyanolyan tüneteket produkálhatnak. Mégis akkor gyakoribb, amikor rekedtségről, a hang mélyüléséről, nyelési és légzési nehézségről, valamint megnagyobbodott nyirokcsomókról panaszkodik a beteg. Természetesen ilyen esetekben sem kell megijedni, ugyanis jóindulatú elváltozások is kiválthatnak hasonló tüneteket.

Több típusa is van

A pajzsmirigyrákoknak több típusát is megkülönböztetjük szöveti szerkezetük szerint, illetve aszerint, hogy mennyire kifejlett sejtből indulnak ki. Ezek alapján megkülönböztetünk papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus rákot. A prognózis az első két esetben a legjobb - és szerencsére ez a kettő fordul elő a leggyakrabban.

Nem mindig jár hormonzavarral

Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigydaganat - legyen az jó- vagy rosszindulatú - nem feltétlenül jár együtt a szerv alul- vagy túlműködésével. Éppen ezért sokszor nem is hívja fel rá olyan tünet a figyelmet, mint például a testsúlyváltozás, a hajhullás vagy az emésztési zavarok - mondta el dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Mikor kell eltávolítani a pajzsmirigyet?

Attól függően, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó, pajzsmirigyműtétre lehet szükség. Ennek során eltávolítják vagy az egész szervet vagy csupán egy részét - előbbi esetben értelemszerűen élete végéig hormonpótlásra szorul a beteg. A műtét után sokszor izotópkezelésre is sor kerül, hogy biztosan ne maradjanak daganatos sejtek. A pajzsmirigy jóindulatú daganataival a legtöbb esetben nincs teendő, rendszerint megfigyelést, ultrahangos ellenőrzést javasolnak az orvosok. Ha azonban a göb nagysága meghaladja a három centimétert vagy nyomja a mellette levő légcsövet, akkor műtéti eltávolításra van szükség.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső