TRILEPTAL 600 mg filmtabletta

TRILEPTAL 600 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Trileptal filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Trileptal?
A Trileptal hatóanyaga az oxkarbazepin.
A Trileptal az epilepsziás roham ellenes vagy más néven antikonvulzív gyógyszerek csoportjába tartozik.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Trileptal?
Az olyan gyógyszerek, mint a Trileptal, az epilepszia általános kezelését képezik.
Az epilepszia olyan agyi rendellenesség, amely a betegeknél visszatérő rohamokat és görcsöket okoz. Az epilepsziás rohamok az agy ingerképzési folyamatában beálló átmeneti zavar következtében alakulnak ki. Egészséges működés esetén az agysejtek irányítják a test mozgását azáltal, hogy az idegpályákon keresztül az izmokhoz szabályos módon juttatják el a megfelelő "parancsokat". Epilepszia esetén az idegsejtek rendellenes módon túl sok parancsot" juttatnak el az izmokhoz, ennek eredményeképp összehangolatlan izomaktivitás - epilepsziás roham - alakul ki.
A Trileptal az epilepszia ún. parciális rohamfajtáinak kezelésére szolgál. A parciális rohamok az agy bizonyos részét érintik csak, de kiterjedhetnek az egész agyra ún. tónusos-klónusos rohamokat okozva. A parciális rohamok 2 fajtáját (egyszerű és komplex) különböztetjük meg. Az egyszerű rohamban a beteg tudatánál marad, míg a komplex roham eszméletvesztéssel jár együtt.
A Trileptal az agyi idegsejtek túlingerelt állapotát kezelve elnyomja a rohamokat, illetve csökkenti azok gyakoriságát.
A Trileptal használható önmagában vagy más, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerekkel együtt.
Az orvos rendszerint megpróbálja megtalálni azt az egy gyógyszert, amely a legmegfelelőbb Önnek vagy gyermekének. Súlyos epilepszia esetén azonban két vagy több készítmény egyidejű alkalmazása is szükségessé válhat a rohamok megfelelő visszaszorítása érdekében.
A Trileptal felnőttek és 6 éves, illetve idősebb gyermekek kezelésére javallt.
Ha bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy hogyan hat a Trileptal, vagy hogy miért írták fel Önnek ezt a gyógyszert, vagy kérdezze meg kezelőorvosát.
2. Tudnivalók a Trileptal filmtabletta szedése előtt
Kövesse pontosan kezelőorvosa utasításait, még akkor is, ha azok különböznek a betegtájékoztatóban leírt általános információktól.
A Trileptal-kezelés alatti ellenőrzés
Lehet, hogy a Trileptal-kezelés előtt és alatt a gyógyszere adagjának meghatározása érdekében kezelőorvosa vérvizsgálatot fog végezni. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, mikor kell végezni a vizsgálatokat.
Ne szedje a Trileptal-t:
- ha allergiás az oxkarbazepinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy allergiás az eszlikarbazepinre.
Amennyiben ez érvényes Önre, a Trileptal szedése előtt mondja el kezelőorvosának. Ha azt gondolja, hogy allergiás (túlérzékeny) lehet, kérje kezelőorvosa tanácsát!
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Trileptal filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha valaha szokatlan túlérzékenységi reakciója (bőrtünetek, kiütések vagy egyéb allergiás tünetek) volt a karbamazepinre vagy egyéb gyógyszerre. Ha allergiás a karbamazepinre, akkor kb. 25% (4-ből 1) az esélye annak, hogy az oxkarbazepin (Trileptal) is allergiás tüneteket okoz;
- ha vesebetegsége van;
- ha súlyos májbetegsége van;
- ha vizelethajtó gyógyszert szed (olyan gyógyszert, ami segít a veséknek a nagy mennyiségű só és víz eltávolításában úgy, hogy növeli a kiürülő vizelet mennyiségét);
- ha szívbetegsége van, kapkodja a levegőt és/vagy folyadékgyülem miatt bedagad a lábfeje vagy a lába;
- ha laborvizsgálat kimutatja, hogy alacsony a nátriumszint a vérében (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások");
- ha Ön nő és hormonális fogamzásgátlót szed (mint például fogamzásgátló tabletta). A Trileptal megszüntetheti a fogamzásgátló tabletta hatását. Kérjük, használjon más, vagy kiegészítő (nem hormonális) fogamzásgátló módszert is. Ez segíthet elkerülni a nemkívánatos terhességet. Azonnal forduljon orvoshoz, ha havi vérzése rendszertelenné válik, vagy ha pecsételő vérzést észlel. Ha ezzel kapcsolatban bármilyen további kérdése van, kérdezze meg kezelőorvosát vagy nőgyógyászát.
A karbamazepinnel vagy a hasonló kémiai szerkezetű hatóanyagokkal összefüggést mutató súlyos bőrreakciók kockázata han kínai és thai származású egyéneknél vérvizsgálat segítségével felmérhető. Orvosa tájékoztatni fogja, amennyiben vérvételre van szükség az oxkarbazepin kezelés megkezdése előtt.
Ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik Önnél a Trileptal szedése során, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:
- Ha allergiás reakciót tapasztal a Trileptal kezelés megkezdése után. Az allergiás reakció tünete lehet pl. az ajkak, szemhéj, arc, torok, száj feldagadása, vagy hirtelen fellépő légzési probléma, nyirokcsomó-duzzanattal járó láz, bőrkiütések, a bőr felhólyagosodása.
- Ha májgyulladásra utaló tüneteket tapasztal, például sárgaságot (a bőr és a szemfehérje sárgulása).
- Ha a görcsrohamok gyakoriságának növekedését észleli. Ez különösen fontos gyermekeknél, de felnőtteknél is előfordulhat.
- Ha lehetséges vérképzőszervi zavarra utaló tüneteket tapasztal, pl. fáradtságot, terhelésre jelentkező légszomjat, sápadtságot, fejfájást, hidegrázást, szédülést, lázzal járó gyakori fertőzéseket, torokfájást, szájfekélyeket, a szokásosnál könnyebben fellépő vérzést vagy véraláfutást, orrvérzést, vörös, lilás vagy ismeretlen eredetű foltokat a bőrön.
- antiepileptikumokkal -köztük Trileptal-lal kezelt emberek kis hányadánál önkárosító vagy öngyilkos gondolatok vagy késztetés fordult elő. Ha bármikor ilyen gondolatai lennének, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- ha gyorsan vagy szokatlanul lassan ver a szíve.
Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél a kezelőorvos javasolhatja a pajzsmirigyműködés kezelés előtti és alatti ellenőrzését.
Egyéb gyógyszerek és a Trileptal filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez különösen az alábbiakra vonatkozik:
- Hormontartalmú fogamzásgátló tabletták (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- Az epilepszia kezelésére szolgáló, illetve enzimindukáló egyéb gyógyszerek pl. karbamazepin, fenobarbitál, fenitoin, lamotrigin és rifampicin.
- A vér nátriumszintjét csökkentő készítmények, pl. vizelethajtók (amik segítenek a veséknek a nagy mennyiségű só és víz eltávolításában úgy, hogy növelik a kiürülő vizelet mennyiségét), dezmopresszin és a nem-szteroid gyulladás-gátló gyógyszerek pl. indometacin.
- Lítium, monoamino-oxidáz gátlók (a kedélybetegség és a depresszió bizonyos fajtáinak kezelésére szolgáló készítmények).
- A szervezet immunrendszerét szabályozó gyógyszerek pl. ciklosporin és takrolimusz.
A Trileptal filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Trileptal filmtablettát étkezéskor vagy az étkezésektől függetlenül is be lehet venni.
Mivel az alkohol a Trileptal nyugtató hatását fokozhatja, ezért alkalmazásának, ill. hatásának tartama alatt szeszesital fogyasztása kerülendő.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A terhesség időszakában is fontos az epilepszia kezelése, bár az antiepileptikumok a magzat fejlődésére kockázatot jelenthetnek. Kezelőorvosa elmondja Önnek a kezeléssel járó előnyöket és lehetséges kockázatokat, és segít a Trileptal szedésével kapcsolatos döntés meghozatalában.
A terhesség alatt ne hagyja abba a Trileptal kezelést, ha arról nem egyeztetett kezelőorvosával.
Szoptatás
A Trileptal kezelés során nem szabad szoptatnia. A Trileptal hatóanyaga átjut az anyatejbe. Ez a szoptatott csecsemőben mellékhatásokat okozhat. Mielőtt ezt a gyógyszert elkezdené szedni a szoptatás ideje alatt, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Trileptal álmosságot vagy szédülést, illetve homályos látást, kettőslátást, az izmok koordinációjának hiányát, valamint csökkent tudatszintet okozhat, elsősorban a kezelés megkezdésekor vagy az alkalmazott dózis emelésekor.
Fontos, hogy beszéljen kezelőorvosával arról, hogy vezethet-e gépjárművet, illetve kezelhet-e gépeket mialatt ezt a gyógyszert szedi.
3. Hogyan kell szedni a Trileptal filmtablettát?
A Trileptal-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje, még abban az esetben is, ha a kapott utasítások különböznek a betegtájékoztatóban leírtaktól. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Mekkora adagot kell bevenni?
Adagolás felnőtteknél:
- A Trileptal szokásos kezdő adagja felnőtteknek (beleérve az időskorú betegeket) napi 600 mg.
- Vegyen be egy 300 mg-os tablettát naponta kétszer.
- Orvosa ezt az adagot fokozatosan emelheti a legmegfelelőbb adag elérése érdekében. A legjobb eredmény általában napi 600 mg-2400 mg adag mellett érhető el.
- Az adagolás változatlan marad akkor is, ha más, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszert is szed.
- Ha vesebetegsége van (amely károsodott veseműködést okoz), a kezdő adag a fele a szokásos kezdő adagnak.
- Amennyiben súlyos májbetegségben szenved, kezelőorvosa módosíthatja az adagolást.
Adagolás gyermekeknél:
A Trileptal-t 6 éves vagy annál idősebb gyermekek is szedhetik.
Gyermeke gyógyszeradagjának megállapításakor az orvos alapvetően a gyermek testtömegét veszi figyelembe.
- A kezdő adag általában naponta 8-10 milligramm/testtömeg-kilogramm, melyet két egyenlő részre elosztva kell bevenni. Ez például egy 30 kg-os gyermek esetén naponta 2×150 mg adag szedését jelenti.
- Orvosa fokozatosan emelheti az adagot a legmegfelelőbb adag elérése érdekében. A legjobb eredmény általában a napi 30 milligramm/testtömeg-kilogramm adag mellett érhető el. Gyermekeknél a maximális adag napi 46 milligramm/testtömeg-kilogramm.
Hogyan vegye be a Trileptal filmtablettát?
- A filmtablettát kevés vízzel kell bevenni.
- Szükség esetén a tabletta közepén kettétörhető, hogy elősegítse a tabletta lenyelését. A bemetszés nem az adag pontos felezése végett került kialakításra, ezért az adag kettétörése a pontos adagfelezést nem biztosítja.
Mikor és mennyi ideig kell szedni a Trileptal filmtablettát?
Ha a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a Trileptal-t naponta kétszer, minden nap körülbelül ugyanabban az időpontban vegye be. Ezáltal biztosítható a legmegfelelőbb hatás az epilepszia kezelésére, valamint így könnyen észben tarthatja, hogy mikor kell bevennie gyógyszerét.
A kezelőorvos mondja meg, hogy Önnek vagy gyermekének mennyi ideig kell szednie a Trileptal-t. A kezelés időtartama a rohamok típusától függ. A rohamok elnyomása sok éven át tartó kezelést igényelhet. Orvosával történő megbeszélés nélkül ne változtasson az adagoláson, és ne hagyja abba a kezelést.
Ha az előírtnál több Trileptal-t vett be
Ha több tablettát vett be, mint amit kezelőorvosa előírt, azonnal tájékoztassa orvosát, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórházban. A Trileptal túladagolás tünetei a következők lehetnek:
- álmosság, szédülés, koordinációs zavarok és/vagy akaratlan szemmozgások, izomrángás vagy a görcsrohamok jelentős romlása, fejfájás, eszméletvesztés, kóma,
- émelygés (hányinger), hányás, fokozott akaratlan mozgások,
- levertség, kettős látás, a pupilla szűkülése, homályos látás,
- fáradtság,
- rövid és felületes légzés (légzésszám csökkenés)
- szabálytalan szívverés (QTc intervallum megnyúlása),
- remegés, fejfájás, kóma, csökkent öntudat, a száj, a nyelv és a végtagok akaratlan mozgása,
- agresszió, agitáció, zavartság,
- alacsony vérnyomás,
- légszomj.
Ha elfelejtette bevenni a Trileptal-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja azt, amint eszébe jut. Ha már közel van a következő adag bevételének időpontja, úgy a kimaradt adagot ne, hanem csak a következőt vegye be, és a kezelést a továbbiakban az előírtaknak megfelelően folytassa. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy ha több adagot is elfelejtett bevenni, forduljon kezelőorvosához.
Ha idő előtt abbahagyja a Trileptal szedését
Csak a kezelőorvos javaslatára hagyja abba a gyógyszer szedését.
A rohamok hirtelen súlyosbodásának megelőzése érdekében soha ne hagyja abba hirtelen a gyógyszer szedését. A kezelés leállítása a kezelőorvos utasítása szerint, fokozatosan történjen.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:.
Az alábbi tünetek nagyon ritka, de potenciálisan súlyos mellékhatásokra utalnak(10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek), amelyek sürgős orvosi ellátást igényelhetnek. Kezelőorvosa dönt a Trileptal kezelés azonnali leállításáról, illetve a további kezelésről.
- Az ajkak, szemhéjak, arc, torok vagy a száj megduzzadása, melyet nyelési, beszéd vagy légzési nehézség kísér (az anafilaxiás reakció és angioödéma jelei), vagy egyéb túlérzékenységi reakciók jelei, például bőrkiütés, láz, az izmok és ízületek fájdalma.
- Az ajak, a szem, a száj, az orrüreg és a nemi szervek bőrének és/vagy nyálkahártyájának súlyos felhólyagzása (súlyos túlérzékenységi reakció jelei, pl. Lyell-szindróma, Stevens-Johnson szindróma és eritéma multiforme).
- Fáradtság, terhelésre jelentkező légszomj, sápadtság, fejfájás, hidegrázás, szédülés, gyakori fertőzések következtében kialakuló láz, torokfájás, szájnyálkahártya fekélyek, a szokásosnál könnyebben fellépő vérzés vagy véraláfutás, orrvérzés, vöröses vagy lilás foltok vagy tisztázatlan eredetű zúzódások a bőrön (az alacsony vérlemezke- vagy vérsejtszám jelei).
- A bőr vörös, foltszerű elszíneződése leginkább az arcon, amelyet fáradtság, láz, émelygés (hányinger) vagy étvágytalanság kísérhet (a szisztémás lupusz eritematózusz tünetei).
- Levertség, zavartság, izomrángás vagy a rohamok jelentős mértékű súlyosbodása (a vér alacsony nátriumszintjének lehetséges tünetei) (lásd "A Trileptal fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" részt).
- Influenzaszerű tünetek sárgasággal (a bőr vagy a szemfehérje sárgasága: ezek a májgyulladás tünetei).
- Súlyos felhasi fájdalom, émelygés (hányás), étvágytalanság (a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei).
- Súlynövekedés, fáradékonyság, hajhullás, izomgyengeség, fázékonyság (a pajzsmirigy alulműködésének jelei)
Ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, amilyen gyorsan csak lehet, értesítse kezelőorvosát, mert azok orvosi ellátást igényelhetnek:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- remegés, mozgáskoordinációs zavarok, akaratlan szemmozgás, idegesség, szorongás, depresszió, hangulatingadozás, bőrkiütés.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- szabálytalan, vagy nagyon gyors, vagy nagyon lassú szívverés.
Egyéb mellékhatások, melyek előfordulhatnak:
Ezek többnyire a Trileptal enyhe vagy közepesen súlyos mellékhatásai, legtöbbször átmenetiek, és az idő múlásával csökkennek.
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthetnek):
- fáradtság, fejfájás, szédülés, álmosság, émelygés (hányinger), hányás, kettős látás.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- gyengeség, memóriazavarok, a koncentráló-képesség csökkenése, kedvetlenség, izgatottság, zavartság, homályos látás, látászavar, székrekedés, hasmenés, hasi fájdalom, pattanás, hajhullás, egyensúlyzavar, testtömeg gyarapodás.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- csalánkiütés. A májenzimek vérszintje is megemelkedhet, amikor Trileptal-t szed.
Nem ismert:
- magas vérnyomás, beszédzavar,
- A használat során beszámoltak csontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), a csontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis) és a csonttöréseket. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszú távú antiepileptikus kezelést kap, kórtörténetében csontritkulás szerepel, vagy szteroidokat szed.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Trileptal filmtablettát tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a doboz sérült, vagy úgy látja, hogy az eredeti csomagolás meg van bontva!
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Trileptal filmtabletta?
A Trileptal hatóanyaga az oxkarbazepin.
Trileptal 300 mg filmtabletta
A készítmény hatóanyaga 300 mg oxkarbazepin filmtablettánként.
Trileptal 600 mg filmtabletta
A készítmény hatóanyaga 600 mg oxkarbazepin filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tabletta mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, hipromellóz, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz.
Bevonat:
- Trileptal 300 mg filmtabletta: sárga vas-oxid (E172), makrogol 8000, titán-dioxid (E171), talkum, hipromellóz.
- Trileptal 600 mg filmtabletta: fekete vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), makrogol 4000, titán-dioxid (E171), talkum, hipromellóz.
Milyen a Trileptal filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Trileptal 300 mg filmtabletta
Sárga, ovális, mindkét oldalukon kissé domború felületű, filmbevonatú tabletták, mindkét oldalukon bemetszéssel, egyik oldalukon mélynyomású "CG", bemetszés, fordított "CG", a másikon "TE", bemetszés, fordított "TE" jelöléssel.
Törési felületük törtfehér színű.
Trileptal 600 mg filmtabletta
Halvány rózsaszín, ovális, mindkét oldalukon kissé domború felületű, filmbevonatú tabletták, mindkét oldalukon bemetszéssel, egyik oldalukon mélynyomású "CG", bemetszés, fordított "CG", a másikon "TF", bemetszés, fordított "TF" jelöléssel.
Törési felületük törtfehér színű.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
50 vagy 100 filmtabletta színtelen, átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 50x Törzskönyvi szám: OGYI-T-6308/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Hungária
  • Hatóanyag: oxcarbazepine
  • ATC: Oxcarbazepine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 9434 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 100x Törzskönyvi szám: OGYI-T-6308/04
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Hungária
  • Hatóanyag: oxcarbazepine
  • ATC: Oxcarbazepine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 22996Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)