Ezekre mindenképpen figyelj, ha halat vásárolsz

Nem elég csupán arra figyelni, hogy egészséges halat vásárolj, a fajta sem mindegy. Mutatjuk a szakértők tanácsait a legjobb választáshoz.

Ismét egy fontos kérdéssel keresték meg Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih). Ezúttal arra volt kíváncsi az egyik levélíró, hogy melyek a legfontosabb szempontok a halvásárlásnál. A szakértők teljes válaszát a Nébih Facebook-posztjában olvashatod el, de az alábbiakban mi is ismertetjük röviden a leglényegesebb tudnivalókat.

Nagyon nem mindegy, milyen fajtát választasz

Az első – és talán a legfontosabb – szabály, hogy nem csupán arra kell ügyelni, hogy egészséges halat vásárolj, hanem a fajtát is körültekintően kell kiválasztanod. A legjobb döntés meghozatalában természetesen számos szakkönyv és folyóirat a segítségedre lehet, de a legjobb, ha olyan kereskedésben vásárolsz, ahol tapasztalt tenyésztők, szakkereskedők dolgoznak – tőlük bátran kérdezhetsz is, biztosan készségesen segítenek majd.

fiatal nő vásárol
Nem elég csupán arra figyelni, hogy egészséges halat vásárolj, a fajta sem mindegy. Fotó: Getty Images

Ezeket is vedd figyelembe

Fontos azzal is tisztában lenned, hogy nem minden díszhalfajt szabad együtt tartani. Egyes – csoportosan, rajokban élő – halak pedig éppen attól betegedhetnek meg vagy válhatnak agresszívvá, ha egyedül vannak.

Minden fajról a természetes igényeinek megfelelően kell gondoskodnunk” – hívták fel a figyelmet a szakértői válaszban.

A halak és az azokat körbevevő növények kiválasztásánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a növényevő halak rövid időn belül megdézsmálhatják a gyengébb növényeket. A ragadozó halakat pedig tilos olyan, kisméretű fajok mellé tenni, amelyeket esetleg tápláléknak nézhetnek. De nem szabad megfeledkezni az úgynevezett területvédő halakról sem, ezen típusok hím egyedei ugyanis a párzási időszakban gyakran összekapnak és megsebesítik egymást – ilyen fajok tartása esetén a legjobb, ha csupán egyetlen hím van az akváriumban.

Ha még halvásárlás előtt utánajársz a kiszemelt halak igényeinek és figyelembe veszed a fenti szempontokat, azzal máris nagy lépést tettél a felelősségteljes állattartás felé.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +4 °C

A pára, ködfoltok feloszlása után napközben alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Ugyan a legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra