LADYBON 2,5 mg tabletta

LADYBON 2,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ladybon és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ladybon az úgynevezett hormonpótló gyógyszerek (HRT) csoportjába tartozik. Tibolont tartalmaz.
A Ladybon alkalmazása a menopauza idején legkorábban az utolsó menzeszt követő 1 év múlva kezdhető el.
A Ladybon alkalmazása:
A menopauza idején fellépő tünetek enyhítése
A menopauza idején (természetes vagy petefészek-eltávolító műtét utáni művi) a női szervezetben leáll a női nemi hormon, azaz az ösztrogén termelése, amely olyan tüneteket okozhat, mint az arc, nyak, mellkas kipirulása ("hőhullámok"). A Ladybon ehyhíti ezeket a menopauza utáni tüneteket. Ön kizárólag akkor részesülhet Ladybon kezelésben, ha a tünetek súlyosan befolyásolják az ön megszokott életvitelét.
Csontritkulás megelőzése
A menopauza után számos nőnél csontritkulás alakulhat ki (oszteoporózis). Minden egyéb kezelési lehetőséget is beszéljen meg kezelőorvosával.
Amennyiben Önt fokozottan veszélyezteti a csontritkulás (oszteoporózis) okozta csonttörés lehetősége, de nem részesülhet egyéb kezelésben, a Ladybon a csontritkulás megelőzésére is használható a menopauza után.
További információkat a Ladybonról és annak használatáról a 6. pontban olvashat.
2. Tudnivalók a Ladybon alkalmazása előtt
Kórtörténet és rendszeres ellenőrzés
A hormonpótló terápia az előnyei mellett néhány kockázati tényezővel is rendelkezik, melyeket számításba kell venni a terápia kezdetén vagy annak folytatásakor.
A korai (petefészek leállás vagy-eltávolító műtét utáni) menopauzában alkalmazott HRT kezelésre vonatkozó ismeretek korlátozottak. Korai menopauzában alkalmazott HRT kezelés kockázata különböző. Ezt beszélje meg kezelőorvosával.
Mielőtt elkezdené (vagy újra kezdené) a hormonpótló kezelést, kezelőorvosának az Önre és családjára vonatkozó kórelőzményekről kell tájékozódnia. Az orvosa úgy dönthet, hogy megvizsgálja az emlőit és/vagy a hasát, és néha belsőleges vizsgálatot is végezhet.
Attól fogva, hogy elkezdi a Ladybon kezelést, rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatra kell járnia (legalább egyszer egy évben). A vizsgálatok alkalmával az kezelőorvosa megbeszélheti Önnel a kezelés előnyeit és a hormonpótló kezelés folytatásának kockázatait is.
A kezelőorvosa által meghatározott időszakonként rendszeres emlővizsgálatra is kell járnia.
Ne szedje a Ladybont
Ha a következőkben felsoroltak közül bármelyik igaz Önre. Ha nem biztos valamelyik pontban, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené szedni a Ladybont.
Ne szedje a Ladybont
- ha allergiás a tibolonra, vagy a Ladybon tabletta bármely egyéb összetevőjére (további információkat a 6. pontban olvashat),
- ha terhes vagy terhességet tervez,
- ha szoptat,
- ismert vagy korábban előfordult emlőrákos megbetegedés vagy annak gyanúja esetén,
- ismert vagy korábban előfordult hormonfüggő rákos megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén (pl. méhnyálkahártyarák),
- ha váratlan hüvelyi vérzése jelentkezik,
- ha kezeletlen, kóros méhnyálkahártya burjánzása van (endometriális hiperplázia),
- ismert vagy korábban előfordult vérkeringési rendellenesség, pl. vérrögképződés esetén (a láb vénáiban vagy a tüdőben),
- ha véralvadási zavara van (pl. protein S, protein S, vagy antitheombin hiány)
- ismert vagy korábban az artériákban vérrög kialakulása miatt előfordult szívroham, agyvérzés vagy angina esetén,
- ismert vagy korábban előfordult májbetegség esetén, ha a májfunkciós tesztek eredményei még nem normalizálódtak,
- ha egy ritka, örökletes vérbetegségben, un. porfíriában szenved.
Ha a fentiek közül bármelyik előfordul Önnél a Ladybon első használatakor, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és beszéljen kezelőorvosával.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Amennyiben a következőkben felsorolt betegség(ek)ben szenved, vagy szenvedett korábban,a gyógygszer szedésének megkezdése előtt értesítse erről kezelőorvosát, mert a Ladybon kezelés alatt rosszabbodhat az állapota. Ezért orvosát gyakrabban kell felkeresnie:
- Jóindulatú méhtumor,
- endometriózis (méhen kívülre került működő méhnyálkahártya szövet gyakran fájdalmas jelenléte), vagy kóros méhnyálkahártya burjánzás (endometrium hiperplázia),
- vérrögképződés fokozott veszélye (lásd Vénás vérrögök /thrombozis/ részt),
- hormonfüggő rákbetegség fokozott veszélye (pl. emlőrák közeli hozzátartozónál: anya, lánytesvér, nagyszülő),
- magas vérnyomás,
- májbetegség, mint pl. jóindulatú májtumor,
- cukorbetegség,
- epekő,
- migrén vagy súlyos fejfájás,
- immunrendszer betegsége, amelyben több szerv érintett (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE),
- epilepszia,
- asztma,
- örökletes halláskárosodás (otoszklerózis),
- magas vérzsírszint,
- szíveredetű vagy vese problémák okozta folyadék-visszatartás a kórelőzményekben.
Haladéktalanul hagyja abba a Ladybon szedését és keresse fel kezelőorvosát a következő esetekben:
- a "ne szedje a Ladybont" részben említettek bármelyike esetén,
- sárga bőrelszíneződés vagy a szemfehérje besárgulása (sárgaság), amely a májbetegség tünete lehet,
- a vérnyomás hirtelen megemelkedése (fejfájás, fáradtság, szédülési tünetekkel),
- migrénes roham vagy súlyos fejfájás előszöri kialakulása,
- terhesség,
- vérrögképződés tünetei:
- a lábak fájdalmas, vöröses duzzanata,
- hirtelen mellkasi fájdalom,
- légzési nehézség.
További információkat a "Vénás vérrögök (thrombózis)" részben olvashat.
Megjegyzés: A Ladybon nem fogamzásgátló tabletta. Ha kevesebb, mint 12 hónap telt el az utolsó menstruációja óta, és ha Ön 50 évesnél fiatalabb, egyéb fogamzásgátló módszerre lehet szüksége a terhesség megelőzésére. Beszéljen kezelőorvosával.
Hormonpótló kezelés és a rákos megbetegedés
Endometrium rák (méhnyálkahártya rákos megbetegedése)
Vizsgálatok szerint a tibolont (a Ladybon hatóanyagát) szedő nőknél fokozott a méhnyálkahártya (endometrium) rákos megbetegedésének veszélye. A kockázat a terápia hosszával párhuzamosan fokozódik.
Amennyiben áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezik, általában nincsen szükség aggodalomra, főképpen a hormonpótló kezelés első néhány hónapja folyamán.
De ha olyan vérzés vagy pecsételő vérzés jelentkezik, ami:
- a kezelés során több mint 6 hónapon át fennmarad,
- 6 hónapos kezelés után jelentkezik,
- abban az esetben is folytatódik, ha abbahagyja a Ladybon szedését,
kérjük, konzultáljon kezelőorvosával az endometrium (méhnyálkahártya) rák kizárása céljából. Ez ugyanis a méhnyálkahártya megvastagodásának a jele is lehet.
Ösztrogének önmagukban való hosszan tartó szedése megnöveli a méhnyálkahártya (endometrium) rákos megbetegedésének veszélyét. Amennyiben progesztogénnel együtt szedik őket legalább 12 napos ciklusban, a kockázat nagyban csökkenthető. Mivel a Ladybon eltér a legtöbb hormonpótló készítménytől, nem szükséges külön progesztogént is szednie a Ladybon terápia mellett.
Emlőrák
Azok a nők, akik emlőrákban szenvednek, vagy szenvedtek korábban, nem részesülhetnek hormonpótló vagy Ladybon kezelésben.
Az ösztrogénekkel, ösztrogén és progesztogénnel kombináltan vagy tibolonnal végzett évekig tartó hormonpótló kezelés alig növeli az emlőrák kockázatát. A terápia hosszával párhuzamosan nő a veszély mértéke is, de a kezelés abbahagyása után mintegy 5 éven belül a kockázat szintje visszatér a normálisra.
A Ladybont szedő nőkben az emlőrák kialakulásának alacsonyabb a kockázata, mint a kombinált hormonpótló kezelésben részesülő nők körében, és összevethető a kockázat a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló készítményekkel.
Összehasonlítás
Az 50 - 79 év közötti nők tekintetében, akik nem részesülnek hormonpótló kezelésben, átlagosan 1000 közül 9-14 esetben mutatható ki mellrák 5 éves szedési periódus alatt. A már legalább 5 éve kombinált hormonpótló kezelésben részesülő 1000 nő körében 13-20 esetben fordulhat elő a mellrák (4-6 esettel több).
Kérjük, fordítson figyelmet az emlőjében bekövetkező változások ellenőrzésére. Keresse fel kezelőorvosát ha
- a bőr mélyedéseit,
- a mellbimbóváltozást, vagy
- bármilyen csomót lát vagy érez.
Petefészekrák
A petefészekrák (a petefészkek daganatos megbetegedése) ritka betegség. Egyes kutatások kimutatták, hogy az 5-10 éven keresztül fennálló hormonpótló kezelés növelheti a petefészekrák kialakulásának kockázatát. A Ladybon használatával összefüggő petefészekrák fokozott kockázata az egyéb típusú hormonpótló készítményekéhez hasonló.
Az 50 - 69 év közötti nők tekintetében, akik nem részesülnek hormonpótló kezelésben, átlagosan 1000 közül 2 esetben mutatható ki petefészekrák 5 éves szedési periódus alatt. A már legalább 5 éve hormonpótló kezelésben részesülő 1000 nő körében 2-3 esetben fordulhat elő a petefészekrák (1 esettel több).
A szívre és a vérkeringésre gyakorolt hatások
Szívbetegség (szívroham)
Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a hormonpótló kezelés megakadályozza a szívroham kialakulását.
60 évnél idősebb, ösztogén-progesztogén hormonpótló kezelést alkalmazó nők esetében a szívbetegségek kialakulásának kockázata enyhén magasabb, mint hormonpótló kezelést nem alkalmazó kortársaiknál.
Ha Ön az alábbi jelenséget tapasztalja:
- mellkasi fájdalom, ami a karjába vagy a nyakába sugárzik,
a lehető leghamarabb keresse fel kezelőorvosát, és az orvos hozzájárulásáig ne vegyen be több hormonpótló készítményt. Ez a fájdalom szívbetegség jele is lehet.
Agyvérzés (sztrók)
A legfrissebb tanulmányok szerint a hormonpótló terápia és a tibolon kismértékben növeli az agyvérzés bekövetkeztének kockázatát. A megnövekedet kockázatot többnyire 60 év feletti nőkben figyelték meg.
Összehasonlítás
Az 50-es éveikben járó, Ladybon kezelésben nem részesülő nők közül átlagosan, 5 év alatt 1000 főből hárman esnek át várhatóan agyvérzésen. Azon 50-es éveikben járó nők közül, akik Ladybont szednek, ez az arány 7 az 1000-ből (azaz 4 esettel több).
Az 60-es éveikben járó, Ladybon kezelésben nem részesülő nők közül átlagosan 5 év alatt 1000 főből tizenegyen esnek át várhatóan agyvérzésen. Azon 60-es éveikben járó nők közül, akik Ladybont szednek, ez az arány 24 az 1000-ből (azaz 13 esettel több).
Amennyiben a következőt tapasztalja:
- váratlan migrénes fejfájás, látászavarral vagy anélkül, tisztázatlan szédülés, egyensúly vagy koordináció csökkenése, kiejtési zavar vagy beszédképtelenség, gyengeség vagy a test bármely pontjának érzéketlensége,
a lehető leghamarabb keresse fel kezelőorvosát, és ne vegyen be hormonpótló készítményt mindaddig, amíg orvosa ehhez hozzá nem járul. Ezek a tünetek egy agyvérzés figyelmeztető jelei lehetnek.
Vénás vérrögök (thrombózis)
Hormonpótló kezelés estén a vénás thromboembólia (VTE), azaz a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázatának kialakulása 1.3-3-szor magasabb, különösen az kezelés első évében. A Ladybon használata mellett a vénás vérrög kialakulásának kockázata kisebb, mint más hormonpótló kezelések mellett.
Ezek a vérrögök veszélyesek lehetnek, és ha egy vérrög a tüdőbe jut, mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást vagy akár halált is okozhat.
Vérrögképződésre fokozott veszélynek van kitéve, ahogy idősödik, illetve ha az alábbiak valamelyike igaz Önre. Amennyiben ezen állapotok közül bármelyik érvényes Önre, konzultáljon kezelőorvosával.
- ha hosszú időre fekvésre kényszerül nagyobb műtét, sérülés vagy betegség miatt (lásd 3. pont, sebészeti kezelés részt),
- ha komoly súlyfölösleggel küzd (BMI>30 kg/m2)
- ha olyan vérrögképződési rendellenességben szenved, ami vérrögképződést gátló gyógyszeres kezelést igényel,
- ha közeli családtagjai közül bárkinek már volt korábban vérrögképződése,
- ha a szisztémás lupusz eritematózusz-nak nevezett ritka betegségben szenved,
- ha rák betegségben szenved.
Ha a vérrög képződés tüneteit észleli, lásd a " Haladéktalanul hagyja abba a Ladybon szedését és keresse fel kezelőorvosát" részt.
Összehasonlítás
Hormonpótló kezelésben nem részesülő, 50 év körüli nők esetében 5 éves időszakon belül átlagosan 1000-ből 4-7 esetben lehet vérrögképződésre számítani. Ösztrogén-progesztogén hormonpótló kezelésben részesülő 50 év körüli nők esetében ez a szám 9-12 az 1000-ből (azaz 5 esettel több).
Egyéb állapotok
A hormonpótló kezelés nem előzi meg az emlékezetvesztést. 65 év felett hormonpótló kezelésbe kezdő nők esetében az emlékezetvesztésnek magasabb lehet a kockázata. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Egyéb gyógyszerek és a Ladybon
Kérjük, értesítse kezelőorvosát, ha jelenleg vagy a közelmúltban egyéb gyógyszereket szed(ett), beleértve a vény nélkül kapható, gyógynövény alapú készítményeket vagy egyéb természetes készítményeket.
Más gyógyszerek hatással lehetnek a Ladybon hatására és a Ladybon is hatással lehet egyéb gyógyszerek hatásaira, különösen:
- véralvadási zavar gyógyszerei, pl. warfarin, mivel szükséges lehet ezen gyógyszerek adagjának módosítása,
- midazolamot (nyugtató) tartalmazó gyógyszerek.
Laboratóriumi vizsgálatok
Amennyiben laboratóriumi vizsgálatot végeznek Önnél, tájékoztassa az orvost, vagy a szakszemélyzetet arról, hogy Ön Ladybont szed, mert a Ladybon hatással lehet egyes laboreredményekre.
A Ladybon egyidejű alkalmazása bizonyos étellel és itallal
A Ladybon alkalmazása idején normálisan étkezhet, ill. fogyaszthat folyadékot.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Ladybon kizárólag menopauzában lévő nők kezelésére szolgál. Ha terhes, azonnal álljon le a Ladybon szedésével és konzultáljon kezelőorvosával.
Ne szedjen Ladybont, ha terhes vagy szoptat, vagy terhességet tervez.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A jelenlegi ismeretek szerint a Ladybon nincsen hatással a figyelemre és a koncentrálóképességre.
A Ladybon laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Ladybont?
A Ladybont mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Ladybon szájon át szedendő gyógyszer. Naponta egy tablettát vegyen be. A tablettákat lehetőleg minden nap azonos időpontban, kevés vízzel vagy más folyadékkal kell lenyelni.
A Ladybon kezelést nem szabad elkezdeni a legutolsó természetes menstruációs vérzést követően 12 hónapon belül. A Ladybon alkalmazásának ennél korábbi megkezdése fokozhatja a rendellenes hüvelyi vérzés veszélyét.
A kezelőorvosa a lehető legkisebb hatékony adagot írja fel Önnek a lehető legrövidebb ideig.
Ha sebészeti műtétre van szüksége
Ha sebészeti műtét előtt áll, tájékoztassa sebészét a Ladybon szedéséről.
Lehetséges, hogy a műtét előtt 4-6 héttel a Ladybon kezelést fel kell függeszteni a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében (lásd 2. pont, Vénás vérrögök (thrombózis).
A kezelés újraindítása előtt konzultáljon kezelőorvosával.
Ha az előírtnál több Ladybont vett be
Ha az előírtnál több Ladybont vett be, azonnal értesítse erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Nincs szükség komoly aggodalomra, ha esetleg túl sok tablettát vett be. Ugyanakkor, azonnal konzultáljon kezelőorvosával. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: hányinger, hányás vagy hüvelyi vérzés.
Ha elfelejtette bevenni a Ladybont
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, pótolja ezt, amint eszébe jut, amennyiben 12 óránál nem késett többet. Ha már több mint 12 óra eltelt a bevétel ajánlott időpontja óta, egyszerűen hagyja ki az adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Ladybon szedését
Ne hagyja abba az előírt időn belül a Ladybon szedését a kezelőorvosa tudta nélkül.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásáról, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezen mellékhatások zöme csak ritkán fordul elő.
Tibolont (a Ladybon hatóanyagát) szedő nők klinikai vizsgálataiban a következő mellékhatásokról számoltak be:
Gyakori (100 betegből 1-10 esetben fordult elő tibolont szedő nőknél)
- hüvelyi vérzés vagy pecsételő vérzés,
- hasi fájdalom,
- testsúlynövekedés,
- mellfájdalom,
- természetellenes szőrnövekedés,
- hüvelyi tünetek, mint viszketés, váladékozás vagy gombás megbetegedés.
Nem gyakori (1000 betegből 1-10 esetben fordult elő tibolont szedő nőknél)
- akne.
A tibolon forgalomba hozatal utáni megfigyelésének jelentéseiben szereplő további mellékhatások:
- szédülés, fejfájás, migrén, depresszió,
- bőrkiütés vagy viszketés,
- látászavarok,
- gyomor-bélrendszeri irritáció,
- folyadékvisszatartás,
- ízületi vagy izomfájdalom,
- májfunkció eltérések.
Ha hüvelyi vérzés vagy pecsételő vérzés jelentkezik, vagy a fent említett tünetek bármelyike kellemetlen lenne vagy folyamatosan fennállna, konzultáljon kezelőorvosával.
Hormonpótló kezelés esetén a következő további mellékhatásokkal kell számolni hormonpótló kezelésben nem részesülő nőkhöz képest:
- emlőrák,
- méhnyálkahártya megvastagodása vagy rákos megbetegedése (endometrium hyperplázia vagy rák),
- petefészekrák,
- vérrögképződés a vénákban,
- szívbetegség,
- agyvérzés,
- lehetséges emlékezetvesztés, amennyiben a hormonpótló kezelést 65 év felett kezdik.
További információkért lásd a 2. pontot.
Más hormonpótló kezelés során az alábbi mellékhatásokat jelentették:
- epehólyag rendellenességek,
- különféle bőrproblémák:
- a bőr elszíneződése az arcon, nyakon, ún. "terhességi foltok" (chloasma),
- fájdalmas vörös bőr alatti csomók (eritéma nodozum),
- vörös céltáblaszerű rajzolatot mutató fájdalma kiütés (eritéma multiforme).
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Ladybont tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ne vegye be a Ladybon 2,5 mg tablettát, ha azon a bomlás jelei láthatóak.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Ladybont. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ladybon
- A készítmény hatóanyaga a tibolon. Egy tabletta 2,5 mg tibolont tartalmaz.
- Egyéb összetevők: burgonyakeményítő, mikronizált laktóz-monohidrát, laktóz-monohidrát, aszkorbil-palmitát (E304) és magnézium-sztearát.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy törtfehér, lapos, kerek tabletták, egyik oldalukon "e" jellel.
A tabletták PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelések: 1x28 vagy 3x28 tabletta dobozonként.
Nem feltétlen mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Nőkben az ösztrogén és a progeszteron a legfontosabb természetes nemi hormonok, melyek szükségesek a normális nemi fejlődéshez és a rendszeres menstruációs ciklushoz.
Az ösztrogén a csontképződés szempontjából is fontos. A csontok fiatalkorban épülnek fel és a maximális csonttömeget 20 - 30 éves életkor között érik el. Ezután a csonttömeg csökken, először lassan, majd a későbbi életkorban - különösképpen a menopauzában - gyorsabban. Menopauzának nevezzük azt az időszakot (általában 50 év körül), amikor a petefészkekben fokozatosan megszűnik az ösztrogéntermelés. Ha a petefészkeket egy korábbi életszakaszban műtét útján távolítják el, a hormontermelés azonnal megszűnik.
A hormontermelés csökkenése gyakran hőhullámok kialakulásához vagy éjszakai izzadáshoz vezet. A nemi hormonok alacsony szintje okozhatja a hüvely nyálkahártya vékonyabbá és szárazzá válását. Emiatt a közösülés fájdalmassá válhat, és gyakrabban léphet fel hüvelyi fertőzés. Néhány nő hangulatingadozást, idegességet, depressziót, ingerlékenységet és a nemi vágy csökkenését is tapasztalhatja.
Gyakran észrevétlen marad a gyors csonttömeg-csökkenés a menopauza kezdetén illetve a későbbiekben. A csontok fokozatosan gyengébbé válnak és könnyebben törnek (oszteoporózis), különösen a csigolyák, a csípő és a csukló. Az oszteoporózis hátfájást, a testmagasság csökkenését és hajlott hátat is okozhat.
A Ladybon tabletta tibolont tartalmaz, amely jótékony hatást gyakorol a különböző szövetekre, például az agyra, a hüvelyre és a csontokra. Ezért mérséklődnek a különféle tünetek, többek között a hőhullámok, az éjszakai izzadás, javul a hüvely nyálkahártya, a hangulat és a nemi vágy. A Ladybon tabletta megállíthatja a csigolyáiban, csípőjében és csuklójában a menopauza idején történő csontvesztés folyamatát. Eltérően a hormonpótló kezeléstől, a Ladybon tabletta nem stimulálja a méh nyálkahártyáját. Ezért a Ladybon tabletta szedése nem vezet havonta hüvelyi vérzéshez.

Kiszerelés: 3x28

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20320/02

LADYBON 2,5 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Q PHARMA

Hatóanyag: tibolone

ATC: Tibolone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 7261 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20320/01

LADYBON 2,5 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Q PHARMA

Hatóanyag: tibolone

ATC: Tibolone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár