+1° - +9°
Kettős front
Kis kedvencek

Miért nem szereti a kutya a gyerekeket?

HáziPatika

Kisgyerekes családba kutyát befogadni mindig kockázatos, hiszen semmi sem garantálja, hogy az állat jól kijön majd a gyerekekkel. Ha azt látjuk, hogy a kutya kerüli a gyerekeket, vagy rosszabb esetben agresszív velük, annak több oka is lehet.

Bármilyen barátságos is a kutyánk, egyáltalán nem törvényszerű, hogy a gyerekeket is szeretni fogja majd. Mi lehet az oka, hogy házi kedvencünk látványosan kerüli a gyerekeket, és hogyan akadályozhatjuk meg a veszélyes helyzeteket? Mutatjuk!

Egy kutya szemével a gyerekek ijesztőek

Ha a választott állat nem megfelelően szocializált, könnyen lehet, hogy félni fog a gyerekektől. Ha például kiskutyaként negatív tapasztalatai voltak gyerekekkel vagy még egyáltalán nem is találkozott velük, akkor a sokszor hangoskodó, izgő-mozgó gyerekek megijeszthetik a kutyát. Állhat afélelemhátterében egy traumatikus élmény is: például a gyerekek megpróbálták felvenni vagy felöltöztetni az állatot, esetleg - akár örömükben- rákiabáltak a kutyára. Éppen ezért érdemes olyan kutyust választani, akiről tudjuk, hogy megfelelően szocializált.

kutya, kutyatámadás, kisgyerek, család, kutyatartás,
Ha nem figyelünk, a gyerekek könnyen veszélyes helyzetbe keveredhetnek. Fotó: 123rf

Kiszámíthatatlan kis emberek

Emellett egy kutya számára egy gyerek viselkedése sokszor kiszámíthatatlan, hiszen teljesen másképp reagálnak az állatok közelségére és másképp bánnak velük, mint a felnőttek. A kicsik kiabálnak, csapkodnak, ugrálnak, hemperegnek, hirtelen mozdulatokat tesznek, ölelgetnek, felmásznak - ez az állatnak túl sok lehet. Ilyenkor jobb, ha már az elején tudatosítjuk a gyerekekben, hogy az élő állat nem játék, így nem szabad a hátára ülni, szorongatni és cibálni, mert ezektől könnyen ideges lehet a kutya.


Figyelmeztető jelek

A kutya nem csak morgással vagy ugatással jelezheti, hogy nem kedveli a gyerekek társaságát. Ha nagyon odafigyelünk, felfedezhetjük az apróbb, ám árulkodó jeleket - így megakadályozhatjuk, hogy az állat "váratlanul" rátámadjon a kicsikre. Ha a kutya kikerüli a gyerekeket vagy elbújik előlük, akkor az egy elég egyértelmű jel: az állat nem vágyik a kicsik közelségére. A gyerekek viszont nehezebben tartják tiszteletben, ha az állat "egyedül szeretne lenni": ha folyton elveszik a kutya játékát vagy mindenhová követik, az könnyen veszélyes helyzetet generálhat.

Mikor kapjon kutyát a gyerek?

Egy háziállat befogadása és gondozása rengeteg felelősséggel jár, megfelelő körültekintés hiányában pedig akár fertőzésveszélyes is lehet. A részletekért kattintson!

Figyeljük meg, hogy gyerekek társaságában hogyan viselkedik a kutya. A fejhez lapított fülek, a gyakori szájnyalogatás, a testrázás és a halk nyüszítés mind a félelmet fejezik ki. Általában ezeket követi a morgás, az ugatás és a támadás. Így ezeket a jelzéseket a gyerek biztonsága érdekében sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Tilos azonban rákényszeríteni a kutyára a gyerekekkel való interakciót, mert azzal csak rontunk a helyzeten!

A megelőzés a legfontosabb

Ha felismertük kutyánkon a félelem jeleit, az elsődleges megoldás az elkülönítés. Ezután pedig érdemes szakértő, kutyakiképző segítségét kérni, aki megtaníthat néhány taktikát, amivel javíthatunk a helyzeten. A legfontosabb, hogy az állat szép lassan megtanulja pozitív élményekkel összekötni a gyerektársaságot. Ezzel párhuzamosan pedig a kicsiket is tanítsuk meg arra, hogyan kell bánni a kutyával anélkül, hogy az megijedne tőlük.

Forrás: petmd.com

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag