Forradalmi felfedezés: bőrsejtek termelnek vért

Nyolc nap. Ennyi ideig tart bőrsejteket átprogramozni vörösvérsejt termelésre. A svédországi Lund Egyetem kutatói és kollégáik a barcelonai Regeneratív Gyógyászati Központban sikeresen azonosították azt a négy genetikai kulcsot, amelyekkel be lehet lépni a bőrsejtek genetikai kódjába, és átprogramozhatók, hogy kezdjenek vörösvérsejteket termelni.

„Ezt a kísérletet egereken végeztük el, de az előzetes eredmények azt jelzik, hogy lehetséges az emberi bőrsejtek átprogramozása is a vörös vérsejtek előállítására. Az egyik lehetséges alkalmazása ennek a technikának az, hogy személyre szabott vörösvértesteket állítsunk elő vérátömlesztéshez, de ez még távol áll a klinikai valóságtól” – mondta Johan Flygare a kutatócsoport vezetője.

Minden egyednek megvan a saját genetikai kódja, amely egy teljes használati utasítást leírja, hogy az összes szerv összes sejtje hogyan képződjön. Ez a használati utasítás van eltárolva egy specifikus DNS-szekvencia formájában a sejtmagban. Minden emberi sejtben – agy, izom, zsír, csont és bőr sejtek esetében is – pontosan ugyanaz a kód. Ami megkülönbözteti a sejteket, az az, hogy a sejt a kód melyik fejezetét képes olvasni. A kutatócsoport a Lund Egyetemen azt akarta kideríteni, hogy a sejtek hogyan nyitják meg azt a fejezetet, amely útmutatást ad a vörösvérsejtek termeléséhez. A hámsejtekhez, amelyekből a kutatás kiindult, megvolt az utasításkészlet, de azt nem tudták, hogy a vörösvérsejtek fejezetéhez hogyan férhetnek hozzá.

A bőrsejtek által termelt vörösvérsejtek sokat segíthetnek a gyógyászatban

Egy retrovírus segítségével több mint 60 gén különböző kombinációit illesztették be a bőrsejtek genomjába, míg a próbálkozásaik eredményeként a bőr sejtek egy nap aztán nekiláttak vörösvérsejteket előállítani. Az erről szóló tanulmány a Cell Reports tudományos folyóiratban jelent meg.

Az elvesztett vér pótlására mindig szükség volt. Lansteiner azt is felismerte, hogy egyáltalán nem mindegy, ki kinek a vérét kapja. Egy összecsapzódásnak nevezett jelenség alapján szétosztotta az embereket a klasszikus négy vércsoportba... Részletek!

Ez az első alkalom, hogy bárkinek valaha is sikerült az bőrsejteket a vörösvérsejtek termelésére késztetni, ami hihetetlenül izgalmas” – mondta Sandra Capellera, a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmányból kiderül, hogy ki a 20 ezer gén közül csak négyre van szükség a bőrsejtek átprogramozásához, hogy előállítsák a vörösvérsejteket. De mind a négyre szükség van annak érdekében, hogy működjön a folyamat.

A felfedezés több aspektusból is jelentős. Részben biológiai szempontból – mert érthetővé válik, hogy milyen genetikai utasításokra indul meg a vörösvérsejt termelése –, részben pedig terápiás szempontból is, mivel ez lehetőséget teremt, hogy a páciens saját sejtjei állítsanak elő számára vérsejteket. Jelenleg kevés a véradó, s például a krónikus vérszegénységgel küzdő betegek számára is nagy előrelépést jelenthet egy ilyen technológia klinikai alkalmazása.

Johan Flygare kifejtette: „Az öregedő népesség egyre több vértranszfúziót kíván a jövőben. Ehhez a vér egyre gyakrabban érkezik más országból, ha ritka vércsoportról van szó. Ez azt jelenti, hogy nem mindig áll rendelkezésre megfelelő vér."

A vörösvérsejtek a leggyakoribb sejtek az emberi szervezetben, és azért van szükség rájuk, hogy szállítsák az oxigént és a szén-dioxidot. Világszerte emberek milliói szenved vérszegénységben, ami egy olyan állapot, amelyben a páciensnek nincs kellő mennyiségű vörösvérsejtje. A krónikus vérszegénység a leginkább problémás betegség. Ennek kezeléséhez rendszeres vérátömlesztésre van szükség különböző donoroktól. De egy idő után előfordulhat, hogy a beteg allergiás lesz egy adott donor vérére. Ezt a problémát teljesen kiküszöbölheti, ha a szervezet saját sejtjei termelik meg a szükséges vért a transzfúzióhoz. Ez komoly enyhülést hozhatna az érintetteknek ebben a betegcsoportban. Azonban további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, az így előállított vér megfelelően teljesít-e az élő szervezetben. Forrás: sciencedaily.com

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: