SIMVACOL 40 mg filmtabletta

SIMVACOL 40 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Simvacol filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Simvacol a koleszterin, a "rossz koleszterin" (LDL-koleszterin) és a triglicerideknek nevezett zsíros anyagok vérszintjének csökkentésére alkalmazott gyógyszer. A Simvacol ezen kívül emeli a "jó koleszterin" (HDL-koleszterin) vérszintjét. A gyógyszer szedése során Önnek koleszterinszint-csökkentő diétát kell tartania. A Simvacol hatóanyaga, a szimvasztatin az ún. sztaninok gyógyszercsoportjának tagja.
A Simvacol diéta mellett alkalmazható, amennyiben Önnél:
- magas a vér koleszterin szintje (primer hiperkoleszterinémia) vagy a vérzsírok szintje (kevert hiperlipidémia)
- Ön olyan örökletes betegségben szenved, (homozigóta familiáris hiperkoleszterinémia) amely miatt vérében emelkedett a koleszterin szintje. Ebben az esetben Ön egyéb kezelésben is részesülhet.
- Ön koszorúér-betegségben szenved, vagy a betegség fokozott kockázatának van kitéve (mert cukorbeteg, sztrókja volt vagy egyéb érbetegségben szenved). A Simvacol meghosszabbíthatja az életét a szívbetegség kockázatának csökkentésével, a vér koleszterin szintjétől függetlenül.
A legtöbb embernél a magas koleszterin szintnek nincsen azonnal jelentkező tünete. Orvosa egy egyszerű vérvizsgálattal meg tudja mérni az Ön koleszterin szintjét. Rendszeresen keresse fel orvosát, kövesse nyomon koleszterinszintjét, és beszélje meg a kezelés céljait orvosával.
2. Tudnivalók a Simvacol filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Simvacol filmtablettát
- ha allergiás a szimvasztatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek jelenleg is fennálló májbetegsége van
- ha Ön terhes vagy szoptat
- ha Ön az alábbi - egy speciális májenzimet hatékonyan gátló - gyógyszerek közül egyet vagy többet is szed, (kivéve, ha erre orvosa kifejezett utasítást ad):
- gombaellenes szerek: itrakonazol, ketokonazol vagy pozakonazol
- bizonyos fertőzések ellen/megelőzésére alkalmazott gyógyszerek: eritromicin, klaritromicin vagy telitromicin
- HIV fertőzés ellenes gyógyszerek (lásd "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek" című részt), mint az indinavir, nelfinavir, ritonavir, szakvinavir
- antidepresszáns gyógyszer: nefazodon.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Simvacol filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben Önnek bármilyen egészségügyi problémája van, beleértve az allergiát is.
- Számoljon be kezelőorvosának a Simvacollal történő kezelés előtt, ha Önnek súlyos légzési elégtelensége van.
- Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben Ön nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt vagy fogyasztott (alkoholabúzus)
- Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben Önnek bármikor korábban májproblémája volt, mert a Simvacol ebben az esetben nem a megfelelő az Ön számára.
- Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben műtétet terveznek Önnél. Ebben az esetben lehetséges, hogy egy rövid időre abba kell hagynia a Simvacol filmtabletta szedését.
- Kezelőorvosa bizonyos vérvizsgálatokat rendelhet Önnél, mielőtt elkezdené alkalmazni a Simvacol filmtablettát, hogy ellenőrizze májműködését.
- Kezelőorvosa a későbbiekben (a kezelés során) is dönthet úgy, hogy vérvizsgálatokat végez Önnél, hogy ellenőrizze májműködését.
- Amennyiben ismeretlen okból fennálló izomfájdalom, túlzott izomérzékenység, gyengeség vagy izomgörcs jelentkezik a Simvacol kezelés során, haladéktalanul forduljon orvosához. Ritka esetekben ugyanis a Simvacol filmtabletta alkalmazása során súlyos izomproblémákról számoltak be, beleértve az izomszétesést is, mely vesekárosodás kialakulását okozhatja, és nagyon ritkán halált is okozhat.
- Az izomszétesés kockázata magasabb, amennyiben nagyobb adagban szedi a Simvacol filmtablettát, illetőleg amennyiben bizonyos alábbi betegségcsoportokhoz tartozik:
- Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben az alábbiak Önre vonatkoznak:
- nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt
- vese problémái vannak
- pajzsmirigy problémái vannak (a pajzsmirigy csökkent működése)
- ha elmúlt 70 éves
- ha Ön nő
- ha sztatinok vagy fibrátok (egy lipidszint-csökkentő gyógyszercsoport) alkalmazása során bármikor izomproblémát (fájdalom, érzékenység, gyengeség) tapasztalt
- ha egy közeli családtagjánál örökletes izombetegség áll fenn
Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegtség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.
Gyermekek és serdülőkorúak
A biztonságosságot és a hatásosságot 10-17 éves fiúk, és olyan lányok körében vizsgálaták, akiknek már legalább egy éve megjött a havivérzésük. A szimvasztatint nem vizsgálták 10 évnél fiatalabb gyermekek körében. Ha további információkhoz szeretne, jutni, beszéljen orvosával.
Egyéb gyógyszerek és a Simvacol filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi.
A Simvacol alábbi szerekkel történő együttes alkalmazása fokozhatja az izompanaszok kockázatát (ezek közül néhány már szerepelt a fenti, "Ne alkalmazza a Simvacol filmtablettát" című részben).
- ciklosporin (szervátültetésen átesett betegek körében gyakran alkalmazott gyógyszer)
- danazol (egy antihormon /hormonellenes/) készítmény, amit a méhen kívül megjelenő méhnyálkahártya szigetek (endometriózis) és emlőfájdalom vagy emlőérzékenység kezelésére alkalmaznak)
- olyan gyógyszerek, mint például az itrakonazol, ketokonazol, flukonazol vagy pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- fibrátok, például a gemfibrozil és bezafibrát (koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek)
- eritromicin, klaritromicin, telitromicin vagy fuzidinsav (bakteriális fertőzések kezelésében alkalmazott gyógyszerek)
- HIV-proteáz gátlók, például indinavir, nelfinavir, ritonavir és szakvinavir (az AIDS kezelésében alkalmazott gyógyszerek).
- nefazodon (a depresszió kezelésében alkalmazott gyógyszer)
- amiodaron (a szabálytalan szívműködés kezelésében alkalmazott gyógyszerek)
- verapamil, diltiazem vagy amlodipin (magas vérnyomás, mellkasi fájdalommal járó szívbetegség vagy egyéb szívbetegségek kezelésére)
- kolhicin (köszvény kezelésére használt gyógyszer)
A fenti gyógyszerek szedéséről, illetve a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- véralvadásgátló gyógyszerek, mint például a warfarin, a fenprokumon vagy az acenokumarol (antikoaguláns gyógyszerek).
- fenofibrát (egy másik koleszterinszint-csökkentő gyógyszer).
- nagy dózisú (legalább napi 1 g) niacin (koleszterinszint-csökkentő gyógyszer)
- rifampicin (TBC ellenes szer)
- klopidogrél (a vérlemezkék összecsapzódását gátló készítmény),
- bizonyos gyógynövénykészítményekből, pl. az orbáncfűből (Hypericum perforatum) készült gyógyszerek, gyógytermékek
- digoxin (a szívfrekvencia lassítására és a szívritmus szabályozására használatos szer)
A Simvacol filmtabletta egyidejű bevétele ételellel és itallal
A grapefruitlé több olyan összetevőt is tartalmazhat, amely befolyásolja más gyógyszerek, például a Simvacol átalakulását. Ezért a grapefruitlé fogyasztását kerülni kell.
Terhesség és szoptatás
Ne szedje a Simvacol filmtablettát, ha Ön terhes, teherbe kíván esni, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet. Amennyiben a Simvacol szedése során teherbe esik, azonnal hagyja abba a készítmény szedését, és forduljon orvoshoz.
Amennyiben Ön szoptat, ne szedje a Simvacol filmtablettát, mert nem ismert, hogy a készítmény kiválasztódik-e az anyatejbe.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Simvacol várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A gépjárművezetés és gépek kezelése során figyelembe kell azonban venni, hogy ritka esetekben szédülésről számoltak be.
A Simvacol filmtabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdenék alkalmazni Önnél a készítményt.
3. Hogyan kell szedni a Simvacol filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Simvacol filmtabletta szedése alatt koleszterincsökkentő diétát kell folytatnia.
A készítmény ajánlott adagja naponta 10, 20 vagy 40 mg, egyszeri adagban, szájon át bevéve.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (10-17 éves): a javallt kezdő adag napi 10 mg, este bevéve. A maximális javallt adag napi 40 mg.
A 80 mg-os adag kizárólag azon felnőtt betegek esetében ajánlott, akik nagyon magas koleszterinszinttel rendelkeznek, vagy magas náluk a szívbetegség kockázata.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Orvosa meg fogja határozni, hogy melyik az Önnek megfelelő adag, az Ön állapotától és a meglévő kockázati tényezőktől függően.
A Simvacol filmtablettát este kell bevenni. A gyógyszert beveheti étellel, vagy anélkül. A szokásos kezdő adag 10, 20 vagy némely esetben 40 mg naponta. Orvosa négy hét elteltével megváltoztathatja az Ön adagját maximum 80 mg napi adagig terjedően. Ne vegyen be 80 mg-nál nagyobb adagot egy nap.
Orvosa alacsonyabb adagokat is előírhat, különösen, ha az előzőekben említett gyógyszerek bármelyikét szedi, vagy ha bizonyos vesebetegsége van.
A Simvacol filmtablettát mindaddig szedje, míg orvosa előírja.
Amennyiben orvosa a Simvacol filmtablettát Önnek epesavkötő gyógyszerekkel (koleszterincsökkentő gyógyszerek) együtt rendeli, a Simvacol filmtablettát 2 órával az epesavkötők bevétele előtt, vagy 4 órával azután kell bevennie.
Ha az előírtnál több Simvacol filmtablettát vett be
Ha az előírtnál több Simvacol filmtablettát vett be, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, vagy vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi kórházzal.
Ha elfelejtette bevenni a Simvacol filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni a Simvacol filmtablettát, akkor folytassa tovább a normál adagolást. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő nap egyszerűen folytassa a megszokott adagolást.
Ha idő előtt abbahagyja a Simvacol filmtabletta szedését
Ne hagyja abba a Simvacol filmtabletta szedését, csak akkor, ha orvosa ezt tanácsolja. Amennyiben abbahagyja a Simvacol filmtabletta szedését, akkor koleszterinszintje ismét megemelkedhet.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő kifejezések a mellékhatások előfordulási gyakoriságának kifejezésére használatosak:
- Ritka (10 000 kezelt betegből több mint 1-nél, de 1000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulnak elő)
- Nagyon ritka (10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordulnak elő)
- Gyakoriság nem ismert
Ha az alábbi ritka, súlyos mellékhatások közül bármelyik bekövetkezik, hagyja abba a készítmény szedését, és azonnal értesítse orvosát, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályán.
- Izomfájdalom, izomérzékenység, gyengeség vagy görcsök. Ritkán az izomproblémák súlyosak lehetnek, akár az izmok vesekárosodást eredményező szétesése is előfordulhat, amely nagyon ritkán halálos is lehet.
- Túlérzékenységi (allergiás) reakciók, például:
- az arc, a nyelv, illetve a torok légzési nehézséget okozó duzzanata
- súlyos, általában a vállizmokban és a csípőizmokban jelentkező fájdalom
- a nyak és a végtagok izmainak gyengeségével járó kiütések
- ízületi fájdalom vagy gyulladás
- az erek gyulladása
- szokatlan véraláfutás, bőrkiütések, duzzanat, csalánkiütés, napérzékenység, láz, kipirulás
- légszomj és rossz közérzet
- lupusz-szerű kép (kiütések, ízületi panaszok és a vérsejteket érintő hatások)
- A bőr és a szem sárgaságával, viszketéssel, sötét vizelet vagy halvány színű széklet ürítésével, illetve (nagyon ritkán) májelégtelenséggel járó májgyulladás
- Hasnyálmirigy gyulladás, amely gyakran súlyos hasi fájdalommal jár.
- Ritka esetekben az alábbi mellékhatásokról szintén beszámoltak:
- alacsony vörösvértest szám (anémia)
- a kar és a láb zsibbadása vagy gyengesége
- fejfájás, bizsergő érzés, szédülés
- emésztési zavarok (hasi fájdalom, székrekedés, puffadás, gyomorbántalom, hasmenés, hányinger, hányás)
- kiütés, viszketés, hajhullás
- gyengeség
Az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak, de a gyakoriság nem ítélhető meg a rendelkezésre álló adatokból (ismeretlen gyakoriság):
- merevedési zavar
- depresszió
- a tüdő gyulladása, amely légzési problémákat, így nem múló köhögést és/vagy légszomjat, vagy lázat okoz
Lehetséges mellékhatások egyes sztatinokkal:
- alvászavarok, köztük rémálmok
- szexuális működészavar
- memóriavesztés
- cukorbetegség. Ez valószínűbb akkor, ha magas a vércukor és vérzsírszintje, túlsúlyos és magas a vérnyomása. Kezelőorvosa a gyógyszer szedése alatt ellenőrizni fogja Önt.
Laboratóriumi értékek
Némely májenzim és egy izom eredetű enzim (kreatinin-kináz) laboratóriumi vérvizsgálati értékeinél emelkedést tapasztaltak.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a Simvacol filmtablettát?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Simvacol filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga: 10 mg, 20 mg, illetve 40 mg szimvasztatin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: butil-hidroxianizol, magnézium-sztearát, citromsav-monohidrát, aszkorbinsav, mikrokristályos cellulóz, részlegesen hidrolizált kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.
Bevonat:
10 mg
: "Opadry II33G24690 pink" (sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), triacetin, makrogol, laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E 171), hipromellóz).
20 mg: "Opadry II33G27286 tan" (sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), triacetin, makrogol, laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E 171), hipromellóz).
40 mg: "Opadry II33G24687 pink" (vörös vas-oxid (E 172), triacetin, makrogol, laktóz-monohidrát, titándioxid (E 171), hipromellóz).
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
30 db filmtabletta fehér, nem átlátszó PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
10 mg: Világos rózsaszín, ovális filmtabletta egyik oldalán bemetszéssel, másik oldala sima.
20 mg: Sárgásbarna ovális filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldala sima.
40 mg: Rózsaszín, ovális filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldala sima.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8276/03
SIMVACOL 40 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: simvastatin
  • ATC: Simvastatin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 2421 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)