Gyógyszerkereső

VIMPAT 10 mg/ml oldatos infúzió

Kiszerelés: 5x20 ml

Törzskönyvi szám: EU/1/08/470/017

VIMPAT 10 mg/ml oldatos infúzió

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: UCB Pharma

Hatóanyag: lacosamide

ATC: Lacosamide

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 47080 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 47080 Ft *

Normatív támogatott ár: 47080 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vimpat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A lakozamid (Vimpat) az epilepszia egy bizonyos formájának kezelésére szolgál (lásd lejjebb), 16 éves vagy annál idősebb betegek esetében.
A Vimpat más epilepszia elleni gyógyszerekkel együtt alkalmazandó.
Az epilepszia olyan állapot, amelyben a betegeknek ismétlődő rohamaik (görcsrohamaik) vannak. A Vimpat az epilepszia azon formájának kezelésére szolgál, amelyben a rohamok kezdetben az agynak csak az egyik oldalát érintik, később azonban nagyobb területekre terjedhetnek ki az agy mindkét oldalán (parciális görcsrohamok másodlagos generalizációval vagy anélkül).
A Vimpat-ot kezelőorvosa azért rendelte Önnek, hogy csökkenjen rohamainak száma.
A Vimpat oldatos infúzió alternatív készítmény olyan betegek rövid ideig történő kezelésére, akiknél a szájon át történő alkalmazás nem lehetséges.
2. Tudnivalók a Vimpat alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Vimpat-ot
- ha allergiás a lakozamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha nem biztos benne, hogy allergiás-e, kérjük, beszélje meg kezelőorvosával.ha egy bizonyos típusú szívritmuszavarban szenved (másod- vagy harmadfokú AV-blokk).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az epilepszia ellenes gyógyszerekkel, például lakozamiddal kezelt egyéneknél kis számban önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok fordultak elő. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai jelentkeznének, azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Vimpat szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
ha Ön a szív csökkent elektromos vezetőképességével kapcsolatos rendellenességben (AV-blokk, pitvarremegés és pitvarlebegés) vagy súlyos szívbetegségben, például szívelégtelenségben vagy szívrohamban szenved. Az AV-blokk tünetei a lassú vagy szabálytalan pulzus, szédülés érzése és ájulás. Pitvarremegés és pitvarlebegés esetén szívdobogás érzése , szapora vagy szabálytalan pulzus és légszomj tapasztalható
A Vimpat szédülést okozhat, ami fokozhatja a baleseti sérülés, illetve az elesés kockázatát. Emiatt elővigyázatosnak kell lennie mindaddig, amíg hozzászokik a gyógyszer esetleges hatásaihoz.
Gyermekek és serdülők
A Vimpat nem javasolt gyermekeknek és 16 éves kor alatti serdülőknek. Ebben a korcsoportban a biztonságosság és a hatásossság még nem ismert.
Egyéb gyógyszerek és a Vimpat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez különösen fontos abban az esetben, ha Ön:
- szívproblémák kezelésére szolgáló gyógyszereket vagy bármely olyan gyógyszert szed, amely az EKG (elektrokardiogram) megnyúlt PR-távolságnek nevezett kóros eltérését okozhatja, beleértve a karbamazepint, lamotrigint, pregabalint (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszereket) és olyan gyógyszereket, amelyek a szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség bizonyos típusainak kezelésére szolgálnak. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett gyógyszereknek lehet-e ilyen hatásuk, kérjük, beszélje ezt meg kezelőorvosával.
- olyan gyógyszerek, mint a flukonazol, itrakonazol, ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) ritonavir (HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer), klaritromicin, rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) vagy az orbáncfű (mérsékelt szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszer) befolyásolhatják, hogyan bontja le a máj a lakozamidot.
A Vimpat egyidejű alkalmazása alkohollal
Elővigyázatosságból ne alkalmazza a Vimpat-ot alkohollal egyidejűleg.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Vimpat alkalmazása terhesség ideje alatt nem ajánlott, mivel a Vimpat terhességre és a meg nem született magzatra gyakorolt hatásai nem ismertek. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha terhes vagy tervezi a terhességet; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
Vimpat kezelés alatt nem javasolt a szoptatás, mivel nem ismert, hogy a Vimpat bejut-e az anyatejbe. Ha ön szoptat, kérjük, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
A kutatások a fejlődési rendellenességek fokozott kockázatát mutatták epilepszia elleni gyógyszereket szedő nők gyermekei esetében. Másrészt azonban a hatásos epilepszia elleni kezelést nem szabad megszakítani, mivel a betegség rosszabbodása ártalmas az anyára és a meg nem született gyermekre egyaránt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Vimpat szédülést és hományos látást okozhat. Ez befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez, illetve bármely eszköz vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Önnek mindaddig nem szabad gépjárművet vezetnie, illetve gépeket kezelnie, amíg ki nem derül, vajon ez a gyógyszer befolyásolja-e az ilyen tevékenységek végzéséhez szükséges képességeit.
Fontos információk a Vimpat egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer injekciós üvegenként 2,6 mmol (azaz 59,8 mg) nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni olyan betegek esetében, akik ellenőrzött nátrium-tartalmú diétán vannak.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vimpat-ot?
Az oldatos infúzió alternatív kezelésmódot jelent egy rövid időre, amikor a Vimpat szájon át történő alkalmazása nem lehetséges. A gyógyszert vénán keresztül fogja beadni Önnek egy egészségügyi szakember.
A szájon át történő alkalmazásról közvetlenül át lehet térni az infúzióra, és fordítva.
A teljes napi adag és az alkalmazási gyakoriság változatlan marad.
A telítő adag alkalmazását státusz epileptikuszban szenvedő betegeknél nem vizsgálták.
Adagolás
A Vimpat-kezelés elkezdhető szájon át történő vagy intravénás adagolással is.
A Vimpat-ot naponta kétszer kell alkalmazni, egyszer reggel és egyszer este, mindennap körülbelül ugyanabban az időben.
A Vimpat-tal történő kezelés általában naponta 100 mg-os adaggal kezdődik, felét (50 mg-ot) reggel, felét (50 mg-ot) pedig este alkalmazva.
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a Vimpat-kezelést egyetlen, 200 mg-os telítő adaggal kezdi, amelyet körülbelül 12 órával később fenntartó adagolás elindítása követ. A telítő dózis alkalmazását orvosi felügyelet mellett kell végezni.
A fenntartó adag naponta 200 mg és 400 mg között van.
Kezelőorvosa ettől eltérő adagot is felírhat Önnek, amennyiben veseproblémái vannak.
Hogyan adják be Önnek a Vimpat-ot
A Vimpat-ot infúzió formájában, vénán keresztül (intravénásan) adja be egy egészségügyi szakember. Az infúzió 15-60 percig tart.
A kezelés időtartama Vimpat oldatos infúzióval
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hány napig kapja majd az infúziót. A naponta kétszer adott Vimpat infúzióval kapcsolatban a leghosszabb rendelkezésre álló tapasztalat 5 nap. Hosszú távú kezelésre a Vimpat tabletta áll rendelkezésre.
Ha idő előtt abbahagyja a Vimpat szedését
Ha orvosa úgy dönt, hogy leállítja az Ön Vimpat kezelését, lépésről lépésre fogja csökkenteni a dózist.
Ez annak megakadályozására szolgál, hogy tünetei ismét visszatérjenek vagy súlyosbodjanak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az idegrendszeri mellékhatások, például a szédülés a telítő dózis alkalmazása után gyakrabban fordulhatnak elő.
Nagyon gyakori: 10 közül több, mint 1 beteget érinthet
- Szédülés, fejfájás
- Émelygés (rosszullét)
- Kettőslátás (diplopia)
Gyakori: 100 közül 1-10 beteget érinthet
- Egyensúly megtartásával kapcsolatos problémák, a mozgások összehangolásának zavara, memóriazavar, aluszékonyság, remegés (tremor), a gondolkodás vagy szótalálás zavara, gyors és nem kontrollálható szemmozgások (nisztagmus), bizsergés (paresztézia)
- Homályos látás
- "Forgás" érzése (vertigo)
- Hányás, székrekedés, túlzott gázképződés a gyomorban vagy a bélben, hasmenés
- Viszketés
- Elesés, horzsolás
- Fáradtság, járási nehézség, szokatlan fáradtság és gyengeség (aszténia), részegség érzése
- Depresszió
- Zavartság
- Csökkent tapintásérzés, illetve érzékenység, a szavak érthető kiejtésének zavara, figyelemzavar
- Zaj észlelése a fülben, pl. zúgás, csengés vagy sípolás
- Emésztési zavar, szájszárazság
- Ingerlékenység
- Izomgörcsök
- Bőrkiütés
- Alvászavar
Nem gyakori: 1000 közül 1-10 beteget érinthet
- Lassú szívverés
- A szív ingervezetési zavara
- Túlzottan jó közérzet
- A gyógyszer szedésére kialakuló allergiás reakció
- Kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
- Öngyilkossági kísérlet
- Öngyilkossági vagy önsértéssel kapcsolatos gondolatok
- Szívdobogásérzés és/vagy gyors vagy szabálytalan pulzus
- Agresszivitás
- Izgatottság
- Kóros gondolkodás és/vagy a valósággal való kapcsolat elvesztése
- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a torok, a kéz, a lábfej, a bokák vagy a lábszárak duzzanatát okozza
- Csalánkiütés
- Hallucinációk (nem létező dolgok látása és/vagy hallása)
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság
- Bizonyos típusú fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése (agranulocitózis)
- Súlyos bőrreakció, mely influenza-szerű tünetekkel, az arcon jelentkező bőrkiütéssel, lázas, kiterjedt bőrkiütéssel, a májenzimek szintjének a vérvizsgálatok szerinti emelkedésével és bizonyos típusú fehérvérsejtek számának növekedésével (eozinofília), valamint nyirokcsomó megnagyobbodással járhat.
- Kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, főként a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek körül (Stevens-Johnson szindróma) és egy súlyosabb forma, mely a testfelület több mint 30%-án okoz bőrhámlást (toxikus epidermális nekrolízis).
Intravénás alkalmazás
Vénába történő beadás során helyi mellékhatásokat észleltek, éspedig: Gyakori: 100 közül 1-10 beteget érinthet
- fájdalom vagy kellemetlen érzés az injekció beadásának a helyén
- irritáció
Nem gyakori: 1000 közül 1-10 beteget érinthet
- vörösség
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vimpat-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő
az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A Vimpat oldatos infúzió minden egyes oldatos injekciós üvege csak egyszer alkalmazható (egyszeri felhasználás). A fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.
Csak tiszta, szemcséktől és elszíneződéstől mentes oldatot szabad felhasználni.
Semmilyen gyógyszert nem dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vimpat?
A készítmény hatóanyaga a lakozamid.
1 ml Vimpat oldatos infúzió 10 mg lakozamidot tartalmaz.
1 injekciós üveg 20 ml Vimpat oldatos infúziót tartalmaz, ami 200 mg lakozamidnak felel meg.
Egyéb összetevők: nátrium-klorid, sósav, injekcióhoz való víz
Milyen a Vimpat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Vimpat 10 mg/ml oldatos infúzió tiszta, színtelen oldat.
A Vimpat oldatos infúzió 1 és 5 injekciós üvegből álló csomagolásban áll rendelkezésre. Minden egyes injekciós üveg 20 ml-t tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( ideggyógyászati megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár