Ennyien nem akarnak szervdonorok lenni

Nagyjából ezer ember tiltotta meg, hogy halála után felhasználhassák a szerveit.

Körülbelül ezer ember hivatalos úton is megtiltotta azt, hogy a halálát követően bármelyik szervét is felhasználhassák. Ennyi név szerepel ugyanis a szerv- és szövetdonációval kapcsolatos egyéni tiltakozásokat nyilvántartó Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterében - közölte Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója. Elmondása szerint ugyan a magyarok 74 százaléka felajánlaná a szervét transzplantációra, a tiltakozások alacsony száma arra utal, kevesen tudják, hogy mindenkinek joga van megtiltani, hogy halála esetén szervet vagy szövetet vegyenek ki a testéből. A tiltakozó nyilatkozat hiánya pedig az elhunyt beleegyezését jelenti.

"Ha sikerül egy műtét, endorfinok szabadulnak fel"
60 évet töltött a műtőben, de néhány éve már nem operál. Dr. Perner Ferenc sebészprofesszor elsőként indította el Magyarországon a transzplantációs programokat. Össze sem tudja számolni, hány ember köszönheti neki az életét. Felidéztük a kezdeteket, az elmúlt évtizedek legszebb és legnehezebb pillanatait is. Olvassa el a vele készült interjúnkat!

A tiltakozáshoz két dokumentumot - egy teljes bizonyító erejű magánokiratot és egy adatkezelési hozzájárulási nyilatkozatot - kell kitölteni, amelyet postai úton vagy személyesen kell eljuttatni az OVSZ-hez. Mihály Sándor azonban kiemelte, hogy a tiltakozás visszavonható, ezt az álláspontot pedig a családtagokkal is fontos megosztani, mert az nem várt tragédia esetén felszabadítja a hozzátartozót a döntés alól. Elmondta továbbá, hogy a regisztert, amelyet eddig a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezelt Országos Transzplantációs Nyilvántartás néven, február óta az OVSZ működteti.

Jogunk van megtiltani, hogy halálunk után szervet, szövetet vegyenek ki a testünkből
Jogunk van megtiltani, hogy halálunk után szervet, szövetet vegyenek ki a testünkből

A vesetranszplantáció a leggyakoribb

Magyarországon több mint félezer szervátültetést végeznek, ezzel a közép-kelet-európai országok éllovasai vagyunk - írtuk egy korábbi cikkünkben. A leggyakoribb a vesetranszplantáció, ebből 335-öt végeztek el 2018-ban. 2019-ben emellett 80 máj- 62 szív-, 23 tüdő- és 5 kombinált vese-hasnyálmirigy átültetést is elvégeztek a magyar klinikákon. Budapesten, a Semmelweis Egyetemen minden említett szerv transzplantálását elvégezték, míg Pécsen vese- és hasnyálmirigy-átültetést végeznek, Debrecenben és Szegeden pedig veseátültetésre szakosodtak.

Túlnyomórészt elhunyt donorból történik a szervátültetés itthon, 2019-ben 290 ilyen esetre csak 45 élődonoros műtét jutott. Az elhunytakból az agyhalál beálltát követően emelhetik ki a szükséges szerveket - ez a közhiedelemmel ellentétben nem ugyanaz, mint a kóma, hiszen ebből már semmilyen körülmények között nem lehet felébredni, felgyógyulni.

Az első szervátültetés

A szervátültetés történetével foglalkozó cikkünkben a beavatkozás hazai történetével is megismertettük az olvasókat. Itthon Németh András végezte az első veseátültetést Szegeden, 1962-ben egy féléves angliai tanulmányút után. Ez élő donorból történt, a beteg testvére adta egyik veséjét. A páciens 79 napot élt, de a veséje csak néhány napig működött. A hazai első, valóban sikeres veseátültetést 1973. november 16-án, Budapesten, a SOTE I. sz. Sebészeti Klinikáján végezték, ez utóbbi vese 23 évig működött.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció