TRIASYN 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta

TRIASYN 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg, retard filmtabletta a magas vérnyomás csökkentésére szolgál.
Magas vérnyomás esetén sokkal nagyobb a valószínűsége a szívbetegség, a vesebetegség vagy a szélütés (agyi keringészavar, sztrók) előfordulásának. A magas vérnyomás kezelésének célja a vérnyomás csökkentése és ezáltal a fent említett kockázatok csökkentése.
2. Tudnivalók a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtablettát:
- ha túlérzékeny a felodipinre, a ramiprilra, bármely más angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlóra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha előfordult már Önnél olyan allergiás (túlérzékenységi) reakció, amely az ajkak, a szemek, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával járt (angioneurotikus ödéma).
- ha az Ön keringése instabil: pl. szív eredetű sokk, kezeletlen szívelégtelenség, friss szívinfarktus, koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom vagy agyi érkatasztrófa következtében.
- ha szívbillentyű betegség következtében akadályozott a vér kiáramlása a bal kamrából.
- ha a szív kiáramlási pályáján szűkület van, aminek következtében a bal kamrai pumpafunkció nehezítetté válik (pl. aorta szűkület esetén).
- ha Önnek II. vagy III. fokú AV-blokkja van (szív ingerületvezetési zavara).
- ha Ön súlyos vese- vagy májkárosodásban szenved.
- amennyiben Ön terhes, vagy szoptat.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- amennyiben a vese keringését befolyásoló jelentős kétoldali veseartéria szűkület vagy egy vese esetén a meglévő vese artéria szűkülete áll fenn.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Triasyn szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II-receptor blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtablettát" pontban szereplő információkat.
- ha Önnél a kezelés kezdetén vérnyomásesést figyeltek meg, főképp, ha szívelégtelenségben (veseelégtelenséggel vagy a nélkül) szenved.
- ha Ön vesebetegségben szenved.
- ha Ön veseátültetésen esett át.
- ha Ön májbetegségben szenved.
- ha Önnek szívbillentyű-rendellenessége vagy aorta szűkülete van vagy szívelégtelenség következtében alacsony a vérnyomása.
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül.
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni allergiás roham elleni kezelésben fog részesülni.
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák, mivel a vérnyomás jelentősen csökkenhet az érzéstelenítés során.
- ha magas vérének a káliumszintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta).
- ha Ön cukorbetegségben szenved.
- ha Ön egyidejűleg antidiabetikumot is szed (cukorbetegségben alkalmazott gyógyszer) vagy inzulin kezelésben részesül.
- ha ún. kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség.
Gyermekek és serdülők
A Triasyn alkalmazása nem javasolt gyermekkorban és serdülők esetén 18 éves kor alatt.
Egyéb gyógyszerek és a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Mindez azért szükséges, mert a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta vagy az egyéb gyógyszerek (néhányuk alább van feltüntetve) hatása megváltozhat, vagy alkalmazásuk mellékhatást válthat ki.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- Ha Ön angiotenzin II-receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirent szed (Lásd még a "Ne szedje a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta, az alábbiakkal együtt alkalmazva fokozott vérnyomáscsökkenést okozhat:
- vízhajtók melyek szintén vérnyomáscsökkentő hatásúak,
- olyan készítmények, melyek mellékhatása a vérnyomás csökkenése,
- ketokonazol, itrakonazol (gombás fertőzések kezelésére),
- telitromicin (makrolid típusú antibiotikum),
- a HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek,
- grapefruit vagy grapefruit-lé,
- cimetidin (gyomorsav elválasztást csökkentő gyógyszer),
- eritromicin (fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum),
- alkohol.
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta és az alábbi gyógyszerek együttes alkalmazásakor kisebb lehet a vérnyomáscsökkentő hatás:
- fenitoin, karbamazepin és barbiturátok (valamennyi főként az epilepszia és a görcsrohamok kezelésére szolgál; a barbiturátok altatóként is használatosak), közönséges orbáncfű,
- acetilszalicilsav (aszpirin), ibuprofén és egyéb "nemszteroid" gyulladásgátló készítmények, melyek csökkentik a fájdalmat és a gyulladást,
- efedrin (gyakran alkalmazzák az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére), adrenalin (asztma kezelésére) és egyéb "szimpatomimetikumoknak" nevezett készítmények, melyek a szívre és erekre hatnak,
- rifampicin (fertőzések kezelésére).
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta, szedése hatással lehet a vérsejtekre, ha az alábbi gyógyszerekkel egyidejűleg kerül alkalmazásra:
- allopurinol (köszvény kezelésére),
- immunszupresszív szerek (rheumás ízületi gyulladás esetén vagy szervátültetés után alkalmazzák gyakran, pl. everolimusz, szirolimusz, graft kilökődés megelőzésére),
- glükokortikoidok ("szteroidok"),
- prokainamid (ritmuszavarok kezelésére),
- citotoxinok (citosztatikumok - a daganatos betegségek kezelésére, pl. temszirolimusz),
- egyéb készítmények, melyek a vérsejtek számát csökkentik.
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta valamint a lítium tartalmú készítmények (mánia, depresszió és bipoláris zavar (mániás depresszió) betegségek kezelésére szolgáló készítmények) egyidejű alkalmazásakor a lítium mennyisége emelkedhet a vérben.
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta és a takrolimusz (szervezete immunválaszának szabályozására, hogy segítse szervezetét elfogadni az átültetett szervet) együttes alkalmazásakor a takrolimusz mennyisége megemelkedhet a vérben.
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta, valamint az alábbi készítmények egyidejű alkalmazásakor a kálium mennyisége emelkedhet a vérben (esetenként súlyos mértékű káliumszint emelkedést okozhatnak, ezért együttes alkalmazásuk általában nem javasolt:
- káliumsók vagy egyéb magas káliumszintet okozó gyógyszerek (pl. szulfametoxazol/trimetoprim, fertőzések kezelésére),
- egyes vízhajtók (diuretikumok), melyek magas káliumszintet okozhatnak (pl. amilorid, spironolakton, triamteren),
- heparin (véralvadás gátlására).
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta, valamint inzulin, glibenklamid és egyéb, a cukorbetegség kezelésére szolgáló készítmények egyidejű alkalmazásakor fokozódhat a vércukorszint-csökkentő kezelés hatása, illetve vildagliptin együttes alkalmazásával (szintén cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer) fokozódhat az angioödéma kialakulásának kockázata (tünetei: a kezek, a szemhéjak, a torok, légutak és a külső nemiszervek területeit érintő jelentős duzzanat; súlyos esetekben a torokduzzanattal járó a légzési nehézségek mellett hirtelen vérnyomásesés is bekövetkezhet és kialakulhat az anafilaxiás sokk néven ismert, életveszélyes állapot).
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta és bizonyos daganatos betegségek kezelésére (pl. temszirolimusz) vagy az immunválasz csökkentésére alkalmazott (pl. takrolimusz, everolimusz), az mTOR-gátlók csoportjába tartozó készítmények, valamint a hasmenés kezelésére szolgáló racekadotril együttes alkalmazásával szintén fokozódhat az angioödéma kialakulásának kockázata.
Fogínygyulladásban szenvedő betegeknél a gyógyszer szedése során a fogíny enyhe megvastagodása jelentkezhet, amely elkerülhető vagy visszafordítható a szájhigiénia gondos betartásával.
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A kezelés ideje alatt alkohol, grapefruit, ill. grapefruit-lé fogyasztása nem ajánlott.
Konyhasó: az étkezéssel fokozott sóbevitel gyengítheti a kezelés vérnyomáscsökkentő hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedje a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtablettát, ha:
- Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy úgy véli, hogy terhes, mivel a gyógyszer szedése a magzat károsodását okozhatja.
Terhességben a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta nem alkalmazható.
- A készítmény alkalmazása előtt meg kell győződni arról, hogy terhesség nem áll fenn.
- A készítmény alkalmazása során minden szükséges intézkedést meg kell tenni a terhesség elkerülésére.
- Amennyiben terhesség jön létre vagy terhesség gyanúja merül fel, a készítmény szedését abba kell hagyni és a kezelőorvost haladéktalanul értesíteni kell.
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Miután nincs elegendő információ a szoptatás alatt a ramipril kezelés következményeiről, emellett a felodipin az anyatejbe kiválasztódik, a Triasyn nem alkalmazható szoptató anyáknak.
Termékenységre gyakorolt hatásáról nem állnak rendelkezésre adatok.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény első ízben történő alkalmazásakor vagy az adag emelésekor a vérnyomás csökkenése következtében szédülés, ill. szédülékenység léphet fel. Ez ronthatja a koncentráló- és cselekvőképességet, ami járművezetés, gépkezelés vagy hasonló tevékenység végzésekor kockázatos lehet.
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny (pl. laktóz), keresse fel orvosát mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtablettát?
A kezelőorvos írja elő, hány tablettát és milyen gyakran kell bevennie. Ezeket az utasításokat pontosan be kell tartani. A kezdő adag általában naponta egyszer egy Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta. A későbbiek során a kezelőorvos nagyobb adagot írhat elő. A legnagyobb ajánlott adag naponta egyszer 2 db Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta.
A tablettát fél pohár vízzel vagy egyéb folyadékkal kell bevenni. A tablettát nem szabad összetörni, szétnyomni vagy elrágni.
Vízhajtó egyidejű szedése esetén a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta első alkalmazásakor a kezelőorvos csökkentheti a vízhajtó adagját, vagy szedését átmenetileg le is állíthatja.
Vesekárosodás, művesekezelés esetén
A kezelőorvosa az Ön veséjének működése szerint módosíthatja az adagot. Súlyos vesekárosodás esetén a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta nem szedhető.
Májkárosodás esetén
A kezelés szoros orvosi felügyelettel történhet, és a maximális napi adag 1 db Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta.
Idős betegek esetén
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.
Ha az előírtnál több Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtablettát vett be
Ha véletlen folytán az előírtnál nagyobb adagot vett be, a vérnyomás csökkenése miatt szédülés léphet fel. Az előírtnál nagyobb adag bevételekor haladéktalanul forduljon orvoshoz, aki tájékoztatja a szükséges teendőkről.
Ha elfelejtette alkalmazni a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát és ezt még aznap észreveszi, pótolja a hiányzó adagot, amilyen hamar csak lehet. A következő napon a tabletta szokásos adagját kell bevenni.
Ha egy tablettát elfelejtett bevenni és ez csak a következő napon derül ki, abban az esetben is csak a tabletta aznapi szokásos adagját kell bevenni.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Triasynnal végzett klinikai vizsgálatok során nem figyeltek meg egyéb mellékhatást, mint amelyek már korábban is ismertté váltak a felodipinnel, ill. ramiprillal végzett kezelés során.
Ha a készítmény alkalmazása során bármilyen hirtelen fellépő vagy súlyos reakció fordul elő, a készítmény szedését abba kell hagyni és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A készítményt mindaddig nem szabad alkalmazni, amíg a kezelőorvos azt újra el nem rendeli.
Egyes ritkán előforduló mellékhatások súlyossá vagy életveszélyessé válhatnak, ezért azonnal forduljon orvoshoz, ha a következőket észleli:
Allergiás reakciók:
- az ajak, szem, nyelv és/vagy a gége, nyak duzzanata fulladásérzéssel (angioödéma), ez halálos kimenetelű is lehet (gyakoriság: nem gyakori - 1000 beteg közül 1-10 beteget érinthet)
- rovarcsípés után fellépő túlérzékenységi reakciók (gyakoriság: nem ismert - a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- hólyagos elváltozások a szájüregben, a szem, a hüvely és egyéb területen, melyek kifekélyesed(het)nek, foltos kiütések a bőrön (Stevens-Johnson szindróma, mely tünetekhez a bőr lemezes leválása társulhat (toxikus epidermális nekrolízis) (gyakoriság: nem ismert - a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
Egyéb mellékhatások:
- agyi keringési zavar (agyvérzés és agyérgörcs) (gyakoriság: nem ismert - a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- vesekárosodás - figyelmeztető jelei lehetnek a bokák és a lábak vizesedése, bedagadása, reggelre a szem környékének bedagadása, légszomj, mellkasi fájdalom, izomgörcsök és -rángások megjelenése, a vizelet mennyiségének csökkenése vagy éppen növekedése is (gyakoriság: nem gyakori - 1000 beteg közül 1-10 beteget érinthet)
- májgyulladás (nagyon ritkán halálos kimenetellel), tünetei: sárgaság, sötét színű vizelet, világos színű széklet (gyakoriság: nem ismert - a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- hasnyálmirigy gyulladás (beleértve a halálos kimenetelt), vezető tünete a fokozatosan erősödő, gyakran övszerű felhasi fájdalom, émelygés, hányás, haspuffadás, bélhűdés, láz, alacsony vérnyomás-értékek (gyakoriság: nem gyakori - 1000 beteg közül 1-10 beteget érinthet)
A Triasyn szedésekor jelentett mellékhatások a gyakoriság feltüntetésével a következők:
Nagyon gyakori (10 beteg közül legalább 1 beteget érinthet): folyadékgyülem és a karok/lábak duzzanata
Gyakori (100 beteg közül 1-10 beteget érinthet): a vér kálium-szintjének emelkedése, fejfájás, szédelgés, vérnyomáscsökkenés, felállást követő vérnyomásesés, ájulás; száraz köhögés, hörgőgyulladás, arcüreggyulladás, nehézlégzés, gyomor-bél rendszeri gyulladás, emésztési zavarok, hasi panaszok, hasmenés, hányinger, hányás, bőrkiütés, izomgörcsök, izomfájdalom, mellkasi fájdalom, fáradtság, az arc kipirulása
Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érinthet): étvágycsökkenés, depressziós hangulat, szorongás, idegesség, nyugtalanság, alvászavarok, aluszékonyság, szédülés, a vérnyomás csökkenése, zsibbadó érzés a bőrön, az ízérzés zavarai (beleértve az ízérzés elvesztését), látászavarok, homályos látás, koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom, szívinfarktus, pulzusszám-emelkedés, szabálytalan szívverés, szívdobogásérzés, kipirulás, hörgőszűkület és az asztma vagy annak tüneteinek fokozódása, orrdugulás, hasnyálmirigy enzimeinek emelkedett szintje, vékonybél vizenyő, gyomorhurut, gyomorfájás, székrekedés, szájszárazság, a májfunkciós laboratóriumi értékek emelkedése, viszketés, fokozott izzadás, ízületi fájdalom, vesefunkciós zavarok, vesefunkciós laboratóriumi értékek rosszabbodása (fehérjeürítés, szérum urea, nitrogén, kreatinin), fokozott vizeletmennyiség, átmeneti merevedési zavar, csökkent szexuális késztetés, láz
Ritka (10 000 beteg közül 1-10 beteget érinthet): vérkép-eltérések (fehérvérsejt-, vörösvértest-, vérlemezkeszám-csökkenés, hemoglobinszint csökkenés), zavartság, izzadás, remegés, egyensúly zavarok, kötőhártya-gyulladás, fülzúgás, hallászavar, érszűkület és a vérátáramlás csökkenése, érgyulladás, a nyelv gyulladása, májsejt károsodás, csalánkiütés, körömlemez leválás, gyengeség
Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb, mint egy betegnél fordul elő): fényérzékenységi reakció, májenzim-szint emelkedés, a fogíny megvastagodása, fogínygyulladás, gyakori vizelési inger, láz, emelkedett vércukorszint
Előfordulási gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg): csontvelő-elégtelenség, vérszegénység vérsejtszétesés miatt, különböző laboratóriumi elváltozások, a figyelem zavarai, vér nátriumszint csökkenés, pszichomotoros zavarok, égető érzés, szagérzési zavarok, az ujjakon jelentkező fájdalmas érgörcs (Raynaud jelenség), szájüregi gyulladás (afta), pikkelysömör rosszabbodása, pikkelysömörszerű bőrgyulladás, hajhullás, emlő megnagyobbodása (férfiak esetén), koncentrált vizelet (sötét színű), betegnek érzi magát vagy beteg, izomgörcsei vannak, zavart és görcsrohamai vannak, amelyeket a nem megfelelő ADH (antidiuretikus hormon) kiválasztás okozhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
A Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta alkalmazása során az alábbi ellenőrző vizsgálatok válhatnak szükségessé:
A vérnyomás és/vagy a veseműködés gyakoribb ellenőrzésére kerülhet sor:
- súlyos vérnyomás-emelkedés,
- szívelégtelenség
- szívbillentyű-rendellenesség,
- vesebetegség esetén,
- veseátültetést követően.
Ugyanez a helyzet a szívet és az agyat ellátó verőerek károsodásakor, vízhajtó szedésekor vagy nagymennyiségű só- és vízvesztés, pl. súlyos hányás, hasmenés vagy erős verejtékezés esetén.
Szükségessé válhat - különösen nem megfelelő veseműködés esetén - a vér kálium-értékének rendszeres meghatározása. Sor kerülhet a fehérvérsejtek számának ellenőrzésére is.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Triasyn 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta?
- A készítmény hatóanyagai: 2,50 mg felodipint és 2,50 mg ramiprilt tartalmaz retard filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-sztearil-fumarát, vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, propil-gallát, makrogol-glicerin-éter-ricinoleát, hidroxipropilcellulóz, hipromellóz (5 mPas, 50 mPas, 10.000 mPas), alumínium-nátrium-szilikát.
Bevonat: vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), makrogol 6000, hipromellóz 6 mPas, paraffin.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: kerek, mindkét oldalán domború, sárgabarack színű, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "OHD" jelzéssel, másik oldalán "2,5" jelzéssel ellátva. Törési felülete kétrétegű, egyik réteg fehér vagy csaknem fehér, a másik réteg sárga színű.
Csomagolás: 28 db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-7712/01
TRIASYN 2,5 mg/2,5 mg retard filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis
  • Hatóanyag: felodipine, ramipril
  • ATC: Ramipril és felodipine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1380 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)