Gyógyszerkereső

VISANNE 2 mg tabletta

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21199/01

VISANNE 2 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer AG

Hatóanyag: dienogest

ATC: Dienogest

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 13463 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Fogyasztói ár: 13463 Ft *

Normatív támogatott ár: 13463 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 1346 Ft 

Eü. kiemelt támogatott ár: 300 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 84x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21199/02

VISANNE 2 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer AG

Hatóanyag: dienogest

ATC: Dienogest

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 38310 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Fogyasztói ár: 38310 Ft *

Normatív támogatott ár: 38310 Ft 

Eü. kiemelt támogatott ár: 300 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Visanne és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Visanne az endometriózis (a méh belső felszínét borító szövet, a méhnyálkahártya elvándorlása következtében kialakuló, fájdalmas tünetegyüttes) kezelésére szolgáló készítmény. A Visanne egy progesztogén típusú hormont, dienogesztet tartalmaz.

2. Tudnivalók a Visanne szedése előtt

Ne szedje a Visanne-t
- ha a vénáiban vérrög képződik (tromboembóliás betegség). Ez előfordulhat például az alsó végtag ereiben (mélyvénás trombózis) vagy a tüdőkben (tüdőembólia). Lásd még később a "Visanne és a vénákban kialakuló vérrögök" részt.
- ha súlyos verőérbetegségben szenved vagy korábban abban szenvedett, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, például a szívrohamot, a szélütést vagy koszorúérszűkület (szív eredetű mellkasi fájdalom, angina pektorisz). Lásd még később a "Visanne és a verőerekben kialakuló vérrögök" részt.
- ha érkárosodással járó cukorbetegsége van.
- ha súlyos májbetegségben szenved vagy korábban abban szenvedett (és a májműködését jelző laboratóriumi értékei nem normalizálódtak). A májbetegség tünetei lehetnek a bőr sárgasága és/vagy az egész test viszketése.
- ha jó vagy rosszindulatú májdaganatban szenved vagy korábban abban szenvedett.
- ha rosszindulatú nemi hormon-függő daganatban, például emlőrákban vagy a nemiszervek rákos daganatában szenved, vagy valaha abban szenvedett, vagy ha arra van gyanú, hogy abban szenved.
- ha bármilyen, tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van.
- ha allergiás (túlérzékeny) a dienogesztre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Ha ezek közül az állapotok közül bármelyik a Visanne alkalmazása alatt jelentkezik először, azonnal hagyja abba annak szedését, és beszéljen kezelőorvosával.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Visanne szedése alatt a hormonális fogamzásgátlók minden formáját tilos alkalmaznia (tabletta, tapasz, méhen belüli fogamzásgátló).
A Visanne NEM fogamzásgátló. Ha meg akarja akadályozni a teherbe esést, óvszert vagy más, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.
Néhány helyzetben a Visanne alkalmazása alatt fokozott elővigyázatosság szükséges, és lehet, hogy kezelőorvosának rendszeresen meg kell vizsgálnia Önt. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike érvényes Önre:
Ha:
- valaha vérrög alakult ki a szervezetében (vénás tromboembólia), vagy a közeli hozzátartozói közül valakinél viszonylag fiatal korban alakult ki vérrög.
- van olyan közeli rokona, akinek emlőrákja van.
- valaha depresszióban szenvedett.
- magas a vérnyomása, vagy magas vérnyomása alakul ki a Visanne szedése alatt.
- májbetegsége alakul ki a Visanne szedése alatt. Tünetei közé tartozhat a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése vagy az egész test viszketése. Azt is mondja el kezelőorvosának, ha ilyen tünetek egy korábbi terhessége alatt jelentkeztek.
- cukorbeteg vagy korábbi terhessége alatt átmenetileg cukorbetegségben szenvedett.
- valaha kloazmája volt (aranybarna foltok a bőrön, főként az arcon). Ha ilyen előfordult, kerülje a túl sok napfényt és ultraibolya sugárzást.
- ha a Visanne szedése alatt alhasi fájdalmai vannak.
- Amíg a Visanne-t szedi a teherbeesés esélye kisebb, mivel a Visanne gátolhatja a tüszőérést.
- Ha a Visanne szedése alatt terhes lesz, akkor a méhen kívüli terhességnek (a magzat a méhen kívül fejlődik) egy kicsit nagyobb a kockázata. A Visanne szedése előtt tájékoztassa a kezelőorvosát, ha korábban már volt méhen kívüli terhessége, vagy ha a petevezetékei nem működnek megfelelően.
- A Visanne és az erős hüvelyi vérzés
- Azoknál a nőknél, akik olyan betegségben szenvednek, ahol a méh nyálkahártyája (endometrium) belenő a méh izomrétegébe, amit adenomiozis uterinek neveznek, illetve a méh jóindulatú daganatában szenvednek, amit olykor fibróma uterinek hívnak (uterusz leiomiomatózusz), a Visanne szedése alatt a hüvelyi vérzés erősödhet. Ha a vérzés erős és folyamatos, az alacsony vörösvértestszámhoz vezethet (vérszegénység), ami az esetek egy részében súlyos lehet. Vérszegénység esetén beszélnie kell kezelőorvosával, mert lehet, hogy abba kell hagynia a Visanne szedését.
- A Visanne és a havi vérzés jellegének megváltozása
- A Visanne-nal kezelt nők többsége változást észlel a menstruációs vérzésében (lásd 4. rész, Lehetséges mellékhatások).
- A Visanne és a vénákban kialakuló vérrögök
- Néhány vizsgálat arra utal, hogy a progesztogéneket tartalmazó készítmények, például a Visanne alkalmazása esetén egy kicsit, de statisztikailag nem szignifikáns mértékben, megnő az alsó végtagokban kialakuló vérrögök (vénás tromboembólia) kockázata. Nagyon ritkán a vérrögök súlyos, maradandó károsodást vagy akár halált is okozhatnak.
- A vénás vérrög kialakulásának kockázata növekszik:
- az életkor előrehaladtával.
- ha Ön túlsúlyos.
- ha Önnek vagy egy közeli hozzátartozójának fiatal korában vérrög volt a lábában (trombózis), a tüdejében (tüdőembólia) vagy más szervében.
- ha műtéten kell átesnie, ha súlyos balesetet szenvedett, vagy ha hosszú ideig ágyban fekvő beteg. Fontos, hogy előre jelezze kezelőorvosának, hogy Ön Visanne-t szed, mert lehet, hogy a kezelést le kell állítani. Kezelőorvosa meg fogja mondani Önnek, mikor kezdje el újra a Visanne szedését. Erre rendszerint 2 héttel azután kerül majd sor, hogy újra talpra állt.
- A Visanne és a verőerekben kialakuló vérrögök
- Kevés bizonyíték van arra, hogy összefüggés lenne a progesztagéneket tartalmazó készítmények, például a Visanne alkalmazása és például a szív verőereiben történő vérrögképződés (szívinfarktus) vagy az agy verőereiben történő vérrögképződés (szélütés) között. A magas vérnyomásban szenvedő nők esetén ezek a készítmények kismértékben növelhetik a szélütés kockázatát.
- A verőerekben lévő vérrög kialakulásának kockázata növekszik:
- ha Ön dohányzik. Kifejezetten javasolt, hogy hagyja abba a dohányzást, ha Visanne-t szed, főleg akkor, ha elmúlt 35 éves.
- ha Ön túlsúlyos.
- ha egy közeli hozzátartozójának fiatal korában szívrohama vagy szélütése volt.
- ha magas a vérnyomása.
- Konzultáljon kezelőorvosával a Visanne szedése előtt.
- Hagyja abba a Visanne szedését, és azonnal forduljon orvoshoz, ha olyan tüneteket észlel, amelyek estleg egy vérrögre utalhatnak, például:
- erős fájdalom és/vagy duzzanat kialakulása az egyik lábában.
- hirtelen kialakuló mellkasi fájdalom, ami a bal karjába sugárzik.
- hirtelen kialakuló légszomj.
- nyilvánvaló ok nélkül, hirtelen kialakuló köhögés.
- minden szokatlan, erős vagy hosszan tartó fejfájás vagy a migrén rosszabbodása.
- részleges vagy teljes vakság vagy kettőslátás.
- beszédzavar vagy beszédképtelenség.
- szédülés vagy ájulás.
- a test bármely részén kialakuló gyengeség, furcsa érzés vagy zsibbadás.
- A Visanne és a rák
- A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem világos, hogy a Visanne növeli-e az emlőrák kockázatát, vagy sem. A hormonokat szedő nőknél egy kevéssel több emlőrákot észleltek, mint azoknál, akik nem szednek hormonokat, de az nem ismert, hogy ezt a kezelés okozza-e. Lehet például, hogy azért fedeznek fel több daganatot és fiatalabb korban a hormont szedő nőknél, mert kezelőorvosuk gyakrabban vizsgálja őket. Az emlődaganatok előfordulása a hormonkezelés befejezése után fokozatosan csökken. Fontos, hogy rendszeresen vizsgálja az emlőit, és orvoshoz forduljon, ha valamilyen csomót észlel bennük.
- A hormonokat szedő nők esetén ritkán jóindulatú májdaganatokról és még ritkábban rosszindulatú májdaganatokról számoltak be. Ha szokatlanul erős hasi fájdalmat érez, forduljon orvoshoz.
- A Visanne és a csontritkulás
- Változások a csontsűrűségben (Bone Mineral Density, BMD)
- A Visanne használata hatással lehet a csonterősségre serdülőkorúakban (12 év-18 év alatti életkor). Ennélfogva ha Ön 18 évesnél fiatalabb, kezelőorvosa gondosan mérlegelni fogja Önnél egyénileg a terápia előnyeit és a Visanne szedésével kapcsolatos lehetséges kockázatokat, számításba véve a csontvesztés (oszteoporózis) lehetséges kockázati tényezőit..
- Amennyiben Ön Visanne-t szed, csontjainak segíteni fog a megfelelő mennyiségben bevitt kalcium és a D-vitamin, az Ön által elfogyasztott élelmiszerrel vagy étrend-kiegészítőként elfogyasztva.
- Ha Önnél fokozott a csontritkulás (a csont ásványianyag-tartalmának csökkenése következtében a csontok meggyengülése) kialakulásának a kockázata, akkor kezelőorvosa gondosan mérlegelni fogja a Visanne-kezelés előnyeit és kockázatait, mert a Visanne közepes mértékben gátolja a szervezete ösztrogén-termelését (ez egy másik női nemi hormon).
- Egyéb gyógyszerek és a Visanne
- Mindig tájékoztassa kezelőorvosát, hogy milyen gyógyszereket vagy gyógynövény-készítményeket alkalmaz. Ugyanakkor minden olyan orvosnak vagy fogorvosnak, aki gyógyszert ír fel Önnek (vagy a gyógyszerésznek), mondja el, hogy Visanne-t szed.
- Némely gyógyszer hatással lehet a Visanne vérszintjére és csökkentheti a hatását, vagy nemkívánatos hatásokat okozhat.
- Ide tartoznak:
- a következő betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek:
- epilepszia (pl. fenitoin, barbiturátok, primidon, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramát, felbamát),
- tuberkulózis (pl. rifampicin),
- HIV és Hepatitis C vírusfertőzések (a proteáz-inhibitoroknak és nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlók, így a ritonavir, nevirapin, efavirenz).
- gombás fertőzések (grizeofulvin, ketokonazol).
- az orbáncfű nevű gyógynövény.
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- A Visanne egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
- A Visanne szedése során kerülnie kell a gréprfút-lé fogyasztását, mert az fokozhatja a Visanne szintjét az Ön vérében. Ez pedig növelheti a mellékhatások kialakulásának kockázatát.
- Laboratóriumi vizsgálatok
- Ha vérvizsgálatra van szükség, mondja el az orvosnak vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy Visanne-t szed, mert a Visanne befolyásolhatja néhány vizsgálat eredményét.
- Terhesség szoptatás és termékenység
- Ne szedje a Visanne-t, ha terhes vagy ha szoptat.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Visanne-t alkalmazóknál nem észlelték, hogy hatással lenne a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
- A Visanne tejcukrot tartalmaz.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Gyermekek és serdülők

- A Visanne-t tilos használni lányoknál a menarche-t (az első menstruációt) megelőzően.
- A Visanne használata hatással lehet a csonterősségre serdülőknél (12 év-18 év alatti életkor). Amennyiben Ön fiatalabb, mint 18 éves, az Ön kezelőorvosa gondosan mérlegelni fogja Önnél egyénileg a Visanne szedésének előnyeit és lehetséges kockázatait, számításba véve a csontvesztés (oszteoporózis) lehetséges kockázati tényezőit.
- 3. Hogyan kell szedni a Visanne-t?

- A Visanne-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja felnőttek esetén napi 1 tabletta.
- Hacsak kezelőorvosa másként nem rendelte, akkor az alábbi utasítások érvényesek a Visanne-ra. Kérjük, tartsa be ezeket az utasításokat, különben a Visanne nem éri el a legkedvezőbb hatást Önnél.
- A Visanne-kezelést a havi ciklus bármelyik napján elkezdheti.
- Felnőttek: minden nap vegyen be egy tablettát, lehetőség szerint ugyanabban az időben, szükség szerint egy kevés folyadékkal. Ha a csomagolás kiürült, akkor a következővel szünet tartása nélkül kell folytatnia. A menstruációs vérzés alatti napokon is folytassa a tabletták szedését.
- Endometriózisban a 15 hónapot meghaladó Visanne kezeléssel nincsenek tapasztalatok.
- Ha az előírtnál több Visanne-t vett be
- Túl sok Visanne tabletta egyidőben történő bevétele esetén nem számoltak be súlyos mellékhatásokról. Ha ennek ellenére aggódik emiatt, beszéljen kezelőorvosával.
- Ha elfelejtette bevenni a Visanne-t vagy hány vagy hasmenése van
- A Visanne kevésbé hatékony, ha elfelejt bevenni egy tablettát. Ha elfelejt bevenni egy vagy több tablettát, csak egy tablettát vegyen be, amint eszébe jut, és a következő nap a szokott időben vegye be a tablettát.
- Ha a Visanne bevételét követő 3-4 órán belül hány, vagy ha erős hasmenése van, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a tablettában lévő hatóanyag nem szívódik fel a szervezetébe. A helyzet majdnem ugyanaz, mint amikor elfelejt bevenni egy tablettát. A Visanne bevételét követő 3-4 órán belül kialakuló hányás vagy erős hasmenés után a lehető leghamarabb még egy tablettát be kell vennie.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja a Visanne szedését
- Ha abbahagyja a Visanne szedését, az endometriózis által okozott korábbi tünetek visszatérhetnek.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a hatások gyakoribbak a Visanne szedésének elkezdését követő első hónapokban, és a kezelés folytatásakor rendszerint megszűnnek. Változást észlelhet még a menstruációs vérzésében, lehet például pecsételő jellegű, szabálytalan vérzés vagy a menstruációs ciklusa teljesen meg is szűnhet.
- Gyakori (100 beteg közül 1-10 beteget érinthet)
- testtömeg-növekedés,
- depressziós hangulat, alvászavar, idegesség, a szexuális vágy csökkenése vagy hangulatváltozás,
- fejfájás vagy migrén,
- hányinger, hasi fájdalom, bélgázosság, a has felpuffadása vagy hányás,
- faggyúmirigy-gyulladás vagy hajhullás,
- hátfájás,
- kellemetlen érzés az emlőkben, petefészekciszta vagy hőhullám,
- méh-/hüvelyi vérzés, beleértve a pecsételő jellegű vérzést is,
- gyengeség vagy ingerültség.
- Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érinthet)
- vérszegénység,
- testtömeg-csökkenés vagy megnövekedett étvágy,
- szorongás, depresszió vagy hangulatingadozás,
- a vegetatív idegrendszer egyensúlyzavara (ez irányítja az akaratunktól független működéseket, például a verejtékezést) vagy figyelemzavar,
- szemszárazság,
- fülzúgás,
- nem specifikus keringési zavarok vagy szokatlan szívdobogásérzés,
- alacsony vérnyomás,
- légszomj,
- hasmenés, székrekedés, kellemetlen érzés a hasban, a gyomor és a belek gyulladása, az íny gyulladása (gingivitisz),
- száraz bőr, fokozott verejtékezés, az egész test erős viszketése, férfiakra jellemző szőrnövekedés (hirzutizmus), a körmök törékennyé válása, korpa, bőrgyulladás, kóros szőrnövekedés, túlérzékenység a fényre, a bőr pigmentképzési zavara,
- csontfájdalmak, izomgörcsök, a kezek és karok vagy az alsó végtagok és lábak fájdalma és/vagy elnehezülése,
- húgyúti fertőzés
- hüvelygomba, a nemiszervek területének szárazsága, hüvelyváladékozás, kismedencei fájdalom, a nemiszervek váladékozással kísért elsorvadása (atrófiás vulvovaginitisz), csomó vagy csomók kialakulása az emlőkben,
- folyadékfelhalmozódás következtében kialakuló vizenyő.
Serdülőknél (12 év18 év alatti életkor) előforduló további mellékhatások: a csont ásványianyag sűrűségének csökkenése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban
5. Hogyan kell a Visanne-t tárolni?

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Visanne?
- A készítmény hatóanyaga a dienogeszt. A tabletták 2 mg dienogesztet tartalmaznak.
- Egyéb összetevők a laktóz-monohidrát, a burgonyakeményítő, a mikrokristályos cellulóz, a povidon K 25, a talkum, a kroszpovidon és a magnézium-sztearát.
Milyen a Visanne készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Visanne tabletta fehér vagy törtfehér, kerek, lapos felszínű, metszett élű, 7 mm átmérőjű, egyik oldalán "B" mélynyomással.
14 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.
A dobozokban lévő buborékcsomagolások 28, 84 vagy 168 db tablettát tartalmaznak.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár