Ha a vese beteg, a szív sem egészséges!

Világszinten átlagosan tízből egy felnőtt érintett a vese valamilyen károsodásában. Magyarországon is legalább 500 ezer embert érint. Nemzetközi felmérések szerint az emberek döntő többsége azzal sincs tisztában, hogy mi a feladata ennek a szervpárosnak.

Ha beteg a vese, a szív is az

A felvilágosító előadások, cikkek eredményeképpen ma már egyre többet megtudhatunk testünk felépítéséről, megismerhetjük szerveink működését, a betegségek természetét, lefolyását. Így például az is közismert, hogy a magas vérnyomás vagy koleszterinszint sokáig nem okoz panaszokat, ezért érdemes időnként ellenőriztetni ezeket.
Betegségek, melyekről mi (is) tehetünk
Cukorbetegség, magas vérnyomás, koleszterinszint-emelkedés, következményes stroke, vesekárosodás, szívelégtelenség, egyes daganatos megbetegedések, depresszió - betegségek, amelyeket életmódunkkal befolyásolhatunk.

A vesék jelzik a kardiovaszkuláris kockázatot, kardiológia vese vesebetegségek belgyógyászat szív- és érrendszeri betegségek szív vesék veseműködés veseelégtelenség veseelégtelenség tünetei kardiovaszkuláris rendszer mellékvese
A vesék jelzik a kardiovaszkuláris kockázatot

Mire érzékelhető tünetek lesznek, addigra már késő

Ugyanez a helyzet a vesekárosodásokkal is, mire a vesebetegségnek az egyén számára is érzékelhető tünetei lesznek, addigra már késő. Érdemes tehát időnként az egyéb szűrővizsgálatokkal együtt a vese vizsgálatát is elvégezni, így a vizelet- és vérvizsgálat során rutinszerűen elvégzett laborvizsgálattal időben észrevehető a gond. Már csak azért is fontos ez, mert azt talán még kevesebben tudják, hogy a vesekárosodás mértékéből a szív-érrendszer állapotára is lehet következtetni. Azt is mondhatnánk: "mutasd a veséd, megmondom, hogy egészséges-e a szív-érrendszered", ugyanis a veseprobléma (ún. beszűkült vesefunkció) igazi "kockázatnövelő".

Akinél ilyen eltérést találnak, annál több mint tízszeresére ugrik az esélye az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozásnak! Ennek jelentőségére mutat rá az is, hogy az elégtelen veseműködésű egyéneknek jóval nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri eredetű halálozásra, mint arra, hogy végstádiumú veseelégtelenség alakuljon ki. Az időben elkezdett kezeléssel a vese állapota javítható, a kockázat csökkenthető.

A vesék elhelyezkedése, funkciójuk

A vese bab alakú, sima felszínű, sötétvörös színű páros szerv. A hátsó hasfalon a gerinc két oldalán az utolsó hátcsigolya és a két első ágyékcsigolya magasságában helyezkednek el. Egy-egy vese hossza kb. 12 cm, szélessége 6 cm, vastagsága 3 cm, tömege 130-140 gramm. A két vese nem teljesen egyforma. A jobb oldali valamivel nagyobb, és kissé lejjebb helyezkedik el, mint a bal, mert a máj jobb lebenye lenyomja. A vese belső szélén behúzódás látható, ez a vesekapu, itt találhatók a szervbe be- és kilépő erek, valamint a húgyvezeték. Felső pólusán ellapult párnához hasonló szerv, a mellékvese található, amely hormonokat termel.

A vesét három tok veszi körül: a rögzítésben szerepet játszó rostos tok, körülötte a zsíros tok található, legkívül pedig egy vastagabb kötőszövetes tok. A vesék rögzítésében legjelentősebb szerepet a tokjai játszanak. Ezek nem mindig elegendőek a vese felfüggesztéséhez, elsősorban lesoványodott egyéneken, akiknél a vese zsíros tokja elvékonyodik, előfordulhat, hogy a vese elhagyja a helyét, lejjebb vándorol, ezt nevezzük vándorvesének. Ritkán találkozhatunk különféle rendellenességgel is, lehet például, hogy csak egy veséje van valakinek, de lehet számfeletti harmadik vese is. A vesének ritkán lehet szokatlan elhelyezkedése és eltérő alakja is. Ezek a fejlődési rendellenességek a legtöbb esetben nem okoznak panaszt.

Jó tudni!
Vesénk ideális esetben egy életen át méregteleníti szervezetünket, ám ha nem vigyázunk, könnyen kár keletkezhet benne. Vese és húgyutak betegségei.

A vesének kétféle állományát különböztetjük meg: a kéreg- és a velőállományt. A kéregállományban helyezkednek el az érgomolyagok (glomerulusok), valamint a belőlük eredő csatornák (tubulusok) kezdeti és végső szakaszai. A veséknek mintegy kb. 40 százalékát erek és a bennük lévő vér alkotják. A vese morfológiai és funkcionális egysége az ún. nefron, amely a glomerulusból és a hozzá csatlakozó tubulusokból áll, amelyek aztán a gyűjtőcsatornákban egyesülnek, és így nyílnak a vesemedencébe. A vesék kb. 3 millió (egy-egy vese 1,5 millió), ilyen komplikált rendszerű, parányi kapillárisok szövevényéből álló nefront tartalmaznak, ezek alkotják a vesék mikroszkopikus szűrőegységét.

