TIVICAY 50 mg filmtabletta

TIVICAY 50 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tivicay és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tivicay hatóanyaga a dolutegravir. A dolutegravir az antiretrovirális gyógyszerek egyik csoportjába tartozik, amelyet integrázgátlóknak (angol betűszóval INI-knek) neveznek.

A Tivicay-t HIV- (humán immundeficiencia vírus) fertőzés kezelésére alkalmazzák felnőtteknél, serdülőknél és 6 éves vagy ennél idősebb gyermekeknél, akiknek a testsúlya legalább 14 kg.

A Tivicay nem gyógyítja meg a HIV-fertőzést, de csökkenti, és alacsony szinten tartja a vírusok mennyiségét az Ön szervezetében. Ennek eredményeként növeli a vérben a CD4 sejtszámot is. A CD4 sejtek a fehérvérsejtek egyik típusát jelentik, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy az Ön szervezete felvegye a harcot a fertőzésekkel szemben.

Nem mindenki reagál azonos módon a Tivicay-kezelésre. Az Ön kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi majd a kezelés hatásosságát.

A Tivicay-t mindig más antiretrovirális gyógyszerekkel kombinációban használják (kombinációs kezelés). A HIV-fertőzés megfelelő kezelése és súlyosbodásának megakadályozása érdekében Önnek mindegyik gyógyszerét szednie kell mindaddig, amíg kezelőorvosa azt nem mondja, hogy valamelyiket ne szedje tovább.


2. Tudnivalók a Tivicay szedése előtt

Ne szedje a Tivicay-t

- ha Ön (vagy gyermeke, ha ő a beteg) allergiás a dolutegravirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön (vagy gyermeke) egy másik, fampridin (dalfampridin néven is ismert, a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazott) gyógyszert szed.
-> Ha úgy gondolja, hogy a fentiek valamelyike vonatkozik Önre (vagy gyermekére), forduljon kezelőorvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Figyeljen a fontos tünetekre

A HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedése alatt egyes betegeknél egyéb - akár súlyos - állapotok is kialakulhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- fertőzések és gyulladások tünetei;
- ízületi fájdalom, ízületi merevség és csontrendszeri problémák.
Ismernie kell a fontos panaszokat és tüneteket, hogy azokra odafigyelhessen, mialatt Ön (vagy gyermeke, ha ő a beteg) a Tivicay-t szedi.
-> Olvassa el a betegtájékoztató 4. pontjában található információt.

Mások védelme

A HIV-fertőzés fertőzött személlyel létesített szexuális kapcsolat, illetve fertőzött vérrel történő átvitel útján terjed (például közösen használt injekciós tű által). E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.

Gyermekek
Ne adja ezt a gyógyszert 6 éves életkor alatti, 14 kilogrammnál kisebb testsúlyú, vagy olyan HIV-fertőzésben szenvedő gyermekeknek, akiknél a HIV vírus rezisztens (ellenálló) a Tivicay-hez hasonló más gyógyszerekre. A Tivicay filmtabletta alkalmazását 6 év alatti, illetve 14 kg-nál kisebb testsúlyú gyermekeknél még nem vizsgálták.

Fontos, hogy a gyermekek elmenjenek minden egyes megbeszélt időpontban az orvosi vizitekre (további információért lásd az Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél részt a 3. pontban).

Egyéb gyógyszerek és a Tivicay
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön (vagy gyermeke) által jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ne szedje együtt a Tivicay-t az alábbi gyógyszerekkel:
- fampridin (dalfampridin néven is ismeretes), a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazzák.

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Tivicay hatását vagy fokozhatják annak valószínűségét, hogy Önnél mellékhatások alakulnak ki.
A Tivicay úgyszintén befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön (vagy gyermeke) az alábbi felsorolásban szereplő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- metformin, amelyet cukorbetegség kezelésére alkalmaznak;
- savlekötők (antacidok), amelyeket emésztési zavar és gyomorégés kezelésére alkalmaznak. Ne szedjen savlekötőt a Tivicay bevétele előtti 6 órában, vagy legalább 2 órán át azt követően, hogy bevette (lásd a 3. pontot is).
- kalciumpótlók, vaspótlók és multivitaminok. Ne szedjen kalciumpótlót, vaspótlót vagy multivitamint a Tivicay bevétele előtti 6 órában, vagy legalább 2 órán át azt követően, hogy bevette (lásd a 3. pontot is).
- etravirin, efavirenz, fozamprenavir/ritonavir, nevirapin vagy tiprinavir/ritonavir, amelyek HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek;
- rifampicin, amelyet a tuberkulózis (tbc) és egyéb bakteriális fertőzések ellen alkalmaznak;
- fenitoin és fenobarbitál, amelyet az epilepszia kezelésére alkalmaznak;
- oxkarbazepin és karbamazepin, amelyet az epilepszia vagy a bipoláris zavar kezelésére alkalmaznak;
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum), amely egy depresszió ellen alkalmazott növényi gyógyszer.

-> Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha Ön (vagy gyermeke) ezek bármelyikét szedi. Kezelőorvosa dönthet az Ön által szedett adag módosítása mellett, vagy úgy, hogy Önnek gyakoribb ellenőrző vizsgálatokra van szüksége.

Terhesség
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne:
-> Beszéljen kezelőorvosával a Tivicay szedésének kockázatairól, illetve előnyeiről.

A Tivicay a teherbe esés idején vagy a várandósság első hat hetében történő szedése növelheti egy bizonyos típusú veleszületett rendellenesség, a velőcsőzáródási rendellenesség, mint például a nyitott gerinc (deformált gerincoszlop) kockázatát.

Ha fennáll Önnél a teherbe esés lehetősége a Tivicay szedése alatt:
-> Forduljon kezelőorvosához és beszélje meg vele, hogy szükség van-e fogamzásgátlásra, mint például óvszer vagy tabletta alkalmazására.

Azonnal közölje kezelőorvosával, ha teherbe esett vagy gyermeket szeretne. Ebben az esetben kezelőorvosa felülvizsgálja kezelését. Ne hagyja abba a Tivicay szedését a kezelőorvossal folytatott konzultáció nélkül, mivel ez kárt tehet Önben és születendő gyermekében.

Szoptatás
A HIV-pozitív nőknek nem szabad szoptatniuk, mert a HIV-fertőzés az anyatejen keresztül átterjedhet a csecsemőre.
A Tivicay hatóanyaga kis mennyiségben átjuthat az anyatejbe. Amennyiben Ön szoptat vagy tervezi, hogy szoptasson:
-> Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Tivicay szédülést okozhat, és lehetnek egyéb mellékhatásai is, amelyek csökkentik az Ön éberségét.
-> Ne vezessen és ne kezeljen gépeket mindaddig, amíg nem biztos abban, hogy Önre nincs ilyen hatással a készítmény.

A Tivicay kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Tivicay-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- A szokásos adag naponta egyszer egy 50 mg-os tabletta.
- Ha bizonyos egyéb gyógyszereket is szed, az adag naponta kétszer egy 50 mg-os tabletta.
- A Tivicay-hez hasonló más gyógyszerekkel szemben rezisztens (ellenálló) HIV-fertőzés kezelése esetén a szokásos adag naponta kétszer egy 50 mg-os tabletta.

Kezelőorvosa fogja meghatározni a Tivicay Ön számára megfelelő adagját.

A tablettá(ka)t folyadékkal kell lenyelni.

A Tivicay bevehető étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül. Ha naponta kétszer szedi a Tivicay-t, kezelőorvosa esetleg azt tanácsolhatja, hogy étkezés közben vegye be a tablettá(ka)t.

A Tivicay diszpergálódó tabletta formájában is elérhető. A filmtabletta és a diszpergálódó tabletta nem ugyanaz, ezért ne váltson a filmtabletta és a diszpergálódó tabletta szedése között anélkül, hogy előtte beszélne erről kezelőorvosával.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- A gyermekeknél a Tivicay adagját idővel módosítani kell, ahogyan idősödnek vagy nő a testsúlyuk.
-> Ezért fontos, hogy a gyermekek elmenjenek minden egyes megbeszélt időpontban az orvosi vizitekre.
- A legalább 20 kg testsúlyú gyermekek és serdülők szedhetik a felnőtt adagot, amely 50 mg, naponta egyszer, vagy naponta kétszer 25 mg. A kezelőorvos fogja eldönteni, hogy hogyan kell szedni a Tivicay-t.
- A 6 és 12 év közötti gyermekek esetében a kezelőorvos fogja meghatározni a megfelelő Tivicay-adagot, az Ön gyermeke testsúlyától függően.
- A fuldoklás veszélyének elkerülése végett a gyermekeknek nem szabad egyszerre több tablettát lenyelniük.
- A Tivicay nem alkalmazható olyan gyermekeknél és serdülőknél, akik a Tivicay-hez hasonló más gyógyszerekkel szemben ellenálló HIV-fertőzésben szenvednek.

Savlekötő gyógyszerek
Az emésztési zavar és gyomorégés kezelésére szedett savlekötők megakadályozhatják azt, hogy a Tivicay felszívódjon az Ön szervezetébe és így csökkenthetik a hatásosságát.
Ne szedjen savlekötőt a Tivicay bevétele előtti 6 órában, vagy legalább 2 órán át azt követően, hogy bevette. Egyéb savcsökkentő gyógyszereket, mint pl. a ranitidint és az omeprazolt be lehet venni a Tivicay-jel egyidejűleg.
-> Forduljon kezelőorvosához további tanácsért a savcsökkentő gyógyszerek és a Tivicay egyidejű szedésével kapcsolatban.

Kalciumpótló, vaspótló étrend-kiegészítők és multivitaminok
A kalciumpótló, vaspótló étrend-kiegészítők és multivitaminok megakadályozhatják azt, hogy a Tivicay felszívódjon az Ön szervezetébe és így csökkenthetik a hatásosságát.
Ne szedjen kalciumpótló és vaspótló étrend-kiegészítőt vagy multivitamint a Tivicay bevétele előtti 6 órában, vagy legalább 2 órán át azt követően, hogy bevette.
-> Forduljon kezelőorvosához további tanácsért a kalciumpótlók, vaspótlók, multivitaminok és a Tivicay szedésével kapcsolatban.

Ha az előírtnál több Tivicay-t vett be
Ha Ön (vagy gyermeke) túl sok Tivicay tablettát vett be, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Ha lehetséges, mutassa meg nekik a Tivicay dobozát.

Ha elfelejtette bevenni a Tivicay-t
Ha Ön (vagy gyermeke) kihagyott egy adagot, vegye be, amint eszébe jut. Azonban, ha a következő adag bevétele 4 órán belül esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot, és vegye be a soron következőt a szokásos időpontban. Ezután folytassa a kezelését az addigiak szerint.
-> Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ne hagyja abba a Tivicay szedését kezelőorvosa erre vonatkozó javaslata nélkül
Szedje a Tivicay-t mindaddig, amíg kezelőorvosa javasolja. Csak akkor hagyja abba a gyógyszer szedését, ha kezelőorvosa erre utasítja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Allergiás reakciók
Ezek nem gyakoriak a Tivicay-t szedő betegeknél. A tüneteik közé tartoznak:
- bőrkiütés,
- magas testhőmérséklet (láz),
- energiahiány (fáradtság),
- duzzanat, néha az arcon vagy a szájüregben (angioödéma), amely légzési nehézséget okoz,
- izom- vagy ízületi fájdalom.
-> Azonnal forduljon orvoshoz! Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy máj-, vese, illetve vérvizsgálatokat végez, és utasíthatja arra Önt, hogy hagyja abba a Tivicay szedését.

Nagyon gyakori mellékhatások
Ezek 10 betegből több mint 1 beteget érinthet:
- fejfájás,
- hasmenés,
- rosszullét (hányinger).

Gyakori mellékhatások
Ezek 10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- bőrkiütés,
- viszketés (pruritusz),
- hányás,
- gyomorfájás,
- gyomorpanaszok,
- álmatlanság,
- szédülés,
- szokatlan álmok,
- depresszió (erős lehangoltságérzés, alacsony önértékelés érzése),
- szorongás,
- fáradékonyság,
- bélgázosság (flatulencia),
- emelkedett májenzimszintek,
- az izom által termelt enzimek (kreatin-foszfokináz) emelkedett szintje.

Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- májgyulladás (hepatitisz),
- öngyilkossági kísérlet*,
- öngyilkossági gondolatok*,
- ízületi fájdalom,
- izomfájdalom.

* különösen olyan betegeknél, akiknél korábban előfordult depresszió vagy mentális probléma.

Ritka mellékhatások
Ezek 1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- májelégtelenség (tünetei lehetnek a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése vagy a szokatlanul sötét színű vizelet),
- a bilirubin (egy, a májfunkciót jelző anyag) szintjének emelkedése a vérben.

A fertőzés és a gyulladás tünetei
Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunista fertőzések). Ezek a fertőzések lehetnek enyhék, amelyeket a gyenge immunrendszer nem feltétlenül észlel a kezelés megkezdése előtt. A kezelés megkezdése után az immunrendszer megerősödik és felveheti a küzdelmet a fertőzések ellen, ami fertőzéses tüneteket, illetve gyulladást okozhat. A tünetek között rendszerint előfordul a láz, valamint az alábbiak némelyike:
- fejfájás,
- gyomorfájás,
- nehézlégzés.
Ritka esetekben, amint az immunrendszer erősebbé válik, megtámadhatja a test egészséges szövetét is (autoimmun betegségek). Az autoimmun betegségek tünetei akár hónapokkal a HIV-fertőzés elleni gyógyszer szedésének megkezdését követően is kialakulhatnak. Ennek tünetei közé tartoznak:
- gyors, illetve rendszertelen szívverés (palpitáció) vagy remegés,
- hiperaktivitás (túlzott nyugtalanság és mozgékonyság),
- gyengeség, amely a kezekben és a lábakban kezdődik, majd a törzs felé terjed.

Ha Önnél (vagy gyermekénél) fertőzés és gyulladás tünetei jelennek meg, vagy a fentiek közül bármelyik tünetet észleli:
-> Azonnal forduljon kezelőorvosához. Ne szedjen a fertőzés kezelésére más gyógyszert kezelőorvosa tanácsa nélkül.

Ízületi fájdalom, merevség és csontrendszeri problémák
Egyes betegeknél, akik a HIV-re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózis nevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, a csontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobb valószínűséggel ez az állapot:
- ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
- ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
- ha alkoholt fogyasztanak,
- ha immunrendszerük nagyon legyengült,
- ha túlsúlyosak.

Az oszteonekrózis jelei közé tartoznak:
- ízületi merevség,
- ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
- nehezített mozgás.
Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:
-> Mondja el kezelőorvosának.

A testtömegre, vérzsírokra és vércukorra gyakorolt hatások
A HIV-ellenes kezelés során növekedhet a testtömeg, illetve emelkedhet a vérzsírok és a vércukor szintje. Ez részben az egészségi állapot és az életmód rendeződésével, illetve a vérzsírok esetében olykor magukkal a HIV-ellenes gyógyszerekkel függ össze. Kezelőorvosa vizsgálni fogja ezeket a változásokat.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tivicay-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert.

Tivicay 10 mg filmtabletta
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A tartályt tartsa jól lezárva. Ne távolítsa el a nedvszívó anyagot. Ne nyelje le a nedvszívó anyagot. Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

Tivicay 25 mg filmtabletta és 50 mg filmtabletta
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tivicay?

- A készítmény hatóanyaga a dolutegravir. Filmtablettánként 10 mg, 25 mg vagy 50 mg dolutegravirnak megfelelő dolutegravir-nátriumot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mannit (E421), mikrokristályos cellulóz, povidon, nátrium-keményítő-glikolát, nátrium-sztearil-fumarát, részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol, talkum, és a 25 mg és 50 mg tabletta esetében: sárga vas-oxid (E172).

Milyen a Tivicay külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tivicay 10 mg filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "SV 572", másik oldalán "10" jelzéssel ellátott tabletta. A tartály nedvszívó anyagot tartalmaz a nedvességtartalom csökkentése céljából. A tartály felbontása után tartsa a nedvszívó anyagot a tartályban, ne távolítsa azt el.

A Tivicay 25 mg filmtabletta halványsárga, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "SV 572", másik oldalán "25" jelzéssel ellátott tabletta.

A Tivicay 50 mg filmtabletta sárga, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "SV 572", másik oldalán "50" jelzéssel ellátott tabletta.

A Tivicay 30, illetve 90 filmtablettát tartalmazó tartályokban kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: EU/1/13/892/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: ViiV Healthcare
  • Hatóanyag: dolutegravir
  • ATC: Dolutegravir
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 190478Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 190478 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)