LADYBON 2,5 mg tabletta

LADYBON 2,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ladybon és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Ladybon az úgynevezett hormonpótló gyógyszerek csoportjába tartozik. Hatóanyaga a tibolon, mely hatását a szervezet több pontján fejti ki: az agyban, a hüvelyben és a csontokban. A Ladybon alkalmazása a menopauza idején legkorábban az utolsó havivérzést (menzeszt) követő 1 év múlva kezdhető el.

A Ladybon alkalmazása:

A menopauza idején fellépő tünetek enyhítésére
A menopauza (természetes vagy petefészek-eltávolító műtét utáni művi menopauza) idején a női szervezetben csökken a női nemi hormon, az ösztrogén termelése. Ez olyan tüneteket okozhat, mint pl. az arc, nyak, mellkas kipirulása (hőhullámok). A Ladybon enyhíti ezeket a menopauza utáni tüneteket. Ön kizárólag akkor részesülhet Ladybon kezelésben, ha a tünetek súlyosan befolyásolják az Ön megszokott életvitelét.

Csontritkulás megelőzésére
A menopauza után számos nőnél csontritkulás (oszteoporózis) alakulhat ki. Minden egyéb kezelési lehetőséget is beszéljen meg kezelőorvosával.
Amennyiben Önt fokozottan veszélyezteti a csontritkulás (oszteoporózis) okozta csonttörés lehetősége, de nem részesülhet egyéb kezelésben, a Ladybon a csontritkulás megelőzésére is használható a menopauza után.

A 6. pontban további információkat olvashat a Ladybonról és annak használatáról.


2. Tudnivalók a Ladybon szedése előtt

Kórtörténet és rendszeres orvosi vizsgálatok
A hormonpótló terápia kockázati tényezőkkel is rendelkezik, melyeket számításba kell venni a terápia kezdetén vagy annak folytatásakor.
Korlátozott a tapasztalat a korai menopauza esetén (petefészek-elégtelenség vagy -műtét miatt) történő kezeléssel kapcsolatosan. Amennyiben Önnél korai menopauza áll fenn, a hormonpótló kezelés, illetve a Ladybon alkalmazásának veszélyei különbözőek lehetnek. Beszélje ezt meg kezelőorvosával.

Mielőtt a hormonpótló kezelést (HRT: az angol hormon replacemant therapy rövidítése) elkezdené (vagy újrakezdené), kezelőorvosa ki fogja kérdezni Önt saját és családja korábbi betegségei felől. Kezelőorvosa úgynevezett fizikális vizsgálat elvégzése mellett is dönthet, melybe beletartozik melleinek megvizsgálása és belső vizsgálat is, ha szükséges.

Attól fogva, hogy elkezdi a Ladybon-kezelést, rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatra kell járnia (legalább egyszer egy évben). A vizsgálatok alkalmával kezelőorvosa megbeszéli Önnel a kezelés előnyeit és a hormonpótló kezelés folytatásának kockázatait is.

Ügyeljen arra, hogy
- rendszeresen emlővizsgálaton vegyen részt és végeztessen méhnyakkenet-tesztet, a kezelőorvosa által előírtak szerint;
- rendszeresen vizsgálja meg melleit az esetleges elváltozások azonosítása érdekében - ilyenek lehetnek: a bőrön keletkezett bemélyedés, a mellbimbó alakváltozása vagy bármilyen észlelt csomó.

Ne szedje a Ladybont,
ha a következőkben felsoroltak közül bármelyik vonatkozik Önre. Amennyiben nem biztos valamelyik pontban, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené szedni a Ladybont.
Ne szedje a Ladybont
- ha allergiás a tibolonra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha terhes vagy terhességet tervez,
- ha Ön szoptat,
- ismert vagy korábban előfordult emlőrákos megbetegedés vagy annak gyanúja esetén,
- ismert vagy korábban előfordult hormonfüggő rákos megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén (pl. méhnyálkahártyarák),
- ha váratlan hüvelyi vérzése jelentkezik,
- ha kezeletlen, kóros méhnyálkahártya-burjánzása van (endometriális hiperplázia),
- ismert vagy korábban előfordult vérkeringési rendellenesség esetén, pl. vérrögképződés (a láb vénáiban vagy a tüdőben),
- ha véralvadási zavara van (pl. protein C-hiány, protein S-hiány, vagy antitrombin-hiány)
- ismert vagy korábban az artériákban vérrög kialakulása miatt előfordult szívroham, agyvérzés vagy angina esetén,
- ismert vagy korábban előfordult májbetegség esetén, ha a májfunkciós tesztek eredményei még nem normalizálódtak,
- ha egy ritka, örökletes vérbetegségben, úgynevezett porfíriában szenved.
Ha a fentiek közül bármelyik előfordul Önnél a Ladybon első használatakor, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.

Amennyiben megkezdődött Önnél a menopauza időszaka, addig ne szedje a Ladybont, amíg az utolsó havivérzés óta 12 hónap el nem telt. Ha előbb kezdi el a gyógyszer szedését, szabálytalan vérzés léphet fel.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ladybon szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A kezelés megkezdése előtt mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, amennyiben a következőkben felsorolt betegség(ek)ben szenved, vagy szenvedett korábban, ugyanis ezek visszatérhetnek, illetve súlyosbodhatnak a Ladybon-kezelés során. Ilyen esetben gyakrabban kell orvosi ellenőrzésre járnia:
- mióma (jóindulatú daganat) a méhben,
- endometriózis (a méhnyálkahártya-szövet méhen kívüli növekedése), vagy korábban előfordult kóros méhnyálkahártya-burjánzás (endometrium hiperplázia),
- vérrögképződés fokozott veszélye (lásd a "Vérrögök a vénában (trombózis)" című részt),
- hormonfüggő rákbetegség fokozott veszélye áll fenn (pl. emlőrák előfordulása közeli, vér szerinti rokonnál (anya, lánytestvér, nagyszülő esetében)),
- magas vérnyomás,
- májbetegség, mint pl. jóindulatú májdaganat,
- cukorbetegség,
- epekövesség,
- migrén vagy súlyos fejfájás,
- immunrendszer betegsége, amelyben több szerv érintett (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE),
- epilepszia,
- asztma,
- örökletes, a dobhártyát érintő halláskárosodás (otoszklerózis),
- nagyon magas vérzsírszint (trigliceridek),
- szív- vagy vesebetegség okozta folyadék-visszatartás.

Haladéktalanul hagyja abba a Ladybon szedését és keresse fel kezelőorvosát a következő esetekben:
- a "Ne szedje a Ladybont" részben említettek bármelyike esetén,
- sárga bőrelszíneződés vagy a szemfehérje besárgulása (sárgaság) esetén - ez a májbetegség jele lehet,
- a vérnyomás hirtelen megemelkedésekor (fejfájás, fáradtság, szédülési tünetekkel),
- ha migrénes roham vagy súlyos fejfájás lép fel, amely először fordul elő,
- ha Ön teherbe esik,
- ha vérrögképződés tünetei jelentkeznek:
-- a lábak fájdalmas, vöröses duzzanata,
-- hirtelen mellkasi fájdalom,
-- légzési nehézség.

További információkat a "Vérrögök a vénában (trombózis)" című részben olvashat.

Figyelem: A Ladybon nem fogamzásgátló tabletta. Amennyiben 12 hónapnál kevesebb idő telt el az utolsó menstruációja óta, vagy ha Ön 50 évesnél fiatalabb, lehet, hogy használnia kell fogamzásgátlót is a terhesség megelőzésére. Kérje kezelőorvosa tanácsát.

A hormonpótló kezelés és a daganatos megbetegedés összefüggése

A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártya rákja (endometriumrák)
Történtek bejelentések és klinikai vizsgálatok a méhnyálkahártya sejtjeinek fokozott növekedésével vagy rákos elfajulásával kapcsolatban, Ladybon-kezelésben részesülő nőknél. Minél tovább tart a kezelés, annál fokozottabb a méhnyálkahártyában kialakuló daganat kockázata.

Rendszertelen vérzés
Előfordulhat, hogy rendszertelen, vagy pecsételő vérzést észlel, különösen a Ladybon kezelés megkezdését követő első 3-6 hónap során.

Ha azonban a rendszertelen vagy pecsételő vérzés:
- az első 6 hónap elteltével is fennáll,
- a Ladybon-kezelés 6. hónapját követően jelentkezik,
- a Ladybon-kezelés felfüggesztését követően is fennáll,
mielőbb jelentkezzen kezelőorvosánál.

Emlőrák
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a tibolon alkalmazása növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. A fokozott kockázat attól függ, hogy mennyi ideig alkalmazza a tibolont. A hormonpótló kezelést elemző vizsgálatok eredményei szerint a hormonpótló kezelés befejezése után a fokozott kockázat idővel csökken, de a kockázat 10 évig vagy még tovább is fennállhat, ha több mint 5 évig kapott hormonpótló kezelést. Nem állnak rendelkezésre adatok arról, hogy a kockázat fennmarad-e a tibolon leállítása után, de ez nem zárható ki.

Összehasonlítás:
Ladybont alkalmazó nők esetében a kockázat kisebb, mint kombinált HRT-ben részesülő nők esetében, és hasonló a kizárólag ösztrogént tartalmazó HRT kockázatához.
Rendszeresen vizsgálja meg emlőit. Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a következő változások bármelyikét tapasztalja:
- gödröcskés behúzódás vagy bemélyedés a bőrön;
- a mellbimbó alakváltozása;
- tapintható, vagy látható csomók.

Petefészekrák
A petefészekrák ritka - sokkal ritkább, mint az emlőrák. A csak ösztrogént tartalmazó és a kombinált ösztrogén-progesztogén tartalmú hormonpótló kezelés a petefészekrák kis mértékben emelkedett kockázatával jár.
A petefészekrák kockázata az életkorral változik. Például az 50 és 54 év közötti életkorú, hormonpótló kezelést nem kapó nők esetében 2000-ből körülbelül 2 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot egy 5 éves időszak alatt. Az 5 évig hormonpótló kezelést kapó nőknél 2000-ből 3 eset fordul elő (vagyis 1 esettel több).

A Ladybon alkalmazása esetén a petefészekrák megnövekedett kockázata hasonló a hormonpótló kezelés más típusainak alkalmazása esetén jelentkező kockázattal.

A hormonpótló kezelés (HRT) hatása a szívre és a keringésre

Vérrögök a vénában (trombózis)
A vénákban történő vérrögképződés kockázata 1,3-3-szor magasabb a HRT-ben részesülők körében, mint az azt nem alkalmazóknál, főleg a kezelés első évében.
A vérrögök súlyos problémát okozhatnak - ha bejutnak a tüdőbe, az mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást és akár halált is eredményezhet.
Nagyobb esélye van a vérrögképződésre a kor előrehaladtával, továbbá, ha Önnél fennáll az alábbiak valamelyike. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következők bármelyike igaz Önre:
- állapotos, vagy a közelmúltban szült;
- ösztrogént szed;
- nagyobb műtét, sérülés vagy betegség miatt hosszú időn át nem tud járni (lásd a 3. pontot is, "Ha sebészeti műtétre van szüksége");
- ha Ön kifejezetten túlsúlyos (testtömeg index (BMI) >30 kg/m2);
- ha Önnek véralvadási problémái vannak, mely vérrögképződést megelőző gyógyszerrel tartós kezelést igényel;
- ha a közeli, vér szerinti rokonai közül bárkinél alakultak már ki vérrögök a lábban, tüdőben vagy más szervben;
- ha a szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) nevű betegségben szenved;
- ha rákos.
A vérrögképződés tüneteit lásd az "Haladéktalanul hagyja abba a Ladybon szedését és keresse fel kezelőorvosát a következő esetekben:" című részben.

Összehasonlítás:
Az 50-es éveiben járó, HRT-ben (hormonpótló kezelésben) nem részesülő nők körében átlagosan öt év alatt ezer főből 4-7 esetben várható vérrög kialakulása.
Az ösztrogén-progesztogén HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő, 50-es éveiben járó nők között ez az arány öt év alatt ezer főből 9-12 eset (tehát 5-tel több eset).
A Ladybon alkalmazása esetén a vénás vérrögképződés fokozott kockázata alacsonyabb, mint más HRT (hormonpótló kezelés) alkalmazása esetén.

Szívinfarktus
Nincs bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a HRT (hormonpótló kezelés) vagy a Ladybon képes megelőzni a szívinfarktust.
60 évesnél idősebb, ösztrogén-progesztogén HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő nők körében kicsit magasabb a szívinfarktus kialakulásának kockázata a HRT-ben (hormonpótló kezelésben) nem részesülőkhöz képest. Tekintettel arra, hogy a szívinfarktus erősen életkorfüggő, az ösztrogén-progesztogén HRT (hormonpótló kezelés) miatt bekövetkező további szívinfarktusos esetek száma nagyon alacsony a menopauzához közeledő egészséges nők körében, de az életkor előrehaladtával ez az esetszám emelkedik.
Nincs olyan bizonyíték, mely arra engedne következtetni, hogy a szívinfarktus veszélyének mértéke tibolon alkalmazása esetén különbözne a más HRT (hormonpótló kezelés) alkalmazása esetén tapasztalhatóktól.

Agyi érkatasztrófa (sztrók)
Egy a közelmúltban végzett vizsgálat arra utal, hogy a HRT (hormonpótló kezelés) és a tibolon növeli a sztrók kialakulásának kockázatát. Ezt a fokozott kockázatot főként idősebb, 60 év feletti nők esetében figyelték meg.
Egyéb tényezők, melyek növelik a szélütés (sztrók) kockázatát:
- növekvő életkor
- magas vérnyomás
- dohányzás
- túlzott alkoholfogyasztás
- szívritmuszavar

Összehasonlítás:
Az 50-es éveikben járó, tibolon-kezelésben nem részesülő nők közül átlagosan, 5 év alatt várhatóan ezer főből hárman esnek át sztrókon. A tibolon-kezelésben részesülő, 50-es éveiben járó nők között ez az arány ezerből 7 fő (tehát 4 esettel több).
A 60-as éveikben járó, tibolon-kezelésben nem részesülő nők közül átlagosan 5 év alatt várhatóan ezer főből tizenegynél alakul ki sztrók. A 60-as éveiben járó, tibolon-kezelésben részesülő nők között ez az arány ezerből 24 fő (tehát 13 esettel több).

Egyéb állapotok
A HRT (hormonpótló kezelés) nem akadályozza meg a memóriavesztést. Néhány bizonyíték rendelkezésre áll arra vonatkozólag, hogy a memóriavesztés veszélye nagyobb olyan nők esetében, akik 65 éves koruk után alkalmaznak HRT-t (hormonpótló kezelést). Kérje kezelőorvosa tanácsát.

Egyéb gyógyszerek és a Ladybon
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Ladybon hatását, ami rendszertelen vérzéshez vezethet. Ez a következő gyógyszerekre vonatkozik:
- véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin);
- epilepszia elleni gyógyszerek (pl. fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin);
- tüdőgümőkór (tbc) elleni gyógyszerek (pl. rifampicin);
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövénykészítmények.

A Ladybon egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A Ladybon alkalmazása idején a megszokott ételeket és italokat fogyaszthatja.

Terhesség és szoptatás
A Ladybon kizárólag menopauzában lévő nők kezelésére szolgál. Ha terhes lesz, azonnal hagyja abba a Ladybon szedését és konzultáljon kezelőorvosával.
Ne szedjen Ladybont, ha terhes vagy szoptat, vagy ha terhességet tervez.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A jelenlegi ismeretek szerint a Ladybon nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

A Ladybon tejcukrot (laktózt) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Ladybont?

A Ladybont mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Ladybon szájon át szedendő gyógyszer. Naponta egy tablettát vegyen be. A tablettákat lehetőleg minden nap azonos időpontban, kevés vízzel vagy más folyadékkal kell lenyelni.
A Ladybon-kezelést nem szabad elkezdeni a legutolsó természetes menstruációs vérzést követően 12 hónapon belül. A Ladybon alkalmazásának ennél korábbi megkezdése fokozhatja a rendellenes hüvelyi vérzés veszélyét.
A kezelőorvosa a lehető legkisebb hatékony adagot írja fel Önnek, a lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásra.
Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy ez az adag túl erős vagy nem elég hatásos.

Ha sebészeti műtétre van szüksége
Ha sebészeti műtét előtt áll, tájékoztassa sebészét a Ladybon szedéséről.
Lehetséges, hogy a műtét előtt 4-6 héttel a Ladybon-kezelést fel kell függeszteni a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében (lásd 2. pont, Vénás vérrögök (trombózis)).
Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdheti el újra a Ladybon szedését.

Ha az előírtnál több Ladybont vett be
Ha az előírtnál több Ladybont vett be, azonnal értesítse erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Nincs ok aggodalomra, ha esetleg túl sok tablettát vett be. Mindazonáltal, azonnal konzultáljon kezelőorvosával. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: hányinger, hányás vagy hüvelyi vérzés.

Ha elfelejtette bevenni a Ladybont
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, pótolja ezt, amint eszébe jut, amennyiben 12 óránál nem késett többet. Ha már több mint 12 óra eltelt a bevétel ajánlott időpontja óta, egyszerűen hagyja ki az elfelejtett adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Ladybon szedését
A kezelőorvosa tudta nélkül ne hagyja abba az előírt időn belül a Ladybon szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezen mellékhatások többsége enyhe.
A következő betegségeket jelentették gyakrabban HRT-ben részesülő betegek esetében, mint HRT-ben nem részesülő betegek esetében:
● emlőrák;
● a méhnyálkahártya rendellenes megvastagodása vagy rákja (endometrium hiperplázia vagy endometriumrák);
● petefészekrák;
● vérrögök a láb vénáiban vagy a tüdőben (vénás tromboembólia);
● szívbetegség;
● szélütés (sztrók);
● lehetséges memóriavesztés, ha a HRT-t 65 éves kor felett kezdik.

E mellékhatásokkal kapcsolatos további információkért lásd a 2. pontot.

Egyéb mellékhatások
Tibolont (a Ladybon hatóanyagát) szedő nők klinikai vizsgálataiban a következő mellékhatásokról számoltak be:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hüvelyi vérzés vagy pecsételő vérzés,
- alhasi fájdalom,
- testsúlynövekedés,
- emlőérzékenység,
- rendellenes szőrnövekedés,
- hüvelyi panaszok, mint viszketés, váladékozás, gombás fertőzés,
- a méhnyálkahártya vagy a méhnyak megvastagodása.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a kéz, a boka vagy a láb duzzanata (ödéma vagy vizenyő),
- diszkomfort érzés a hasban,
- pattanásosság (akné),
- mellbimbófájdalom vagy diszkomfortérzés az emlőben;
- hüvelyi fertőzés.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrviszketés.

A tibolon forgalomba hozatal utáni megfigyelt további mellékhatások:
- szédülés, fejfájás, migrén, depresszió,
- bőrkiütés,
- látászavarok, látásvesztés vagy homályos látás,
- ízületi vagy izomfájdalom,
- eltérések a máj működésére jellemző laboratóriumi értékekben.

A tibolont alkalmazó nőknél beszámoltak mellrákról és a méhnyálkahártya sejtjeinek fokozott sejtnövekedéséről vagy rákjáról.

Ha hüvelyi vérzés vagy pecsételő vérzés jelentkezik, vagy a fent említett tünetek bármelyike kellemetlen lenne vagy folyamatosan fennállna, beszéljen kezelőorvosával.

Más hormonpótló kezelés során az alábbi mellékhatásokat jelentették:
- epehólyag-rendellenességek,
- különféle bőrproblémák:
-- a bőr elszíneződése az arcon, nyakon, ún. "terhességi foltok" (kloazma),
-- fájdalmas, vörös, bőr alatti csomók (eritéma nodozum),
-- vörös, céltáblaszerű rajzolatot mutató fájdalmas kiütés (eritéma multiforme).

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Ladybont tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Ne alkalmazza a Ladybon 2,5 mg tablettát, ha azon a bomlás jelei láthatóak.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ladybon?
- A készítmény hatóanyaga a tibolon. Tablettánként 2,5 mg tibolont tartalmaz.
- Egyéb összetevők:, mikronizált laktóz-monohidrát, laktóz-monohidrát, burgonyakeményítő, aszkorbil-palmitát (E304) és magnézium-sztearát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy törtfehér, lapos, kerek tabletták, egyik oldalukon "e" jelzéssel.
Tabletták PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelések: 1×28 vagy 3×28 tabletta dobozonként.

Nem feltétlen mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A Ladybon tablettával kapcsolatos egyéb információk
Nőkben az ösztrogén és a progeszteron a legfontosabb természetes nemi hormonok, amelyek szükségesek a normális nemi éréshez és a menstruációs ciklus szabályozásához.

Az ösztrogén a csontképződés szempontjából is fontos. A csontok fiatal korban épülnek fel és a maximális csonttömeget 20-30 éves életkor között érik el. Ezután a csonttömeg csökken, először lassan, majd a későbbi életkorban - különösképpen a menopauzában - gyorsabban. Menopauzának nevezzük azt az időszakot (általában 50 év körül), amikor a petefészkekben fokozatosan megszűnik az ösztrogéntermelés. Ha a petefészkeket egy korábbi életszakaszban műtét útján távolítják el, a hormontermelés azonnal megszűnik.

A hormontermelés csökkenése gyakran hőhullámok kialakulásához vagy éjszakai izzadáshoz vezet. A nemi hormonok alacsony szintje okozhatja a hüvelyi nyálkahártya vékonyabbá és szárazzá válását. Emiatt a közösülés fájdalmassá válhat, és gyakrabban léphet fel hüvelyi fertőzés. Ezek a testi változásokat a nők egy részénél hangulatváltozásokkal, nyugtalansággal, lehangoltsággal (depresszió), ingerlékenységgel és a nemi vágy csökkenésével járhatnak.

Gyakran észrevétlen marad a gyors csonttömegcsökkenés a menopauza kezdetén, illetve a későbbiekben. A csontok fokozatosan gyengébbé válnak és könnyebben törnek (oszteoporózis), különösen a csigolyák, a csípő és a csukló. Az oszteoporózis hátfájást, a testmagasság-csökkenését és hajlott hátat is okozhat.

A Ladybon tabletta tibolont tartalmaz, amely kedvező hatást gyakorol a különböző szövetekre, például az agyra, a hüvelyre és a csontokra. Ezért mérséklődnek a különféle tünetek, többek között a hőhullámok, az éjszakai izzadás. Jótékony hatást gyakorol a hüvely belső hámfelszínére, kedvezően befolyásolja a hangulatot és a nemi vágyat., A Ladybon tabletta megállíthatja a csigolyákban, csípőben és csuklóban a menopauza idején történő csontvesztés folyamatát. Néhány hormonpótló kezeléstől eltérően, a Ladybon tabletta nem stimulálja a méh nyálkahártyáját. Ezért a Ladybon tabletta szedése nem vezet havonta ismétlődő hüvelyi vérzéshez.
Kiszerelés: 3x28 Törzskönyvi szám: OGYI-T-20320/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Q PHARMA
    • Hatóanyag: tibolone
    • ATC: Tibolone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 7261Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 6015 Ft
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20320/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Q PHARMA
    • Hatóanyag: tibolone
    • ATC: Tibolone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.