TENOFOVIR TEVA 245 mg filmtabletta

TENOFOVIR TEVA 245 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tenofovir Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tenofovir Teva 245 mg filmtabletta (a továbbiakban Tenofovir Teva) hatóanyaga a tenofovir-dizoproxil. Ez a hatóanyag antiretrovirális (retrovírusellenes) avagy antivirális (vírusellenes) gyógyszer, amelyet HIV-fertőzés, HBV-fertőzés vagy mindkettő kezelésére alkalmaznak. A tenofovir egy nukleotid reverz transzkriptáz gátló, amely általánosan NRTI-ként ismert, és olyan enzimek (HIV esetén a reverz transzkriptáz, HBV esetén a DNS polimeráz) normális működését akadályozza meg, amelyek elengedhetetlenek a vírusok szaporodásában. A HIV-fertőzés kezelésére a Tenofovir Teva-t mindig más gyógyszerekkel kombinálva kell alkalmazni.
A Tenofovir Teva filmtabletta a HIV (humán immunhiány vírus) fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer. A tabletta az alábbi esetekben alkalmazható:
- felnőtteknél
- legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb serdülőknél, akiket korábban már kezeltek más, HIV elleni gyógyszerrel, amelyek rezisztencia kialakulása miatt már nem teljesen hatásosak, vagy mellékhatásokat okoztak.

- A Tenofovir Teva filmtabletta a krónikus hepatitisz B, a HBV (hepatitisz B vírus) fertőzés kezelésére is szolgál. A tabletta az alábbi esetekben alkalmazható:
- felnőtteknél
- legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb serdülőknél.

- Nem kell, hogy HIV-fertőzött legyen ahhoz, hogy HBV ellen Tenofovir Teva-kezelésben részesüljön.
- Ez a gyógyszer nem alkalmas a HIV-fertőzés meggyógyítására. A Tenofovir Teva szedése alatt is kialakulhatnak fertőzések, vagy bármely más olyan betegség, ami a HIV-fertőzéssel járhat.
- Ön továbbra is megfertőzhet másokat a HIV-vel vagy HBV-vel, ezért fontos, hogy óvintézkedéseket tegyen mások megfertőzésének elkerülésére.
- 2. Tudnivalók a Tenofovir Teva szedése előtt

- NE szedje a Tenofovir Teva-t
- Ha allergiás a tenofovirra, a tenofovir-dizoproxilra vagy a gyógyszer 6. pontban felsorolt egyéb összetevőjére.
- Ha ez vonatkozik Önre, azonnal értesítse kezelőorvosát és ne szedje a Tenofovir Teva-t.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Tenofovir Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Vigyázzon, hogy ne fertőzzön meg másokat. A Tenofovir Teva nem csökkenti a HIV vagy a HBV nemi kapcsolat vagy vér útján való átadásának veszélyét. A fertőzés átadásának elkerülése érdekében továbbra is óvintézkedéseket kell tennie.
- Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha korábban vesebetegségben szenvedett, illetve ha vizsgálatok vese-rendellenességre utaltak. A Tenofovir Teva-t nem szabad veseproblémában szenvedő serdülőknek adni. Mielőtt a kezelést elkezdené, kezelőorvosa vérvizsgálatokat kérhet veseműködésének felmérése céljából. A Tenofovir Teva a kezelés során hatással lehet a veseműködésére. Kezelőorvosa a kezelés során vérvizsgálatokat is végeztethet veseműködésének ellenőrzése céljából. Amennyiben Ön felnőtt, kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy ritkábban szedje a tablettákat. Ne csökkentse az előírt adagot, kivéve, ha erre a kezelőorvosa utasítja.
- A Tenofovir Teva-t általában nem szedik olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek a vesét károsíthatják (lásd az Egyéb gyógyszerek és a Tenofovir Teva című részt). Ha ez elkerülhetetlen, kezelőorvosa hetente egyszer ellenőrizni fogja az Ön veseműködését.
- Csontrendszeri problémák. Kombinált antiretrovirális terápiában részesülő HIV-fertőzött felnőtt betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos kockázati tényezője közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, a kortikoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, a súlyos immunszuppresszió és a magas testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei: ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, közölje kezelőorvosával.

- A csontrendszeri problémák (amelyek néha csonttörést eredményeznek) a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása következtében is előfordulhatnak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban májbetegségben (beleértve a hepatitiszt) szenvedett. Antiretrovirális szerekkel kezelt májbetegeknél (beleértve az idült hepatitisz B- vagy C-betegeket) nagyobb a kockázata a súlyos és esetleg halálos, májat érintő szövődményeknek. Ha hepatitisz B fertőzésben szenved, kezelőorvosa körültekintően határozza meg az Ön számára legjobb kezelést. Ha kórtörténetében májbetegség vagy krónikus hepatitisz B fertőzés szerepel, kezelőorvosa vérvizsgálatokat kérhet az Ön májműködésének ellenőrzésére.

- Figyeljen a tejsavas acidózis (túlzott mennyiségű tejsav a vérben) lehetséges tüneteire, miután elkezdi szedni a Tenofovir Teva-t. A tejsavas acidózis lehetséges tünetei közé tartozik a(z)
- mély, gyors légzés
- álmosság
- émelygés, hányás és gyomorfájdalom.
- Ez a ritka, de súlyos mellékhatás a máj megnagyobbodását okozhatja és esetenként halálos kimenetelű lehet. Tejsavas acidózis gyakrabban fordul elő nőknél, különösen, ha nagyon túlsúlyosak. Amennyiben Önnek májbetegsége van, Önnél szintén nagyobb lehet e kórállapot bekövetkeztének kockázata. Amíg Ön Tenofovir Teva-kezelés alatt áll, kezelőorvosa szorosan ellenőrizni fogja az Ön állapotát, hogy van-e bármilyen jele a tejsavas acidózis megjelenésének.
- A HIV-fertőzés kezelése során a kombinált antiretrovirális terápiák (beleértve a Tenofovir Teva-t is) hatására megnőhet a vércukor- és a vérzsírszint (hiperlipémia), megváltoztathatják a test zsírtartalmát, és inzulinnal szembeni rezisztenciát okozhatnak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha cukorbeteg, túlsúlyos vagy ha magas a koleszterinszintje.

- Figyeljen a fertőzésekre utaló jelekre. Ha Önnek előrehaladott HIV-fertőzése (AIDS) van és fertőzést kap, a Tenofovir Teva szedésének elkezdésekor fertőzéses és gyulladásos tünetek jelentkezhetnek, vagy egy, már fennálló fertőzés tünetei súlyosbodhatnak. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy testének megerősödött immunrendszere küzd a fertőzéssel. Figyeljen a gyulladásra vagy fertőzésre utaló jelekre, amint elkezdte szedni a Tenofovir Teva-t. Ha gyulladásra vagy fertőzésre utaló jelet tapasztal, azonnal közölje kezelőorvosával.

- Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.

- Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha már elmúlt 65 éves. A Tenofovir Teva-t nem vizsgálták 65 évesnél idősebb betegeken. Ha Ön már elmúlt 65 éves és felírták Önnek a Tenofovir Teva-t, akkor állapotát a kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja kísérni.
- Gyermekek és serdülők
- A Tenofovir Teva filmtabletta az alábbi esetekben alkalmazható:
- legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb HIV-1 fertőzött serdülőknél, akik testtömege legalább 35 kg, és akiket korábban már kezeltek más, HIV elleni gyógyszerrel, amelyek rezisztencia kialakulása miatt már nem teljesen hatásosak, vagy mellékhatásokat okoztak.
- legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb HBV-fertőzött serdülőknél, akik testtömege legalább 35 kg.

- A Tenofovir Teva 245 mg tabletta nem alkalmazható az alábbi betegcsoportokban:
- nem alkalmazható HIV-1 fertőzött, 12 éven aluli gyermeknél
- nem alkalmazható HBV-fertőzött, 12 éven aluli gyermeknél.
- Az adagolást illetően lásd a 3. pontot, "Hogyan kell szedni a Tenofovir Teva-t?".
- Egyéb gyógyszerek és a Tenofovir Teva
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ha egyszerre HBV- és HIV-fertőzésben is szenved, ne hagyja abba egyetlen, orvosa által felírt HIV-ellenes gyógyszer szedését sem, amikor megkezdi a Tenofovir Teva szedését.
- Ne szedje a Tenofovir Teva-t, ha már más, tenofovir-dizoproxilt tartalmazó gyógyszert szed. Ne szedjen egyszerre a Tenofovir Teva-t adefovir-dipivoxilt tartalmazó gyógyszerrel (krónikus hepatitisz B kezelésére szolgáló gyógyszer).
- Nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek károsíthatják veséjét.
Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- aminoglikozidok, pentamidin vagy vankomicin (bakteriális fertőzés ellen),
- amfotericin B (gombás fertőzés ellen),
- foszkarnet, ganciklovir vagy cidofovir (vírusos fertőzés ellen),
- interleukin-2 (rák kezelésére),
- adefovir-dipivoxil (HBV kezelésére),
- takrolimusz (az immunrendszer elnyomására),
- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok, csont- vagy izomfájdalom enyhítésére).
- Didanozint tartalmazó egyéb gyógyszerek (HIV-fertőzésre): A Tenofovir Teva és más, didanozint tartalmazó antivirális gyógyszerek együttes szedése a vér didanozinszintjének emelkedéséhez vezethet, és csökkentheti a CD4 sejtek számát. Tenofovir-dizoproxilt és didanozint tartalmazó gyógyszerek egyidejű szedése esetén ritkán hasnyálmirigy-gyulladásról és tejsavas acidózisról (túlzott mennyiségű tejsav a vérben) - amely néha halálos kimenetelű volt - számoltak be. Kezelőorvosa alaposan meg fogja fontolni, hogy kezeli-e Önt tenofovir és didanozin kombinációjával.

- A Tenofovir Teva egyidejű bevétele bizonyos étellel és itallal
- A Tenofovir Teva-t étellel vegye be (például valamelyik étkezéskor vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Tilos a Tenofovir Teva-t terhesség alatt szedni, hacsak ezt külön nem beszélte meg kezelőorvosával. Habár a Tenofovir Teva terhes nőknél való használatára vonatkozóan korlátozott mennyiségben rendelkezésre állnak klinikai adatok, csak abban az esetben alkalmazzák, ha ez elkerülhetetlen.
- Próbálja meg elkerülni, hogy teherbe essen a Tenofovir Teva-kezelés alatt. A terhesség elkerülése érdekében alkalmazzon hatásos fogamzásgátlást.
- Terhesség esetén, vagy ha terhességet tervez, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy az Ön antiretrovirális kezelésének milyen előnyei és veszélyei vannak Önre és gyermekére nézve.
- Ha terhessége ideje alatt Tenofovir Teva-t szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat és más diagnosztikai vizsgálatokat végeztethet, hogy figyelemmel követhesse gyermeke fejlődését. Azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség ideje alatt olyan gyógyszert szedett, mint a Tenofovir Teva (NRTI), a vírus elleni védelemmel járó előnyök felülmúlták a mellékhatások veszélyét.
- Ne szoptasson a Tenofovir Teva-kezelés ideje alatt. Ezt azért szükséges betartani, mert ennek a gyógyszernek a hatóanyaga átjut az emberi anyatejbe.
- Ha ön HIV- vagy HBV-fertőzésben szenvedő nő, ne szoptasson, hogy elkerülje gyermeke anyatejen keresztüli megfertőzését a vírussal.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Tenofovir Teva szédülést okozhat. Amennyiben a Tenofovir Teva alkalmazása során szédül, tilos gépjárművet vezetnie vagy kerékpároznia és gépekkel munkát végeznie.

- A Tenofovir Teva laktózt tartalmaz
- A Tenofovir Teva szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha laktózra (tejcukor) vagy bármely más cukorra érzékeny.
- 3. Hogyan kell szedni a Tenofovir Teva-t?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- A készítmény ajánlott adagja:
- Felnőttek: napi 1 tabletta étellel bevéve (például valamelyik étkezés vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).
- Legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb, legalább 35 kg testtömegű serdülőknél: napi 1 tabletta étellel bevéve (például valamelyik étkezés vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).
- Ha kifejezetten nehezen nyel, egy kanál végével széttörheti a tablettát. Utána a port keverje össze körülbelül 100 ml (fél pohár) vízzel, narancslével vagy szőlőlével, és azonnal igya meg.
- Mindig a kezelőorvosa által javasolt adagot vegye be. Így biztosítható gyógyszerének teljes hatékonysága, illetve csökkenthető a kezeléssel szembeni ellenállás kialakulásának veszélye. Az adagot csak kezelőorvosa utasítására változtassa meg.
- Amennyiben Ön felnőtt és veseproblémái vannak, kezelőorvosa javasolhatja, hogy a Tenofovir Teva-t ritkábban szedje.
- Ha Ön HBV-fertőzött, kezelőorvosa felajánlhatja Önnek egy HIV-teszt elvégzését, annak ellenőrzésére, hogy nem szenved-e egyszerre HBV- és HIV-fertőzésben.
- A másik antiretrovirális gyógyszerek szedésével kapcsolatban olvassa el azok betegtájékoztatóit.
- Ha az előírtnál több Tenofovir Teva-t vett be
- Amennyiben véletlenül túl sok Tenofovir Teva filmtablettát vett be, akkor Önnél fokozott kockázata lehet a gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatások kialakulásának (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások). Forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a legközelebbi sürgősségi osztályhoz. Legyen Önnél a gyógyszer tartálya, így könnyen elmagyarázhatja, hogy mit vett be.
- Ha elfelejtette bevenni a Tenofovir Teva-t
- Fontos, hogy ne hagyjon ki egyetlen Tenofovir Teva adagot sem. Ha egy adag bevételét elmulasztja, derítse ki, hogy mennyi idő telt el azóta, hogy be kellett volna vennie a gyógyszert.
- Amennyiben a szokásos bevételi időponttól számítva 12 óránál kevesebb idő telt el, vegye be a gyógyszert minél hamarabb; a következő adagot pedig a szokásos időpontban vegye be.
- Ha 12 óránál több idő telt el azóta, hogy be kellett volna vennie a gyógyszert, akkor ne vegye be a kihagyott adagot. Várjon, és a szokásos időben vegye be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
- Amennyiben hányt a Tenofovir Teva bevételétől számított egy órán belül, vegyen be egy másik tablettát. Nem kell bevennie másik tablettát, ha több, mint egy órával a Tenofovir Teva bevétele után hányt.
- Ha idő előtt abbahagyja a Tenofovir Teva szedését
- Ne szakítsa meg a Tenofovir Teva szedését kezelőorvosa tanácsa nélkül. A Tenofovir Teva-kezelés megszakítása csökkentheti a kezelőorvosa által javasolt kezelés hatásosságát.
- Amennyiben hepatitisz B fertőzött, vagy együttes HIV- és hepatitisz B fertőzése van, nagyon fontos, hogy ne szakítsa meg a Tenofovir Teva-kezelést anélkül, hogy azt először megbeszélné kezelőorvosával. Egyes betegeknél a Tenofovir Teva-kezelés megszakítását követően végzett vérvizsgálatok vagy a tünetek a hepatitisz fertőzésük súlyosbodását jelezték. A kezelés befejezte után akár hónapokig szükség lehet további vérvizsgálatokra. Előrehaladott májbetegségben vagy májzsugorban szenvedő betegek egy részénél nem ajánlott a kezelés leállítása, mert ez egyes betegeknél a hepatitiszük súlyosbodásához vezethet.
- Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt bármilyen okból abbahagyná a Tenofovir Teva szedését, különösen akkor, ha mellékhatásokat észlel, vagy más betegsége is van.
- Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát az olyan új vagy szokatlan tünetekről, amelyeket a kezelés megszakítása után észlel, különösen akkor, ha ezek a tünetek a hepatitisz B fertőzés tüneteire emlékeztetik.
- Forduljon kezelőorvosához abban az esetben is, ha újból elkezdi szedni a Tenofovir Teva filmtablettát.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Lehetséges súlyos mellékhatások: azonnal beszéljen a kezelőorvosával
- Tejsavas acidózis (túlzott mennyiségű tejsav a vérben), amely egy ritka (1000 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet), de súlyos, esetenként halálos mellékhatás. Az alábbi mellékhatások a tejsavas acidózis jelei lehetnek:
- mély és gyors légzés
- álmosság
- hányinger, hányás és hasfájás.
- Ha úgy gondolja, hogy tejsavas acidózisa lehet, azonnal lépjen érintkezésbe kezelőorvosával.
- Egyéb lehetséges, súlyos mellékhatások
- Az alábbi mellékhatások nem gyakoriak (ezek a tünetek 100 betegből legfeljebb egy beteget érinthetnek):
- hasnyálmirigy-gyulladás okozta hasi fájdalom.
- Az alábbi mellékhatások ritkák (ezek a tünetek 1000 betegből legfeljebb egy beteget érinthetnek):
- vesegyulladás, fokozott vizeletürítés és szomjúság, a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása
- a vizelet megváltozása, hátfájás, amit veseprobléma (beleértve a veseelégtelenséget) okoz
- csontlágyulás (amelyet csontfájdalom kísér, és néha csonttöréshez vezet), amely a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása következtében léphet fel
- zsírmáj
- a testalkat megváltozása
- A HIV-fertőzés kezelése során a kombinált antiretrovirális terápia (beleértve a Tenofovir Teva-t) a zsíreloszlás megváltoztatásával a testalak megváltozását okozhatja. Ez lehet a testzsír csökkenése a lábakon, a karokon és az arcon, zsírfelhalmozódás a hason és a belső szervek körül, a mellek növekedése, zsírlerakódások megjelenése a nyak hátoldalán ("bölénypúp"). E jelenség oka és hosszú távú következményei jelen pillanatban nem ismertek.
- Ha úgy gondolja, hogy ezen súlyos mellékhatások bármelyike Önnél esetleg fellépett, beszéljen a kezelőorvosával.

- Leggyakoribb mellékhatások
- Az alábbi mellékhatások nagyon gyakoriak (ezek a tünetek 10 betegből legalább egy beteget érinthetnek):
- hasmenés, hányás, hányinger, szédülés, kiütés, gyengeség.
- Vizsgálatok kimutathatnak még:
- a vér foszfáttartalmának csökkenése.
- Egyéb lehetséges mellékhatások
- Az alábbi mellékhatások gyakoriak (ezek a tünetek 10 betegből legfeljebb egy beteget érinthetnek):
- fejfájás, hasfájás, fáradtság, puffadás, fokozott bélgázképződés.
- Vizsgálatok kimutathatnak még:
- májproblémákat.
- Az alábbi mellékhatások nem gyakoriak (ezek a tünetek 100 betegből legfeljebb egy beteget érinthetnek):
- az izomszövet szétesése, izomfájdalom vagy -gyengeség.
- Vizsgálatok kimutathatják még:
- a vér káliumszintjének csökkenését,
- a vér emelkedett kreatininszintjét,
- hasnyálmirigy-problémákat.

- Az izomszövet szétesését, a csontlágyulást (amelyet csontfájdalom kísér és néha csonttöréshez vezet), az izomfájdalmat, az izomgyengeséget, valamint a vér kálium- és foszfátszintjének csökkenését a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása okozhatja.
- Az alábbi mellékhatások ritkák (ezek a tünetek 1000 betegből legfeljebb egy beteget érinthetnek):
- a máj gyulladása okozta hasi fájdalom,
- az arc, az ajak, a nyelv és a torok vizenyője.
A HIV-fertőzés kezelése során a kombinált antiretrovirális terápia a vérzsírszint emelkedését (hiperlipémiát) és az inzulin hatásának gyengülését (inzulinrezisztenciát) is okozhat. Kezelőorvosa vizsgálatokat fog végezni ezen változások kiszűrése érdekében.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tefonovir Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon vagy buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
PVC/PVdC-alumínium buborékcsomagolás: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
PVC/PE/PVdC-alumínium buborékcsomagolás: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
OPA/alumínium/PVC-alumínium buborékcsomagolás: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Tartály: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Csak a tartály esetén: A filmtabletták a tartály első felbontását követő 60 napon belül felhasználandók.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Tenofovir Teva?
- A készítmény hatóanyaga a tenofovir. Minden filmtabletta 245 mg tenofovir-dizoproxilt tartalmaz (amely megfelel 300 mg tenofovir-dizoproxil-fumarátnak).
- Egyéb összetevők:
- Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
- Filmbevonat: Opadry II 85F205009 Blue, amely tartalmaz: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol) (E1203), titán-dioxid (E171), makrogol 3350 (E1521), talkum (E553b), indigókármin alumínium lakk (E132), kármin (E120).
Lásd a 2. pontot: "A Tenofovir Teva laktózt tartalmaz".
Milyen Tenofovir Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tenofovir Teva halványkék-kék, 17 mm hosszú és 7,5 mm széles, hosszúkás filmtabletta, amelynek egyik oldalán "93", a másik oldalán "7104" mélynyomásos jelzés szerepel.
A Tenofovir Teva 30 vagy 90 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, 30×1 vagy 90×1 tablettát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban illetve 30 vagy 3×30 tablettát tartalmazó tartályban kerül forgalomba.
A tartály szilikagél nedvességmegkötő betétet tartalmaz. Kérjük, ne vegye be a szájába és ne nyelje le.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x hdpe tartályban Törzskönyvi szám: OGYI-T-22903/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: tenofovir
  • ATC: Tenofovir disoproxil
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 42923Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 42923 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)