Hogyan lesz az allergiás náthából asztma?

Pollenallergiások körében elterjedt nézet, hogy csak idő kérdése, mikor váltja fel – pontosabban mikor társul mellé – a légúti allergiát a sokkal komolyabb asztma. Milyen kapcsolat van a pollenallergia és az asztma között?

A nátha és az asztma kapcsolata közel kétezer éve ismert, már Galenus (i. e. 201-131) is leírta, hogy "az orrnyílásokon át eltávolított turha enyhet hoz a tüdőre". Az ismert statisztikai adat szerint az asztmások háromnegyedének allergiás náthája is van, és az allergiás náthás betegek egynegyede pedig asztmás. Az is bizonyított, hogy az allergiás nátha rontja az asztma kezelésének sikerességét.

Az allergének közvetlenül is okozhatnak allergiás asztmát. Fotó: Getty IMages
Az allergének közvetlenül is okozhatnak allergiás asztmát. Fotó: Getty IMages

A felső és az alsó légúti allergiás gyulladás kapcsolatát a szakértők többféleképpen magyarázzák. Nézzük a leggyakoribb okokat!

  • Az allergének közvetlenül is okozhatnak allergiás asztmát.
  • Orrdugulás esetén a szájon át lélegzünk, az orr szűrő, melegítő és nedvesítő hatása nem érvényesül. Ennek következtében a tisztítatlan, hidegebb és szárazabb levegő szabadon áramlik a légutakba, benne az összes pollennel és levegőszennyező anyaggal, melyek az alsó légutakban is létrehozzák ugyanazt az allergiás gyulladást, ami a felső légúti szakaszon már zajlik.
  • Az allergiás nátha során termelődött váladék, benne az összes gyulladáskeltő anyaggal a hátsó garatfalon át lecsoroghat a légutak alsóbb szakaszaiba, mintegy exportálva az allergiás gyulladást.
  • Az orrnyálkahártya idült gyulladása reflexes úton valamennyi légúti nyálkahártya nyáktermelését megnöveli, és így okoz tüneteket az alsó légutakban.

Fontos, hogy ha szénanáthásak vagyunk, akkor törekedjünk arra, hogy megelőzzük az orrdugulás kialakulását, vagy ha az már fennáll, akkor a leghatékonyabb kezeléssel – szteroid orrspray alkalmazásával – igyekezzük azt minél hamarabb és tartósan megszüntetni.

Amennyiben az allergiás tüneteken kívül köhögés (különösen éjszaka), valamint nehézlégzés, sípoló légzés jelentkezik, ezek egy időközben kialakult az asztma tünetei lehetnek. Ilyenkor szakorvosi diagnózis és mindkét betegség együttes kezelése szükséges.

Ez esetben haladéktalanul forduljon háziorvosához, és kérjen beutalót tüdőgyógyászati vizsgálatra! Az asztma gyógyszereit csak a tüdőgyógyász szakorvos javasolhatja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra