TRITACE HCT 10 mg/12,5 mg tabletta

TRITACE HCT 10 mg/12,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TRITACE HCT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Tritace HCT ramipril és hidroklorotiazid hatóanyagokat tartalmazó kombinált gyógyszer.
A ramipril az úgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik, és az alábbi hatásokkal rendelkezik:
- Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást.
- Ellazítja és tágítja az ereket
- Megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.
- A hidroklorotiazid az úgynevezett tiazid-típusú diuretikumok vagy vizelethajtók csoportjába tartozik. Hatására fokozódik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezáltal csökken az Ön vérnyomása.
- ATritace HCT magasvérnyomás kezelésére alkalmazandó. A két hatóanyag együttes hatásának következményeként csökken az Ön vérnyomása. Abban az esetben alkalmazzák együttesen őket, ha az egyik összetevő egyedül nem fejt ki megfelelő hatást.

- 2. TUDNIVALÓK A TRITACE HCT SZEDÉSE ELŐTT

- Ne szedje a Tritace HCT-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a ramiprilre, a hidroklorotiazidra vagy a Tritace HCT egyéb összetevőjére, (lásd 6. pont).
- ha allergiás (túlérzékeny) a Tritace HCT-hez hasonló gyógyszerekre (egyéb ACE-gátlók vagy szulfonamid származékok)
- Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.
- amennyiben Ön művese-kezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Tritace HCT kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- Ha súlyos májkárosodása van
- Ha a vérben lévő egyes sók mennyisége (kalcium, kálium, nátrium) a normál értéktől eltérő
- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület).
- a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd szintén "Terhesség és szoptatás")
- ha szoptat (lásd szintén "Terhesség és szoptatás")
- aliszkirén tartalmú vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszert szed és cukorbetegségben szenved
- aliszkirén tartalmú vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszert szed, és vesebetegségben szenved
Ne szedje a Tritace HCT-t ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Tritace HCT-t.
A Tritace HCT fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:
- ha Önnek szívrendellenessége van
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Egy nappal a beavatkozás előtt felfüggesztheti a Tritace HCT-kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát
- ha magas vérének a kálium szintje (vérvizsgálattal igazolható)
- ha úgynvezett kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Tritace HCT nem ajánlott a terhesség első 3 hónapjában és súlyos rendellenességet okozhat a magzatnak a terhesség első 3 hónapját követően (lásd szintén "Terhesség és szoptatás").
- ha romlik a látása és szemfájdalmat érez, különösen abban az esetben, ha fennáll Önnél a zöldhályog kialakulásának kockázata vagy allergiás penicillin vagy szulfonamid tartalmú gyógyszerekre

- Gyermekek és serdülők
- A Tritace HCT nem ajánlott gyermekeknek és 18 éves kor alatti serdülőknek, mivel ebben a betegcsoportban soha nem alkalmazták ezt a gyógyszert.

- Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne) kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Tritace HCT-t.

- A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket (és a gyógynövényeket) is. Ez azért fontos, mert a Tritace HCT befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Tritace HCT hatására.
- Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a Tritace HCT hatását:
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav)
- Az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.
- Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Tritace HCT-val.
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav)
- Gyógyszerek amelyek csökkentik a vér kálium-szintjét. Ezek között találhatók a székrekedés kezelésre szolgáló gyógyszerek, a vizelethajtók, az amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére) és az ACTH (mellékvese vizsgálatára használják, hogy az megfelelőképpen működik-e)
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek)
- Szívrendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek beleértve a szívritmust szabályozó gyógyszereket
- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek pl. ciklosporin
- Vizelethajtók pl. furoszemid
- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér kálium-szintjét pl. spironolakton, triamteren, amilorid, kálium sók, heparin (vérhígító)
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok pl. prednizolon
- Kalcium pótlók
- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben)
- Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésre)
- Kolesztiramin (csökkenti a vér zsírtartalmát)
- Karbamazepin (epilepszia kezelésére)
- Heparin (véralvadás gátlására)
- Vildagliptin (2-es típusú cukorbetegség kezelésére)
- Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Tritace HCT befolyásolhatja hatásukat.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A Tritace HCT csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Tritace HCT-t szed.
- Lítium (mentális betegségek kezelésére). A Tritace HCT növelheti a lítium mennyiségét a vérben. Az Ön lítium szintjét fokozottan kell ellenőriznie kezelőorvosának.
- Izomlazítók
- Kinin (malária kezelésére)
- Jód tartalmú gyógyszerek, ezeket az átvilágítás vagy röntgenfelvétel során alkalmazzák a kórházakban
- Penicillin (fertőzések kezelésére)
- Szájon át alkalmazott vérhígítók (orális antikoagulánsok) mint pl. a warfarin.
- Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Tritace HCT-t.
- Vizsgálati eredmények
- Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:
- Amennyiben a mellékpajzsmirigy vizsgálatát tervezik Önnél. A Tritace HCT befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.
- Ha Ön sportoló és dopping-tesztet terveznek Önnél végezni. A Tritace HCT álpozitív eredményt jelezhet.
- A Tritace HCT egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
- Ha a Tritace HCT kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Tritace HCT kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomás csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
- A Tritace HCT étellel együtt vagy anélkül is bevehető.
- Terhesség és szoptatás
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Tritace HCT nem ajánlott a terhesség első 12 hetében, a 13. héttől kezdődően pedig semmiképpen nem szedheti a terhesség ideje alatt, mivel súlyos magzati rendellenességet okozhat.
- Azonnal jelezze kezelőorvosának ha terhes lesz a Tritace HCT kezelés alatt. Tervezett terhesség esetén egy megfelelő alternatív kezelési módra ajánlott áttérni.
- Nem szedheti a Tritace HCT-t ha szoptat.
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Néhány mellékhatás (pl. a vérnyomás csökkenésének tüneteként jelentkező szédülés) befolyásolhatja a koncentráló- és reakciókészséget, ami veszélyt jelenthet azokban a helyzetekben, amikor ezek a képességek különösen fontosak (gépjárművezetés, gépek kezelése). Szédülhet a Tritace HCT kezelés során. Ez gyakoribb a Tritace HCT-kezelés megkezdésekor, vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
- 3. HOGYAN KELL SZEDNI A TRITACE HCT-T?

- A Tritace HCT-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- A gyógyszer szedése
- Mindennap ugyanabban az időben, általában reggel, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Folyadékkal nyelje le a tablettát.
- Ne törje vagy rágja össze a tablettát.
- Mennyi gyógyszert vegyen be
- Magasvérnyomás kezelésére
- A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerül állítani.
- Idős betegek esetén
- Kezelőorvosa alacsonyabb kezdőadagot fog előírni és lassabban fogja módosítani (emelni) az Ön gyógyszeradagját a kezelés során.
- Ha az előírtnál több Tritace HCT-t vett be
- Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.
- Ha elfelejtette bevenni a Tritace HCT-t
- Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be a következő normál adagját, amikor az legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
- Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

- Mint minden gyógyszer, így a Tritace HCT is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Azonnal hagyja abba a Tritace HCT szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
- Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Tritace HCT által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést, a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, a bőr vörösödése, hólyagosodása vagy leválása (az úgynevezett Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség)
- Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (úgynevezett palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb problémák, beleértve a szívinfarktust, vagy a szélütést (sztrók).
- Légszomj vagy köhögés, 2-3 napig tartó láz, az étvágy csökkenése. Ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek, beleértve a gyulladást is.
- Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
- Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a pankreatitisz jele lehet (hasnyálmirigy gyulladás).
- Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.
- Egyéb mellékhatások lehetnek még:
- Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

- Gyakori (10 betegből 1-nél kevesebbet érint)
- Fejfájás, gyengeség vagy fáradtság érzése
- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Tritace HCT kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.
- Száraz, ingerlő köhögés vagy hörghurut
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb vércukorszintet jelezhetnek. Amennyiben Ön cukorbeteg, ez ronthatja a cukorbetegségét.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb húgysavat vagy zsírt jelezhetnek a vérében.
- Fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek.
- Nem gyakori (100 betegből 1-nél kevesebbet érint)
- Kiütés mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is
- Kipirulás, gyengeség, hipotenzió (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen gyors felállásnál vagy felülésnél.
- Egyensúly problémák (vertigo)
- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom)
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása
- Alvászavarok
- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbenk érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság
- Orrdugulás, arcüreggyulladás (szinuszitisz), légszomj
- Ínygyulladás (gingivitisz), duzzadt száj
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek
- Fülcsengés
- Homályos látás
- Hajhullás
- Mellkasi fájdalom
- Izomfájdalom
- Székrekedés, gyomor- és bélfájdalom
- Emésztési problémák, hányinger
- A szokásosnál többvízelet ürítése
- A szokásosnál fokozottabb izzadás, szomjúság
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia), éhségérzet csökkenése
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés.
- Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- Láz
- Szexuális működési zavar férfiakban
- A vérvizsgálati eredmények a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében csökkenést jeleznek
- A vérvizsgálati eredmények a máj-, hasnyálmirigy- és a veseműködés változására utalnak
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb kálium-szintet mutatnak a vérben
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül 1-nél kevesebbet érint)
- Hányás, kezdődő hasmenés vagy gyomorégés
- Vörös és duzzadt nyelv, szájszárazság
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb kálium-szintet mutatnak a vérben
- Egyéb jelentett mellékhatások:
- Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Koncentrációzavar, nyugtalanság vagy zavartság
- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezik amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség)
- A mell megnagyobbodása férfiakban
- Vérrögök
- Hallászavar
- Szemszárazság
- A tárgyak sárga színűnek látszanak
- Kiszáradás
- A toka duzzadt, fájdalmas és vörös (a nyálmirigy gyulladása)
- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrenszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár
- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység
- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés vagy egyéb bőrreakciók mint pl. vörös kiütés az arcon vagy a homlokon
- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön
- Foltok a bőrön és hideg végtagok
- Körömmel kapcsolatos problémák (a köröm elválása vagy leválása a körömágyról)
- Izom és ízületi mereveség vagy az állkapocs mozgatásának képtelensége (tetánia)
- Izomgyengeség vagy görcsök
- Csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben
- Vér a vizeletben. Ez veseproblémát jelezhet (intersticiális nefritisz)
- Magasabb vizeletcukor-szint
- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben
- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak (pancitopénia)
- A vérvizsgálat rendellenes eredményt mutathat bizonyos sók mennyiségét illetően a vérében (nátrium, kalcium, magnézium, és klorid)
- Lelassult vagy gátolt reakciók
- A szaglás megváltozása
- Légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása
- Súlyos szemfájdalom, homályos látás vagy fények körüli fényudvar látása, fejfájás, erős könnyezés, hányinger, hányás, amely a zöldhályog kialakulására utalhat
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A TRITACE HCT-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Tritace HCT tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Tritace HCT
Tritace HCT 10 mg/12,5 mg tabletta
: 10 mg ramipril és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként
Tritace HCT 10 mg/25 mg tabletta: 10 mg ramipril és 25 mg hidroklorotiazid tablettánként
Egyéb összetevők:
Hipromellóz 5mPa.s, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vörös vasoxid, sárga vasoxid (csak a 10 mg/12,5 mg tablettában), nátrium-sztearil-fumarát.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tritace HCT10 mg/12.5 mg tabletta:
Narancssárga, hosszúkás, mindkét oldalán lapos, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott tabletta, egyik oldalán "42/AV" jelöléssel.
A tabletta méretei: 8 mm x 4,4 mm.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Tritace HCT 10 mg/25 mg tabletta:

Rózsaszínű, hosszúkás, mindkét oldalán lapos, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott tabletta, egyik oldalán "39/AV" jelöléssel.
A tabletta méretei: 10 mm x 5,6 mm.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Tabletták fehér átlátszatlan PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelések: 10, 14, 28, 30, 56, 60, 100 db tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9094/03
TRITACE HCT 10 mg/12,5 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis
  • Hatóanyag: ramipril, hydrochlorothiazide
  • ATC: Ramipril és diureticumok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 2219 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)