Gyógyszerkereső

ACEOMEL 50 mg tabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6016/05

ACEOMEL 50 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma

Hatóanyag: captopril

ATC: Captopril

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

648 Ft *

648 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 100x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6016/06

ACEOMEL 50 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma

Hatóanyag: captopril

ATC: Captopril

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

1022 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aceomel tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Aceomel tabletta hatóanyaga a kaptopril az ACE-gátlók csoportjába tartozó gyógyszer. A kaptopril az angiotenzin konvertáló enzimet (ACE) gátolja.
Az erek tágítása révén csökkenti a vérnyomást.
Az Aceomel a magas vérnyomás betegség, szívelégtelenség, szívinfarktus rövid és hosszú távú kezelésére, valamint cukorbetegség következtében létrejött vesebetegség kezelésére szolgál.
2. Tudnivalók az Aceomel tabletta szedése előtt

Ne szedje az Aceomel tablettát:
- ha allergiás a kaptoprilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy egyéb ACE-gátlóra.
- ha korábban a gyógyszer vagy hasonló hatástani csoportba tartozó (ún. ACE-gátló) gyógyszer hatására arc-, ajak-, nyelv-, torok- ill. végtagduzzanata fordult elő.
- ha örökletes vagy ismeretlen eredetű angioneurotikus ödéma (arc-, ajak-, nyelv-, torok- ill. végtagduzzanat) már előfordult Önnél.
- amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Aceomelt (lásd a "Terhesség" című részt).)
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Aceomel tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- hányás, hasmenés, jelentős izzadás következtében kialakult folyadék- és sóhiány, alacsony vérnyomás esetén.
- ha szívelégtelenségben szenved.
- ha agyi érszűkülete, szívkoszorúér-szűkülete van.
- ha veseartéria szűkülete van.
- ha vesekárosodása van.
- ha májbetegségben szenved.
- ha szívbillentyű betegsége van.
- ha egyfajta szívbetegségben szenved (obstruktív hipertrófiás kardiomiopátia), amely a szívizom kóros megvastagodása és véráramlási akadályt okoz.
- ha immunrendszeri-, illetve vérképzőszervi betegségben szenved.
- ha egyidejűleg rovarcsípésre jelentkező allergia elleni (ún. deszenzibilizáló) kezelés alatt áll.
- ha lítiumot szed (bizonyos depresszió fajták kezelésére használt gyógyszer).
- ha bizonyos művesekezelés (dialízis) alatt áll.
- ha LDL-aferezis (a vér koleszterinszintjének csökkentése egy gép segítségével) előtt áll.
- ha műtéti, altatással járó beavatkozás előtt áll.
- ha cukorbetegségben szenved.
- ha a gyógyszer alkalmazásának ideje alatt száraz köhögés alakul ki Önnél.
- Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az Aceomel szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
- Az első egy vagy két kaptopril adag bevétele után tapasztalhat bágyadtságot, gyengeséget vagy szédülést. Ilyenkor azonnal feküdjön le, ugyanis ezek a hatások általában megszűnnek, ha Ön lefekszik. Ezekről a tünetekről a kezelőorvost tájékoztatni kell, súlyos esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.
- Ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje az Aceomel tablettát" pontban szereplő információkat.
Fekete bőrű betegeknél az ún. angiotenzin konvertáló enzim (ACE)-gátlók, így az Aceomel is, kevésbé hatékonyak lehetnek.
Az ACE-gátlókkal kezelt fekete bőrű betegeknél a nem fekete bőrűekhez viszonyítva nagyobb gyakorisággal számoltak be angioödémáról.
Egyfajta laboratóriumi vizsgálat (a vizelet-aceton teszt) eredményét a kaptopril szedése megváltoztathatja (fals pozitív eredményt adhat), ezért közölje kezelőorvosával, hogy kaptoprilt szed.
Egyéb gyógyszerek és az Aceomel tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet,
ha Ön angiotenzin II receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirent szed (Lásd még a "Ne szedje az Aceomel tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármilyen egyéb gyógyszer szedését elkezdené, főként:
Tájékoztassa orvosát:
- ha vízhajtó hatású gyógyszert is szed.
- ha úgynevezett káliummegtakarító vízhajtót (spironolakton, amilorid, triamteren), vagy kálium tartalmú készítményt szed.
- ha más vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszert is szed.
- ha lítiumot szed.
- ha bizonyos depresszió vagy pszichiátriai betegség elleni gyógyszert szed (triciklikus antidepresszánsok, antipszichotikumok).
- ha bizonyos köszvény ellenes gyógyszert (allopurinol) szed.
- ha daganatellenes gyógyszereket (citosztatikumokat) szed.
- ha az immunműködést gyengítő szereket szed.
- ha bizonyos szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszert (prokainamidot) szed.
- ha bizonyos ízületi gyulladás, fájdalom elleni gyógyszert (ún. nem szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó készítményt, például: diklofenák, piroxikám, flurbiprofén) is szed.
- ha cukorbetegség kezelésére gyógyszert szed, vagy inzulint használ.
- ha alfa-blokkoló gyógyszert szed (pl. jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére).
- ha heparin (véralvadásgátló) kezelésben részesül.
- ha értágítót, beleértve a nitrátot és nitroglicerint, alkalmaz (olyan gyógyszerek amelyek hatására a vérerek, például a szívkoszorúerek tágabbak lesznek).
- úgynevezett szimpatomimetikumok (vegetatív idegrendszerre ható) csoportjába tartozó gyógyszerek alkalmazása esetén (például adrenalin, noradrenalin).
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség
- Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy az Aceomel helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. Az Aceomel szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni az Aceomelt a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
- Szoptatás
- Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Aceomel szedése alatt az újszülöttek (a születést követő első hetekben) és különösen a koraszülöttek szoptatása nem javasolt.
- Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja az Aceomel szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Mivel ez a gyógyszer szédülést okozhat, ne vezessen gépjárművet, ne végezzen balesetveszéllyel járó munkát, ne dolgozzon mozgó gépek mellett, amíg meg nem győződött arról, hogyan hat ez a gyógyszer Önre. Erre vonatkozóan kezelőorvosa állásfoglalását is ki kell kérnie, aki egyedileg határozza meg a baleseti veszéllyel járó munka végzésére és a közlekedésben való részvételre vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.
- Az Aceomel tabletta laktózt tartalmaz
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Hogyan kell szedni az Aceomel tablettát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Szigorúan orvosa utasítása szerint kell szedni a gyógyszert.
- Ne lépje túl az orvos által előírt adagot!
- A gyógyszerész feljegyzése a dobozon tájékoztatja Önt arról, hogy mennyit vegyen be a gyógyszerből és milyen gyakran. Amennyiben Ön nem biztos az adagolás módjában, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- A tablettákat vízzel kell lenyelni.
- A tablettát étkezés előtt, alatt vagy után lehet bevenni.
- Orvosa tájékoztatja arról, meddig kell a gyógyszert szednie.
- Kaptopril szedése alatt rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.
- Magasvérnyomás-betegség:
- Az ajánlott kezdő adag 25-50 mg, napi két részletre elosztva. A kívánt vérnyomás érték eléréséhez az adag fokozatosan, legalább 2 hetes időszakonként növelhető napi 100 -150 mg-ra, amit napi két részletben célszerű bevenni. Az Aceomel használható önmagában vagy más vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt.
- Bizonyos betegségekben (folyadékhiányos állapotban, veseér eredetű magas vérnyomásban) kezdő adagként 6,25 mg vagy 12,5 mg Aceomel adása javasolt. Az adag fokozatosan emelhető napi 50 mg-ra, vagy szükség esetén napi 100 mg-ra, napi két részletben adagolva. Ezen állapotokban a kezelés beállítása szoros orvosi felügyeletet igényel.
- Szívelégtelenség:
- Szívelégtelenségben szoros orvosi ellenőrzés mellett javasolt az Aceomel kezelés bevezetése.
- Az ajánlott kezdő adag 6,25 mg-12,5 mg naponta kétszer vagy háromszor. A fenntartó adag beállítása (75-150 mg/nap) a beteg klinikai állapotától függ, maximum napi 150 mg, két részletre elosztva. Az adagot fokozatosan kell növelni, legalább kéthetes időszakonként.
- Szívinfarktus:
- Rövid távú kezelés:
- Az Aceomel kezelés megfelelő keringési állapotban már a kórházban elkezdhető. Egy 6,25 mg adagot követően (teszt) két órával 12,5 mg, végül 12 óra múltán 25 mg adagolandó. A következő naptól két adagra bontva 100 mg Aceomel a javasolt napi adag. A kezelés javasolt időtartama 4 hét, ha vérkeringési mellékhatás nem jelentkezik. A negyedik hét végén a beteg állapotától függően a kezelés újraértékelendő.
- Krónikus kezelés:
- Ha az Aceomel kezelés nem kezdődött el a szívinfarktus kialakulása után az első 24 órában, a 3. és a 16. nap között javasolt elkezdeni az Aceomellel történő kezelést, ha a beteg állapota ezt megengedi. A kezelést kórházban kell szigorú felügyelet mellett elkezdeni, a 75 mg napi adag eléréséig. A kezelést 6,25 mg-mal javasolt kezdeni, majd két napig napi 3-szor 12,5 mg-ra emelni, végül napi 3-szor 25 mg-ra, ha nem jelentkeznek kedvezőtlen mellékhatások.
- A javasolt fenntartó adag 75-150 mg, napi két vagy három részletre elosztva.
- Szívizominfarktus kezelése során az Aceomel alkalmazható más gyógyszerekkel együtt (például ún. trombolítikus gyógyszerekkel, béta-blokkolókkal vagy acetilszalicilsavval).
- Cukorbetegség következtében létrejött vesebetegség kezelése:
- Cukorbetegség következtében létrejött vesebetegségben szenvedő betegek számára napi 75-100 mg Aceomel javasolt, két részre osztva. Amennyiben további vérnyomáscsökkentő hatás szükséges, kiegészítő vérnyomáscsökkentő kezelés adható.
- Károsodott veseműködés:
- Mivel az Aceomel hatóanyaga a veséken keresztül választódik ki, károsodott veseműködésű betegeknél az adagot az orvos által előírt módon csökkenteni kell.

- Időskorú betegek:
- Más vérnyomáscsökkentőkhöz hasonlóan, idős betegeknél alacsonyabb kezdő adag (napi kétszer 6,25 mg) javasolt az esetlegesen csökkent veseműködés, vagy más szerv elégtelen működése miatt.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- Gyermekkorban a kezelőorvos csak igen szigorú mérlegelés alapján írhatja elő a készítmény szedését. Gyermekek esetében még gondosabban kell ellenőrizni, hogy az előírt hatáserősségű tablettát kapja a beteg.
- A kezdő Aceomel adag 0,3 mg/ttkg-ként, a maximális 6 mg/ttkg-ként. Speciális óvatosságot igénylő betegeknél (vesekárosodott gyerekek, éretlen csecsemők, újszülöttek és csecsemők,) a kezdő adag 0,15 mg Aceomel testtömeg-kilogrammonként. Gyermekeknek az Aceomelt általában napi 3 részletre elosztva javasolt adni. Az adagolás egyénileg módosítható, a kialakult hatástól függően.

- Ha az előírtnál több Aceomel tablettát vett be
- Túladagolás esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház ambulanciáját.

- Ha elfelejtette bevenni az Aceomel tablettát
- Ha elfelejtette volna bevenni az előírt adagot, vegye be, amint az eszébe jut, majd folytassa a kezelést az előírt módon. Azonban TILOS bevenni két adagot két órán belül. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja az Aceomel tabletta szedését
- Gyógyszere szedését ne hagyja abba önkényesen, mert betegsége a kezelés előtti állapotba térhet vissza!
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Ha a következő mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba az Aceomel tabletta szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát:
- Arc, ajkak,nyelv, torok duzzanata amely légzési nehézséget okozhat (angioödéma).
- Bélnyálkahártya duzzanata, melynek tünete a hasi fájdalom hányingerrel, hányással vagy anélkül (intesztinális angiödéma).
- A bőr, a száj, a szemek és nemiszervek hólyagosodásával járó súlyos betegség (Stevens-Johnson szindróma).
- Torokfájás, szájüregi fekélyek vagy láz. Ezek a tünetek, arra utalhatnak, hogy a vérben a fehérvérsejtek száma csökkent (neutropénia/agranulocitózis), ami a fertőzések fokozott kockázatával járhat.
- Szokatlanul gyors vagy szabálytalan szívműködés vagy mellkasi fájdalom.
- Súlyos szédülés vagy ájulás.
- Sárgaság (a bőr és a szemek sárgás elszíneződése).
Mellékhatások a gyakorisági kategóriák szerint:

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 betegnél jelentkezhetnek):
- alvászavarok, ízérzés zavar, szédülés,
- száraz köhögés és nehézlégzés,
- émelygés, hányás, gyomorbántalom, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, szájszárazság,
- viszketés kiütéssel vagy anélkül, bőrkiütés, hajhullás.
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 betegnél jelentkezhetnek):
- szapora szívverés, szívritmus zavar, szívdobogás-érzés, szívtáji szorító érzés, alacsony vérnyomás,
- kipirulás, sápadtság, ún. Raynaud-szindróma (főleg a kézujj ereinek kóros beszűkülése folytán létrejövő helyi keringési zavar),
- arc, ajkak, nyelv, torok duzzanata (angioödéma),
- mellkasi fájdalom, fáradtság, rossz közérzet.
Ritka mellékhatások (10000 betegből 1-10 betegnél jelentkezhetnek):
- kóros soványság, álmosság, fejfájás és bizsergés és zsibbadás-érzés,
- szájnyálkahártya-gyulladás, ún. aftás fekélyek a szájnyálkahártyán,
- bélnyálkahártya duzzanata, melynek tünete a hasi fájdalom hányingerrel, hányással vagy anélkül,
- veseműködési zavar, veseelégtelenség, nagy- vagy kismennyiségű vizelet, gyakori vizeletürítés.
Nagyon ritka mellékhatások (10000 betegből kevesebb, mint 1 betegnél jelentkezhetnek):
- láz, nyirokcsomó-duzzanat, bizonyos autoimmun betegségek,
- alacsony vércukorszint,
- zavartság, depresszió,
- agyér-görcs, szélütés, ájulás, homályos látás,
- szívmegállás, szíveredetű sokk,
- hörgőgörcs, orrnyálkahártya-gyulladás, allergiás tüdőgyulladás,
- nyelvgyulladás, gyomor-nyombél fekély, hasnyálmirigy gyulladás,
- májfunkció károsodás és sárgaság, májgyulladás, májelhalás, megemelkedett májenzim- és bilirubin (epefesték) értékek,
- csalánkiütés, kiütéssel és súlyos hólyagképződéssel járó bőrbetegség (ún. Stevens-Johnson szindróma), a testen szimmetrikusan megjelenő, visszatérő, vörös, kiemelkedő, "céltáblaszerű" rajzolatot mutató foltos elváltozás (úgynevezett eritéma multiforme), hámlással járó bőrelváltozások, fényérzékenység, bőrvörösség, hólyagos bőrelváltozások (úgynevezett pemfigoid reakciók),
- izom- és izületi fájdalmak,
- nagyfokú fehérjevesztéssel járó vesebetegség (ún. nefrózis-szindróma),
- impotencia, mellduzzanat férfiaknál,
- fehérjevizelés, májenzimek szintjének, valamint a vér epefesték szintjének emelkedése, vesefunkciós paraméterek (szérum kreatinin, karbamid szint), szérum káliumszint emelkedés, szérum nátriumszint csökkenés, vörösvérsejtszám, hemoglobin szint, a vérlemezke- és fehérvérsejtszám csökkenés, illetve a vérkép bizonyos elemeinek szaporulata, kóros immunológiai reakciók (sejtmagellenes antitestek, ún. pozitív ANA-titer), gyorsult vörösvértest süllyedés, ál-pozitív aceton reakció a vizeletben.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Aceomel tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Aceomel tabletta
- A készítmény hatóanyaga a kaptopril. 12,5 mg, 25 mg vagy 50 mg kaptopril tablettánként.
- Egyéb összetevő(k): laktóz-monohidrát (32, 5 mg a 12,5 mg-os tablettában, 65 mg a 25 mg-os tablettában és 130 mg az 50 mg-os tablettában), kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, sztearinsav.
Milyen az Aceomel tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Aceomel tabletta 12,5 mg: fehér színű, korong alakú, lapos felületű tabletta. Törési felülete: fehér színű.
Aceomel tabletta 25 mg: fehér színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható. Törési felülete: fehér színű.
Aceomel tabletta 50 mg: fehér színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható. Törési felülete: fehér színű.
30 db vagy 100 db tabletta garanciazáras műanyag kupakkal lezárt PP tartályban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár