SANDIMMUN 50 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

SANDIMMUN 50 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Sandimmun és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Sandimmun?
A gyógyszere neve Sandimmun. Hatóanyagként ciklosporint tartalmaz. A koncentrátumból oldatot készítenek, amelyet intravénás infúzióként alkalmaznak. Az immunszuppresszív szereknek nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezt a gyógyszert a szervezet immunreakcióinak a csökkentésére alkalmazzák.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Sandimmun, és hogyan hat a Sandimmun?
A Sandimmun-t a szervezet immunrendszerének elnyomására alkalmazzák egy szerv átültetése után, a csontvelő- és az őssejt-átültetést is beleértve. Azáltal, hogy gátolja olyan sejtek kialakulását, amelyek normális esetben megtámadnák az átültetett szövetet, megakadályozza az átültetett szerv kilökődését.


2. Tudnivalók a Sandimmun alkalmazása előtt

A Sandimmun-t csak egy, a szervátültetésekben tapasztalt orvos írhatja fel Önnek.

Gondosan kövesse kezelőorvosa összes utasítását. Azok eltérhetnek az ebben a betegtájékoztatóban található általános információktól.

Ne alkalmazza a Sandimmun-t:
- ha allergiás a ciklosporinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (lásd még "A Sandimmun makrogol-glicerin-éter-ricinoleátot (polioxil 35 ricinusolajat) és etanolt (alkoholt) tartalmaz").
- Hypericum perforatum-ot (orbáncfüvet) tartalmazó készítményekkel.
- dabigatrán-etexilátot (műtét utáni vérrögképződés elkerülésére alkalmazzák) vagy boszentánt és aliszkirent (magas vérnyomás csökkentésére alkalmazzák) tartalmazó készítményekkel.

Ne alkalmazza a Sandimmun-t, és szóljon kezelőorvosának, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Ha nem biztos benne, akkor a Sandimmun szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Sandimmun-kezelés előtt és alatt azonnal szóljon kezelőorvosának:
- ha bármilyen, fertőzésre utaló jelet, például lázat vagy torokfájást észlel. A Sandimmun gátolja az immunrendszer működését, és befolyásolhatja még a szervezete fertőzések elleni védekezőképességét is.
- ha májbetegsége van.
- ha vesebetegsége van. Kezelőorvosa rendszeresen vérvizsgálatokat fog végezni, és szükség esetén változtathat a gyógyszere adagján.
- ha magas vérnyomás alakul ki Önnél. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja majd az Ön vérnyomását, és szükség esetén vérnyomáscsökkentő gyógyszert is adhat Önnek.
- ha alacsony a magnéziumszint az Ön vérében. Kezelőorvosa magnéziumpótlást adhat Önnek, különösen közvetlenül a műtét után, ha transzplantációja volt.
- ha magas a káliumszint a vérében.
- ha köszvénye van.
- ha védőoltást kell kapnia.
Ha a Sandimmun-kezelés előtt vagy alatt a fentiek bármelyike igaz lenne Önnél, azonnal szóljon kezelőorvosának!

Napfény és napsugárzás elleni védelem
A Sandimmun gátolja az immunrendszere működését. Ez fokozza a rákos daganatok kialakulásának kockázatát, különösen a bőrön és a nyirokrendszerben. Az alábbi módszerekkel védenie kell magát a napfénytől és az ibolyántúli (UV) sugárzástól:
- viseljen megfelelő védőruházatot.
- gyakran alkalmazzon magas fényvédő faktorú naptejet.

Beszéljen kezelőorvosával a Sandimmun szedése előtt:
- ha bármilyen, alkohollal összefüggő problémája van vagy korábban volt.
- ha epilepsziája van.
- ha bármilyen májbetegsége van.
- ha Ön terhes.
- ha Ön szoptat.
- ha ezt a gyógyszert egy gyermeknek írták fel.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, (vagy nem biztos benne), akkor a Sandimmun szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. Ez azért szükséges, mert ez a gyógyszer alkoholt tartalmaz (lásd alább a "Sandimmun makrogol-glicerin-éter-ricinoleátot (polioxil 35 ricinusolajat) és etanolt (alkoholt) tartalmaz" pontot).

A Sandimmun-kezelés alatti ellenőrzés
Kezelőorvosa ellenőrizni fogja:
- a ciklosporin szintjét az Ön vérében, különösen akkor, ha Ön szervátültetésen esett át,
- az Ön vérnyomását a kezelés elkezdése előtt és a kezelés alatt rendszeresen,
- mennyire jól működik a mája és a veséi,
- a vérzsírok szintjét.
Ha bármilyen további kérdése van a Sandimmun működésével vagy azzal kapcsolatban, hogy miért ezt a gyógyszert írták fel Önnek, kérdezze meg kezelőorvosát.

Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél korlátozott a Sandimmun-nal szerzett tapasztalat.

Idősek (65 évesek és idősebbek)
Idős betegeknél korlátozott a Sandimmun-nal szerzett tapasztalat. Kezelőorvosának ellenőriznie kell, hogy mennyire jól működnek a veséi.

Egyéb gyógyszerek és a Sandimmun
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Legfőképpen azt mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha a Sandimmun-kezelés előtt vagy alatt az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- Olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják az Ön káliumszintjét. Ezek közé tartoznak a káliumot tartalmazó gyógyszerek, a káliumpótlók, a kálium-megtakarító vízhajtóknak nevezett vízhajtók (diuretikumok) és néhány olyan gyógyszer, amely csökkenti a vérnyomását.
- Metotrexát. Ezt daganatok, súlyos pikkelysömör és súlyos reumás ízületi gyulladás kezelésére alkalmazzák.
- Olyan gyógyszerek, amelyek növelhetik vagy csökkenthetik a ciklosporin (a Sandimmun hatóanyaga) szintjét az Ön vérében. Kezelőorvosa ellenőrizheti a ciklosporin szintjét az Ön vérében, amikor más gyógyszerekkel végzett kezelést kezd vagy azt abbahagyja.
-- Azok a gyógyszerek, amelyek növelhetik a ciklosporin szintjét az Ön vérében, a következők lehetnek: antibiotikumok (például az eritromicin vagy az azitromicin), gombaellenes szerek (vorikonazol, itrakonazol), szívgyógyszerek vagy vérnyomáscsökkentők (diltiazem, nikardipin, verapamil, amiodaron), metoklopramid (hányáscsillapító), fogamzásgátló tabletták, danazol (menstruációs zavarok kezelésére alkalmazzák), a köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszerek (allopurinol), kólsav és származékai (epekövek kezelésére alkalmazzák), a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott proteáz-gátlók, imatinib (a leukémia vagy daganatok kezelésére alkalmazzák), kolhicin, telaprevir (a hepatítisz C kezelésére alkalmazzák).
-- Azok a gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a ciklosporin szintjét az Ön vérében, a következők lehetnek: barbiturátok (altatók), néhány epilepsziaellenes gyógyszer (mint például a karbamazepin vagy a fenitoin), oktreotid (az akromegália vagy a bélben lévő neuroendokrin daganatok kezelésére alkalmazzák), a tuberkulózis (TBC) kezelésére alkalmazott antibiotikumok, orlisztát (fogyasztó szer), orbáncfüvet tartalmazó gyógynövény-készítmények, tiklopidin (szélütés után alkalmazzák), bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (boszentán) és a terbinafin (egy gombaellenes gyógyszer, amit a kéz- és lábkörmök fertőzéseinek kezelésére alkalmaznak), kannabidiol (többek között görcsrohamok kezelésére használják).
- A veséire ható gyógyszerek. Ezek közé tartoznak: az antibiotikumok (gentamicin, tobramicin, ciprofloxacin), az amfotericin B-t tartalmazó gombaellenes gyógyszerek, a trimetoprimet tartalmazó, a húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek, a melfalánt tartalmazó daganatellenes gyógyszerek, a gyomorban lévő sav mennyiségének csökkentésére alkalmazott gyógyszerek (a H2-receptor antagonisták közé tartozó savszekréció-gátlók), takrolimusz, fájdalomcsillapítók (a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint például a diklofenák), fibrinsav-származékok (a vérzsírok mennyiségének csökkentésére alkalmazzák).
- Nifedipin. Ezt a magas vérnyomás és a szív eredetű fájdalom kezelésére alkalmazzák. Ha a ciklosporin-kezelés alatt nifedipint szed, az ínye megduzzadhat, és ránőhet a fogaira.
- Digoxin (szívbetegségek kezelésére alkalmazzák), koleszterinszint csökkentő gyógyszerek (HMG-CoA reduktáz-gátlók, más néven sztatinok), prednizolon, etopozid (daganat kezelésére alkalmazzák), repaglinid (egy cukorbetegség elleni gyógyszer), immunszuppresszív szerek (everolimusz, szirolimusz), ambriszentán és speciális daganatellenes gyógyszerek, az úgynevezett antraciklinek (mint például a doxorubicin).
- Mikofenolát-nátrium vagy mikofenolát-mofetil (egy immunszupresszáns) és eltrombopag (vérzési rendellenességek kezelésére alkalmazzák).
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, (vagy nem biztos benne), akkor a Sandimmun szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Sandimmun egyidejű bevétele étellel és itallal
Ne vegye be a Sandimmun-t grépfrúttal vagy grépfrútlével. Ennek az az oka, hogy ezek hatással lehetnek a Sandimmun működésére.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt ezt a gyógyszert elkezdené szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Mondja el kezelőorvosának, ha terhes vagy teherbe szeretne esni. A Sandimmun-nal terhesség alatt szerzett tapasztalat korlátozott. Általánosságban a Sandimmun-t nem szabad terhesség alatt szedni. Amennyiben szükség van a gyógyszer szedésére, kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel a terhesség alatti szedés előnyeit és lehetséges kockázatait.
- Mondja el kezelőorvosának, ha szoptat. A szoptatás nem javasolt a Sandimmun-kezelés alatt. Ennek az az oka, hogy a hatóanyag, a ciklosporin átjut az anyatejbe. Ez hatással lehet a gyermekére.

Hepatitis C
Mondja el kezelőorvosának, ha hepatitis C fertőzése van. A hepatitis C kezelésével májfunkciója megváltozhat, és ez befolyásolhatja a vér ciklosporin-szintjét. Lehet, hogy kezelőorvosának szorosan ellenőriznie kell a ciklosporin vérszintjét, és módosítania kell az adagolást, miután elkezdi a hepatitis C kezelést.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Előfordulhat, hogy elálmosodik, térben eltájoltnak érzi magát, vagy elhomályosodik a látása a Sandimmun alkalmazása után. Elővigyázatosan vezessen vagy kezeljen gépeket a Sandimmun szedése során, amíg ki nem tapasztalja, hogyan hat Önre ez a gyógyszer.

A Sandimmun makrogol-glicerin-éter-ricinoleát (polioxil 35 ricinusolajat) és etanolt (alkoholt) tartalmaz
A Sandimmun koncentrátum oldatos infúzióhoz polioxil 35 ricinusolajat tartalmaz, ami súlyos allergiás reakciókat okozhat.

A Sandimmun koncentrátum oldatos infúzióhoz 278 mg alkoholt (etanolt) tartalmaz ml-ként, amely 34,4 térfogategység%-nak felel meg Egy 100 mg-os Sandimmun adag 556 mg etanolt tartalmaz. Ez közel 14 ml sörnek vagy 6 ml bornak felel meg. A készítményben található kis mennyiségű alkohol várhatóan nem okoz észlelhető hatást. A készítményben található kis mennyiségű alkohol semmilyen észlelhető hatást nem okoz.


3. Hogyan kell alkalmazni a Sandimmun-t?

Körültekintően kövesse a kezelőorvosától kapott összes utasítást. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Mennyi Sandimmun-t fognak adni Önnek?
Kezelőorvosa pontosan kiszámolja majd az Ön Sandimmun adagját. Ez függ az Ön testsúlyától és attól, milyen betegségre kapja a gyógyszert.
- A teljes napi adag általában 3 mg és 5 mg között van testtömeg-kilogrammonként. Ez két adagra van osztva.
- Általában a nagyobb adagokat a transzplantáció előtt és közvetlenül utána alkalmazzák. Kisebb adagokat akkor alkalmaznak, ha az átültetett szerv vagy csontvelő már stabilizálódott.
- Kezelőorvosa úgy fogja módosítani az adagját, ahogy az a legjobb Önnek. Ehhez kezelőorvosának néhány vérvizsgálat elvégzésére lehet szüksége.

Hogyan fogják alkalmazni a Sandimmun-t?
Alkalmazás előtt a gyógyszert 1:20-1:100 arányban só- vagy 5%-os glükóz-oldattal fogják felhígítani, majd azt lassú infúzióban, körülbelül 2-6 óra alatt, fogják beadni Önnek. A felhígított gyógyszert 24 óra elteltével meg kell semmisíteni.

Mennyi ideig fogják alkalmazni a Sandimmun-t?
Amilyen hamar csak lehet, át fogják állítani a kapszula vagy belsőleges oldat formájában kapható ciklosporinra (mindkettő szájon át szedhető).

Ha az előírtnál több Sandimmun-t kapott
A túl sok gyógyszer hatással lehet a veséire. Rendszeresen vérvizsgálatokra és kontrollvizsgálatra küldik majd a kórházba. Ez lehetőséget ad Önnek, hogy beszéljen kezelőorvosával a kezeléséről, és megbeszélje vele minden esetleges problémáját.

Ha úgy gondolja, hogy túl sok Sandimmun-t kapott, azonnal szóljon kezelőorvosának.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek
Azonnal szóljon kezelőorvosának
, ha az alábbi, súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
- A Sandimmun intravénás alkalmazását követően anafilaxiás reakciók jeleit észlelték. Ezek közé a reakciók közé tartoznak az arc és a mellkas felső részének kipirulása, folyadék-felhalmozódás a tüdőben, légzési nehézség, zihálás, vérnyomás-változások (úgy érezheti, hogy el fog ájulni) és felgyorsult szívverés (tahikardia).
- Mint minden, az immunrendszerre ható gyógyszer, a ciklosporin is befolyásolhatja a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, valamint daganatokat vagy rákos megbetegedéseket okozhat, elsősorban a bőrön. A fertőzés tünetei a láz vagy a torokfájás lehetnek.
- Látászavart, koordinációs zavart, ügyetlenséget, emlékezetkiesést, beszédzavart okozhat, vagy megnehezítheti mások beszédének a megértését, illetve izomgyengeséget idézhet elő. Ezek a progresszív multifokális leukoenkefalopátia nevű agyi fertőzés tünetei lehetnek.
- Az agyi problémák olyan tünetekkel jelentkezhetnek, mint például a görcsrohamok, a zavartság, a tájékozódási zavar, a csökkent reakciókészség, személyiségváltozások, izgatottság, álmatlanság, a látás megváltozása, vakság, kóma, a teljes test vagy a test egy részének lebénulása, nyakmerevség, beszédzavarral és szokatlan szemmozgásokkal vagy azok nélkül fellépő koordinációs zavar.
- A szemfenék vizenyője. Ez homályos látással társulhat. A koponya belsejében kialakuló magasabb nyomás is befolyásolhatja a látását (benignus intrakraniális hipertónia).
- A bőr és a szemek besárgulásával, hányingerrel, étvágytalansággal és sötét vizelettel járó vagy ezek nélküli májbetegségek és májkárosodás.
- Vesebetegségek, amelyek nagymértékben csökkentik a termelődő vizelet mennyiségét.
- A vörösvértestek vagy vérlemezkék alacsony száma. Tünetei közé tartozik a sápadt bőr, a fáradtság, a légszomj, a sötét vizelet (ez a vörösvértestek szétesésének a jele), a nyilvánvaló ok nélkül kialakuló véraláfutás vagy vérzés, a zavartság, a dezorientáció, a csökkent éberség és a vesebetegségek.

A további mellékhatások közé tartozik:

Nagyon gyakori mellékhatások: Ezek a mellékhatások 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek.
- Veseproblémák.
- Magas vérnyomás.
- Fejfájás.
- Remegés, amit nem tud abbahagyni.
- Túlzott szőrnövekedés a testén és az arcán.
- Magas vérzsírszint.
Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Gyakori mellékhatások: Ezek a mellékhatások 100 beteg közül 1-10 beteget érinthetnek.
- Görcsrohamok.
- Májbetegségek.
- Magas vércukorszint.
- Fáradtság.
- Étvágytalanság.
- Hányinger, hányás, hasi kellemetlenség/fájdalom, hasmenés.
- Fokozott szőrnövekedés.
- Faggyúmirigy-gyulladás (akne), hőhullámok.
- Láz.
- Alacsony fehérvérsejtszám.
- Zsibbadás és bizsergés.
- Izomfájdalom, izomgörcs.
- Gyomorfekély.
- Az íny túlburjánzása, ami beborítja a fogait.
- Magas húgysav- vagy káliumszint a vérében, alacsony magnéziumszint a vérében.
Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Nem gyakori mellékhatások: Ezek a mellékhatások 1000 beteg közül 1-10 beteget érinthetnek.
- Agyi betegségek tünetei, ezek közé tartozik a hirtelen kialakuló görcsroham, a mentális zavartság, álmatlanság, dezorientáció (térbeli és időbeni tájékozódási zavar), látászavar, eszméletlenség, gyengeségérzés a végtagokban, mozgászavar.
- Bőrkiütés.
- Testszerte kialakuló vizenyő.
- Testtömeg-növekedés.
- Alacsony vörösvértestszám, alacsony vérlemezkeszám a vérében, ami növelheti a vérzés kockázatát.
Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Ritka mellékhatások: Ezek a mellékhatások 10 000 beteg közül 1-10 beteget érinthetnek.
- Az ujjak és a lábujjak zsibbadásával és bizsergésével járó, az idegrostokat érintő betegségek.
- Erős felhasi fájdalommal kísért hasnyálmirigy-gyulladás.
- Izomgyengeség, izomerő-csökkenés, izomfájdalom a lábban vagy a karban, vagy bárhol máshol a szervezetben.
- A vörösvértestek pusztulása, következményes veseproblémákkal, amelyek olyan tünetekkel járnak, mint például az arc, a has, a kéz és/vagy a láb vizenyője, csökkent vizeletürítés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, görcsrohamok, eszméletlenség.
- A menstruációs ciklus megváltozása, az emlők megnagyobbodása férfiaknál.
Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Nagyon ritka mellékhatások: Ezek a mellékhatások 100 000 beteg közül 1-10 beteget érinthetnek.
- A szemfenék vizenyője, ami a koponya belsejében lévő nyomás megnövekedésével lehet összefüggésben, és látászavarokkal járhat.
Ha ez súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások: A gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.
- Súlyos májbetegségek a bőr vagy a szemfehérje besárgulásával vagy anélkül, kísérheti hányinger, étvágytalanság, sötét vizelet, az arc, a láb, a kéz feldagadása és/vagy testszerte kialakuló vizenyő.
- Bőr alatti bevérzés vagy bíborszínű foltok a bőrön, nyilvánvaló ok nélkül, hirtelen kialakuló vérzés.
- Migrén vagy erős fejfájás, gyakran hányingerrel és hányással, valamint fényérzékenységgel.
- Fájdalom a lábban és lábfejben.
- Halláskárosodás.
Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
A gyermekeknél és a serdülőknél nem várhatók más mellékhatások, mint a felnőtteknél.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Sandimmun-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
- Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
- Az ampulla felbontása után annak tartalmát azonnal fel kell használni.
- Hígítást követően az oldatot azonnal fel kell használni, vagy hűtőszekrényben kell tárolni (2 °C - 8 °C)és 24 óra elteltével meg kell semmisíteni.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Sandimmun?
- A készítmény hatóanyaga a ciklosporin. A koncentrátum oldatos infúzióhoz milliliterenként 50 mg ciklosporint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: vízmentes etanol, makrogol-glicerin-éter-ricinoleát.

Milyen a Sandimmun külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Sandimmun koncentrátum oldatos infúzióhoz 1 ml vagy 5 ml koncentrátumot tartalmazó ampullákban kerül forgalomba. A koncentrátum tiszta, barnássárga, olajos folyadék. A koncentrátumot kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet használja fel egy olyan oldat elkészítéséhez, amit lassú, intravénás infúzióban fognak beadni Önnek.
1 ml oldat egy sárga és egy kék színű kódgyűrűvel, valamint egy kék törőponttal ellátott színtelen ampullában.
2×5 db ampulla papír tálcán (Dividella) és dobozban.

Csomagolás: 10 darab 1 ml-es ampullával.
Csomagolás: 10 darab 5 ml-es ampullával.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 10x1 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-4200/06
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Hungária
  • Hatóanyag: ciclosporin
  • ATC: Ciclosporin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 8007Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 8007 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

A frontális felhőzet szakadozik, a gyenge csapadéksáv feloszlik. Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.