Hónapokig kínozta a hasmenés, kiderült: a macskáját kell kezelni

Vannak olyan kutatások, melyek szerint az ember átadhatja a Clostridioides difficile fertőzést egy állatnak, de fordítva erre még nem volt példa.

Újra és újra visszatért egy 31 éves nő heveny hasmenése, mint kiderült, a macskájától kapta el a fertőzést. A szakemberek egy új, az American Journal of Case Reports folyóiratban publikált tanulmányukban írják le az esetet, melynek hátterében a Clostridioides difficile nevű baktérium állt. Ez a fertőzés hasmenést és vastagbélgyulladást is okozhat, az viszont még veszélyesebbé teszi, hogy gyakran újból felbukkan, miután a kezdeti megbetegedés elmúltemeli ki a rendkívüli esetet feltáró cikkében a HVG.

Ezt kell tenned, ha hirtelen lep meg a hasmenés.  

macska, cica, simogatás, simogat
Lehet, hogy a macskától kapta el. Fotó: Getty Images

Eddig erre nem volt példa

Miután a tanulmány középpontjában álló, korábban egészséges 31 éves nő hasmenéses megpróbáltatásai hónapokon át kitartóan újra és újra megjelentek, felvetette az orvosoknak, hogy talán a közelmúltban befogadott új macskájának köze lehet a dologhoz. Az állatorvos a macskánál szintén megállapította a fertőzést, noha az állat nem mutatott tüneteket. A nőnek csak azt követően javult az állapota, hogy a házikedvence kezelése is megkezdődött.

Vannak olyan kutatások, melyek szerint az ember átadhatja a fertőzést egy állatnak, de fordítva erre még nem volt példa. Arra is van esély, hogy a Clostridioides difficile-t a nő kapta el előbb, és adta át a macskájának, majd az antibiotikumos kezelést követően a macska adta át neki újra.

A Clostridium difficile egy bélfertőzést okozó baktérium, amely a kórházi antibiotikumkúrát követően támad, a gyógyszer ugyanis felborítja a bélrendszer normális baktériumflóráját. A Clostridium difficile baktérium több antibiotikummal szemben is ellenálló, és akár halálos kimenetelű is lehet. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.