SUPRAX 200 mg filmtabletta

SUPRAX 200 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Suprax 200 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Suprax 200 mg filmtabletta hatóanyaga a cefixim. Ez egy antibiotikum, amely meggátolja a baktériumok szaporodását, illetve elpusztítja azokat.
A Suprax 200 mg filmtabletta elsősorban a felső és az alsó légutak (például torokgyulladás, mandulagyulladás, középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, fertőzéses hörghurut, tüdőgyulladás), illetve a húgyutak (hólyaghurut és/vagy húgycsőgyulladás, vesegyulladás) és az epeutak bizonyos baktériumok által okozott fertőzéseinek, valamint a heveny gonorreás (kankó) húgycsőgyulladás gyógyítására szolgáló gyógyszer.
2. Tudnivalók a Suprax 200 mg filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Suprax 200 mg filmtablettát
- ha allergiás a cefiximre vagy egyéb cefalosporin típusú antibiotikumra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Suprax 200 mg filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- Önnek bármilyen egyéb betegsége van, például tüdőasztma
- allergiás valamely gyógyszerre, beleértve a penicillin iránti túlérzékenységet is
- Önnek vesekárosodása van
- hányással vagy hasmenéssel járó betegségben szenved
- hámló, hólyagos kiütések jelentkeznek a kezelés során Önnél. Ilyen esetben azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvoshoz, mert ezek a bőrt érintő, súlyos mellékhatás jelei lehetnek!
- a laboratóriumi vizsgálatok alapján a vérképe eltérést mutat (vérszegénység), vagy sárgaságot tapasztal Önmagán
- a vizelet mennyisége hirtelen lecsökken. Ez az akut veseelégtelenség tünete lehet, amit a cefixim más cefalosporinokhoz hasonlóan okozhat. Esetenként egyáltalán nincs spontán ürített vizelet. Jelentkezhet testszerte folyadékgyülem (ödéma), deréktáji fájdalom, étvágytalanság, hányinger, hányás vagy hasmenés. A fenti tünetek esetén a cefixim adását le kell állítani, sürgősen orvoshoz kell fordulni!
- ha Önnél epilepsziás görcsrohamok jelentkeznek. A cefiximhez - a Suprax hatóanyagához - hasonló gyógyszerek (a cefalosporinoknak nevezett antibiotikum-csoport) epilepsziás görcsrohamokat válthatnak ki. Amennyiben Önnél görcsrohamok jelentkeznek, hagyja abba a cefixim szedését és azonnal forduljon a kezelőorvosához!
- a Suprax tartós vagy ismételt alkalmazása a cefiximmel szemben ellenálló (rezisztens) mikroorganizmusokkal való felülfertőződést okozhat. Felülfertőződés előfordulásakor kezelőorvosának megfelelő kezelést kell alkalmaznia Önnél.
Figyelmeztetés:
Azonnal forduljon orvosához, ha a kezelés során visszatérő vagy tartósan fennálló súlyos hasmenés, illetve túlérzékenységi reakciók tünetei jelentkeznek Önnél. Ezek közé tartozik a bőrkiütés, a csalánkiütés, a végtagok, az ajak és a szemhéj duzzanata, a légszomj, illetve az ájulásszerű érzés. Ne vegyen be bélmozgást csökkentő gyógyszert, ha hasmenés alakul ki Önnél!
Arról is azonnal számoljon be a kezelőorvosának, ha bőrkiütést tapasztal! Ez a bőrt érintő, súlyos mellékhatás jele lehet.
Gyermekek és serdülők
A 12 év alatti gyermekek számára a Suprax 200 mg filmtabletta nem ajánlott. Ezen korcsoport számára a cefixim másik gyógyszerformája, a szuszpenzió adása javasolt. A cefixim (a Suprax hatóanyaga) biztonságosságát koraszülöttek és újszülöttek kezelése esetén még nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a Suprax 200 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Suprax 200 mg filmtabletta a vizeletben levő glükózt kimutató teszt álpozitív eredményét okozhatja. Az ellenanyagok kimutatását szolgáló vizsgálat (direkt Coombs-teszt) a cefixim-kezelés ideje alatt téves eredményt hozhat.
Ha bizonyos típusú véralvadásgátlókat (vérhígítókat) szed, a protrombinidő megnyúlhat, vérzések alakulhatnak ki.
Orvosa vizeletvizsgálatot rendelhet el Önnél vagy gyermekénél, ha a Supraxot egyéb antibiotikummal (például aminoglikozid, polimixin B, kolisztin) vagy vízhajtóval (például furoszemid) együtt szedi.
Az acetilcisztein-tartalmú gyógyszerek a Suprax 200 mg filmtablettával egyidejűleg szedhetők.
A Suprax 200 mg filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Az étkezések nincsenek hatással a hatóanyag felszívódására. Ezt a gyógyszert étkezéstől függetlenül be lehet venni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Suprax 200 mg filmtabletta terhesség alatt (különösen az első három hónapban) csak az orvos kifejezett utasítására szedhető.
Nem ismert, hogy a cefixim kiválasztódik-e az anyatejbe. A Suprax 200 mg filmtabletta szoptatás alatt csak az orvos kifejezett utasítására szedhető.
A gyógyszer alkalmazása esetén a szoptatás felfüggesztése javasolt!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert, hogy a cefixim befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Suprax 200 mg filmtabletta nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni a Suprax 200 mg filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Suprax 200 mg filmtablettát az orvos által előírt adagolásnak és időtartamnak megfelelően kell alkalmazni.
Fontos! Amikor tünetei javulnak vagy elmúlnak, ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hanem szedje be azt az adagot, amit az orvos előírt.
Az ajánlott adag napi 2 filmtabletta.
A Suprax 200 mg filmtablettát naponta egyszer ugyanabban az időben, vagy kétszer (reggel és este) vegye be, az orvos utasításának megfelelően.
Időseknél nem szükséges az adag módosítása. Ha Önnek veseproblémája van, a kezelőorvos csökkentheti az adagját.
A filmtablettát bőséges folyadékkal nyelje le. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A 12 éves és annál idősebb gyermekek és serdülők a felnőttek adagját kaphatják.
A 12 év alatti gyermekekre vonatkozó információkért lásd a 2. pont Gyermekek és serdülők részt.
Ha az előírtnál több Suprax 200 mg filmtablettát vett be
Ha véletlenül túl sokat vesz be a gyógyszerből, azonnal forduljon orvoshoz!
Ha elfelejtette bevenni a Suprax 200 mg filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Suprax 200 mg filmtabletta szedését
A Suprax 200 mg filmtablettát az orvos által előírt adagolásnak és időtartamnak megfelelően kell alkalmazni. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha tünetei javulnak vagy elmúlnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció (ritka mellékhatás, 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet). Ezért felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben a következő tünetek bármelyikét észleli, feltétlenül forduljon kezelőorvosához: bőrkiütések, csalánkiütés, végtag-, arc-, ajak- vagy szemhéjduzzanat, légszomj, ájulásérzés.
A túlérzékenységi reakción kívül az alábbi tünetek jelentkezése esetén is azonnal abba kell hagyni a gyógyszer szedését és orvoshoz kell fordulni:
- kezelés során visszatérő vagy tartósan fennálló súlyos hasmenés (álhártyás vastagbélgyulladás jele lehet) (nagyon ritka mellékhatás, 10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- súlyos bőrreakciók (nagyobb kiterjedésű bőrkiütés, amely hólyagokkal és hámló bőrrel jár, különösen a száj, az orr, a szem és a nemi szervek környékén (nem ismert gyakoriságú mellékhatás, a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg); vagy olyan bőrkiütés, mely felhólyagosodhat, és úgy néz ki, mint egy kis céltábla (egy világosabb terület közepén fekete pont, sötét peremmel); vagy kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és a testfelszín nagy területein lehámló bőr) (nagyon ritka mellékhatás)
- a szem és a bőr sárgás elszíneződése (nagyon ritka mellékhatás)
- az arc bedagadása (nem ismert gyakoriságú mellékhatás)
- véraláfutások jelentkezése (nagyon ritka mellékhatás)
- szérumbetegség-szerű reakciók, mint például láz és ízületi fájdalom, egyfajta súlyos vérszegénységgel kísérve (nem ismert gyakoriságú mellékhatás)
- akut veseelégtelenség (nem ismert gyakoriságú mellékhatás).
További mellékhatások:
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- híg széklet, hasmenés.
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- fejfájás
- hasi fájdalom, hányinger és hányás
- bőrkiütés és bőrpír
- a májenzimek (alkalikus foszfatáz, transzaminázok) szintjének átmeneti megemelkedése a vérben.
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- a vér bizonyos sejtjeinek magas száma (eozinofília)
- szédülés
- étvágytalanság, fokozott bélgázképződés
- a vér karbamid-koncentrációjának megemelkedése
- viszketés, a nyálkahártyák gyulladása.
Nagyon ritka mellékhatások (10000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- a vérsejtek számának egyéb eltérései (leukopénia, agranulocitózis, pancitopénia, trombocitopénia, amelyek jele lehet a fertőzésekre való fokozott hajlam, a fáradtság, a torokfájás, a szájban kialakuló fekélyes sebek vagy a vérzési hajlam)
- múló túlzott aktivitás, fokozott görcshajlam
- egy fehérjelebomlási termék (a kreatinin) magas szintje a vérben
- epepangás.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- felülfertőződés rezisztens baktériumokkal
- a vörösvértestek szétesése következtében kialakuló vérszegénység (hemolitikus anémia), bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése (granulocitopénia)
- vesegyulladás
- légszomj
- emésztési zavar
- bizonyos vérsejtek magas számával (eozinofília) és az egész szervezetet érintő (szisztémás) tünetekkel járó gyógyszerreakció
- csalánkiütés
- láz
- magas bilirubinszint a vérben.
Gyakrabban fordulnak elő emésztőrendszeri mellékhatások, ha a napi adagot egyszeri adagként veszik be.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Suprax 200 mg filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Suprax 200 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Mag: magnézium-sztearát, hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát.
Bevonat: nátrium-lauril-szulfát, hígan folyó paraffin, titán-dioxid (E171), hipromellóz.
Milyen a Suprax 200 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér, hosszúkás, sarkain lekerekített és laposított, mindkét oldalán domború felületű, az egyik oldalán törést segítő vésetekkel és "EM72" kódjellel ellátott filmbevonatú tabletta.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
10 db filmtabletta, PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 10x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4926/01
SUPRAX 200 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
  • Hatóanyag: cefixime
  • ATC: Cefixime
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 3262 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)