KARBICOMBI 16 mg/12,5 mg tabletta

KARBICOMBI 16 mg/12,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Karbicombi tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ön gyógyszerének neve: Karbicombi tabletta. A Karbicombi tabletta a magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére alkalmazható felnőtt betegek esetében. A Karbicombi tabletta két hatóanyagot tartalmaz: kandezartán-cilexetilt és hidroklorotiazidot.
Ezek együttesen hatva csökkentik az Ön vérnyomását.
A kandezartán-cilexetil az angiotenzin II-receptor-antagonistáknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez ellazítja és tágítja az ereket, ami csökkenti a vérnyomást.
A hidroklorotiazid a vízhajtóknak (diuretikumok) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Segíti a szervezetet abban, hogy a vizeletbe kiürítse a vizet és a sókat (pl. a nátriumot). Ez segíti a vérnyomás-csökkentést.
A Karbicombi akkor alkalmazható a magas vérnyomás kezelésére, ha az önmagában adott kandezartán-cilexetil vagy hidroklorotiazid nem csökkenti megfelelően a vérnyomást.
2. Tudnivalók a Karbicombi tabletta szedése előtt
Ne szedje a Karbicombi tablettát:
- ha allergiás a kandezartán-cilexetilre vagy a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a szulfonamid típusú gyógyszerekre. Ha nem biztos benne, hogy ez vonatkozik-e Önre, kérdezze meg kezelőorvosát.
- ha több mint 3 hónapos terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Karbicombit - lásd a "Terhesség" című részt).
- ha súlyos veseproblémái vannak.
- ha súlyos májbetegségben szenved vagy epevezeték-elzáródása van (akadályozott az epe elfolyása az epehólyagból).
- ha tartósan alacsony a káliumszint a vérében.
- ha tartósan magas a kalciumszint a vérében.
- ha bármikor köszvénye volt.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Ha bizonytalan, hogy a fentiek közül bármelyik is érvényes-e Önre, kérjük, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielőtt elkezdené szedni a Karbicombi tablettát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Karbicombi szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha cukorbetegségben szenved.
- ha szív-, máj- vagy veseproblémái vannak.
- ha a közelmúltban veseátültetésen esett át.
- ha hány vagy nemrégiben súlyos hányása vagy hasmenése volt.
- ha a mellékvesét érintő Conn-szindrómának nevezett betegségben szenved (primer hiperaldoszteronizmusnak is nevezik).
- ha korábban már előfordult Önnél a szisztémás lupusz eritematózusznak (SLE) nevezett betegség.
- ha alacsony a vérnyomása.
- ha valaha volt már sztrókja.
- ha valaha volt már allergiája vagy asztmája.
- feltétlenül el kell mondania orvosának, ha terhes (vagy terhes lehet). A Karbicombi szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában és tilos szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mivel súlyos magzati károsodást okozhat, ha ebben az időszakban szedik (lásd a "Terhesség" című pontot).
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól az Karbicombi szedése alatt.
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Karbicombi bevételét követően órákon vagy heteken belül jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásvesztéshez vezethet. Ha korábban volt már penicillin- vagy szulfonamid-allergiája, akkor Önnél nagyobb a kockázat ennek kialakulására.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Karbicombi tablettát" pontban szereplő információkat.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, kezelőorvosa gyakoribb ellenőrzéseket és vizsgálatokat tarthat szükségesnek.
Ha műtéti beavatkozásra van szüksége, mondja el orvosának vagy fogorvosának, hogy Karbicombi tablettát szed. Erre azért van szükség, mert a Karbicombi egyes általános érzéstelenítő szerekkel kombinálva vérnyomásesést okozhat.
A Karbicombi hatására a bőr fokozottan napfény-érzékennyé válhat.
Gyermekek és serdülők
A Karbicombi tabletta gyermekek és serdülők esetén (18 éves kor alatt) nem adható, mivel biztonságosságát és hatásosságát ezekben a korcsoportokban nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a Karbicombi
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Karbicombi befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, illetve néhány gyógyszer hatással lehet a Karbicombi tablettára. Ha bizonyos gyógyszereket szed, orvosa időről időre ellenőrző vérvizsgálatokat végezhet.
Feltétlen közölje kezelőorvosával, ha Ön a következő gyógyszerek közül valamelyiket szedi, mivel lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- Más gyógyszerek, melyek segítenek vérnyomását csökkenteni, beleértve a béta-blokkolókat, az aliszkirént tartalmazó gyógyszereket, a diazoxidot és az ACE-gátlókat, mint például az enalapril, a kaptopril, a lizinopril vagy a ramipril.
- Nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok), pl. ibuprofén, naproxén vagy diklofenák, pl. celekoxib vagy etorikoxib (olyan gyógyszerek, melyek csillapítják a fájdalmat és a gyulladást).
- Acetilszalicilsav, ha a napi adag meghaladja a 3 g-ot (olyan gyógyszer, mely csillapítja a fájdalmat és a gyulladást).
- Káliumpótló készítmények vagy káliumot tartalmazó sópótlók (olyan gyógyszerek, melyek növelik a kálium mennyiségét az Ön vérében).
- Kalcium- vagy D-vitamin-pótló készítmények.
- Koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek, pl. kolesztipol vagy kolesztiramin.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (tabletták vagy inzulin)
- Szívritmus-szabályozó gyógyszerek (antiaritmiás szerek), pl. digoxin és a béta-blokkolók.
- Gyógyszerek, melyeket a vér káliumszintje befolyásol, mint például egyes antipszichotikumok.
- Heparin (vérhígító gyógyszer).
- Vízhajtó tabletták (diuretikumok).
- Hashajtók.
- Penicillin (antibiotikum).
- Amfotericin (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer).
- Lítium (mentális problémák kezelésére szolgáló gyógyszer).
- Szteroidok, pl. prednizolon.
- Hipofízis hormon (ACTH).
- Daganatok kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- Amantadin (a Parkinson-kór vagy súlyos vírusfertőzések kezelésre szolgáló gyógyszer).
- Barbiturátok (nyugtató és az epilepszia kezelésére is alkalmazható).
- Karbenoxolon (a nyelőcső és a szájüregi fekélyek kezelésére alkalmazható gyógyszer).
- Antikolinerg szerek, pl. atropin és biperiden.
- Ciklosporin (szervátültetés után a szervkilökődés meggátlására használt gyógyszer).
- más gyógyszerek, melyek szedése a vérnyomáscsökkentő hatás fokozódásához vezethet, pl. baklofén (izomgörcs-oldó gyógyszer), amifosztin (rákellenes gyógyszer), egyes antipszichotikumok.
- Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Karbicombi tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
A Karbicombi egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Karbicombi tablettát étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is beveheti.
Amikor Önnek Karbicombit rendelnek, beszélje meg orvosával mielőtt alkoholt fogyaszt. Az alkohol egyidejű fogyasztása felálláskor jelentkező szédülést okozhat.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül el kell mondania orvosának, ha terhes vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Karbicombi helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Karbicombi szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni a Karbicombit a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Karbicombi alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, lehetséges, hogy kezelőorvosa másik készítményt fog választani az Ön számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Karbicombi tabletta szedése során egyesek fáradtnak vagy szédülékenynek érezhetik magukat. Ha ez történik Önnel, ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámokat és ne kezeljen gépeket.
A Karbicombi laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Karbicombi tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Fontos, hogy minden nap bevegye a Karbicombi tablettát.
- A Karbicombi ajánlott adagja naponta 1 darab tabletta.
- A tablettát egy pohár vízzel nyelje le.
- Igyekezzen a tablettát minden nap ugyanabban az időpontban bevenni. Ez segít abban, hogy ne felejtse el bevenni.
Ha az előírtnál több Karbicombi tablettát vett be
Ha a kezelőorvosa által előírtnál több Karbicombi tablettát vett be azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez tanácsért.
Ha elfelejtette bevenni a Karbicombi tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Egyszerűen vegye be a következő adagot a szokott időben.
Ha idő előtt abbahagyja a Karbicombi tabletta szedését
Ha idő előtt abbahagyja a Karbicombi tabletta szedését, vérnyomása ismét emelkedhet. Ezért ne hagyja abba a Karbicombi tabletta szedését az orvossal történt egyeztetés nélkül.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Fontos, hogy tisztában legyen a lehetséges mellékhatásokkal. A mellékhatások egy részét a kandezartán-cilexetil, másokat a hidroklorotiazid idézi elő.
Hagyja abba a Karbicombi tabletta szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi allergiás reakciók jelentkeznek Önnél:
- Légzési nehézség az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatával vagy anélkül.
- Az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanata, ami nyelési nehézséget okozhat.
- Erős viszketés kiemelkedő dudorokkal a bőrön.
A Karbicombi a fehérvérsejtek számának csökkenését okozhatja. Csökkenhet az Ön ellenálló képessége a betegségekkel szemben és fáradtság, fertőzés, valamint láz jelentkezet Önnél. Ha ezt tapasztalja, mondja el orvosának. Orvosa alkalmanként vérvizsgálatot írhat elő, hogy megállapítsa, hatással van-e a Karbicombi tabletta a vérére (agranulocitózis).
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Vérvizsgálati eredmények megváltozása:
- A vér nátriumtartalmának csökkenése. Súlyos esetben Ön gyengeséget, fáradtságot vagy izomgörcsöket tapasztalhat.
- A vér káliumtartalmának emelkedése vagy csökkenése, különösen, ha veseproblémái vagy szívelégtelensége van. Súlyos esetben fáradtságot, gyengeséget, szabálytalan szívverést és zsibbadást érezhet.
- A vér koleszterin-, cukor- és húgysavszintjének megemelkedése.
- Cukor megjelenése a vizeletben.
- Szédülés, forgó jellegű szédülés vagy gyengeség.
- Fejfájás.
- Légzőszervi fertőzés.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Alacsony vérnyomás, ami gyengeséget vagy szédülést okozhat.
- Étvágytalanság, hasmenés, székrekedés, gyomorirritáció.
- Fényérzékenység okozta bőrreakció, bőrkiütés, csalánkiütés.
Ritka (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Sárgaság (a bőr és szemfehérje sárga elszíneződése). Ha ezt tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A veseműködésre gyakorolt hatások, különösen ha már veseproblémája vagy szívelégtelensége van.
- Alvászavarok, depresszió, nyugtalanság.
- Bizsergő vagy szúró érzés a karokban vagy a lábakban.
- Átmeneti homályos látás.
- Szabálytalan szívverés.
- Légzési nehézség (a tüdő gyulladásával vagy folyadékgyülemmel a tüdőben).
- Láz.
- Hasnyálmirigy-gyulladás. Ez közepesen erős vagy erős hasi fájdalmat okoz.
- Izomgörcsök.
- A vérerek károsodása, ami vörös vagy lilás pontokat okoz a bőrön.
- A vörösvértestek, a fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számának csökkenése. Fáradtságot, fertőzések jelentkezését vagy zúzódások könnyebb kialakulását tapasztalhatja.
- Gyorsan kialakuló súlyos bőrkiütés a bőr felhólyagosodásával és hámlásával, esetleg hólyagképződés a szájüregben.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanata.
- Viszketés.
- Hátfájás, ízületi fájdalom, izomfájdalom.
- A májműködés megváltozása, beleértve a májgyulladást (hepatitisz) is. Tapasztalhat továbbá fáradtságot, a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződését és influenzaszerű tüneteket.
- Köhögés.
- Hányinger.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Bőr- és ajakrák (nem melanóma típusú bőrrák).
- Hasmenés.
- Hirtelen rövidlátás.
- Hirtelen szemfájdalom (akut zárt zugú glaukóma).
- Szisztémás és bőrön jelentkező lupusz eritematózusz (allergiás állapot, amely lázat, ízületi fájdalmat, bőrkiütéseket, beleértve a bőrpírt, a hólyagosodást, a hámlást és a csomókat okoz).
- Látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Karbicombi tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban:
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Karbicombi tabletta?
A készítmény hatóanyagai: kandezartán-cilexetil és hidroklorotiazid.
Karbicombi 8 mg/12,5 mg tabletta:
8 mg kandezartán-cilexetil és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.
Karbicombi 16 mg/12,5 mg tabletta:
16 mg kandezartán-cilexetil és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.
Karbicombi 32 mg/12,5 mg tabletta:
32 mg kandezartán-cilexetil és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.
Karbicombi 32 mg/25 mg tabletta:
32 mg kandezartán-cilexetil és 25 mg hidroklorotiazid tablettánként.
Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, makrogol 8000, hidroxipropilcellulóz, karmellóz-kalcium, magnézium-sztearát és vörös vas-oxid (E172) (Karbicombi 16 mg/12,5 mg tabletta, Karbicombi 32 mg/25 mg tabletta), sárga vas-oxid (E172) (Karbicombi 32 mg/12,5 mg tabletta)
Milyen a Karbicombi külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Karbicombi 8 mg/12,5 mg tabletta: fehér, mindkét oldalán domború felületű, ovális tabletta egyik oldalán bemetszéssel.
A bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Karbicombi 16 mg/12,5 mg tabletta: halvány rózsaszín, mindkét oldalán domború felületű, ovális tabletta egyik oldalán bemetszéssel.
A bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Karbicombi 32 mg/12,5 mg tabletta: sárgás-fehér, mindkét oldalán domború felületű, ovális tabletta egyik oldalán bemetszéssel.
A bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Karbicombi 32 mg/25 mg tabletta: halvány rózsaszín, mindkét oldalán domború felületű, ovális tabletta egyik oldalán bemetszéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
14 db, 15 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db vagy 98 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x (OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21757/26
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.
  • Hatóanyag: candesartan, hydrochlorothiazide
  • ATC: Candesartan és diureticumok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 30x (PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21757/25
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.
  • Hatóanyag: candesartan, hydrochlorothiazide
  • ATC: Candesartan és diureticumok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1964 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)