TRAMADOLOR 50 mg kemény kapszula

TRAMADOLOR 50 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tramadolor 50 mg kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A tramadol-hidroklorid - a Tramadolor 50 mg kemény kapszula hatóanyaga - a központi idegrendszeren keresztül ható opiát-típusú fájdalomcsillapító. Fájdalomcsillapító hatását a gerincvelő és az agy specifikus idegsejtjein keresztül fejti ki.
A Tramadolor 50 mg kemény kapszulát a közepesen súlyos - súlyos fájdalom kezelésére alkalmazzák.
2. Tudnivalók a Tramadolor 50 mg kemény kapszula alkalmazása előtt
Ne szedje a Tramadolor 50 mg kemény kapszulát

- ha allergiás a tramadolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- alkohol, altatók, fájdalomcsillapítók, központilag ható fájdalomcsillapítók, opiátok vagy egyéb a hangulatra, kedélyre és érzelmi életre ható gyógyszerek által okozott heveny mérgezés esetén.
- amennyiben Ön jelenleg ún. MAO-gátló gyógyszereket (depresszió ellenes vagy Parkinson-betegség kezelésére szolgáló gyógyszereket) szed vagy az elmúlt 14 nap során ilyen gyógyszerrel kezelték (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Tramadolor 50 mg kemény kapszula" részt),
- amennyiben epilepsziás és állapotát nem lehet megfelelően gyógyszerekkel kontroll alatt tartani,
- helyettesítő szerként kábítószermegvonás esetén.
- 12 éves kor alatti vagy 25 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknek nem adható.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tramadolor 50 mg kemény kapszula alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- amennyiben úgy gondolja, hogy más fájdalomcsillapító szerektől (opiátok) való függőségben szenved,
- ha Önnek tudatzavara van (szokatlanul kábult, zavart),
- sokkos állapot esetén (ennek egyik tünete lehet a hideg verejtékezés),
- ha Önnek légzési nehézsége van,
- ha olyan betegségben szenved, ami koponyaűri nyomásfokozódással jár (fejsérülések vagy agyi rendellenességek következtében fordulhat elő),
- ha Ön máj- vagy vesebetegségben szenved.
- ha érzékenyen reagál opiátokra,
- epilepsziás betegségben szenved vagy előfordultak görcsrohamok Önnél.
Ilyen esetekben a gyógyszer alkalmazásának a megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Légzészavarban szenvedő betegeknél légzési elégtelenség fordulhat elő. Ennek kockázata nőhet, ha a tramadol napi maximális 400 mg-os ajánlott dózisát túllépi vagy egyidejűleg egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszert szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Tramadolor 50 mg kemény kapszula").
Egyes, az előírt dózist szedő betegeknél görcsrohamokról számoltak be. Ennek kockázata nőhet, ha a tramadol napi maximális 400 mg-os ajánlott dózisát túllépi vagy egyidejűleg ún. görcsküszöböt csökkentő gyógyszert szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Tramadolor 50 mg kemény kapszula").
Ne feledje, hogy a Tramadolor 50 mg kemény kapszula alkalmazása lelki és fizikai függőséget okozhat. A Tramadolor 50 mg kemény kapszula hatása a tartós használatkor csökkenhet, így nagyobb adagokra lehet szüksége (tolerancia kialakulása). Ezért azok a betegek, akik hajlamosak a gyógyszerrel való visszaélésre, illetve a gyógyszerfüggőségre, a Tramadolor 50 mg kemény kapszulával csak rövid ideig, és csak gondos orvosi felügyelet mellett kezelhetők.
Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ezen problémák közül bármelyik jelentkezne a Tramadolor 50 mg kemény kapszula szedése során, vagy ha a fentiek közül bármelyik korábban valamikor vonatkozott Önre.
Gyermekek
A Tramadolor 50 mg kemény kapszula nem alkalmas 12 évesnél fiatalabb vagy 25 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére (lásd: 3. "Hogyan kell alkalmazni a Tramadolor 50 mg kemény kapszulát?").. Ilyen esetben a tramadol adagolásához alkalmasabb gyógyszerformát kell választani, például tramadol hatóanyagú belsőleges oldatos cseppeket.
Idős betegek
A 75 évesnél idősebb betegek esetében hosszabb időközökkel történő szedésre lehet szükség (lásd 3. Hogyan kell alkalmazni a Tramadolor 50 mg kemény kapszulát?).
Egyéb gyógyszerek és a Tramadolor 50 mg kemény kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Tramadolor 50 mg kemény kapszula nem szedhető együtt MAO-gátlókkal depresszió ellenes gyógyszerekkel (depresszió ellenes vagy Parkinson-betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek) egyidejűleg vagy ha az elmúlt 14 nap során ilyen gyógyszerrel kezelték a Tramadolor 50 mg kemény kapszulával történő kezelés megkezdése előtt. Nem zárható ki életet veszélyeztető - a központi idegrendszert, a légző rendszert és a szív- és keringést is érintő - kölcsönhatások előfordulás sem.
A Tramadolor 50 mg kemény kapszula fájdalomcsillapító hatása csökkenhet, és hatásának időtartama rövidülhet, amennyiben a következő hatóanyagú gyógyszerek bármelyikét szedi:
- karbamazepin (epilepsziás görcsök elleni gyógyszer).
- pentazocin, nalbufin és buprenorfin (fájdalomcsillapítók),
- ondanszetron (hányinger, hányás ellen).
A mellékhatások kockázata növekszik,
- ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek görcsrohamokat (konvulziót) okozhatnak, mint pl. a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek vagy egyes antipszichotikumok. A görcsrohamok előfordulásának kockázata növekszik, ha Ön ezekkel egyidejűleg Tramadolor 50 mg kemény kapszulát használ. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy a Tramadolor 50 mg kemény kapszula megfelelő-e az Ön számára.
- ha Ön bizonyos antidepresszáns gyógyszereket szed. A Tramadolor 50 mg kemény kapszula kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel és Önnél az alábbi tünetek alakulhatnak ki: az izmok, beleértve a szem mozgását irányító izmok akaratlan, ritmusos összehúzódásai, izgatottság, bőséges verejtékezés, remegés, túlzott mértékű reflextevékenyég, fokozott izomfeszülés, 38 °C-nál magasabb testhőmérséklet.
- ha Ön az agyműködést gátló egyéb gyógyszerekkel együtt szedi a Tramadolor 50 mg kemény kapszulát, pl. köhögéscsillapítók, bizonyos fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásos állapotok kezelésére használt gyógyszerek vagy kábítószer megvonásnál használt helyettesítő szerek. Ilyen esetekben fokozódik a légzésgyengeség kockázata, vagy rendkívüli esetekben légzésbénulás is felléphet túladagolás esetén.
- ha Ön a Tramadolor 50 mg kemény kapszulát egyidejűleg olyan gyógyszerekkel, úgynevezett kumarin-származékokkal (például warfarinnal) szedi, melyek megakadályozzák a normális véralvadást. Ezeknek a gyógyszereknek a véralvadásgátló hatása fokozódhat, ami esetleg nagyobb vérzéseket és kisebb véraláfutásokat okozhat a bőrön.
A Tramadolor 50 mg kemény kapszula egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Ne fogyasszon alkoholt a Tramadolor 50 mg kemény kapszulával történő kezelés alatt, mivel az alkohol fokozhatja a gyógyszer hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhesség alatt és olyan fogamzóképes korú nő esetén, aki nem alkalmaz fogamzásgátlást a Tramadolor 50 mg kemény kapszula alkalmazása nem javallt, mivel nagyon kevés információ áll rendelkezésre a tramadol emberi terhesség alatti alkalmazásának biztonságosságáról.
Hosszan tartó alkalmazását a terhesség egész ideje alatt kerülni kell, mivel a tramadol átjut a méhlepényen, a magzat hozzászokhat a gyógyszerhez, és a szülést követően az újszülöttnél gyógyszer-megvonási tünetek jelentkezhetnek.
Szoptatás
A tramadol nagyon kis mennyiségben jut át az anyatejbe.
A Tramadolor 50 mg kemény kapszula alkalmazása nem javallt a szoptatás alatt.
Szoptatás ideje alatt egyszeri alkalmazáskor a szoptatás megszakítása általában nem szükséges. Kérje orvosa tanácsát!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tramadolor 50 mg kemény kapszula aluszékonyságot, látászavart (homályos látás), szédülést okozhat, ezért a készítmény befolyásolhatja az Ön éberségét, károsíthatja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámokat, illetve ne kezeljen gépeket, amennyiben úgy érzi, hogy romlik az ébersége!
3. Hogyan kell alkalmazni a Tramadolor 50 mg kemény kapszulát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az adagolást a fájdalom erőssége és az Ön egyéni fájdalom-érzékenysége szerint kell meghatározni.
A legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni.
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja a következő:
Felnőttek és 12 év feletti serdülők
50-100 mg tramadol-hidroklorid 4-6 óránként.
A közepesen súlyos fájdalom esetén 1 Tramadolor 50 mg kemény kapszula (ami megfelel 50 mg tramadol-hidrokloridnak) 4-6 óránként.
Ha erős fájdalmak esetén várhatóan nagyobb adagra van szükség, egyszeri adagként 2 Tramadolor 50 mg kemény kapszulát kell bevenni (ami megfelel 100 mg tramadol-hidrokloridnak).
A hatás a fájdalom mértékétől függően 4-8 órán át tart.
A napi 8 kemény kapszulát (amely megfelel 400 mg tramadol-hidrokloridnak megfelelő napi adagokat) nem szabad túllépni, kivéve speciális klinikai körülmények között.
Alkalmazása gyermekeknél
12 év alatti vagy 25 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknél a Tramadolor 50 mg kemény kapszula nem alkalmazható. Ilyen esetben a tramadol adagolásához alkalmasabb gyógyszerformát kell választani, például tramadol hatóanyagú belsőleges oldatos cseppeket.
Idősek
Idős betegeknél (75 év felett) a tramadol szervezetből való eltávolítása elhúzódhat. Ha ez az Ön esetében is fennáll, akkor lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.
Máj- vagy veseelégtelenségben szenvedő / dializált betegek
Amennyiben Ön máj- vagy veseelégtelenségben szenved, kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.
Az alkalmazás módja
A kemény kapszulákat szétrágás nélkül elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni. A gyógyszer étkezéstől függetlenül is bevehető.

Az alkalmazás időtartama
A Tramadolor 50 mg kemény kapszulát semmiképpen ne szedje tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges!
Ha az előírtnál több Tramadolor 50 mg kemény kapszulát vett be
Ha a Tramadolor 50 mg kemény kapszula egyszeri adagját véletlenül kétszer veszi be, akkor ennek általában nincsen ártalmas hatása. A Tramadolor 50 mg kemény kapszulát a fájdalom jelentkezésétől függően szedje tovább, a megszokott rend szerint.
Ha túl nagy adagban vette be a gyógyszert, szűk pupillák, hányás, vérnyomásesés, a keringés összeomlása, akár kómáig (mély eszméletlenség) fokozódó tudatzavarok, görcsrohamok és légzésbénulásig fokozódó légzéscsökkenés fordulhat elő. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, haladéktalanul forduljon orvoshoz, keresse fel a kórház sürgősségi osztályát!
Ha elfelejtette bevenni a Tramadolor 50 mg kemény kapszulát
Ebben az esetben a fájdalom újból jelentkezhet. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Tramadolor 50 mg kemény kapszula szedését
Ha megszakítja, vagy idő előtt abbahagyja a Tramadolor 50 mg kemény kapszula szedését, akkor visszatérhetnek a fájdalmai. Ha a kezelést a kellemetlen kísérő tünetek miatt szeretné megszakítani, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
A Tramadolor 50 mg kemény kapszulával végzett kezelés abbahagyása után rendszerint nem lépnek fel utóhatások. Néhány olyan betegnél, akik nagyon hosszú időn keresztül szedtek Tramadolor 50 mg kemény kapszulát, az abbahagyást követően utóhatások, mint például izgatottság, szorongás, idegesség, álmatlanság, kórosan fokozott mozgástevékenység (hiperkinézis), remegés vagy gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek. Igen kevés betegnél előfordulhatnak pánikrohamok, súlyos szorongás, hallucinációk, érzészavarok, mint pl. viszketés, bizsergés és zsibbadás, és fülzúgás. Nagyon ritkán előfordultak további központi idegrendszeri tünetek, úgymint zavartság, téveszmék, a saját személyiség érzékelésének megváltozása (deperszonalizáció), a valóság érzékelésének megváltozása (derealizáció) és üldöztetéses téveszme (paranoia).
Amennyiben Ön a Tramadolor 50 mg kemény kapszulával végzett kezelés abbahagyása után ezen mellékhatások bármelyikét tapasztalja, kérjük, beszéljen kezelőorvosával!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások az alábbi gyakorisági kategóriák alapján kerültek felsorolásra:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több, mint 1 esetében észlelték),
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 esetében észlelték),
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 esetében észlelték),
Ritka mellékhatások (1000 betegből kevesebb, mint 1 esetében észlelték),
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében észlelték),
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Tramadolor 50 mg kemény kapszulával végzett kezelés során a leggyakoribb mellékhatások a hányinger és a szédülés; ezek 10 kezelt betegből több mint egynél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások:
- szédülés
- hányinger
Gyakori mellékhatások:
- fejfájás
- kábultság
- hányás
- székrekedés
- szájszárazság
- verejtékezés
- kimerültség
Nem gyakori mellékhatások:
- a vérkeringés szabályozásának befolyásolása (szívdobogásérzés, szapora szívverés, felálláskor jelentkező vérnyomásesés és a keringés összeomlása). Ezek a mellékhatások különösen intravénás alkalmazás esetén és fizikai megterhelés során jelentkezhetnek.
- öklendezés
- hasmenés
- gyomor-bél panaszok (pl. gyomortáji nyomásérzés, haspuffadás)
- bőrreakciók (pl. viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés)
Ritka mellékhatások:
- allergiás (túlérzékenységi) reakciók (pl. nehézlégzés, ziháló légzés, bőr- és nyálkahártya duzzanattal járó angioneurotikus ödéma), egész testre kiterjedő, súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció)
- hallucinációk
- zavartság
- szorongás
- alvászavarok és rémálmok
- az étvágy megváltozása
- érzészavar (pl. bizsergés, szurkáló érzés, zsibbadásérzés)
- remegés
- légzési elégtelenség
- epilepsziás görcsrohamok
A javasolt gyógyszeradagok túllépésekor vagy az agyműködést elnyomó egyéb gyógyszerek egyidejű alkalmazásakor a légzés lelassulhat. Epilepsziás görcsök elsősorban nagy tramadol dózisokkal végzett kezelés után jelentkeztek vagy olyan gyógyszerek egyidejű adásakor, amelyek maguk is görcskeltők lehetnek, vagy a görcsküszöböt csökkentik.
- nem akaratlagos izommozgás
- koordinációs zavarok
- hirtelen jelentkező, rövid ideig tartó eszméletvesztés
- homályos látás
- lassú szívverés
- vérnyomás-emelkedés
- nehézlégzés
- beszámoltak az asztma súlyosbodásáról, de a gyógyszerrel való ok-okozati összefüggést nem sikerült megállapítani
- izomerő csökkenése
- vizeletürítési zavarok (nehéz vizeletürítés és vizeletelakadás)
- megvonási reakció tünetei: izgatottság, szorongás, idegesség, álmatlanság, kórosan fokozott mozgástevékenység, remegés, gyomor-bélrendszeri panaszok, pánikroham, súlyos szorongás, hallucináció, érzészavar (pl. bizsergő, szurkáló érzés, zsibbadásérzés), fülzúgás és szokatlan központi idegrendszeri tünetek, úgymint zavartság, téveszmék, a saját személyiség érzékelésének megváltozása (deperszonalizáció), a valóság érzékelésének megváltozása (derealizáció) és üldöztetéses téveszme (paranoia).
A Tramadolor 50 mg kemény kapszulával végzett kezelés után pszichés mellékhatások jelentkezhetnek, amelyek súlyossága és jellege egyénenként eltérő (a személyiségtől és az alkalmazás időtartamától függően). Ezek lehetnek hangulatváltozások (többnyire emelkedett, esetenként ingerlékeny hangulat), megváltozott aktivitás (többnyire csökkent, esetenként emelkedett hangulat) és az érzékelés és a megismerési funkciók változásai (megváltozott érzékszervi érzékelés és észlelés, amelyek az ítélőképesség károsodásához vezethetnek).
Függőség is kialakulhat.
Nagyon ritka mellékhatások:
- a májenzimek szintjének emelkedése
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
- beszédzavarok
- pupillatágulat
- csökkent vércukorszint
A Tramadolor 50 mg kemény kapszula hosszabb időn át történő alkalmazásakor függőség alakulhat ki, bár ennek a kockázata csekély. A gyógyszer abbahagyását követően megvonási tünetek jelentkezhetnek (lásd "Ha idő előtt abbahagyja a Tramadolor 50 mg kemény kapszula szedését" részt).
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tramadolor 50 mg kemény kapszulát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tramadolor 50 mg kemény kapszula
- A készítmény hatóanyaga a tramadol-hidroklorid. 1 kemény kapszula 50 mg tramadol-hidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, magnézium-sztearát.
Kapszulahéj: titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172), indigotin (E 132), zselatin.
Milyen a Tramadolor 50 mg kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Alsó részén sárga, felső részén zöld, 3-as méretű kemény zselatin kapszulába töltött 155 mg fehér színű, szagtalan finom por.

20 db vagy 50 db kemény kapszula fehér, átlátszatlan PVC//Al vagy PP//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 20x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8179/03
TRAMADOLOR 50 mg kemény kapszula
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: tramadol
  • ATC: Tramadol
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 353 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)