A vesék feladata nagyon sokrétű

A vese a vizeletkiválasztáson keresztül gondoskodik a szervezet víz és elektrolittartalmának egyensúlyáról. Táplálkozás közben szöveteinkben salakanyagok képződnek, amelyek a vérbe kerülnek. Ezek az anyagcsere-termékek szervezetünk számára mérgezőek, ki kell ürülniük, nehogy életveszélyes állapotot idézzenek elő. A mérgező anyagoknak a vérből történő kiválasztása a vizeletkiválasztó rendszer feladata. A vesék végzik a szervezet méregtelenítését, a vese távolítja el a szervezetből az anyagcsere egyes végtermékeit (urea, kreatinin, húgysav).

A két bab alakú szerven át egy nap alatt az ember vére kb. 350-szer szűrődik át, ami összesen 1800 liter vérnek felel meg. Normál esetben tehát percenként kb. 1300 ml vér áramlik keresztül az érgomolyagokon, ezek megszűrik és eltávolítják a szervezet anyagcsere vég- és lebontási termékeit, a méreganyagokat, a felesleges vizet és ásványi sókat. A bonyolult folyamat végeredményeként napi 1-2 liter vizelet képződik, amely a vesékből a húgyvezetéken, húgyhólyagon, húgycsövön át távozik szervezetünkből. Ezen kiválasztó funkciói mellett a vesék részt vesznek a vérképzés-, a csontanyagcsere-, a vérnyomás- és az általános anyagcsere-szabályozást érintő hormontermelésben is.

A vese és a kardiovaszkuláris rendszer összefüggése

Hogy kerül a csizma az asztalra? Mi közük a veséknek a szívhez? - tehetjük fel a kérdéseket.

Élettani értelemben a vese a keringési rendszer részének tekinthető, mivel a kardiovaszkuláris rendszer normális működésének feltétele az idegi és hormonális szabályozás, a szív, az artériás és vénás rendszer, valamint a vese működése is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vesefunkció zavara vagy elégtelensége kedvezőtlenül érinti a szív funkcióját, és a szív funkcióromlása tovább rontja a vese állapotát. További következmény, hogy a szív- és keringési betegségek (magas vérnyomás) káros hatással lehetnek a vesefunkciókra, és ez idült veseelégtelenséghez vezethet. Régi klinikai felismerés, hogy ezen rendszer egyik komponensének elégtelensége - gyakrabban a veseelégtelenség - nagymértékben nehezíti a "rendszer" másik komponensének - jellegzetesen a szívbetegségnek - a további eredményes kezelését.

A csökkent veseműködésre utaló leletek

A rutinszerűen elvégzett laborvizsgálattal időben észrevehető a gond. Normál esetben a vesék a fehérjéket visszatartják, amennyiben a veseműködés romlik, a vizeleteben albumin típusú fehérje jelenik meg. A vese károsodása miatt a vérben magasabb kreatininszint alakul ki, ugyanis a krteatinin vesén történő kiválasztása csökken.

Élettani értelemben a vese a keringési rendszer részének tekinthető, kardiológia vese vesebetegségek belgyógyászat szív- és érrendszeri betegségek szív vesék veseműködés veseelégtelenség veseelégtelenség tünetei kardiovaszkuláris rendszer mellékvese
A vese a keringési rendszer részének tekinthető

A vesefunkció ellenőrzésére használt további vizsgálat az egyszeri vérvételt igénylő "kreatinin clearance" (tisztulás) érték meghatározása, amelyet ma már minden hazai laboratóriumban automatikusan kiszámolnak a vér kreatininszintje alapján.

A "kreatinin clearance" (tisztulás) azt mutatja meg egy adott anyagra (kreatininre) vonatkoztatva, hogy a vese egy perc alatt hány milliliter vért tud megtisztítani: az orvos ezen érték alapján is eldöntheti, hogy kell-e számolnia veseproblémával az adott páciensnél.

Tipp! A vese a testünk tisztító-kiválasztó szerve, létfontosságú a vér szűrésében, tisztán tartásában. Lássuk, mivel vigyázhatunk rá, illetve segíthetjük gyógyulását, ha beteg. Négy recept, amelynek örülni fog a veséje.

A veseműködés jelenlegi legjobb általános jelzője az ún. glomerulus filtrációs ráta (GFR) értékének a kiszámítása. Ezen értékből szintén következtetni lehet a vizeletkiválasztási rendszer általános működésére. Normálértéke átlagos, 1,73 m2-es testfelszín esetén 120 ml/perc, ez 40 éves kor után évente közel egy 1 ml/perccel csökken. Ha a ráta 3 hónapon át 60 ml/perc/1,73 m2 alatt marad, akkor egyéb tünet hiányában is idült veseelégtelenséget jelent.

Mára már az is kiderült, hogy a glomerulus filtrációs ráta önálló kardiovaszkuláris rizikótényezőként használható. Ez azt jelenti, hogy a glomerulus filtrációs ráta (GFR) nemcsak a veseműködés meghatározó tényezője, hanem a kardiovaszkuláris betegségeket és a mortalitást is jelentősen befolyásolja. A betegek nagy részénél nem ismerjük fel a GFR csökkenését, amely az esetek nagy részében az érkárosodás (cukorbetegség, magas vérnyomás, érlemeszesedés) következtében alakul ki, és ez a károsodás az egész kardiovaszkuláris rendszert is érinti.

A betegségek ok-okozati összefüggése oda-vissza működik, vagyis az érelmeszesedés vesét károsít, a vesekárosodás pedig tovább rontja az érelmeszedés folyamatát. A károsodó erek közül a koszorúerek sem kivételek, tehát a betegség következtében a szív működése is drámaian romlik. Pedig az időben elkezdett gondozás, kezelés, lehetőséget nyújt a veseelégtelenség progressziójának csökkentésére, esetleg megállítására, a vesebetegség szövődményeinek kezelésére, az általános érelmeszesedés progressziójának csökkentésére.

Figyelje a veséjét, hogy csökkenthesse a kardiovaszkuláris rizikót!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra