SERETIDE Diskus 50/100 µg/adag adagolt inhalációs por

SERETIDE Diskus 50/100 µg/adag adagolt inhalációs por betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Seretide Diskus és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Seretide Diskus két hatóanyagot: szalmeterolt és flutikazon-propionátot tartalmaz:
- A szalmeterol hosszú hatástartamú hörgőtágító. A hörgőtágítók segítik a tüdőben a légutak szabadon tartását. Ez megkönnyíti a levegő ki- és bejutását. A szalmeterol hatása legalább 12 órán keresztül tart.
- A flutikazon-propionát kortikoszteroid, amely csökkenti a duzzanatot és irritációt a tüdőben.
Kezelőorvosa ezt a gyógyszert az Ön légzési problémáinak megelőzésére rendelte, amelyek lehetnek:
- Asztma.
- Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). A Seretide Diskus 50/500 mikrogrammos adagban csökkenti a COPD tüneteinek fellángolását.
A Seretide Diskus-t minden nap alkalmaznia kell a kezelőorvos utasítása szerint. Ez biztosítja asztmája vagy a COPD megfelelő kezelését.
A Seretide Diskus segítségével megelőzhető a légszomj és zihálás kialakulása. A hirtelen rohamként fellépő légszomj és ziháló légzés megszüntetésére azonban a Seretide Diskus nem alkalmazható. Ilyen esetben gyorsan ható, úgynevezett rohamoldó (készenléti), belégzéssel bejuttatható (inhalációs) gyógyszert, pl. szalbutamolt kell alkalmazni. Mindig tartsa magánál a gyorsan ható "rohamoldó" inhalációs gyógyszerét.
2. Tudnivalók a Seretide Diskus alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Seretide Diskus-t
- ha allergiás a szalmeterolra, a flutikazon-propionátra vagy a másik összetevőre, a laktóz-monohidrátra.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Seretide Diskus alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Önnél a következő betegségek bármelyike fennáll:
- szívbetegség, beleértve a szabálytalan vagy gyors szívverést,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- magas vérnyomás,
- cukorbetegség (a Seretide Diskus megemelheti az Ön vércukorszintjét),
- alacsony káliumszint az Ön vérében,
- jelenlegi vagy korábbi tuberkulózis (tbc), vagy egyéb tüdőfertőzés.
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik Önnél.
Egyéb gyógyszerek és a Seretide Diskus
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett és/vagy alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve az asztmája miatt szedett, valamint a vény nélkül kapható készítményeket is. Erre azért van szükség, mert a Seretide Diskus nem alkalmazható együtt bizonyos gyógyszerekkel.
Tájékoztassa kezelőorvosát a Seretide Diskus-kezelés megkezdése előtt, ha a következő gyógyszereket szedi:
- Béta-blokkolók (mint az atenolol, a propranolol és a szotalol). A béta-blokkolókat elsősorban magas vérnyomás és egyes szívbetegségek kezelésére alkalmazzák.
- Fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint a ketokonazol, itrakonazol és az eritromicin), ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket (mint a ritonavir és a kobicisztáttartalmú gyógyszerek). Néhány ezen gyógyszerek közül megemelheti szervezetében a flutikazon-propionát vagy a szalmeterol mennyiségét. Így nagyobb lehet a kockázata, hogy a Seretide Diskus alkalmazása során mellékhatásokat - beleértve a szabálytalan szívverést - észlel, vagy azok esetleg súlyosbodnak. Kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed.
- Kortikoszteroidok (szájon át vagy injekcióban). Ha a közelmúltban ilyen gyógyszereket kapott, nagyobb a veszélye annak, hogy károsodhat a mellékvese-működése.
- Magas vérnyomás kezelésére alkalmazott vizelethajtók (amelyeket vízhajtónak is neveznek).
- Egyéb hörgőtágító gyógyszerek (pl. szalbutamol).
- Xantin-típusú gyógyszerek, amelyeket gyakran használnak asztma kezelésére.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Seretide Diskus befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Seretide Diskus laktózt tartalmaz
A Seretide Diskus adagonként legfeljebb 12,5 mg laktóz-monohidrátot) (tejcukor) tartalmaz. A gyógyszerben lévő laktóz mennyisége általában nem okoz problémát tejcukor-érzékenység esetén. A laktóz segédanyag kis mennyiségben tejfehérjét tartalmaz, amely allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Seretide Diskus-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Minden nap alkalmazza a Seretide Diskus-t mindaddig, amíg kezelőorvosa nem tanácsolja a kezelés abbahagyását. Ne lépje túl az ajánlott adagot. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Ne hagyja abba a Seretide Diskus alkalmazását, illetve ne csökkentse az adagját anélkül, hogy előtte nem beszél kezelőorvosával.
- A Seretide Diskus-t szájon át kell a tüdőbe lélegezni.
- Nem feltétlenül fogja érezni a gyógyszer ízét, illetve bejutását akkor sem, ha helyesen használja az inhalátort.
A készítmény ajánlott adagja:
Asztma kezelésére
Felnőttek és 12 éves vagy idősebb serdülők
- Seretide Diskus 50/100 mikrogramm/adag naponta kétszer egy adag belégzése
- Seretide Diskus 50/250 mikrogramm/adag naponta kétszer egy adag belégzése
- Seretide Diskus 50/500 mikrogramm/adag naponta kétszer egy adag belégzése
4-11 éves gyermekek
- Seretide Diskus 50/100 mikrogramm/adag naponta kétszer egy adag belégzése
- A Seretide Diskus alkalmazása 4 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott.
Felnőttek krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD)
- Seretide Diskus 50/500 mikrogramm/adag naponta kétszer egy adag belégzése
Tünetei jól kontrollálhatóvá válhatnak a naponta kétszer adagolt Seretide Diskus-szal. Ilyen esetben lehet, hogy kezelőorvosa csökkenteni fogja az adagolást napi egyszeri belégzésre. Az új adagolás a következő lehet:
- naponta egyszer, este - ha Önnek éjszaka jelentkező tünetei vannak,
- naponta egyszer, reggel - ha a tünetek napközben jelentkeznek.
Nagyon fontos, hogy pontosan kövesse a kezelőorvos előírását arról, hogy a gyógyszeréből hány adagot és milyen gyakorisággal kell belélegeznie.
Ha Ön asztma kezelésére kapja a Seretide Diskus-t, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a tüneteit.
Ha asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal forduljon kezelőorvosához. Azt észlelheti, hogy légzése zihálóbbá válik, gyakrabban jelentkezik mellkasi szorító érzés, vagy gyakrabban van szüksége gyorsan ható rohamoldó gyógyszerére. Ha ilyesmit tapasztal, folytassa a Seretide Diskus alkalmazását, de ne növelje az adagok számát. Mellkasi betegsége rosszabbodhat, és súlyos állapotba kerülhet. Forduljon mielőbb kezelőorvosához, mert lehet, hogy más gyógyszerekre is szüksége lesz.
A készülék használatának leírása
- Kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember, vagy gyógyszerésze fogja elmagyarázni az inhalátor helyes használatát, majd időnként ellenőrzik, hogyan használja készülékét. Ha a Seretide Diskus-t nem az előírtak szerint alkalmazza, lehet, hogy nem megfelelően segít majd az asztma vagy a COPD kezelésében.
- A Diskus készülék a Seretide-et por formájában, a buborékcsomagolás rekeszeiben tartalmazza.
- A Diskus felső részén adagszámláló van, melyen látható, hány adag van még a készülékben. A kijelző nulláig visszafelé számol, 0 és 5 között a számok piros színben jelennek meg, arra figyelmeztetve, hogy már csak néhány adag maradt. Amikor az adagkijelző 0-t mutat, a belégzőkészülék már üres.
Az inhalátor használata
1. A Diskus kinyitásához fogja meg egyik kezével a burokrészt, a másik kezének hüvelykujját helyezze a hüvelykujj-vájatba, és a vájatot fordítsa el, amennyire tudja. Hallani fogja a kattanást. Így megnyílik a szájrész kis nyílása.

2. A Diskus-t a szájrésszel maga felé tartsa. Foghatja akár a jobb, akár a bal kezében. A pöcköt tolja el, amennyire lehet. Hallani fogja a kattanását. Így egy adag gyógyszer a szájrészbe került.

Valahányszor felhúzza a pöcköt, az eszközön belül kinyílik egy rekesz, és egy adag por belégzésre kész. Ne mozgassa feleslegesen a pöcköt, mert így kinyitja a rekeszeket és kárba vész a gyógyszer.
3. Tartsa távol szájától a készüléket. Megerőltetés nélkül jól lélegezzen ki. Ne lélegezzen vissza a Diskus készülékbe.
4. A szájrészt helyezze ajkai közé, gyorsan és mélyen szívja be a levegőt a készüléken át, és nem az orrán keresztül.
Vegye el szájától a Diskus-t.
10 másodpercig, ill. ameddig nem esik nehezére, tartsa vissza a lélegzetét.
Lassan lélegezzen ki.

5. Ezután öblítse ki a száját vízzel, majd köpje ki és/vagy mosson fogat. Ez segít megelőzni a szájpenész és a rekedtség jelentkezését.
6. A Diskus becsukásához forgassa maga felé a hüvelykujj-vájatot, amennyire lehet. Hallani fogja a kattanását.
A pöcök most visszaugrott eredeti helyzetébe.

A Diskus most ismét használatra kész.
Mint minden inhalátor esetén, a gondviselőnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy a Seretide Diskus-t használó gyermekek a fent leírt helyes belégzési technikát alkalmazzák.
Az inhalátor tisztítása
Egy száraz ruhával törölje tisztára a Diskus szájrészét.
Ha az előírtnál több Seretide Diskus-t lélegzett be
Fontos, hogy az inhalátort a kezelőorvos előírása szerint használja. Ha véletlenül többet lélegzett be az előírtnál, mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének. A szokásosnál szaporább szívverés, remegésérzés jelentkezhet. Szédülés, fejfájás, izomgyengeség, ízületi fájdalom is előfordulhat.
Ha hosszú időn keresztül nagyobb adagokat alkalmaz, kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Ugyanis tartósan nagyobb adagokban alkalmazva a Seretide Diskus csökkentheti a mellékvesében a szteroid hormonok termelését.
Ha elfelejtette alkalmazni a Seretide Diskus-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására! Csak lélegezze be a következő adagot a szokásos időpontban.
Ha idő előtt abbahagyja a Seretide Diskus alkalmazását
Nagyon fontos, hogy a Seretide Diskus-t minden nap alkalmazza, a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően mindaddig, amíg kezelőorvosa nem mondja Önnek, hogy hagyja abba a kezelést. Ne hagyja abba a Seretide Diskus alkalmazását, illetve ne csökkentse az adagot hirtelen, mivel ettől a légzése rosszabbodhat.
Ezen felül, ha Ön hirtelen hagyja abba a Seretide Diskus alkalmazását vagy csökkenti az adagját, ez (nagyon ritkán) mellékvesekéreg problémákat (mellékvesekéreg-elégtelenséget) okozhat, ami esetenként mellékhatásokat idéz elő.
E mellékhatások az alábbiak bármelyikét magukban foglalhatják:
- gyomorfájdalom,
- fáradtság, étvágytalanság, hányinger,
- hányás és hasmenés,
- testtömegvesztés,
- fejfájás vagy álmosság,
- alacsony vércukorszint,
- alacsony vérnyomás,
- görcsrohamok.
Ha szervezetét stresszhatás éri, mint amilyen pl. a láz, sérülés (pl. autóbaleset), fertőzés vagy műtéti beavatkozás, a mellékvesekéreg-elégtelenség súlyosbodhat és Önnél a fent felsorolt mellékhatások bármelyike kialakulhat.
Bármilyen mellékhatás fellépése esetén beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ezeknek a tüneteknek a kivédése érdekében kezelőorvosa kiegészítő kortikoszteroid-kezelést (pl. prednizolon) írhat elő tabletta formájában.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében a kezelőorvosa az Ön asztma vagy COPD tüneteinek csökkentéséhez elegendő legkisebb Seretide Diskus adagot fogja rendelni.
Allergiás reakciók: előfordulhat, hogy légzése hirtelen romlik, közvetlenül a Seretide Diskus alkalmazása után. Lehet, hogy légzése zihálóvá válik vagy köhögni fog, illetve légszomja lesz. Jelentkezhet viszketés, bőrkiütés (csalánkiütés), és főként az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata, vagy hirtelen gyors szívverés, gyengeségérzés, kábultság (amely összeeséshez vagy eszméletvesztéshez vezethet). Ha a fent felsoroltak közül bármelyik előfordul Önnél, vagy azok a Seretide Diskus belégzése után hirtelen jelentkeznek, hagyja abba a Seretide Diskus alkalmazását és azonnal forduljon kezelőorvosához. A Seretide Diskus nem gyakran okoz allergiás reakciókat (100 beteg közül legfeljebb 1 esetében).
Pneumónia (a tüdő fertőzése) COPD-s betegeknél (gyakori mellékhatás):
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél az alábbi tünetek bármelyike kialakul a Seretide Diskus alkalmazása során, mert ezek a tüdő fertőzésének tünetei lehetnek:
- láz vagy hidegrázás;
- fokozott nyáktermelődés vagy a nyák színének megváltozása;
- a köhögés fokozódása vagy erősödő légzési nehézségek.
További mellékhatások:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-et érinthet):
- Fejfájás, amely általában csökken a kezelés folytatása során.
- COPD-s betegeknél gyakrabban fordult elő meghűlés.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Szájpenész (fájdalmas, krémszínű vagy sárga, kidomborodó foltok) a szájban vagy a torokban. Továbbá fájdalmas nyelv, rekedtség és torokirritáció. Ezen segíthet, ha az egyes adagok belégzése után azonnal kiöblíti a száját vízzel, majd kiköpi és/vagy fogat mos. Kezelőorvosa a szájpenész kezelésére gombaellenes készítményt rendelhet.
- Ízületi fájdalom, ízületi duzzanat és izomfájdalom.
- Izomgörcsök.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél a következő mellékhatások is előfordultak:
- Bőrsérülések, csonttörések.
- Arc-, orrmellék- vagy homloküreg-gyulladás (feszültség vagy teltség érzése az orrban, arcban vagy a szemek mögött, néha lüktető fájdalommal).
- A vér káliumszintjének csökkenése (ami egyenetlen szívverést, izomgyengeséget, izomgörcsöt okozhat).
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- A vércukorszint emelkedése (hiperglikémia). Ha Ön cukorbeteg, gyakrabban kell ellenőrizni a vércukorszintjét és esetleg módosítani kell a megszokott antidiabetikus kezelést.
- Szürke hályog (a szemlencse elhomályosodása).
- Nagyon gyors szívverés (tahikardia).
- Remegésérzés (tremor) és gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitáció). Ezek általában ártalmatlanok, és csökkennek a kezelés folytatása során.
- Mellkasi fájdalom.
- Szorongás (ez a hatás főleg gyermekeknél fordul elő).
- Alvászavarok.
- Allergiás bőrkiütés.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Nehézlégzés vagy ziháló légzés, amely súlyosbodik közvetlenül a Seretide Diskus belégzése után. Ilyen esetben hagyja abba a Seretide Diskus alkalmazását. Használja a gyorsan ható rohamoldó gyógyszerét, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Seretide Diskus befolyásolhatja a szervezet normális szteroidhormon-termelését, különösen nagy adagok tartós alkalmazása esetén. Ennek következménye lehet:
- gyermekek és serdülők esetében a növekedés lelassulása,
- csontritkulás,
- zöld hályog,
- súlygyarapodás,
- kerek (holdvilág) arc (Cushing-szindróma).
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön állapotát, figyelve ezen mellékhatások lehetőségére, és arra, hogy mindig az asztma kezeléséhez szükséges lehető legalacsonyabb Seretide Diskus adagot kapja.
- Viselkedésbeli változások, mint szokatlan aktivitás és ingerlékenység (ezek főleg gyermekeknél fordulnak elő).
- Egyenetlen vagy szabálytalan szívverés (aritmia). Mondja el kezelőorvosának, de ne hagyja abba a Seretide Diskus alkalmazását, hacsak kezelőorvosa nem tanácsolja.
- A nyelőcső gombás fertőzése (kandidiázis), amely a nyelés nehezítettségével járhat.
Gyakorisága nem ismert, de előfordulhat:
- Depresszió, agresszió (ezek a mellékhatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gyermekeknél).
- Homályos látás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Seretide Diskus-t tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Seretide Diskus?
- A készülékben lévő egy adag 50 mikrogramm szalmeterolt (szalmeterol-xinafoát formájában) és 100, 250 vagy 500 mikrogramm flutikazon-propionátot tartalmaz.
- Egyéb összetevő: laktóz-monohidrát (mely tejfehérjét tartalmaz).
Milyen a Seretide Diskus külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- A Diskus készülék egy fóliacsíkot tartalmaz. A fólia védi meg az inhalációs port a légköri hatásoktól.
- Az egyes adagok előre elosztva a fóliacsíkban vannak elhelyezve.
- Az eszköz dobozban van elhelyezve, amely tartalmazhat:
1 db 28 adagos,
vagy 1, 2, 3 vagy 10 db egyenként 60 adagos Diskust.
- Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 60 adag Törzskönyvi szám: OGYI-T-7626/01
SERETIDE Diskus 50/100 µg/adag adagolt inhalációs por
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Trading Services Limited
  • Hatóanyag: salmeterol, fluticasone propionate
  • ATC: Salmeterol és fluticasone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 8165Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 816 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 6124 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: