SABRIL 500 mg filmtabletta

SABRIL 500 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Sabril filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sabril filmtabletta a jelenleg szedett gyógyszereivel együtt a "nehezen uralható" epilepszia kezelésére szolgál. Első alkalommal szakorvos írja fel a gyógyszert. A kezelés hatását ellenőrzik.
2. Tudnivalók a Sabril filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Sabril filmtablettát
- ha allergiás a vigabatrinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Sabril filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tájékoztassa orvosát:
- ha szoptat,
- ha terhes vagy terhességet tervez,
- ha korábban depressziója vagy bármilyen egyéb pszichiátriai megbetegedése volt, vagy ez a betegség jelenleg is fennáll,
- ha bármilyen jellegű vesebántalma van,
- ha bármilyen jellegű látászavara van.
A Sabril filmtablettával történő kezelés során látótérkiesés léphet fel. Ezt a lehetőséget át kell beszélnie orvosával, mielőtt el kezdené szedni a Sabrilt. A látótérkiesés akár súlyos és visszafordíthatatlan is lehet, ezért minél korábban fel kell ismerni. A látótérkiesés romlása a Sabril-kezelés megszakítását követően sem zárható ki. Nagyon fontos, hogy azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a látásában bármilyen változást tapasztal. Orvosa látótér vizsgálatot fog Önnél végezni a Sabril filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt és később rendszeresen, a kezelés során is.
Amennyiben Önnél álmosság, csökkent tudatállapot és mozgási rendellenesség (beleértve a mozgászavart, az izmok rendellenes feszített állapotát) vagy zavartság tünetei jelentkeznének, orvosa a Sabril adagjának csökkentéséről vagy a gyógyszerszedés abbahagyásáról fog határozni.
Az epilepszia ellen gyógyszert (pl. Sabrilt) szedő betegek kis hányadánál önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok jelentkezhetnek. Amennyiben Ön is hasonló jelenséget tapasztal, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.
Gyermekek
Mozgási rendellenességeket figyeltek meg gyermekkori rohamok miatt vigabatrinnal kezelt fiatal csecsemőkben. Amennyiben szokatlan mozgási rendellenességeket figyel meg gyermekénél, keresse fel kezelőorvosát, aki dönteni fog arról, hogy szükséges-e a kezelés megváltoztatása.
Egyéb gyógyszerek és a Sabril filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Sabril filmtabletta nem szedhető olyan gyógyszerekkel együtt, amelyeknek szemészeti jellegű mellékhatásai vannak.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, ezt még a gyógyszer alkalmazása előtt meg kell beszélnie kezelőorvosával.
Ne szedje a Sabril filmtablettát terhesség alatt, ha csak orvosa kifejezetten nem javasolja. A Sabril filmtabletta káros lehet születendő gyermekére.
Haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, ha terhes vagy a kezelés alatt teherbe esik.
Ugyanakkor a már folyamatban lévő gyógyszeres epilepszia kezelés hirtelen leállítása mind az anya, mind pedig a születendő gyermek egészségére nézve kockázatos lehet.
A Sabril filmtabletta hatóanyaga (vigabatrin) bekerül az anyatejbe. Ha szoptat, kérje kezelőorvosa tanácsát. Sabril-kezelés során nem szabad szoptatni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Kezeletlen epilepszia esetén járművet vezetni vagy gépet kezelni nem szabad.
A Sabril időnként okozhat álmosságot, szédülést vagy a koncentrálóképesség csökkenését, és a reakcióideje (reagáló képessége) romolhat. Ha a tabletta szedése során ilyet észlel, semmilyen veszéllyel járó tevékenység nem végezhető (pl. járművezetés vagy gépkezelés).
Néhány betegnél a Sabril-kezelés során a járművezetési, ill. gépkezelői képességet befolyásoló látászavar fordult elő. Amennyiben járművet kíván vezetni, az esetleges látászavar észlelése céljából rendszeresen (6 havonta) szemészeti ellenőrzésen kell részt vennie, még akkor is, ha látásával kapcsolatban semmilyen eltérést nem észlel.
3. Hogyan kell szedni a Sabril filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Nagyon fontos, hogy a kezelőorvos tanácsait pontosan betartsa. Az adagolást az orvos tudta nélkül soha ne változtassa meg. Az adagot mindig adott betegre szabva a kezelőorvos írja elő.
A kezdő adag felnőttek esetén általában napi 2 tabletta. A hatástól függően azonban a kezelőorvos növelheti vagy csökkentheti az adagot; az átlagos adag felnőttek esetén 2-3 g (4-6 tabletta) naponta.
A legmagasabb napi adag 3 g (6 tabletta).
Ha Ön idős vagy vesekárosodása van, orvosa alacsonyabb gyógyszeradagot fog felírni.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Gyermekek esetén a gyógyszeradag a kortól és a testtömegtől függ. A kezdő adag gyermekek esetében általában 40 mg/ttkg naponta.
Az alábbi táblázat mutatja a gyermekek testtömeg szerinti Sabril-adagját (tabletták száma szerint megadva). Ezek az adagok azonban csak tájékoztató jellegűek. A gyermekorvos ettől eltérő adagolást is előírhat.
Testtömeg: 10-15 kg: 0,5-1 g (1-2 tabletta)/nap
15-30 kg: 1-1,5 g (2-3 tabletta)/nap
30-50 kg: 1,5-3 g (3-6 tabletta)/nap
50 kg felett: 2-3 g (4-6 tabletta)/nap (felnőtt adag)
Az alkalmazás módja
A tablettát minden esetben legalább fél pohár vízzel vegye be.
A Sabril étkezés előtt vagy étkezés után is bevehető.
Az előírt napi adag egyszerre vagy két részre osztva is bevehető.
A tablettán található bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza, tehát a Sabril legkisebb egyszeri adagja 500 mg (1 tabletta).
Ha az előírtnál több Sabril filmtablettát vett be
Ha Ön vagy gyermeke az előírtnál véletlenül több tablettát vett be egyszerre, haladéktalanul értesíteni kell a kezelőorvost vagy a legközelebbi belgyógyászati mérgezést ellátó osztályra be kell menni.
Jellemző gyógyszer túladagolási tünetként álmosság vagy eszméletvesztés (esetleg kóma) jelentkezhet.
Ha elfelejtette bevenni a Sabril filmtablettát
Ha egy adag bevétele elmaradt, azt a lehető leghamarabb pótolni kell, kivéve, ha az a következő adag bevételéhez esik közel, ilyenkor csak a soron következő adagot kell bevenni.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Sabril filmtabletta szedését
A gyógyszer szedését a kezelőorvos tudta nélkül nem szabad abbahagyni. Ha orvosa a kezelés leállítása mellett dönt, egyúttal felhívja figyelmét az adag fokozatos csökkentésére is. A kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni, mert újra rohamok jelentkezhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyéb epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerekhez hasonlóan, a Sabril alkalmazása során is emelkedhet néhány esetben a rohamok száma. Ha ez Önnél vagy gyermekénél előfordul, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.

Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha az alábbiakat tapasztalja:
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 személyt érintenek).
- Látótér változások: A Sabril filmtablettával kezelt betegek harmadánál, vagyis 100 beteg közül 33 betegnél látótér elváltozások (a látótér szűkülése) jelentkezhet. Ennek az ún. látótérkiesésnek, az enyhétől a súlyosig terjedően, különböző fokozatai lehetnek. A látótér rendellenesség általában hónapokkal-évekkel a Sabril-kezelés megkezdését követően alakul ki. A látótérkiesés akár visszafordíthatatlan is lehet, ezért minél korábban fel kell ismerni. Ha Ön vagy gyermeke bármilyen látászavart tapasztal, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy jelentkezzen a kórházban.
- Egyéb mellékhatások lehetnek:
- Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 személyt érintenek)
- Fáradtság és kifejezetten aluszékonyság léphet fel.
- ízületi fájdalom
Gyakori mellékhatások (10-ből legalább 1 személyt érintenek)
- fejfájás,
- súlygyarapodás,
- remegés,
- vizenyő,
- szédülés,
- zsibbadás, bizsergés (érzékelési zavarok),
- koncentrálási és memória zavarok,
- pszichológiai zavarok: nyugtalanság, agresszió, idegesség, ingerlékenység, depresszió, gondolkodási és viselkedési zavarok. Ezek a mellékhatások általában megszüntethetők a Sabril adagjának csökkentésével vagy a gyógyszer fokozatosan történő leállításával.
- Ne csökkentse adagját anélkül, hogy ezt előtte orvosával meg ne beszélte volna. Ha a felsorolt tüneteket észleli, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- hányinger, hányás, hasi fájdalom,
- homályos látás, kettőslátás, gyors, akaratlan pislogás;
- beszédzavar
- a vörös vértestek számának csökkenése a vérben (anémia).
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legalább 1 személyt érintenek)
- A mozgáskoordináció (összehangolás) hiánya,
- Súlyosabb pszichiátriai zavarok, pl. felfokozott érzelmi állapot (hipomániás, mániás tünetek), elmezavar.
- Bőrkiütés.
Ritka mellékhatások (1000-ből legalább 1 személyt érintenek)
- Súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakciók, amelyek az arc vagy torok feldagadásával járhatnak: ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal értesítse kezelőorvosát.
- Csalánkiütés,
- Kifejezett kábultság, zavartság. Ezek a mellékhatások általában megszüntethetők a Sabril adagjának csökkentésével vagy a gyógyszer fokozatosan történő leállításával. Ne csökkentse adagját anélkül, hogy ezt előtte orvosával meg ne beszélte volna. Ha a felsorolt tüneteket észleli, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- öngyilkossági kísérlet,
- Egyéb szemészeti problémák, pl. az ideghártya elváltozása a szemben.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legalább 1 személyt érintenek)
- Egyéb szemészeti problémák, pl. látóideg-gyulladás, látóideg sorvadás.
- Hallucináció,
- Máj rendellenességek (májgyulladás).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Beszámoltak rendellenes agyi MRI felvételekről.
- Mozgászavarok, infantilis spazmus (sajátos görcsroham, amelyre jellemző egy hirtelen, de tartós izomösszehúzódás az izmokban) miatt kezelt fiatal csecsemőknél jelentettek mozgási rendellenességet, beleértve a mozgászavart, az izmok rendellenes (renyhe vagy feszes) állapotát.

Gyermekeknél megfigyelt további mellékhatások
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 személyt érintenek)
- Gyermekeknél izgatottság vagy nyugtalanság jelentkezhet.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Sabril filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Sabril filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga a vigabatrin. A Sabril 500 mg vigabatrint tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevő(k):
Tabletta-mag: magnézium-sztearát, karboximetil-keményítő-nátrium (A típus), povidon, mikrokristályos cellulóz.
Filmbevonat: "Opadry white OY-S-7298" (makrogol 8000, titán-dioxid, hipromellóz).

Milyen a Sabril 500mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér színű, ovális alakú, domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású "SABRIL" felirattal ellátott filmbevonatú tabletta.
Csomagolás: 100 db filmtabletta átlátszó PA/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 100x Törzskönyvi szám: OGYI-T-2330/01
SABRIL 500 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis
  • Hatóanyag: vigabatrin
  • ATC: Vigabatrin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 15904 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)