+8° - +19°
Kettős front

TEZEO HCT 40 mg/12,5 mg tabletta

TEZEO HCT 40 mg/12,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tezeo HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tezeo HCT két hatóanyag, a telmizartán és a hidroklorotiazid kombinációja egy tablettában.
Mindkét hatóanyag segít a magas vérnyomás csökkentésében.
? A telmizartán az angiotenzin II-receptor antagonistáknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Az angiotenzin II az Ön szervezetében termelődő olyan anyag, mely a vérerek összehúzódását idézi elő, és ezzel növeli a vérnyomást. A telmizartán gátolja az angiotenzin II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomás csökken.
? A hidroklorotiazid a tiazid típusú vízhajtók csoportjába tartozik, amelyek növelik a termelődő vizelet mennyiségét, és ez a vérnyomás csökkenéséhez vezet.
A magas vérnyomás, ha nem kezelik, károsíthatja az ereket számos szervben, ami némely esetben szívrohamot, szív- vagy veseelégtelenséget, szélütést vagy vakságot idézhet elő. A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat a károsodások jelentkezése előtt. Ezért fontos a rendszeres vérnyomás ellenőrzés, hogy meggyőződjünk arról, hogy a normál tartományban van.
A Tezeo HCT 40 mg/12,5 mg és a Tezeo HCT 80 mg/12,5 mg tabletta a magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelésére szolgál azoknál a felnőtt betegeknél, akiknek a vérnyomását az önmagában adott telmizartán nem normalizálta.
A Tezeo 80 mg/25 mg tabletta a magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelésére szolgál azoknál a felnőtt betegeknél, akiknek a vérnyomása az önmagában adott Tezeo HCT 80 mg/12,5 mg tablettával nem állítható be megfelelően, vagy ha a beteg állapota korábban telmizartán és külön adott hidroklorotiazid mellett stabilizálódott.
2. Tudnivalók a Tezeo HCT szedése előtt
Ne szedje a Tezeo HCT-t:
- ha allergiás a telmizartánra, a hidroklorotiazidra vagy bármilyen szulfonamid-származékot tartalmazó gyógyszerre vagy a gyógyszer (a 6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha 3 hónaposnál idősebb terhes. (Korai terhességben is jobb elkerülni a Tezeo HCT alkalmazását - lásd a terhességre vonatkozó fejezetet.)
- ha súlyos májbetegsége, például epepangása vagy epeúti elzáródása van (vagyis ha akadályozott az epehólyag ürülése a májból és epehólyagból), vagy egyéb súlyos májbetegsége van.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha kezelőorvosa megállapította, hogy vérében alacsony a káliumszint vagy magas a kalciumszint, és amely kezelésre nem javul.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése, és aliszkirén tartalmú kezelést kap.
Ha az imént felsoroltak bármelyike érvényes Önre, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez a Tezeo HCT szedése előtt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tezeo HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a következő betegségek bármelyikében szenved, vagy szenvedett korábban:
- alacsony vérnyomás (hipotónia), ami kiszáradás (a test víztartalmának túlzott mértékű csökkenése) esetén előfordulhat vagy vízhajtó kezelés következtében kialakult sóhiány; alacsony sótartalmú diéta; hasmenés; hányás vagy művesekezelés.
- vesebetegség vagy veseátültetés.
- veseartéria szűkület (egyik vagy mindkét vesében).
- májbetegség.
- szívbetegség.
- cukorbetegség.
- köszvény.
- emelkedett aldoszteronszint (különböző ásványi anyagok egyensúlyzavarával együtt járó víz- és sóvisszatartás a szervezetben).
- szisztémás lupusz eritematózusz (úgynevezett "lupusz" vagy "SLE"), olyan betegség, amelynek során a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet.
- a hidroklorotiazid hatóanyag látásromlást és szemfájdalmat előidéző, szokatlan reakciót okozhat. Ez a szem belsejében lévő nyomás emelkedésének tünete lehet, ami a Tezeo HCT kezelés megkezdése után órákon vagy heteken belül jelentkezhet. Kezeletlen esetben ez végleges látásromláshoz vezethet.
A Tezeo HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha aliszkirént tartalmazó, a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszert szed,
- ha digoxint szed.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Tezeo HCT alkalmazása nem ajánlott a terhesség korai szakaszában és 3 hónaposnál idősebb terhesség esetén tilos szedni, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, ha ebben az időszakban szedik (lásd a terhességre vonatkozó fejezetet).
A hidroklorotiazid-kezelés elektrolitegyensúly-zavart okozhat a szervezetben. Ennek a folyadék- vagy elektrolitegyensúly-zavarnak jellemző tünetei a szájszárazság, gyengeség, levertség, álmosság, nyugtalanság, izomfájdalom vagy -görcs, hányinger, hányás, izomfáradás és kórosan gyors szívműködés (100/perc feletti pulzus). Ha ezek bármelyikét észleli, forduljon orvoshoz.
Arról is feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha bőre fokozott érzékenységgel reagál a napfényre, mely a szokásosnál jóval gyorsabban jelentkező napégés formájában jelentkezik (pl. bőre vörös,
viszket, duzzadt és felhólyagosodik).
Műtét vagy érzéstelenítés esetén tájékoztassa a kezelőorvost, hogy Ön Tezeo HCT-t szed.
A telmizartán vérnyomáscsökkentő hatása feketebőrű betegnél gyengébb lehet.

Gyermekek és serdülők
A Tezeo HCT alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Tezeo HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Előfordulhat, hogy a kezelőorvosnak meg kell változtatnia ezeknek a gyógyszereknek az adagját, vagy egyéb óvintézkedéseket tehet. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszer szedését abba kell hagynia. Ez különösen az alább felsorolt gyógyszerekre vonatkozik, ha a Tezeo HCT tablettával egyidejűleg szedik:
- Lítium tartalmú gyógyszerek, amelyeket a depresszió bizonyos típusainak a kezelésére használnak.
- Alacsony vér-káliumszintet (hipokalémia) okozó gyógyszerek, például egyéb vízhajtók, hashajtók (pl. ricinusolaj), kortikoszteroidok (pl. prednizon), ACTH (hormon), amfotericin (gombaellenes gyógyszer), karbenoxolon (szájüregi fekélyek kezelésére használják), penicillin-G-nátrium (antibiotikum) illetve szalicilsav és annak származékai.
- Kálium-megtakarító vízhajtók, káliumpótló szerek, káliumot tartalmazó sóhelyettesítők, ACE inhibitorok, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét.
- Szívgyógyszerek (pl. digoxin) vagy a szívritmust szabályozó gyógyszerek (pl. kinidin, dizopiramid).
- Mentális betegségek kezelésére használt gyógyszerek (pl. tioridazin, klórpromazin, levomepromazin).
- Egyéb vérnyomáscsökkentők, szteroidok, fájdalomcsillapítók, daganat-, köszvény- vagy ízületi gyulladás-ellenes szerek, és D-vitamin készítmények.
- Aliszkirén, a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer.
- Digoxin.
A Tezeo HCT fokozhatja az egyéb magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek vagy
vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszerek (pl. baklofén, amifosztin) vérnyomáscsökkentő hatását.
Továbbá az alacsony vérnyomást súlyosbíthatják az alkohol, barbiturátok, narkotikumok vagy
antidepresszánsok. Ezt felálláskor jelentkező szédülés formájában észlelheti., Meg kell beszélnie kezelőorvosával, hogy szükség van-e az egyéb gyógyszerek dózisának módosítására a Tezeo HCT szedése alatt.
A Tezeo HCT hatása csökkenhet, ha NSAID-okkal (nem szteroid gyulladácsökkentő szerekkel, pl. acetilszalicilsavval vagy ibuprofénnel) szedi együtt.
Terhesség szoptatás és terméknység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Kezelőorvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyja abba a Tezeo HCT szedését, mielőtt teherbe esne, vagy amint megtudja, hogy terhes, és a Tezeo HCT helyett egyéb gyógyszer szedését fogja ajánlani Önnek. A Tezeo HCT alkalmazása nem ajánlott a terhesség ideje alatt és 3 hónaposnál idősebb terhesség esetén tilos szedni, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, ha azt a terhesség harmadik hónapja után szedik.
Szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat, vagy szoptatni kezd. A Tezeo HCT nem javasolt azoknak az anyáknak, akik szoptatnak, és kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tezeo HCT szedése alatt egyeseknél előfordulhat szédülés vagy fáradtság. Ha szédül, vagy fáradtnak érzi magát, ne vezessen és ne kezeljen gépeket.
A Tezeo HCT szorbitot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni a Tezeo HCT-t.
3. Hogyan kell szedni a Tezeo HCT-t?

A Tezeo HCT-t mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Tezeo HCT ajánlott adagja egy tabletta naponta. Próbálja meg a tablettát minden nap ugyanabban az időben bevenni. A Tezeo HCT tablettát étkezés közben, illetve az étkezések közötti időben egyaránt beveheti. A tablettát egy kevés vízzel vagy alkoholmentes folyadékkal kell lenyelni. Fontos, hogy minden nap bevegye a tablettát, amíg kezelőorvosa nem ad más utasítást.
Nem megfelelő májműködés esetén a szokásos adag nem haladhatja meg a napi egyszeri 40 mg/12,5 mg-ot.
Ha az előírtnál több Tezeo HCT-t vett be
Ha véletlenül több tablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Tezeo HCT-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne aggódjon. Vegye be, amint eszébe jut és a továbbiakban szedje a gyógyszert a szokásos módon. Ha egyik nap nem vette be a tablettát, a következő napon a szokásos adagot kell bevennie. A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi kezelést igényelhet:
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:
Szepszis* egy (gyakran "vérmérgezés"-nek nevezett) súlyos fertőzés, ami a szervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakcióval jár; a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata (angioödéma). Ezek a mellékhatások ritkán fordulnak elő (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek), azonban nagyon súlyosak, ezért a betegeknek abba kell hagyniuk a gyógyszer szedését és azonnal kapcsolatba kell lépniük kezelőorvosukkal. Kezelés nélkül ezek a hatások halálos kimenetelűek is lehetnek.
*A szepszis előfordulási gyakoriságának növekedését az önmagában adott telimizartán-kezelés esetében figyelték meg, de nem zárható ki a Tezeo HCT szedése esetén sem.
A Tezeo HCT lehetséges mellékhatásai:
Gyakori mellékhatás (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érint):
- szédülés.
Nem gyakori mellékhatás (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érint):
- alacsony káliumszint a vérben,
- szorongás,
- ájulás (szinkópe),
- szúró érzés,
- zsibbadás (paresztézia),
- forgó jellegű szédülés (vertigó),
- szapora szívverés (tahikardia),
- szívritmuszavarok,
- alacsony vérnyomás,
- szédülés hirtelen felálláskor,
- nehézlégzés (diszpnoe),
- hasmenés,
- szájszárazság,
- haspuffadás,
- hátfájás,
- izomgörcs
- izomfájdalom,
- merevedési zavar,
- mellkasi fájdalom,
- magas húgysavszint a vérben.
Ritka mellékhatás (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érint):
- tüdőgyulladás (bronhitisz),
- szisztémás lupusz eritematózusz fellángolása vagy aktiválódása (egy olyan betegség, amelynek során a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet, ízületi fájdalmat, bőrkiütéseket és lázat okozva),
- torokfájás,
- arcüreggyulladás,
- szomorúság (depresszió),
- elalvási nehézség (inszomnia),
- látásromlás,
- légszomj,
- hasi fájdalom,
- székrekedés,
- emésztési zavar (diszpepszia),
- émelygés,
- gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz),
- kóros májműködés (valószínűsíthető, hogy japán betegeknél gyakrabban jelentkezik ez a mellékhatás),
- a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata, ami akár halálos kimenetelű is lehet (angioödéma, halálos kimenetellel is),
- bőrvörösség (eritéma),
- allergiás reakciók, mint pl. viszketés vagy kiütés,
- fokozott verejtékezés,
- csalánkiütés (urtikária),
- ízületi fájdalom (artralgia) és végtagfájdalmak,
- izommerevség,
- influenzaszerű betegség,
- fájdalom,
- magas húgysavszint,
- alacsony nátriumszint,
- magas kreatininszint,
- magas májenzim- vagy kreatinin-foszfokináz (CPK)-aktivitás a vérben.
A készítmény egyes összetevőinek önálló alkalmazása során megfigyelt mellékhatások a Tezeo HCT tablettát szedő betegeknél is előfordulhatnak, még akkor is, ha az ezzel a készítménnyel végzett klinikai vizsgálatok résztvevőin nem is észlelték azokat.
Telmizartán
A telmizartánt önmagában szedő betegeknél a következő további mellékhatásokat jelentették:
Nem gyakori mellékhatás (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érint):
- felsőlégúti fertőzések (pl. torokfájás, arcüreggyulladás, közönséges megfázás),
- húgyúti fertőzés,
- a vörösvértestszám csökkenése (anémia),
- magas káliumszint,
- lassú szívverés (bradikardia),
- károsodott veseműködés, a heveny veseelégtelenséget is beleértve,
- gyengeség,
- köhögés.
Ritka mellékhatás (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érint):
- szepszis* (gyakran "vérmérgezés"-nek nevezett súlyos fertőzés által a szervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakció, amely akár halálhoz is vezethet),
- alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia),
- bizonyos fehérvérsejtek számának növekedése (eozinofília),
- súlyos allergiás reakciók (pl. túlérzékenység, anafilaxiás reakció, gyógyszer okozta kiütés),
- alacsony vércukorszint (cukorbetegeknél),
- gyomorpanaszok,
- ekcéma (egy bőrbetegség),
- ízületi kopás (artrózis),
- íngyulladás,
- csökkent hemoglobinszint (egy, a vérben lévő fehérje),
- aluszékonyság.
Nagyon ritka mellékhatás (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érint):
- A tüdő szöveteinek hegesedése (intersticiális tüdőbetegség)**.
*A jelenség véletlen vagy egy ez idáig ismeretlen mechanizmus következménye is lehetett.
** A gyógyszer forgalomba hozatalát követően a telmizartán szedésével időbeli összefüggésben a tüdő szöveteinek hegesedését jelentették, de ok-okozati kapcsolatot nem igazoltak.
Hidroklorotiazid
A hidroklorotiazidot önmagában szedő betegeknél a következő további mellékhatásokat jelentették:
Ismeretlen gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a nyálmirigyek gyulladása,
- a vérsejtek számának csökkenése, a fehérvérsejteket és a vörösvértesteket is beleértve,
- alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia),
- súlyos allergiás reakciók (pl. túlérzékenység, anafilaxiás reakció),
- csökkent étvágy vagy étvágytalanság,
- nyugtalanság,
- szédülékenység,
- homályos vagy sárgalátás,
- látásromlás és szemfájdalom (a hirtelen kialakuló rövidlátás vagy a heveny zárt zugú zöldhályog lehetséges tünetei),
- érgyulladás (nekrotizáló vaszkulitisz),
- hasnyálmirigy-gyulladás,
- gyomorpanaszok,
- a bőr vagy a szem besárgulása (sárgaság),
- lupusz-szerű szindróma (a lupusz eritematózusz nevű betegséget utánzó állapot, amelynek során a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet),
- bőrbetegségek, mint gyulladt bőrerek, fokozott napfényérzékenység, vagy a bőr felső rétegének hólyagosodása vagy hámlása (toxikus epidermális nekrolízis),
- gyengeség,
- vesegyulladás vagy kóros veseműködés,
- cukor a vizeletben (glükozúria),
- láz,
- az elektrolit-háztartás zavara,
- magas koleszterinszint a vérben,
- csökkent vértérfogat,
- emelkedett cukor- vagy zsírszint a vérben.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tezeo HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felh.:") után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tezeo HCT
A készítmény hatóanyagai: telmizartán és hidroklorotiazid.
Egy tabletta 40 mg telmizartánt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Egy tabletta 80 mg telmizartánt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Egy tabletta 80 mg telmizartánt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Egyéb összetevők: szorbit (E420), nátrium-hidroxid, povidon 25, magnézium-sztearát.
Milyen a Tezeo HCT külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tezeo HCT 40 mg/12,5 mg tabletta: törtfehér vagy sárgás, hosszúkás, mindkét felületén domború, 12 mm x 6 mm-es tabletta, egyik oldalán "41" jelzéssel.
Tezeo HCT 80 mg/12,5 mg tabletta: törtfehér vagy sárgás, hosszúkás, mindkét felületén domború, 16,5 mm x 8,3 mm-es tabletta, egyik oldalán "81" jelzéssel.
Tezeo HCT 80 mg/25 mg tabletta: törtfehér vagy sárgás, hosszúkás, mindkét felületén domború, 16 mm x 8 mm-es tabletta, egyik oldalán "82" jelzéssel.
A csomagolás tartalma:
OPA/Aluminium/PVC/Al buborékcsomagolás dobozban.
Kiszerelések: 14, 28, 30, 56, 84, 90 vagy 98 tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22511/03

TEZEO HCT 40 mg/12,5 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.

Hatóanyag: telmisartan, hydrochlorothiazide

ATC: Telmisartan és diureticumok

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1281 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 1281 Ft *

Normatív támogatott ár: 576 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár