UROSTAD 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

UROSTAD 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Urostad 0,4 mg kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A tamszulozin ún. α1A-adrenoreceptor gátló. Ellazítja az izmokat a prosztatában és a húgyutakban.
A tamszulozint a megnagyobbodott prosztata (jóindulatú prosztata hiperplázia) által okozott vizelési tünetek kezelésére alkalmazzák. Az izmok ellazításával megkönnyíti a húgycsövön keresztül történő vizeletáramlást, illetve a vizeletürítést.
2. Tudnivalók az Urostad 0,4 mg kapszula szedése előtt
NE szedje az Urostad 0,4 mg kapszulát:
- ha allergiás a tamszulozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (tünetei lehetnek az arc és a torok duzzanata (angioödéma));
- ha előfordult korábban, hogy felálláskor leesett a vérnyomása, ami szédülést, ájulásérzetet vagy ájulást okoz;
- ha súlyos májproblémái vannak.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Urostad 0,4 mg kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével ha:
- szédülést vagy ájulásérzetet tapasztal, főképp felállás után. Az Urostad 0,4 mg kapszula csökkentheti a vérnyomását és ezáltal okozhat ilyen tüneteket. Amíg a tünetek el nem múlnak, le kell ülnie vagy feküdnie.
- súlyos vesebetegségben szenved. Lehet, hogy az Urostad 0,4 mg kapszula szokásos adagja nem fejti ki a várt hatást, ha veséi nem működnek jól.
- megduzzad az arca vagy a torka. Ezek az angioödéma tünetei (lásd 2. pont, NE szedje az Urostad 0,4 mg kapszulát). Azonnal hagyja abba a tamszulozin szedését és forduljon orvoshoz. Nem szabad újra elkezdeni a tamszulozin kezelést.
- amennyiben szürkehályog (katarakta, látásvesztés, különösen a kék színé) műtét előtt áll. "Intraoperatív Floppy Iris" szindróma nevű szembetegség jelentkezhet a műtét alatt, ha tamszulozint szed vagy a közelmúltban szedett. Az IFIS a műtét alatt komplikációkat okozhat. Ajánlott, hogy 1-2 héttel a műtét előtt hagyja abba tamszulozin szedését. Beszélje meg orvosával és a sebésszel mi a teendő az Ön helyzetében.
Gyermekek
Ne adja ezt a gyógyszert gyermekeknek vagy 18 évesnél fiatalabb serdülőknek, mivel biztonságossága és hatásossága nem igazolt.
Egyéb gyógyszerek és az Urostad 0,4 mg kapszula
A tamszulozin hatással lehet más gyógyszerekre. Ezek pedig hatással lehetnek a tamszulozin hatékonyságára. A tamszulozin kölcsönhatásba léphet a következőkkel:
- diklofenák, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer. Ez a gyógyszer felgyorsíthatja a tamszulozin kiürülését a szervezetből, ezáltal csökkentve a tamszulozin hatásának időtartamát.
- warfarin, véralvadás megelőzésére szolgáló gyógyszer. Ez a gyógyszer felgyorsíthatja a tamszulozin kiürülését a szervezetből, ezáltal csökkentve a tamszulozin hatásának időtartamát.
- a vérnyomást csökkentő gyógyszerek, mint a verapamil és a diltiazem.
- HIV kezelésére használt gyógyszerek, mint a ritonavir vagy az indinavir.
- gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszerek, mint a ketokonazol vagy az itrakonazol.
- egyéb α1A-adrenoreceptor gátlók, mint a doxazozin, az indoramin, a prazozin vagy az alfuzozin. A kombináció csökkentheti a vérnyomást, ezáltal szédülést vagy ájulásérzetet okozhat.
- eritromicin, ami fertőzések kezelésére használt antibiotikum.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Urostad 0,4 mg kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal
A tamszulozint a reggeli vagy a nap első étkezése után kell bevenni egy pohár vízzel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs információ arra vonatkozóan, hogy a tamszulozin milyen hatással van a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Számításba kell vennie, hogy a tamszulozin szédülést és ájulásérzetet okozhat. Csak akkor vezessen vagy kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.
3. Hogyan kell szedni az Urostad 0,4 mg kapszulát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja naponta egy kapszula reggeli vagy a nap első étkezése után.
A kapszulát álló vagy ülő testhelyzetben (nem fekve) kell bevenni, és egészben egy pohár vízzel kell lenyelni. Fontos, hogy a kapszulát nem szabad széttörni, vagy szétrágni mivel az befolyásolhatja az Urostad 0,4 mg kapszula hatékonyságát.
Ha az előírtnál több Urostad 0,4 mg kapszulát vett be
A vérnyomása hirtelen leeshet, ha több Urostad 0,4 mg kapszulát vesz be, mint amennyit kellene. Szédülést, gyengeséget, hányást, hasmenést és ájulást is tapasztalhat. Az alacsony vérnyomás hatásainak csökkentése érdekében feküdjön le és azután értesítse orvosát. Lehetséges, hogy orvosa olyan gyógyszert ad, ami beállítja a vérnyomását, továbbá megfigyelés alatt tartja az életfunkcióit. Szükség esetén orvosa gyomormosást végezhet és hashajtót adhat Önnek, hogy eltávolítsa a szervezetéből a tamszulozint ami még nem került be a vérkeringésbe.
Ha elfelejtette bevenni az Urostad 0,4 mg kapszulát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokásos időpontban vegye be. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érint):
Szédülés - Rendellenes ejakuláció. Ez azt jelenti, hogy az ondó nem távozik a húgycsövön keresztül, hanem húgyhólyagba jut (retrográd ejakuláció) vagy az ondó mennyisége csökken, illetve hiányzik (ejakuláció képtelenség). Ez a jelenség ártalmatlan.
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érint):
Fejfájás - Szívdobogásérzés (palpitáció) - Felállás során bekövetkező vérnyomásesés, mely szédülést, ájulás-érzetet vagy ájulást okoz (ortosztatikus hipotenzió) - Duzzanat vagy irritáció az orrban (rinitisz) - Székrekedés - Hasmenés - Rosszullét (hányinger) - Hányás - Bőrkiütés - Viszketés - Csalánkiütés (urtikária) - Gyengeség-érzés (aszténia)
Ritka (1 000 betegből legfeljebb 1-et érint):
Ájulás (szinkope) - Súlyos allergiás reakció, ami az arc és a torok duzzanatát okozza (angioödéma): Haladéktalanul forduljon orvosához és nem szabad újra elkezdeni a tamszulozin szedését (lásd 2. pont, NE szedje az Urostad 0,4 mg kapszulát).
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-et érint):
Fájdalmas erekció (priapizmus) - Súlyos betegség, mely a bőr, száj és szemek és a nemiszervek hólyagos kiütésével jár (Stevens-Johnson szindróma)
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Súlyos bőrkiütés (eritéma multiforme, exfoliativ dermatitisz) - Orrvérzés (episztaxis) - Homályos látás vagy látászavar - A tamszulozin-kezeléssel összefüggő Intraoperativ Floppy Iris szindrómaként (IFIS) ismert, szűk pupilla-tünetről számoltak be szürkehályog-műtét közben a forgalmazást követően (lásd még 2. pont, Figyelmeztetések és óvintézkedések) - Szájszárazság.
További mellékhatások (a forgalomba hozatal utáni tapasztalatok):
A fent felsorolt mellékhatásokon kívül szívritmuszavarról (pitvarfibrilláció), szabálytalan szívritmusról (aritmia), szapora szívverésről (tahikardia) és légszomjról (diszpnoe) számoltak be a tamszulozin alkalmazásával kapcsolatban.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Urostad 0,4 mg kapszulát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. Az első két számjegy jelöli a hónapot, az utolsó négy az évet. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti buborékcsomagolásban tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Urostad 0,4 mg kapszula
- A hatóanyag 0,4 mg tamszulozin-hidroklorid.
- Egyéb összetevők:
Kapszula: mikrokristályos cellulóz, metakrilsav-etilakrilát kopolimer, poliszorbát 80, nátrium-laurilszulfát, trietil-citrát, talkum.
Kapszulahéj: zselatin, indigókármin (E132), titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172).
Milyen az Urostad 0,4 mg kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Narancs/olajzöld színű kapszula. A kapszula fehér vagy törtfehér pelleteket tartalmaz.
10, 14, 15, 20, 28, 30, 48, 50, 56, 60, 90, 98, 100 vagy 200 db módosított hatóanyagleadású kemény kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban, ill.
60 vagy 250 db módosított hatóanyagleadású kemény kapszulát tartalmazó tartályban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20110/01

UROSTAD 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel

Hatóanyag: tamsulosin

ATC: Tamsulosin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2848 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 2848 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, férfi egészségügyi problémák )