+18° - +36°
Nincs front

TALTZ 80 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban

TALTZ 80 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban betegtájékoztatója

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a Taltz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Taltz hatóanyaga az ixekizumab.
Az ixekizumab az úgynevezett interleukin (IL)-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. A gyógyszer úgy fejti ki a hatását, hogy semlegesíti a pszoriázis (pikkelysömör) kialakulását elősegítő, IL-17A-nak nevezett fehérje aktivitását.
A Taltz-ot felnőtteknél a közepesen súlyos vagy súlyos, "plakkos pszoriázis" nevű bőrbetegség kezelésére alkalmazzák. A Taltz csökkenti a betegség okozta panaszokat és tüneteket.
A Taltz alkalmazása segíti a bőr tisztulását, és csökkenti a tüneteket, mint például a hámlást, a viszketést és a fájdalmat.
2. Tudnivalók a Taltz alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Taltz-ot:

- ha allergiás az ixekizumabra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha úgy gondolja, hogy allergiás lehet, a Taltz alkalmazása előtt kérje kezelőorvosa tanácsát.
- ha Önnek olyan fertőzése van, amelyről kezelőorvosa azt gondolja, hogy fontos (például aktív tuberkulózis).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Taltz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha Önnek éppen fertőzése van, illetve hosszan tartó vagy visszatérő fertőzése van.
- ha Önnek Crohn-betegsége van.
- ha Önnek kolitisz ulcerózája van.
- ha Ön bármilyen más kezelést kap a pszoriázis ellen, például immunszuppresszánsokat vagy ultraibolya fénnyel végzett fototerápiát.
Amennyiben nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes-e Önre, a Taltz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A fertőzések és az allergiás reakciók figyelemmel kísérése
A Taltz súlyos mellékhatásokat, mint pl. fertőzéseket és allergiás reakciókat okozhat. A Taltz alkalmazása alatt Önnek figyelnie kell ezen betegségek tüneteit.
Hagyja abba Taltz alkalmazását, és azonnal szóljon kezelőorvosának vagy kérjen orvosi segítséget, ha egy súlyos fertőzés vagy egy allergiás reakció bármely tünetét észleli. Ezek a tünetek a 4. "Súlyos mellékhatások" pontban vannak felsorolva.
Gyermekek és serdülők
A Taltz 18 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek nem ajánlott, mivel a gyógyszert ennél a korcsoportnál nem vizsgálták.
Egyéb gyógyszerek és a Taltz
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert
- a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- ha a közelmúltban védőoltást kapott, vagy ha Önnél védőoltás adása esedékes. A Taltz alkalmazása alatt bizonyos típusú védőoltásokat nem kaphat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A Taltz alkalmazása terhesség alatt lehetőség szerint kerülendő. A gyógyszer terhes nőkre gyakorolt hatása nem ismert. Ha Ön fogamzóképes nő, tanácsos elkerülni a teherbeesést, és a Taltz alkalmazásának ideje alatt, illetve a Taltz utolsó adagját követően legalább 10 hétig megfelelő fogamzásgátlást kell alkalmaznia.
Ha Ön szoptat vagy szoptatni szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Önnek és kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy szoptatni fog vagy a Taltz-ot fogja alkalmazni. Mindkettőt nem teheti.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Taltz befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Taltz nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz 80 mg-os adagonként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Taltz-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
A Taltz-ot a bőr alá (szubkután injekcióként) kell beadni. Önnek, illetve kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek el kell döntenie, hogy saját magának kell-e beadnia a Taltz-ot.
Fontos, hogy ne próbálja meg injekciózni magát, amíg a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember nem tanította meg erre. Megfelelő képzést követően más személy is beadhatja Önnek a Taltz-ot.
Minden injekciós toll a Taltz egy adagját (80 mg) tartalmazza. Minden injekciós toll csak egy adagot tartalmaz. Az injekciós tollat tilos felrázni!
A Taltz alkalmazása előtt kérjük, gondosan olvassa el az injekciós tollra vonatkozó "Használati útmutatót".
Mennyi Taltz-ot kell beadni és mennyi ideig
Kezelőorvosa dönti el, Önnek mennyi Taltz-ra van szüksége és mennyi ideig.
- Az első adag 160 mg (két 80 mg-os injekció), szubkután injekció formájában. Ezt a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adhatja be Önnek.
- Az első adagot követően egy 80 mg-os adagot (egy injekció) fog alkalmazni a 2., 4., 6., 8., 10. és 12. héten. A 12. héttől 4 hetente fog alkalmazni egy-egy 80 mg-os adagot (egy injekció).
Alkalmazzon valamilyen emlékezetőt, pl. egy feljegyzést a naptárában, határidőnaplójában, hogy figyelmeztesse a következő adag időpontjára, és így elkerülheti, hogy kihagyjon vagy megismételjen egy adagot.
A Taltz-kezelés hosszú távra szól. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember rendszeresen vizsgálni fogja az állapotát, ellenőrizve, hogy a kezelés eléri-e a kívánt hatást.
Ha az előírtnál több Taltz-ot alkalmazott
Ha az előírtnál több Taltz-ot kapott, vagy ha az adagot a kezelőorvosa által elrendeltnél hamarabb adták be, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha elfelejtette alkalmazni a Taltz-ot
Ha elfelejtett beinjekciózni egy adag Taltz-ot, beszéljen kezelőorvosával.
Ha idő előtt abbahagyja a Taltz alkalmazását
Ne hagyja abba a Taltz alkalmazást anélkül, hogy először kezelőorvosával ezt megbeszélné. Ha abbahagyja a kezelést, a pszoriázis tünetei kiújulhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos mellékhatások
Hagyja abba Taltz alkalmazását, és azonnal szóljon kezelőorvosának vagy kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél. Kezelőorvosa eldönti majd, hogy újrakezdheti-e a kezelést, és ha igen, mikor:
Lehetséges súlyos fertőzés (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet) - a tünetek közé tartozhatnak:
- láz, influenzaszerű tünetek, éjszakai izzadás
- fáradtságérzés vagy légszomj, nem múló köhögés
- meleg, vörös és fájdalmas bőr vagy hólyagokkal kísért fájdalmas bőrkiütés
Súlyos allergiás reakció (a gyakoriságot a rendelkezésre álló adatokból nem lehet megállapítani)- a tünetek közé tartozhatnak:
- nehézlégzés vagy nyelési nehézség
- az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata
- erős bőrviszketés, vörös bőrkiütéssel vagy kiemelkedő dudorokkal
Egyéb jelentett mellékhatások

Egyes mellékhatások nagyon gyakoriak
(10 beteg közül több mint 1-et érinthetnek):
- felső légúti fertőzések olyan tünetekkel, mint például a torokfájás és orrdugulás (orr- és torokgyulladás)
- az injekció beadásának helyén fellépő reakciók (pl. bőrvörösség, fájdalom)
Egyes mellékhatások gyakoriak (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
- hányinger
- gombás bőrfertőzések, mint pl. lábgombásodás (atlétaláb)
- a torok hátsó részén jelentkező fájdalom
Egyes mellékhatások nem gyakoriak (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
- szájpenész (orális kandidiázis)
- influenza
- orrfolyás
- baktérium okozta bőrfertőzés
- csalánkiütés
- a szem viszketéssel, kivörösödéssel és duzzanattal járó váladékozása (kötőhártya-gyulladás)
- az alacsony fehérvérsejtszám tünetei, mint pl. fertőzés okozta láz, torokfájás vagy szájüregi fekélyek (neutropénia)
- alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Taltz-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós toll címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A Taltz a hűtőszekrényből kivéve legfeljebb 30 °C hőmérsékleten legfeljebb 5 napig tárolható.
Ne alkalmazza a gyógyszert, ha azt veszi észre, hogy az injekciós toll sérült, a gyógyszer zavaros, határozottan barna színű, vagy részecskék vannak benne.
A gyógyszer kizárólag egyszeri alkalmazásra való.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Taltz?

- A készítmény hatóanyaga az ixekizumab.
Minden előretöltött injekciós toll 80 mg ixekizumabot tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: nátrium-citrát, vízmentes citromsav, nátrium-klorid, poliszorbát 80, injekcióhoz való víz.
Milyen a Taltz külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Taltz egy oldat, átlátszó üveg fecskendőben. Színe a színtelentől a halványsárgáig változhat. A fecskendő egy eldobható, egyadagos injekciós tollban van elhelyezve.
1, 2 vagy 3 előretöltött injekciós tollat tartalmazó csomagolás. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés érhető el az Ön országában.$
Használati útmutató: Taltz 80 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban


Mielőtt használni kezdené az előretöltött injekciós tollat:
Fontos tudnivalók
- Mielőtt használni kezdené a Taltz előretöltött injekciós tollat, olvassa el és gondosan kövesse a részletes utasításokat. A használati útmutatót tartsa meg, és olvassa el újra, ha szükséges.
- Az előretöltött injekciós toll a Taltz 1 adagját tartalmazza. Az előretöltött injekciós toll CSAK EGYSZER HASZNÁLHATÓ.
- Az előre töltött injekciós tollat tilos felrázni.
- Az előretöltött injekciós tollnak üvegből készült részei is vannak. Óvatosan bánjon vele! Ha kemény felületre ejti, ne használja a továbbiakban. Használjon a beadáshoz egy új előretöltött injekciós tollat.
- Kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember segíthet eldönteni, mely testtájába adja az injekciót.
- A Taltz-cal kapcsolatos további információkért olvassa el a dobozban található betegtájékoztatót.
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
Mielőtt használni kezdené a Taltz előretöltött injekciós tollat, olvassa el, és gondosan kövesse a részletes utasításokat.

Amikor kidobja az előretöltött injekciós tollat, illetve az éles eszközök gyűjtésére szolgáló tárolóeszközt:
- Dobja az injekciós tollat egy éles eszközök gyűjtésére szolgáló tárolóeszközbe, vagy tegyen úgy, ahogy kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember utasította.
- Ne használja újra a megtelt tárolóeszközt!
- Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hogyan semmisítheti meg a már nem használt gyógyszereket.
Biztonsági tanácsok
- Ha kérdései vannak vagy segítségre van szüksége az előretöltött injekciós tollal kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
- Amennyiben látásproblémái vannak, NE használja az előretöltött injekciós tollat annak a használatára képzett segítő személy nélkül.
- Az előretöltött injekciós toll gyermekektől elzárva tartandó!
- Amennyiben Önnek nincsen éles eszközök gyűjtésére szolgáló tárolóeszköze, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hol szerezheti be.
Gyakran ismételt kérdések
K. Mi a teendő, ha légbuborékokat látok az előretöltött injekciós tollban?
V.
Megszokott, hogy néha légbuborék van az előretöltött injekciós tollban. A Taltz-ot a bőr alá kell fecskendezni (szubkután injekció). A légbuborékok az ilyen típusú injekciónál nem jelentenek problémát. Nem okoznak károsodást Önnek, és nem befolyásolják a bevitt adagot sem.
K. Mi a teendő, ha egy csepp folyadék jelenik meg a tű végén, amikor eltávolítom a zárókupakot?
V.
Nem gond, ha a tű végén egy csepp folyadékot lát. Ez nem okoz károsodást Önnek, és nem befolyásolja a bevitt adagot sem.
K. Mi a teendő, ha kioldom az előretöltött injekciós toll zárját és megnyomom a zöld injekciós gombot, mielőtt levenném a zárókupakot?
V.
Ne vegye le a zárókupakot! Beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
K. Az injekció beadásának befejezéséig lenyomva kell tartanom az injekciós gombot?
V.
Nem szükséges, de ez segíthet, hogy az injekciós tollat egyenletesen és határozottan tudja odanyomni a bőréhez.
K. Mi a teendő, ha a tű nem húzódik vissza az injekciózás után?
V.
Ne érintse meg a tűt és ne tegye vissza a zárókupakot! Dobja az előretöltött injekciós tollat egy éles eszközök gyűjtésére szolgáló zárható, nem átszúrható falú tárolóeszközbe. Beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
K. Mi a teendő, ha több, mint két kattanást hallottam az injekció beadásakor: két hangosabbat és egy halkat. Sikerült beadnom az egész injekciót?
V.
Néhány beteg hallhat egy halk kattanást közvetlenül a második hangos kattanás előtt. Ez normális jelenség. Ne vegye el az előretöltött injekciós tollat a bőréről, amíg meg nem hallja a második hangos kattanást.
K. Honnan tudom, hogy készen vagyok az injekciózással?
V.
A zöld injekciós gomb lenyomása után 2 hangos kattanást fog hallani. A második kattanás jelzi, hogy az injekció beadása befejeződött. A szürke dugattyút is látni fogja a színtelen talp felső részénél.

Kiszerelés: 2x

Törzskönyvi szám: EU/1/15/1085/002

TALTZ 80 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Eli Lilly Nederland

Hatóanyag: ixekizumab

ATC: Ixekizumab

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 872106 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 872106 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( ideggyógyászati megbetegedések, reumatológiai megbetegedések, bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár