IRPRESTAN 150 mg filmtabletta

IRPRESTAN 150 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Irprestan és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Irprestan az úgynevezett angiotenzin-II receptor gátló gyógyszerek csoportjában tartozik. Az angiotenzin-II egy a szervezetben termelődő anyag, amely a vérerek kötőhelyeihez kapcsolódva érösszehúzódást idéz elő. Ennek következtében megemelkedik a vérnyomás. Az Irprestan megakadályozza, hogy az angiotenzin-II az erek kötődési helyeihez kapcsolódjon, ami az erek elernyedéséhez és a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Az Irprestan lassítja a veseműködés romlását a magas vérnyomás mellett 2-es típusú cukorbetegségben is szenvedő betegeknél.
Az Irprestan felnőtt betegeknél az alábbi állapotok kezelésére szolgál
- magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelése
- a vese védelme 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő magas-vérnyomásos betegeknél, akiknél laboratóriumi eredményekkel igazolták a veseműködés károsodását.
2. Tudnivalók az Irprestan szedése előtt
Ne szedje az Irprestan-t
- ha allergiás az irbezartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- amennyiben több mint 3 hónapos terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Irprestan-t / lásd. a "Terhesség" című részt.)
- ha cukorbetegségben vagy vesekárosodásban szenved és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Irprestan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
- ha nagyfokú hányással vagy hasmenéssel járó állapotban szenved.
- ha vesebetegségben szenved.
- ha szívbetegségben szenved.
- ha az Irprestan-t cukorbetegség által előidézett vesebetegség miatt kapja. Ebben az esetben orvosa rendszeres vérvizsgálatokat végezhet, főként a vér káliumszintjét fogja ellenőrizni a károsodott veseműködés miatt.
- ha operációt (sebészeti műtéti beavatkozást) terveznek Önnél vagy altatásban/érzéstelenítésben fogják részesíteni.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje az Irprestan-t" pontban szereplő információkat.
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. Az Irprestan szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapos terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél (18 éves életkor alatt), mert a biztonságosságát és hatásosságát nem állapították meg teljes mértékben.
Egyéb gyógyszerek és az Irprestan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerei adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet.
- ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje az Irprestan-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Vérvizsgálatok válhatnak szükségessé, ha az alábbiakat szedi:
- káliumpótlók,
- kálium-tartalmú sópótlók,
- káliummegtakarító gyógyszerek (pl. bizonyos vízhajtók),
- lítium tartalmú gyógyszerek.
Ha bizonyos fájdalomcsillapítókat, az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlókat szed, az irbezartán hatása csökkenhet.
Az Irprestan egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Irprestan bevehető étkezéskor vagy attól függetlenül is. A tablettákat egy pohár vízzel kell lenyelni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy az Irprestan helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. Az Irprestan szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni az Irprestan-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Irprestan alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Irprestan valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A vérnyomáscsökkentő kezelés alatt azonban szédülés vagy kimerültség előfordulhat. Amennyiben ezeket tapasztalja, beszéljen orvosával, mielőtt ilyen tevékenységekbe fogna.
Az Irprestan nátriumot tartalmaz
Ez a készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni az Irprestan-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A következő hatáserősségek kaphatók: 75 mg, 150 mg és 300 mg.
Az alkalmazás módja
Az Irprestan-t szájon át kell szedni, a tabletta étkezéskor vagy attól függetlenül is bevehető. A tablettát egy pohár vízzel kell lenyelni. Próbálja meg az előírt adagot mindig a nap ugyanazon szakában bevenni. Fontos, hogy az Irprestan-t folyamatosan szedje, amíg erről orvosa másként nem rendelkezik.
Magas vérnyomásban szenvedő betegek
Az ajánlott adag 150 mg naponta egyszer. Az adag a későbbiekben a vérnyomás változásától függően napi 300 mg-ra is növelhető.
Vesebetegséggel járó 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő magasvérnyomásos betegek
2-es típusú cukorbetegségben szenvedő magas vérnyomásos betegeknél a javasolt fenntartó adag 300 mg naponta egyszer a társult vesebetegség kezelésére.
Az orvos, különösen a kezelés kezdetén, alacsonyabb adagot is felírhat bizonyos betegek, pl. a művese (hemodialízis) kezelésben részesülők vagy a 75 év felettiek számára.
A maximális vérnyomáscsökkentő hatást a kezelés kezdetétől számított 4-6 hét múlva kell elérni.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az Irprestan nem adható 18 év alatti gyermekeknek. Ha gyermek vesz be a tablettákból, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Irprestan-t vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával. A túladagolás tünetei lehetnek az alacsony vérnyomás, a szapora vagy meglassult szívverés.
Ha elfelejtette bevenni az Irprestan-t
Ha véletlenül elfelejti bevenni a napi adagját, a szokásos időben vegye be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások némelyike olyan súlyos lehet, hogy orvosi ellátást igényel.
Amint az a hasonló gyógyszerek esetében is előfordul, ritkán allergiás reakcióról (bőrkiütés, csalánkiütés), és az arcon, az ajkakon és/vagy a nyelven megjelenő helyi, vizenyős duzzanatról számoltak be az irbezartánt szedő betegeknél. Ha Ön ezek közül bármelyik tünetet tapasztalja, vagy légszomja lesz, hagyja abba az Irprestan szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
A klinikai vizsgálatok során irbezartánnal kezelt betegeknél megfigyelt mellékhatások:
Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több beteget érinthet):
ha Ön magas vérnyomásban és vesebetegséggel együtt járó, 2-es típusú cukorbetegségben szenved, a vérvizsgálati eredmények magasabb káliumszintet mutathatnak.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
szédülés, hányinger/hányás, kimerültség és egy az izmok, illetve a szívizom működését jelző enzim (a kreatinin kináz enzim) emelkedett szintjét mutató vérvizsgálati eredmények. Magas vérnyomásban és vesebetegséggel együtt járó, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél fekvő vagy ülő helyzetből való felálláskor bekövetkező szédülésről, fekvő vagy ülő helyzetből való felálláskor jelentkező alacsony vérnyomásról, ízületi, illetve izomfájdalomról, és a vörösvérsejtekben lévő egyik fehérje (hemoglobin) csökkent szintjéről ugyancsak beszámoltak.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
szapora szívverés, bőrpír, köhögés, hasmenés, gyomorrontás/gyomorégés, szexuális funkciózavar, (a szexuális teljesítőképesség terén jelentkező problémák), mellkasi fájdalom.
Bizonyos nemkívánatos hatásokat az irbezartán forgalomba hozatala óta jelentettek.
A nem ismert gyakoriságban előforduló nemkívánatos hatások a következők:
forgó jellegű szédülés, fejfájás, ízérzés zavar, fülcsengés, izomgörcs, izmokban és ízületekben jelentkező fájdalom, kóros májfunkció, emelkedett szérum káliumszint, a vérlemezkék számának csökkenése, veseműködés károsodás, a kis erek, főként a bőr ereinek gyulladása (ezt az állapotot leukocitoklasztikus vaszkulítisznek nevezik) és súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás sokk). Nem gyakran beszámoltak a bőr és/vagy a szemfehérjék besárgulásáról (sárgaság) is.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Irprestan-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, a buborékcsomagoláson vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh: / Exp:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Irprestan?
- A készítmény hatóanyaga az irbezartán. 75 mg, 150 mg vagy 300 mg irbezartánt tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: kroszkarmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, mannit, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, tablettabevonat: hidroxipropil-cellulóz, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E171).
Milyen az Irprestan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Irprestan 75 mg filmtabletta
Fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta egyik oldalán mélynyomású "I", a másik oldalán "75" jelzéssel ellátva.
Irprestan 150 mg filmtabletta
Fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta egyik oldalán mélynyomású "I", a másik oldalán "150" jelzéssel ellátva.
Irprestan 300 mg filmtabletta
Fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta egyik oldalán mélynyomású "I", a másik oldalán "300" jelzéssel ellátva.
Kiszerelések:
Buborékcsomagolás:
Irprestan 75 mg filmtabletta: 14, 28, 30, 56, 84, 90, 98 tabletta.
Irprestan 150 mg filmtabletta: 14, 28, 30, 56, 84, 90, 98 tabletta.
Irprestan 300 mg filmtabletta: 14, 28, 30, 56, 84, 90, 98 tabletta.
Tablettatartály:
Irprestan 75 mg filmtabletta: 30, 60, 250 tabletta.
Irprestan 150 mg filmtabletta: 30, 60, 250 tabletta.
Irprestan 300 mg filmtabletta: 30, 60, 250 tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21064/06
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
  • Hatóanyag: irbesartan
  • ATC: Irbesartan
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1100 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)