Sokkal többször beteg a népszerű kutyafajta, mint más kutyák

Kétszer annyi egészségügyi problémája van az angol buldognak, mint más fajtához tartozó kutyáknak – állapította meg egy új tanulmány.

Egy új tanulmány összehasonlította több ezer, házi kedvencként tartott angol buldog és más kutyafajták egészségét. Kiderült, hogy az előbbinek egy év alatt kétszer akkora valószínűséggel voltak betegségei, mint más fajták egyedeinek.

A leggyakoribb panasz a bőrredők gyulladása, ami a többi fajtához képest 38-szor gyakrabban fordul elő az angol buldognál. Emellett az úgynevezett cseresznyeszem – a pislogóhártya mirigyének előreesése – 26-szor, az alsó állkapocs előreesése 24-szer, a légzési problémák pedig 19-szer nagyobb eséllyel jelentkeznek az angol buldognál más kutyafajtákhoz képest.

kutya, egészség, házi kedvend
Rengeteg egészségügyi problémára hajlamos az angol buldog. Fotó: Getty Images

A brit királyi állatorvosi főiskola (RVC) szerint módosítani kellene az angol buldog tenyésztésén. A szakértők most arra kérik az embereket, hogy ne vásároljanak angol buldogot – valamint két másik népszerű fajtát, francia buldogot és mopszot se –, amíg a tenyésztési problémák meg nem oldódnak. A házi kedvencek tulajdonosaitól pedig azt kérik, ne népszerűsítsék a fajtát fotókkal a közösségi portálokon.

Rengeteg egészségügyi problémára hajlamos

Az angol buldog az elmúlt tíz évben lett népszerű: hurkás, pufi „arca” miatt Winston Churchillhez szokták hasonlítani. Az egyre szélsőségesebb vonások – lapos pofa, ráncos bőr és zömök test – divatja azonban a fajtát sok egészségügyi problémára tette hajlamossá. „Nagy, dülledt szeme és lapos képe vitathatatlanul »cukivá« teszi az angol buldogot, de hosszú évek szelektív tenyésztése után az extrém testforma az egészsége kárára vált” – mondta Dan O'Neil, az RVC tagja, a Canine Medicine and Genetics című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője. „Az embereknek nagy a szerepük abban, hogy kevésbé extrém megjelenésű, de egészségesebb egyedeket várjanak el” – magyarázta.

A cukiság ára: élethosszig tartó szenvedés

Az angol bulldog valaha izmos és sportos megjelenésű fajta volt. Ám az évek alatt, míg népszerű házi kedvenccé vált, koponyája egyre rövidebb lett és állkapcsa egyre előbbre áll. Emellett a bőre redőzöttebbé, a teste pedig zömökebbé vált. A buldog „elképesztő” népszerűsége a szakember szerint érthető: nagy feje és szeme, szelíd természete az embert a csecsemőre emlékezteti, ami gondoskodó ösztönöket vált ki. Amit azonban kívülről aranyosnak ítél az ember, sok esetben élethosszig tartó szenvedést jelent az állatnak – tette hozzá O’Neill.

A fajta tenyésztését egyébként már sok ország betiltotta, és egy munkacsoport szerint ez történhet az Egyesült Királyságban is, ha nem változik semmi. A testalkattal kapcsolatos betegségek közül sokat már több mint egy évszázada ismernek a tenyésztők. A felelős, az egészséget előtérbe helyező tenyésztés viszont „javíthat a népszerű fajta jólétén” – véli Alison Skipper állatorvos-történész.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

Derült időre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. Késő estére 13 és 21 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra