Életmentő lehet a koponyalékelés

A koponya egy darabjának eltávolítása akár életmentő beavatkozás is lehet.

A cikke az egyik koponyafél kiterjedt stroke (szélütés) miatti megnyitásának (hemikraniektómia) jelentőségét boncolgatja. Dr. Werner Hacke (Heidelbergi Egyetem, Németország) szerint a 60 évnél idősebb betegeknél jelentkező, az agy középső verőereit érintő elváltozásnál a radikális beavatkozás mellett a túlélési esély 70 százalék, míg anélkül csupán 30 százalék.

Az angolszász medicina stroke néven két állapotot jelöl: a vérzéses stroke-ot, amikor az elváltozás lényege, hogy egy verőér elpattan, illetve a vértelen (orvosi szóval ischaemiás) stroke-ot, amikor a verőér elzáródik, és az általa addig ellátott terület elhal. A második jóval gyakrabban jelentkezik, és az egyik következménye az agyvizenyő. Az agyvizenyő viszont veszélyezteti az életet, ugyanis a hemikraniektomizált betegeknél. Mindazonáltal ez utóbbi betegeknél kifejezettebbek voltak a maradványtünetek. Hozzá kell azonban tenni, hogy a túlélők egyike sem gyógyult maradványtünetek nélkül.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)