ULTRAVIST 300 mg I/ml oldatos injekció

ULTRAVIST 300 mg I/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Ultravist injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.
Az Ultravist röntgenvizsgálathoz szükséges kontrasztanyag, oldatos intravénás injekció.
Az összes, injekció formájában adható röntgen-kontrasztanyag, beleértve ebbe az Ultravist injekció készítményt is, jódot tartalmaz. A röntgensugarak nem hatolnak át a kontrasztanyagon, mert a jód elnyeli azokat. Az Ultravist injekció- a véráramba, vagy testüregbe történő beadást követően - szétoszlik a testszövetekben és azokat jól láthatóvá teszi a röntgenképen.
A beadás módjától, illetve a beadott szer hatáserősségétől függően az Ultravist injekció elősegíti a vénák és artériák láthatóvá tételét, valamint elősegíti a húgy-ivari-rendszerben, a vesében, az agyban, a gerincvelőben, a szívben és egyéb testüregekben az elváltozások észlelhetőségét.
Az Ultravist injekció különböző hatáserősségei különböző használatra alkalmasak. (lásd. "Hogyan kell alkalmazni az Ultravist injekciót")
2. Tudnivalók az Ultravist injekció alkalmazása előtt
Kezelés előtt az Ultravist injekciót testhőmérsékletre melegítik, mert így könnyebben elviselhető az alkalmazása és a befecskendezése egyszerűbb az oldatos injekció kisebb viszkozitása miatt.
A vizsgálatot végző egészségügyi személyzet az Ultravist injekciót a beadás előtt vizuálisan ellenőrzi. Elszíneződés, szemcsés anyag jelenléte (beleértve a kristályokat is) vagy hibás tároló üveg esetén a kontrasztanyagot nem fogják használni. Mivel az Ultravist egy magas koncentrációjú oldat, igen ritkán kikristályosodás (tejszerű-zavaros állag és/vagy kicsapódás az üvegen vagy lebegő kristályok) előfordulhatnak.
Az Ultravist oldatos injekciót nem szabad összekeverni semmilyen egyéb gyógyszerrel, az esetleges összeférhetetlenség kockázatának elkerülése végett.
Ne alkalmazza az Ultravist injekciót:
Az Ultravist injekció alkalmazásának nincs abszolút ellenjavallata.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ultravist injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha terhes, vagy szeretne teherbe esni,
- ha szoptat, vagy szoptatni szeretne. Önnek meg kell beszélnie kezelőorvosával, hogy mikor szakítsa meg a szoptatást, illetve mikor folytathatja azt.
- ha bármilyen túlérzékenységtől (pl. tengeri állatokból készült ételekre való allergia, szénanátha, bőrkiütés) vagy asztmától (tüdőasztma, hörgi asztma) szenved,
- ha korábban volt már túlérzékenységi reakciója egyéb kontrasztanyaggal szemben
- ha veseműködési zavara van,
- ha kiszáradt, dehidratált állapotban van
- ha szív-, illetve keringési betegsége van,
- ha cukorbetegségben szenved,
- ha görcsrohamokkal járó központi idegrendszeri funkciózavarban vagy egyéb idegrendszeri megbetegedésben szenved,
- ha agyi keringészavara van, pl. korábban előfordult szélütés vagy agyvérzés,
- ha ismert vagy gyanított pajzsmirigy-túlműködése van,
- ha nyaki duzzanatát megnagyobbodott pajzsmirigye okozza (golyva),
- ha a csontvelő-plazmasejtek daganatos megbetegedésében (mielóma multiplex) szenved,
- ha bizonyos speciális fehérjék túltermelésétől szenved,
- ha szervezete saját maga ellen vált ki túlérzékenységi reakciókat,
- ha Önnél korábban fellépett kóros izomgyengeség (miaszténia grávisz),
- ha a mellékvesék ritka daganata miatt kialakult magas vérnyomása van,
- ha napi rendszerességgel szed más gyógyszereket pl. magas vérnyomás vagy egyéb szívpanaszok kezelésére szolgáló szereket (bétablokkolók),
- ha rendszeresen fogyaszt alkoholt.
Az Ultravist injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy az egészségügyi személyzettel.
Ha a fenti állapotok illetve betegségek bármelyike fennáll Önnél, az Önt kezelő orvos fog dönteni arról, hogy a vizsgálat elvégezhető-e vagy nem.
Elővigyázatossági intézkedések:
Az Ultravist injekció és a hozzá hasonló röntgen-kontrasztanyagok beadását követően némely esetben túlérzékenységhez hasonló reakciókat figyeltek meg (lásd "Lehetséges mellékhatások").
Az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok enyhe duzzanata, kötőhártya-gyulladás, köhögés, viszketés, orrfolyás, tüsszögés és bőrkiütések - amelyek a beadott mennyiségtől függetlenül fordulnak elő - gyakran súlyos, az egész testre kiterjedő túlérzékenységi reakció első jelei lehetnek. Ilyen esetekben a kontrasztanyag adását azonnal fel kell függeszteni és - ha szükséges - megfelelő szereket kell intravénásan beadni. Kezelőorvosa az Ultravist beadást követően megfigyeli Önt és felkészül egy esetleges túlérzékenységi reakció bekövetkezése esetén elvégzendő sürgősségi beavatkozásra.
Kezelőorvosa kortikoszteroid (gyulladásgátló gyógyszer) kezelést írhat elő a vizsgálat előtt, ha azon betegek körébe tartozik, akiknél nagyobb a kockázat az akut allergia-szerű reakciók kialakulásának (korábbi komolyabb allergiás reakció jelentkezett nála vagy asztmás, esetleg jelenleg is gyógyszeres kezelést igénylő allergiában szenved).
A hasnyálmirigy és az epevezeték vizsgálata - ha ezekben a szervekben gyulladásos folyamat zajlik - növelheti a nemkívánatos reakciók kockázatát.
Mielőtt az Ultravist injekciót megkapná, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha szorong. A kifejezett izgatottság, szorongás és a fájdalom megnövelheti a mellékhatások előfordulásának kockázatát vagy felerősítheti a kontrasztanyag által kiváltott reakciókat.
Ha Ön a csontvelő-plazmasejtek daganatos megbetegedésében (mielóma multiplex) vagy cukorbetegségben szenved, veseműködési zavara van (túl sok, túl kevés vizelet), köszvényes (túl sok húgysav van a vérében), ha idősebb, újszülött, csecsemő, vagy kisgyermek, akkor nagyobb a kockázata a kontrasztanyag által kiváltott vesekárosodás kialakulásának. Kezelőorvosa ennek elkerülése érdekében biztosítja, hogy elegendő folyadékot fogyasszon a vizsgálat előtt.
Kezelőorvosa nem végez előtesztelést, mert a vizsgálat előtti kis Ultravist adaggal történő allergiatesztelés nem rendelkezik megfelelő előrejelző hatással, viszont komoly, esetleg halálos kimenetelű túlérzékenységi reakció előidézője lehet.
Késleltetett reakciók szintén előfordulhatnak (lásd "Lehetséges mellékhatások").
Gyermekek esetében a gerincvelő mellé adott Ultravist injekció biztonságos alkalmazhatósága és hatékonysága még nem nyert bizonyítást.
Egyéb gyógyszerek és az Ultravist injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ilyen gyógyszerek lehetnek:
- a magas vérnyomás vagy egyéb szívpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszerek (béta-blokkolók)
- a cukorbetegség kezelésére használt szájon át szedhető gyógyszerek (biguanidok)
- az elmegyógyászatban használatos szerek (neuroleptikumok, antidepresszánsok)
- immunterápiás és daganatellenes készítmények (interleukinek)
- a pajzsmirigy betegségeinek kezelésére alkalmazott radioaktív szerek
A vizsgálat előtti gyógyszerszedéssel kapcsolatban kövesse orvosa tanácsait.
Az Ultravist injekció egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A vizsgálatot megelőző két óra során semmit nem szabad ennie, ugyanakkor a folyadékfogyasztás nem korlátozott. Erről részletes utasításokat orvosa fog adni Önnek.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
Nincs megfelelő adat a jopromid terhes nőkön történő alkalmazásáról. Mivel - a lehetőségekhez mérten - terhesség ideje alatt kerülni kell a sugárterhelést, így minden - kontrasztanyaggal vagy anélkül történő - röntgenvizsgálat előnyét mérlegelni kell a lehetséges kockázattal szemben.
Szoptatás
Nem vizsgálták az Ultravist hatását a szoptatott csecsemőre. A kontrasztanyag alig választódik ki az anyatejben. A szoptatott csecsemőre valószínűleg nincs káros hatással.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert ilyen hatás.
Az Ultravist injekció nátriumot tartalmaz
Ultravist injekció kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per adag nátriumot tartalmaz (átlagosan 70 kg-os betegnek adagolt mennyiségre alapozva), azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni az Ultravist injekciót?
Az Ultravist injekciót egy kis tűn keresztül az orvos juttatja be rendszerint a beteg kézfején vagy az alkar belső részén található érpályába. Az Ultravist injekció más testüregekbe is adható. Az Ultravist injekciót közvetlenül a röntgenvizsgálat előtt kell beadni.
Az Ultravist injekciót egy képzett egészségügyi szakember fogja Önnek beadni.
Az Önnek megfelelő Ultravist injekció adagot az orvos számítja ki, figyelembe véve az Ön életkorát, testsúlyát és az elvégzendő röntgenvizsgálat típusát. Az Ultravist beadási sebessége, valamint a röntgenvizsgálat időtartama az elvégzendő röntgenvizsgálat típusától függ. A legtöbb röntgenvizsgálathoz csupán egy adag Ultravist injekció szükséges.
Az átlagos adag testtömeg-kilogrammonként 1,5 g jódot tartalmaz. Ez megfelel testtömeg-kilogrammonként 5 ml Ultravist 300 mg I/ml injekciónak vagy 4,05 ml Ultravist 370 mg I/ml injekciónak.
Az esetleg előforduló súlyos reakciók lehetősége miatt az Ultravist injekció beadása után a beteget - abban az esetben, ha kezdeti mellékhatások előfordulhatnak - megfigyelés alatt kell tartani.
Újszülöttek (egy hónapnál fiatalabb) és csecsemők (1 hónap és 2 év közöttiek)
Az egy évnél fiatalabb csecsemők és különösen az újszülöttek fogékonyak az elektrolit-háztartás zavarára (kémiai változások a vérben) és a hemodinamikai paraméterek eltolódásaira (vérkeringés megváltozása), ezért az Ultravist injekció adagját az orvos számítja ki, figyelembe véve az elvégzendő röntgenvizsgálat típusát és az általános állapotot.
Idős betegek (65 éves vagy idősebb)
Dózismódosítás nem szükséges idős betegek részére. Adagolásnál az átlagos felnőttre vonatkozó szempontokat kell figyelembe venni: életkort, testsúlyt és az elvégzendő röntgenvizsgálat típusát.
Májkárosodásban szenvedő betegek
Dózismódosításra nincs szükség májkárosodásban szenvedő betegek esetén, mert nagyon kis mennyiségű jopromid (az Ultravist injekció hatóanyaga) ürül ki a széklettel.
Vesekárosodásban szenvedő betegek
Mivel a jopromid (az Ultravist injekció hatóanyaga) a veséken keresztül szinte teljesen változatlan formában választódik ki, a jopromid kiürülésének ideje meghosszabbodik a vesekárosodásban szenvedő betegekben. Egy további kontrasztanyag indukálta vesekárosodás kockázatának csökkentése érdekében a lehetséges minimális dózist kell alkalmazni (lásd " Tudnivalók az Ultravist injekció alkalmazása előtt"/ "
Figyelmeztetések és óvintézkedések").
Ha az előírtnál nagyobb adagot kap az Ultravist injekcióból
A túladagolás előfordulásának esélye igen csekély. Ha ez mégis megtörténne, az orvos azonnali kezelést alkalmaz az esetleg megjelenő tünetek megszüntetése érdekében.
Vénás túladagolás tünetei lehetnek a folyadék- és elektrolitháztartás zavara, veseelégtelenség, szív és érrendszeri (kardiovaszkuláris) és tüdő (pulmonális) problémák. A víz- és elektrolit-egyensúlyt és a veseműködést figyelni kell. A kezelőorvos megfontolhatja az Ultravist dialízissel történő eltávolítását.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az Ultravist injekció kezelésben részesülő betegek körében a legsúlyosabb mellékhatások (amelyek halálosak vagy életveszélyesek) az alábbiak voltak: az anafilaktoid (allergia-szerű) sokk, légzésleállás, a hörgők görcse (légzési nehézség), gége ödéma (hangképző szervek duzzanata), garat ödéma (torok duzzanat), asztma, kóma, agyi infarktus (csökkent véráramlás az agy bizonyos részein), szélütés, agyi ödéma, görcsök, szabálytalan szívverés, szívleállás, miokardiális iszkémia (fájdalmas szívbetegség, amelyet a szívizom csökkent véráramlása okoz), szívinfarktus, szívelégtelenség, alacsony szívfrekvencia, cianózis (elkékült bőr és nyálkahártyák, amelyet oxigén-hiány okoz), alacsony vérnyomás, sokk, nehézlégzés, tüdőödéma (víz felhalmozódása a tüdőben), légzési elégtelenség (a tüdők nem tudnak elég oxigént felvenni vagy elég szén-dioxidot leadni) és félrenyelés (idegen anyag bejutása a tüdőbe).
Az Ultravist oldatos injekció alkalmazása során leggyakrabban megfigyelt mellékhatások a fejfájás, hányinger és az értágulat.
A lehetséges mellékhatások a következők lehetnek:
Gyakori (100-ből 1-10 beteget érint):
Szédülés, fejfájás; ízérzékelési zavar, homályos látás és más látási zavarok, mellkasi fájdalom vagy diszkomfort, magas vérnyomás, értágulat, hányás, hányinger, fájdalom, a beadás helyén jelentkező reakciók (pl. meleg- vagy fájdalomérzés; ödéma, gyulladás és a környező szövetek sérülése, amennyiben az Ultravist kijut az injekció beadásának helyéről), forróságérzet.
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint):
Túlérzékenységi/ anafilaktoid (allergia-szerű) reakciók (anafilaktoid sokk, légzés-leállás, hörgők görcse (légzési nehézség), gége-és toroködéma (duzzanat a hangképző szervekben és a torokban), nyelv- vagy arc ödéma, gége- vagy torokgörcs, asztma, kötőhártyagyulladás, könnyezés, tüsszögés, köhögés, nyálkahártya-ödéma (az emésztőrendszert, nemi szerveket és a húgyutakat borító hártya duzzanata), rinitisz (az orr nyálkahártya gyulladása), rekedtség, torok irritáció, csalánkiütés, bőrviszketés (pruritusz), a bőr vagy szövetek gyors duzzanata (angioödéma)), ájulás/ tudatvesztés, zavart tudatállapot, nyugtalanság, bőrérzékelési zavarok (égés, szúró érzés, viszketés, bizsergés)/ csökkent érzékelés, aluszékonyság, szabálytalan szívverés, alacsony vérnyomás, nehézlégzés, hasi fájdalom, ödéma.
Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):
Szorongás, szívmegállás, miokardiális iszkémia (fájdalmas szívbetegség, amelyet a szívizom csökkent véráramlása okoz), szabálytalan szívverés.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):
Módosult vagy kórosan fokozott pajzsmirigyműködés, kóma, csökkent agyi véráramlás/ agyi infarktus, szélütés (sztrók), agyi ödéma (az agy duzzanata), görcs, átmeneti vakság, tudatvesztés, izgalmi állapot, emlékezetkihagyás, remegés, beszédzavar, teljes vagy részleges izombénulás, hallászavarok, szívinfarktus, szívelégtelenség, alacsony szívfrekvencia, magas szívfrekvencia, cianózis (elkékült bőr és nyálkahártyák, amelyet oxigén-hiány okoz), sokk, tromboembólia (vérrög-képződés az érben, ami sztrókot okozhat), érgörcs, tüdőödéma, légzési elégtelenség (a tüdők nem tudnak elég oxigént felvenni vagy elég szén-dioxidot leadni), félrenyelés (idegen anyag bejutása a tüdőbe), nyelési nehézség, nyálmirigyduzzanat, hasmenés, hólyagos bőrbetegségek (súlyos gyulladásos bőr- és nyálkahártya-betegségek, pl. Stevens-Johnson vagy Lyell-szindróma), kiütés, bőrpír (eritéma), nagy mértékű izzadás (hiperhidrózis),vesekárosodás, akut veseelégtelenség, rossz közérzet, hidegrázás, sápadtság, testhőmérséklet változás. A kontrasztanyag nem pontos befecskendezése esetén helyi fájdalom, kismértékű melegség és duzzanat, gyulladás és szöveti sérülés léphet fel (kompartment szindróma). ERCP (endoszkópiás retrográd kolangio-pankreatográfia) vizsgálat esetén felléphet még emelkedett hasnyálmirigy enzimszint és hasnyálmirigy-gyulladás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ultravist injekciót tárolni
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó, fénytől és röntgensugárzástól védve.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tárolandó!
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn (Felhasználható:) belül szabad felhasználni. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ultravist injekció?
- A készítmény hatóanyaga:
1 ml Ultravist 300 mgI/ml oldatos injekció 0,623 g jopromidot tartalmaz (megfelel 300 mg jódnak).
1 ml Ultravist 370 mgI/ml oldatos injekció 0,769 g jopromidot tartalmaz (megfelel 370 mg jódnak).
- Egyéb összetevők: kalcium-nátrium-edetát, trometamol, sósav és injekcióhoz való víz.
1 ml oldat 0,00534 mmol (megfelel 0,0123 mg-nak) nátriumot tartalmaz. (lásd "Tudnivalók az Ultravist injekció alkalmazása előtt")
Milyen az Ultravist injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
tiszta, színtelen és szagtalan steril vizes oldat.
Csomagolás:
Ultravist 300 mg I/ml oldatos injekció: 50 ml, 100 ml vagy 500 ml oldat színezett műanyag védőkupakkal ellátott, szürke gumidugóval és rolnizott alumíniumkupakkal lezárt, színtelen infúziós üvegbe töltve.
10 x 50 ml,
10 x 100 ml,
8 x 500 ml dobozban.
Ultravist 370 mg I/ml oldatos injekció: 50 ml, 100 ml vagy 500 ml oldat színezett műanyag védőkupakkal ellátott, szürke gumidugóval és rolnizott alumíniumkupakkal lezárt, színtelen infúziós üvegbe töltve.
10 x 50 ml,
10 x 100 ml,
8 x 500 ml dobozban.
Ultravist 300 mg I/ml oldatos injekció előretöltött műanyag patronban: 100 ml oldat fekete poliizoprén záródugattyúval és gumidugóval lezárt, valamint biztonsági védőkupakkal (polipropilén) ellátott színtelen cikloolefin-polimer patronba töltve.
1 patron és egy csatlakozó szerelék dobozban.
10 x 100 ml dobozban, Az FLS2 típusú patront a "Stellant" injektorhoz lehet illeszteni.
Ultravist 370 mg I/ml oldatos injekció előretöltött műanyag patronban: 100 ml oldat fekete poliizoprén záródugattyúval és gumidugóval lezárt, valamint biztonsági védőkupakkal (polipropilén) ellátott színtelen cikloolefin-polimer patronba töltve.
1 patron és egy csatlakozó szerelék dobozban.
10 x 100 ml dobozban, Az FLS2 típusú patront a "Stellant" injektorhoz lehet illeszteni.
Kiszerelés: 10x50 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-1518/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer AG
  • Hatóanyag: iopromide
  • ATC: Iopromide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 71295Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 71295 Ft
Kiszerelés: 10x100 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-1518/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer AG
  • Hatóanyag: iopromide
  • ATC: Iopromide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 139990Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 139990 Ft
Kiszerelés: 8x500 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-1518/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer AG
  • Hatóanyag: iopromide
  • ATC: Iopromide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 529054Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 529054 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső