TANYDON HCT 80 mg/25 mg tabletta

TANYDON HCT 80 mg/25 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tanydon HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tanydon HCT két hatóanyag, a telmizartán és a hidroklorotiazid kombinációja egy tablettában. Mindkét hatóanyag segít a magas vérnyomás csökkentésében.

- A telmizartán az angiotenzin II-receptor-gátlóknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Az angiotenzin II az Ön szervezetében termelődő anyag, mely a vérerek összehúzódását idézi elő, és ezzel növeli a vérnyomást. A telmizartán gátolja az angiotenzin II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomás csökken.
- A hidroklorotiazid a tiazid-típusú vízhajtók csoportjába tartozik, amelyek növelik a termelődő vizelet mennyiségét, és ez a vérnyomás csökkenéséhez vezet.

A magas vérnyomás, ha nem kezelik, károsíthatja az ereket számos szervben, ami némely esetben szívrohamot, szív- vagy veseelégtelenséget, agyi érkatasztrófát (sztrókot) vagy vakságot idézhet elő. A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat a károsodások jelentkezése előtt. Ezért fontos a rendszeres vérnyomásellenőrzés, hogy meggyőződjünk arról, hogy a vérnyomásunk a normál tartományban van-e.

A Tanydon HCT a magas vérnyomás (hipertónia, hipertenzió) kezelésére szolgál azoknál a felnőtt betegeknél, akiknek a vérnyomását az önmagában adott telmizartán nem normalizálta.


2. Tudnivalók a Tanydon HCT szedése előtt

Ne szedje a Tanydon HCT-t:
- ha allergiás a telmizartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a hidroklorotiazidra vagy bármilyen szulfonamid-származékot tartalmazó gyógyszerre.
- ha több mint 3 hónapos terhes. A terhesség korai időszakában is jobb elkerülni a Tanydon HCT alkalmazását - lásd "Terhesség" című pontban.
- ha súlyos májproblémái, például epepangása vagy epeúti elzáródása van (vagyis ha akadályozott az epe ürülése a májból vagy az epehólyagból), vagy egyéb súlyos májbetegségben szenved.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha kezelőorvosa megállapította, hogy vérében alacsony a káliumszint vagy magas a kalciumszint, és melyek kezelésre nem javulnak.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése, és aliszkirén hatóanyagtartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Ha az imént felsoroltak bármelyike érvényes Önre, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez a Tanydon HCT szedése előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tanydon HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a következő kórállapotok vagy betegségek bármelyikében szenved, vagy szenvedett korábban:
- Alacsony vérnyomás (hipotónia, hipotenzió), ami előfordulhat kiszáradás (a test víztartalmának túlzott mértékű csökkenése), vízhajtó kezelés következtében kialakult sóhiány, alacsony sótartalmú diéta, hasmenés, hányás vagy művese-kezelés miatt.
- Vesebetegség vagy veseátültetés.
- Veseartéria-szűkület (egyik vagy mindkét vesében).
- Májbetegség.
- Szívbetegség.
- Cukorbetegség.
- Köszvény.
- Emelkedett aldoszteronszint (különböző ásványi anyagok egyensúlyzavarával együttjáró víz- és sóvisszatartás a szervezetben).
- Szisztémás lupusz eritematózusz (úgynevezett "lupusz" vagy "SLE"), olyan betegség, amelynek során a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet.
- Ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Tanydon HCT bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!
- A gyógyszer hidroklorotiazid nevű hatóanyaga szokatlan, a látásélesség romlásával és a szem fájdalmával járó állapotot okozhat. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak, amik a Tanydon HCT-kezelés megkezdése után órákon-heteken belül jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásromláshoz vezethet. Ezek kialakulásának kockázata fokozott lehet Önnél, ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamid allergiája.

A Tanydon HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
-- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Tanydon HCT-t" pontban szereplő információkat.
- ha digoxint szed.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Tanydon HCT szedése alatt.

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy véli, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Tanydon HCT alkalmazása nem ajánlott a terhesség korai szakaszában és tilos 3 hónaposnál idősebb terhesség esetén szedni, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, ha ebben az időszakban szedik (lásd a "Terhesség" című bekezdést).

A hidroklorotiazid-kezelés elektrolitegyensúly-zavart okozhat a szervezetben. Ennek a folyadék- vagy elektrolitegyensúly-zavarnak jellemző tünetei a szájszárazság, a gyengeség, a levertség, az álmosság, a nyugtalanság, az izomfájdalom vagy az izomgörcs, a hányinger, a hányás, az izomfáradás és a kórosan gyors szívműködés (100/perc feletti pulzus).
Ha ezek bármelyikét észleli, forduljon orvoshoz!

Arról is feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha bőre fokozott érzékenységgel reagál a napfényre, mely a szokásosnál jóval gyorsabban megjelenő napégés formájában jelentkezik (például bőre vörös, viszket, duzzadt és felhólyagosodik).

Műtét vagy altatás esetén tájékoztassa a kezelőorvost, hogy Ön Tanydon HCT-t szed!

A telmizartán vérnyomáscsökkentő hatása feketebőrű betegeknél gyengébb lehet.

Gyermekek és serdülők
A Tanydon HCT alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Tanydon HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket kell tennie. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy Önnek valamelyik gyógyszer szedését abba kell hagynia. Ez különösen az alább felsorolt gyógyszerekre vonatkozik, ha a Tanydon HCT tablettával egyidejűleg szedik:
- Lítiumtartalmú gyógyszerek, amelyeket a depresszió bizonyos típusainak a kezelésére használnak.
- Alacsony vérkáliumszintet (hipokalémia) okozó gyógyszerek, például az egyéb vízhajtók, hashajtók (például ricinusolaj), kortikoszteroidok (például prednizon), az ACTH (hormon), az amfotericin (gombaellenes gyógyszer), a karbenoxolon (szájüregi fekélyek kezelésére használják), a penicillin-G-nátrium (antibiotikum), illetve a szalicilsav és annak származékai.
- A vér káliumszintjét emelő gyógyszerek, például a káliummegtakarító vízhajtók, káliumpótló szerek, káliumot tartalmazó sópótlók, ACE-gátlók, ciklosporin (immunszuppresszáns gyógyszer) és más gyógyszerek, pl. heparin-nátrium (véralvadásgátló).
- Gyógyszerek, melyek hatását a szérum káliumszint változása befolyásolja, mint például a szívgyógyszerek (pl. digoxin) vagy szívritmust szabályozó gyógyszerek (pl. kinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol), mentális betegségek kezelésére használt gyógyszerek (pl. tioridazin, klórpromazin, levomepromazin), egyéb gyógyszerek, mint például bizonyos antibiotikumok (pl. sparfloxacin, pentamidin), vagy egyes allergiás reakció kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. terfenadin).
- A cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (inzulin vagy szájon át szedhető készítmények, mint például metformin).
- Kolesztiramin és kolesztipol gyanták, a vérzsírszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek.
- Vérnyomásemelő gyógyszerek, például noradrenalin.
- Izomlazító gyógyszerek, mint például tubokurarin.
- Kalciumpótló készítmények és/vagy D-vitamin.
- Antikolinerg gyógyszerek (számos betegség, mint például a gyomor- és bélgörcsök, a húgyhólyag görcse, asztma, utazási betegség, izomgörcsök, Parkinson-kór kezelésére, illetve az, érzéstelenítés elősegítésére használt gyógyszerek), mint például az atropin, biperiden.
- Amantadin (a Parkinson-kór kezelésére és bizonyos vírusok okozta megbetegedések kezelésére vagy megelőzésére szolgáló gyógyszer).
- Egyéb vérnyomáscsökkentők, kortikoszteroidok, fájdalomcsillapítók (pl. nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID)), daganat-, köszvény- vagy ízületi gyulladásellenes szerek.
- Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (Lásd még a "Ne szedje a Tanydon HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

A Tanydon HCT fokozhatja az egyéb magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek hatását és a vérnyomáscsökkentő hatással is bíró, egyéb gyógyszerek ilyen jellegű hatását (például a baklofén és az amifosztin).
Az alkohol, a barbiturátok, az altatószerek és az antidepresszánsok is súlyosbíthatják a vérnyomás csökkenését. A felálláskor jelentkező szédülés utalhat erre. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy szükség van-e az egyéb gyógyszerei dózisának módosítására a Tanydon HCT szedése alatt.

A Tanydon HCT hatása csökkenhet, ha nem-szteroid gyulladácsökkentő szerekkel (például acetilszalicilsavval vagy ibuprofénnel) szedi együtt.

A Tanydon HCT tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Tanydon HCT étellel vagy anélkül is bevehető.
Alkohol egyidejű fogyasztása kerülendő, amíg nem egyeztet kezelőorvosával. Az alkohol fogyasztása mellett nagyobb mértékben csökkenhet a vérnyomása, és/vagy megnövekedhet a szédülés és az ájulásérzés veszélye.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Kezelőorvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyja abba a Tanydon HCT szedését, mielőtt teherbe esne, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Tanydon HCT helyett egyéb gyógyszer szedését fogja ajánlani Önnek. A Tanydon HCT alkalmazása nem ajánlott a terhesség ideje alatt, és 3 hónaposnál idősebb terhesség esetén tilos szedni, mivel a terhesség harmadik hónapja után alkalmazott készítmény a magzat súlyos károsodását idézheti elő!

Szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat, vagy szoptatni kezdene. A Tanydon HCT nem javasolt szoptató anyák számára. Kezelőorvosa más kezelést választhat az Ön számára, amennyiben Ön szoptatni szeretne.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tanydon HCT szedése alatt egyeseknél előfordulhat szédülés vagy fáradtság. Ha szédül, vagy fáradtnak érzi magát, ne vezessen és ne kezeljen gépeket!

A Tanydon HCT nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Tanydon HCT-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Tanydon HCT szokásos adagja egy tabletta naponta. Próbálja meg a tablettát minden nap ugyanabban az időben bevenni!
A Tanydon HCT-t étkezés közben, illetve az étkezések közötti időben egyaránt beveheti. A tablettát egy kevés vízzel vagy alkoholmentes folyadékkal kell lenyelni. Fontos, hogy minden nap bevegye a Tanydon HCT-t, amíg kezelőorvosa másképp nem rendelkezik!

Nem megfelelő májműködés esetén a szokásos adag nem haladhatja meg a napi egyszeri 40 mg/12,5 mg-ot.

Ha az előírtnál több Tanydon HCT-t vett be
Ha véletlenül több tablettát vett be, alacsony vérnyomást vagy gyors szívverést tapasztalhat.
Jelentettek még lassú szívverést, szédülést, hányást, csökkent veseműködést, a veseelégtelenséget is beleértve. A hidroklorotiazid összetevő miatt jelentős vérnyomásesés és alacsony káliumszint is előfordulhat, ami hányingert, álmosságot és izomgörcsöket és/vagy gyógyszerekkel (pl. digitálisszal vagy egyes, szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott szerekkel) összefüggésbe hozható szabálytalan szívverést okozhat.
Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!

