Nagy a baj a parlagfű miatt

Nagyon magas a pollenkoncentráció, az ország egyes részein extrém szint is előfordulhat.

Várhatóan továbbra is nagyon magas marad a parlagfű pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban az ország nagy részén, ami miatt másodfokú riasztás lépett érvénybe. A parlagfűvel erősen fertőzött területek közvetlen környezetében, elsősorban az Alföldön extrém magas pollenterhelés is előfordulhat - hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A parlagfű ilyen tüneteket okoz Már tüneteket okoz a parlagfű - hívta fel a figyelmet az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI), kiemelve: a hatékony védekezés érdekében az allergiásoknak javasolt mihamarabb felkeresni orvosukat. Kattintson a részletekért!

A lakosság harmadát érinti

A meteorológiai előrejelzés szerint szórványosan továbbra is lehet számítani zivatarokra, ilyenkor a hirtelen feltámadó viharos szél nagyobb mennyiségben is szállíthatja a parlagfű virágporát - olvasható a bejegyzésben. Azt javasolják, hogy az allergiás betegek, ha erre lehetőségük van, a zivatarokat megelőző szeles időben ne tartózkodjanak a szabadban.

Az Alföldön extrém magas pollenterhelés is előfordulhat. Fotó: 123rf
Az Alföldön extrém magas pollenterhelés is előfordulhat. Fotó: 123rf

A légúti allergiás megbetegedések világszerte rengeteg embert érintenek, Magyarországon a lakosság körülbelül harmadánál jelentkeztek már a kellemetlen tünetek. Az egész évben tünetet okozó allergének többnyire a lakásokban találhatóak ( háziporatkák , háziállatok, penészgombák stb.), míg a szezonális panaszokat főként a különböző növények pollenjei váltják ki. Július közepétől október közepéig elsősorban a parlagfű és az üröm virágzása okoz gondot az allergiásoknak.

Magas koncentráció esetén - megfelelő kezelés hiányában - az allergiásoknak olyan tüneteik lehetnek, mint tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt esetleges alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, "piros szem" (kötőhártya-gyulladás), szemfáradékonyság, továbbá fáradtság és levertségérzés, nagyobb alvásigény.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)