"Azt hittem, sosem lesz vége a rémálomnak"

Évánál nyolc éve állapították meg, hogy nőgyógyászati panaszai mögött endometriózis áll. Orvostól orvosig járt, műtötték is, de betegsége minduntalan kiújult. Ősszel utolsó mentsvárként gyógyszeres kezelést kapott.

PCOS (policisztás ovárium szindróma) vagy endometriózis?

"Huszonéves voltam, amikor úgy éreztem, talán nem olyan normális, hogy minden egyes ciklusomat végigszenvedem. A hasam görcsölt, a derekam nagyon fájt, teljesen rendszertelenül menstruáltam, és a pisilés is kínszenvedés volt. Először azt mondták az orvosok, hogy minden bizonnyal PCOS-em van. Kaptam rengeteg gyógyszert, diétáznom kellett, fogytam 8 kilót, de a panaszaim csak nem enyhültek. Egy sokadik nőgyógyász aztán egyszer alaposabban is megvizsgált. Akkor derült ki a szövettani vizsgálat után, hogy endometriózis okozza a panaszaimat" - kezdi a fiatal tanárnő, akinek innentől kezdődött csak az igazi kálvária az életében.

Négy sikertelen műtét

A szakemberek javaslatára néhány hónap múlva a fővárosban laparoszkópiás beavatkozást hajtottak végre, petevezeték átfúvással, utána hónapokon keresztül húzódó injekciós hormonkezelés kezdődött, melynek mellékhatásaitól folyamatosan szenvedtem. Ám a betegség rövid időn belül újra kiújult, a leleteken mindig ugyanaz állt: újabb endometrikus szigetek jelentek meg a petefészkében.

A panaszok nem enyhültek, és lelkileg is nagyon megviselték a történtek. "Még három műtét következett, semmi javulást nem hozott" - emlékszik vissza Éva, aki közben férjhez ment, és a gyermekvállalás kérdése is esedékessé vált. - "Az orvosom azt mondta, mihamarabb próbáljak teherbe esni, mert később csak romlanak az esélyek a betegség miatt. A próbálkozások évekig sikertelenek voltak, és emellett a szexuális együttlét is szenvedés volt. Azt hittem, sosem lesz vége a rémálomnak" - meséli a tanárnő, aki mindeközben magántanárként folytatta pályafutását, hiszen az állandó kórházi bentlétek, kezelések, utazások ellehetetlenítették a tanítást. A házassága szépen, lassan tönkre ment a kálvária évei alatt, a férje nem tudott beletörődni a gyermektelenségbe, magára maradt.

A gyógyszerben a remény

A fordulat a sokadik orvosváltás után következett be, amikor a sikertelen műtétek után Éva is beadta a derekát, belevágott egy gyógyszeres terápiába. "Soha nem szedtem korábban hormontartalmú készítményt, de ezzel a kezeléssel minden rosszérzésem elszállt. A kontrollok eredményei egyre biztatóbbak voltak, és januárban elhangzott a várva-várt mondat is a nőgyógyászom szájából: nem újult ki a betegség."

Éva visszament dolgozni, de csendben azt is bevallja, hogy a gyerekek remélhetőleg már nem sokáig örülhetnek neki az iskolában: új párjával babát szeretnének. "Tudom, hogy sok endometriózissal küzdő nő csak álmodik az ilyesmiről, de tényleg a remény hal meg utoljára. Nálam minden akadály elhárult, a párom nagyon türelmes velem, és már nincs mire várnom. Anya szeretnék lenni."

L.PH.WH.Gynec.1902.2011-03-25

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció