WILZIN 50 mg kemény kapszula

WILZIN 50 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A WILZIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Wilzin a tápcsatorna és anyagcsere gyógyszerei közé tartozik.

A Wilzin Wilson-kór - a rézürítés ritka, öröklődő betegsége - kezelésére javallt. A táplálékkal felvett réz, mely nem tud megfelelően kiválasztódni, először a májban halmozódik fel, majd más szervekben, például a szemben és az agyban. Ez potenciálisan májkárosodáshoz és idegrenszeri rendellenességekhez vezet.
A Wilzin gátolja a réz felszívódását a bélrendszerből, így megelőzi annak a vérbe jutását, és további felhalmozódását a szervezetben. A fel nem szívódott réz a széklettel távozik.

A Wilson-kór a beteg egész élete során fennmarad, így a kezelésre az egész életen át szükség van.


2. TUDNIVALÓK A WILZIN SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Wilzin-t

Ha allergiás (túlérzékeny) a cinkre vagy a Wilzin egyéb összetevőjére.

A Wilzin fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Wilson-kór jeleit és tüneteit mutató betegeknél kezdeti kezelésként általában nem ajánlott, mivel hatása lassan alakul ki.

Amennyiben jelenleg egyéb rézszintcsökkentő gyógyszert szed, például penicillamint, orvosa a korábbi kezelés felfüggesztése előtt megkezdheti a Wilzin adását.

Mint más rézszintcsökkentő gyógyszereknél, például penicillamin esetében, tünetei a kezelés megkezdését követően rosszabbodhatnak. Ebben az esetben értesítse orvosát.

Az Ön állapota és kezelése alakulásának követése érdekében orvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatot fog végezni. Ily módon biztosítható, hogy Ön kielégítő kezelésben részesüljön. Az ellenőrzés révén felismerhető, ha a kezelés nem elégséges (rézfelhalmozódás), vagy éppen túlzott mértékű (rézhiány). Mindkét eset ártalmas lehet, különösen növésben levő gyermekek és terhes nők esetében.
El kell mondania kezelőorvosának, ha szokatlan izomgyengeséget vagy szokatlan érzést tapasztal a végtagjaiban, mivel ez túlzott mértékben alkalmazott kezelést jelezhet.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Kérjük, konzultáljon orvosával a Wilzin hatását esetleg csökkentő gyógyszerek szedését megelőzően, ideértve a vas- és kalciumpótlókat, tetraciklineket (antibiotikumok) vagy foszfortartalmú készítményeket. Ezzel ellenkezőleg, bizonyos gyógyszerek, így a vas, a tetraciklinek és a fluorokinolonok (antibiotikumok) hatását a Wilzin csökkentheti.

A Wilzin egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Wilzin-t éhgyomorra kell bevenni, étkezések közötti időszakban. Az étkezési rostok és főleg bizonyos tejtermékek késleltetik a cinksók felszívódását. Egyes betegeknél gyomorpanaszok jelentkeznek a reggeli adag bevételét követően. Amennyiben ez Önnel is előfordul, kérjük, beszélje meg a kérdést a Wilson-kór kezelésében illetékes szakorvosával.
E mellékhatás csökkenthető a reggeli adag bevételének délelőttre (a reggeli és ebéd közötti időszakra) halasztásával. Úgy is minimalizálható a mellékhatás, ha az első adag Wilzin-t egy kevés, fehérjét tartalmazó étellel, például hússal együtt (de nem tejjel) veszi be.

Terhesség
Kérjük, konzultáljon orvosával, ha terhességet tervez. Rendkívül fontos a rézszintcsökkentő kezelés folytatása a terhesség ideje alatt is.
Amennyiben a Wilzin-kezelés alatt jön létre terhesség, orvosa fogja eldönteni, hogy melyik kezelés és milyen adagolásban a legjobb az Ön helyzetében.

Szoptatás
A Wilzin-kezelés ideje alatt a szoptatás kerülendő. Kérjük, konzultáljon orvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szüksége képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Fontos információk a Wilzin egyes összetevőiről
A Wilzin 50 mg kemény kapszula "Sunset yellow" FCF (E110) segédanyagot tartalmaz, mely allergiás reakciót okozhat.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A WILZIN-T?

A Wilzin-kezelést a Wilson-kór kezelésében jártas szakorvosnak kell megkezdenie és felügyelnie.

A Wilzin-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Az eltérő adagolási sémáknak megfelelően a Wilzin 25 és 50 mg-os kemény kapszula formájában kerül forgalomba.

- Felnőtteknek:
A szokásos adag 1 darab 50 mg-os Wilzin kemény kapszula (vagy 2 darab 25 mg-os Wilzin kemény kapszula) naponta háromszor, a maximális adag 1 darab 50 mg-os Wilzin kemény kapszula (vagy 2 darab 25 mg-os Wilzin kemény kapszula) naponta ötször.
- Gyermekeknek és serdülőknek:
A szokásos adag:
-- 1 és 6 éves kor között: 1 darab 25 mg-os Wilzin kemény kapszula naponta kétszer,
-- 6 és 16 éves kor között, amennyiben a testtömeg 57 kg alatt van: 1 darab 25 mg-os Wilzin kemény kapszula naponta háromszor,
- 16 éves kor fölött, vagy amennyiben a testtömeg 57 kg felett van: 2 darab 25 mg-os Wilzin kemény kapszula vagy 1 darab 50 mg-os Wilzin kemény kapszula naponta háromszor.

A Wilzin-t éhgyomorra kell bevenni, az étkezést legalább 1 órával megelőzően vagy 2-3 órával azt követően.
Amennyiben a reggeli adag bevételekor panaszok jelentkeznek (lásd a 4. pontban), ez az adag délelőttre, a reggeli és ebéd közötti időszakra halasztható. A Wilzin-t kevés fehérjével, például hússal együtt is be lehet venni.

Amennyiben a Wilzin mellett más rézszintcsökkentő gyógyszert is szednie kell, például penicillamint, a két gyógyszer alkalmazása között legalább egy órának el kell telnie.

Ha egy gyermek a kapszulát nem tudja lenyelni, a kapszulát ki kell nyitni, és a port kevés vízzel el kell keverni (amelyet lehet cukorral vagy szörppel ízesíteni).

Ha az előírtnál több Wilzin-t vett be
Ha az előírtnál több Wilzin-t vett be, hányinger, hányás, szédülés jelentkezhet. Ebben az esetben kérje orvosa tanácsát.

Ha elfelejtette bevenni a Wilzin-t
Ha az egyik alkalommal elfelejtette bevenni a Wilzin-t, ne vegyen be pótlólag dupla adagot.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Wilzin is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások bizonyos gyakorisággal alakulnak ki, melynek meghatározása a következő:
- nagyon gyakori: 10 kezelt beteg közül több mint 1 beteget érint
- gyakori: 100 kezelt beteg közül 1-10 beteget érint
- nem gyakori: 1000 kezelt beteg közül 1-10 beteget érint
- ritka: 10 000 kezelt beteg közül 1-10 beteget érint
- nagyon ritka: 10 000 kezelt beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint
- nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

Gyakori:
- Wilzin bevételét követően gyomorpanasz jelentkezhet, különösen a kezelés kezdetekor.
- Vérvizsgálatok eredményeiben változásokról számoltak be, beleértve bizonyos máj- és hasnyálmirigyenzimek emelkedését.

Nem gyakori:
- Csökkenhet a vörösvértest- és fehérvérsejtszám.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. HOGYAN KELL A WILZIN-T TÁROLNI?


- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

- A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a Wilzin-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik

- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Wilzin

A készítmény hatóanyaga a cink. Kapszulánként 25 mg cinket (ami 83,92 mg cink-acetát-dihidrátnak felel meg) vagy 50 mg cinket tartalmaz (ami 167,84 mg cink-acetát-dihidrátnak felel meg).
Egyéb összetevők: kukoricakeményítő és magnézium-sztearát. A kapszulahéj tartalma: zselatin, titán-dioxid (E171), továbbá a 25 mg-os Wilzin esetében briliánskék FCF (E133), az 50 mg-os Wilzin esetében "Sunset yellow" FCF (E110). A jelölő tinta fekete vas-oxidot (E172) és sellakot tartalmaz.

Milyen a Wilzin készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Wilzin 25 mg-os kapszula zöldeskék színű, "93-376" jelzéssel.
A Wilzin 50 mg-os kapszula átlátszatlan, narancssárga színű, "93-377" jelzéssel.
Polipropilénből és polietilénből készült kupakkal lezárt polietilén tartályban kerül forgalomba. A tartály 250 kapszulát, valamint egy vattatekercset tartalmaz.
Kiszerelés: 250x Törzskönyvi szám: EU/1/04/286/002
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Recordati Rare Diseases
    • Hatóanyag: zinc acetate
    • ATC: Cink acetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.