Ha elfelejtette bevenni a Tanydon HCT-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne aggódjon. Vegye be, amint eszébe jut, és a továbbiakban szedje a gyógyszert a szokásos módon. Ha egyik nap nem vette be a tablettát, a következő napon a szokásos adagot kell bevennie. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet, és azonnali orvosi kezelést igényelhet.
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:
A szepszis* egy (gyakran vérmérgezésnek nevezett) súlyos fertőzés, ami a szervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakcióval jár; a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata (angioödéma), a bőr felső rétegének felhólyagosodásával vagy hámlásával járó betegség (toxikus epidermális nekrolízis). Ezek a mellékhatások ritkán fordulnak elő (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet) vagy gyakoriságuk ismeretlen (pl. toxikus epidermális nekrolízis), azonban nagyon súlyosak, ezért a betegeknek abba kell hagyniuk a gyógyszer szedését, és azonnal kapcsolatba kell lépniük kezelőorvosukkal. Kezelés nélkül ezek a hatások halálos kimenetelűek is lehetnek. A szepszis előfordulási gyakoriságának növekedését az önmagában adott telmizartán-kezelés esetében figyelték meg, de nem zárható ki a telmizartán és hidroklorotiazid kombináció szedése esetén sem.

A Tanydon HCT lehetséges mellékhatásai (további tudnivalókat az egyes hatóanyagokkal kapcsolatban lásd alább):

Gyakori mellékhatás (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Szédülés.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Alacsony káliumszint a vérben, szorongás, ájulás, szúró érzés, zsibbadás (paresztézia), forgó jellegű szédülés (vertigó), szapora szívverés (tahikardia), szívritmuszavarok, alacsony vérnyomás, szédülés hirtelen felálláskor (ortosztatikus hipotónia), nehézlégzés (diszpnoe), hasmenés, szájszárazság, haspuffadás, hátfájás, izomgörcs vagy izomfájdalom, merevedési zavar, mellkasi fájdalom, magas húgysavszint a vérben.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Légúti gyulladás (bronhitisz), szisztémás lupusz eritematózusz fellángolása vagy aktiválódása (egy olyan betegség, amelynek során a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet, ízületi fájdalmat, bőrkiütéseket és lázat okozva), torokfájás, arcüreggyulladás, szomorúság (depresszió), alvászavarok, elalvási nehézség (inszomnia), látásromlás, légszomj, hasi fájdalom, székrekedés, emésztési zavar (diszpepszia), émelygés (hányás), gyomorhurut (gasztritisz), kóros májműködés (valószínűsíthető, hogy japán betegeknél gyakrabban jelentkezik ez a mellékhatás), bőrvörösség (eritéma), allergiás reakciók, mint például viszketés vagy kiütés, fokozott verejtékezés, csalánkiütés (urtikária), ízületi fájdalom (artralgia) és végtagfájdalmak, izommerevség, influenzaszerű betegség, fájdalom, alacsony nátriumszint, magas kreatininszint, magas májenzim- vagy kreatinin-foszfokináz (CK)-szint a vérben.

A készítmény egyes összetevőinek önálló alkalmazása során megfigyelt mellékhatások a Tanydon HCT-t szedő betegeknél is előfordulhatnak, még akkor is, ha az ezzel a készítménnyel végzett klinikai vizsgálatok résztvevőinél nem is észlelték azokat.

Telmizartán
A telmizartánt önmagában szedő betegeknél a következő további mellékhatásokat jelentették:

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Felső légúti fertőzések (például torokfájás, arcüreggyulladás, közönséges megfázás), húgyúti fertőzések, a vörösvértestszám csökkenése (vérszegénység), magas káliumszint, lassú szívverés (bradikardia), károsodott veseműködés, a heveny veseelégtelenséget is beleértve, gyengeség, köhögés.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), bizonyos fehérvérsejtek számának növekedése (eozinofília), súlyos allergiás reakciók (például túlérzékenység, anafilaxiás reakció, gyógyszer okozta kiütés), alacsony vércukorszint (cukorbetegeknél), gyomorrontás, ekcéma (bőrbetegség), ízületi kopás (artrózis), íngyulladás, csökkent hemoglobinszint (egy, a vérben lévő fehérje), aluszékonyság.

Nagyon ritka mellékhatás (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
A tüdő szöveteinek hegesedése (intersticiális tüdőbetegség)**.

*A jelenség véletlen vagy egy ez idáig ismeretlen mechanizmus következménye is lehetett.

** A telmizartán szedésével időbeli összefüggésben a tüdő szöveteinek hegesedését jelentették, de ok-okozati kapcsolatot nem igazoltak.

Hidroklorotiazid
A hidroklorotiazidot önmagában szedő betegeknél a következő további mellékhatásokat jelentették:

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Rosszullét (hányinger), alacsony magnéziumszint a vérben.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
A vérlemezkeszám csökkenése, amely fokozza a vérzés vagy a véraláfutás (a bőrön vagy egyéb szöveteken vérzés hatására kialakuló apró, bíborvörös elváltozások) kockázatát, magas kalciumszint a vérben, fejfájás.

Nagyon ritka mellékhatás (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Akut légzési nehézség (tünete lehet többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).
A vér alacsony kloridtartalma miatt megemelkedett pH (felborult sav-bázis-egyensúly).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem megállapítható):
A nyálmirigyek gyulladása, a vérsejtek számának csökkenése vagy hiánya (a fehérvérsejteket és a vörösvértesteket is beleértve), súlyos allergiás reakciók (például túlérzékenység, anafilaxiás reakció), csökkent étvágy vagy étvágytalanság, nyugtalanság, szédülékenység, homályos vagy sárgalátás, látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem), a heveny rövidlátás vagy a heveny zárt zugú zöldhályog tünetei lehetnek), érgyulladás (nekrotizáló vaszkulitisz), hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorrontás, a bőr vagy a szem besárgulása (sárgaság), lupusz-szerű tünetegyüttes (a lupusz eritematózusz nevű betegséget utánzó állapot, amelynek során a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet), bőrbetegségek, mint gyulladt bőrerek, fokozott napfényérzékenység, kiütések, bőrpír, az ajkak, a szem vagy a száj felhólyagosodása, bőrhámlás, láz (ezek az eritéma multiforme nevű betegség lehetséges jelei), gyengeség, vesegyulladás vagy kóros veseműködés, cukor a vizeletben, láz, az elektrolit-háztartás zavara, magas koleszterinszint a vérben, csökkent vértérfogat, emelkedett cukorszint a vérben, diagnosztizált cukorbetegeknél a vér és/vagy a vizelet cukorszint beállításának nehézségei vagy emelkedett zsírszint a vérben valamint bőr- és ajakrák (Nem melanóma típusú bőrrák).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tanydon HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Al//Al buborékcsomagolás és HDPE tartály esetén:
A dobozon, buborékcsomagoláson vagy üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Al//PVDC/PVC buborékcsomagolás esetén:
A dobozon vagy buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tanydon HCT?
- A készítmény hatóanyagai: telmizartán és hidroklorotiazid.
Tanydon HCT 40 mg/12,5 mg tabletta: 40 mg telmizartán és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.
Tanydon HCT 80 mg/12,5 mg tabletta: 80 mg telmizartán és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.
Tanydon HCT 80 mg/25 mg tabletta: 80 mg telmizartán és 25 mg hidroklorotiazid tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát (E470b), kálium-hidroxid, meglumin, povidon, karboximetil-keményítő-nátrium (A típusú), mikrokristályos cellulóz, mannit (E421).

Milyen a Tanydon HCT külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tanydon HCT 40 mg/12.5 mg tabletta:
Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalán "TH" jelöléssel. Méret: 6,55×13,6 mm.

Tanydon HCT 80 mg/12.5 mg tabletta:
Fehér vagy törtfehér, hosszúkás tabletta, mindkét oldalán "TH 12.5" jelöléssel. Méret: 9,0×17,0 mm.

Tanydon HCT 80 mg/25 mg tabletta:
Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalán "TH ", másik oldalán "25" jelöléssel. Méret: 9,0×17,0 mm.

Csomagolás

Buborékcsomagolás: 28, 30 és 90 tabletta
Tartály: 30 és 90 tabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban (al/al) Törzskönyvi szám: OGYI-T-22459/15
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
  • Hatóanyag: telmisartan, hydrochlorothiazide
  • ATC: Telmisartan és diureticumok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1888 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)