ROTATEQ belsőleges oldat

ROTATEQ belsőleges oldat betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a RotaTeq és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A RotaTeq szájon át alkalmazott oltóanyag, ami védelmet nyújt csecsemők és kisgyermekek számára a rotavírus-fertőzés okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen, és amely 6 - 32 hetes csecsemőknek adható (lásd 3. pont). A vakcina öt típusú élő rotavírus törzset tartalmaz. Amikor egy csecsemő megkapja a vakcinát, az immunrendszer (a szervezet természetes védekezőrendszere) ellenanyagokat termel a rotavírus leggyakrabban előforduló fajtái ellen. Ezek az ellenanyagok nyújtanak védelmet az ilyen típusú rotavírusok által okozott gyomor- és bélhurut ellen.
2. Tudnivalók a RotaTeq alk almazása előtt
Ne alk almazza a RotaTeq-et, ha:
− gyermeke allergiás a vakcina bármely összetevőjére (lásd 6. pont, A csomagolás tartalma és egyéb információk).
− gyermekénél allergiás reakció lép fel egy adag RotaTeq vagy egyéb rotavírus-vakcina beadását követően.
− gyermekének korábban ún. intusszuszcepciója volt (bélelzáródás, mikor a bél egy szakasza betüremkedik egy másik bélszakaszba).
− gyermeke olyan emésztőrendszeri rendellenességgel született, mely hajlamossá teszi az intusszuszcepció kialakulására.
− gyermeke olyan betegségben szenved, mely csökkenti az ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben.
− gyermekének súlyos, magas lázzal járó fertőzése van. Lehetséges, hogy emiatt el kell halasztani az oltást, amíg felépül. Kisebb fertőzés, mint például egy nátha, nem okozhat problémát, de mindenképp beszélje meg kezelőorvosával.
− gyermekének hasmenése van vagy hány. Lehetséges, hogy emiatt el kell halasztani az oltást, amíg felépül.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A RotaTeq alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha gyermeke:
− nemrégiben vérátömlesztést vagy immunglobulint kapott az előző 6 héten belül.
− gyakran érintkezik, például ugyanabban a háztartásban él, olyan személlyel, akinek legyengült az immunrendszere, például rákos megbetegedésben szenvedő, vagy az immunrendszert legyengítő gyógyszereket szedő személlyel.
− bármilyen emésztőrendszeri betegségben szenved.
− nem a megfelelő mértékben gyarapodik vagy növekszik.
Mint minden esetben, alaposan mossa meg a kezét pelenkacsere után.
Mint az egyéb vakcinák, úgy a RotaTeq sem feltétlenül jelent teljes védelmet minden beoltott gyermek számára, még akkor sem, ha mind a három adagot megkapták.
Ha gyermeke már megfertőződött rotavírussal, de az oltás beadásakor még nem betegedett meg, nem biztos, hogy a RotaTeq megakadályozza a betegség kialakulását.
A RotaTeq nem rotavírus okozta hasmenés és hányás ellen nem nyújt védelmet.
Egyéb gyógyszerek és a RotaTeq:
A RotaTeq beadható egyidejűleg egyéb, általában ajánlott gyermekkori oltásokkal, mint például a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a b típusú Haemophilus influenzae baktérium, inaktivált, szájon át adandó járványos gyermekbénulás, a B típusú májgyulladás, tüdőgyulladás elleni és a C típusú meningococcus elleni konjugált vakcinákkal.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről (vagy egyéb oltásairól).
A RotaTeq egyidejű alk almazása étellel és itallal:
Nincsenek korlátozások arra vonatkozóan, hogy gyermeke milyen ételeket, illetve italokat fogyaszthat, ide értve az anyatejet is, a RotaTeq-kel történő védőoltás előtt vagy után.
A RotaTeq szacharózt (répacuk rot) tartalmaz.
Ha tudomása szerint gyermeke érzékeny bizonyos cukrokra, közölje ezt kezelőorvosával vagy az egészségügyi szakemberrel a vakcina beadása előtt.
3. Hogyan k ell alkalmazni a RotaTeq-et?
A RotaTeq KIZÁRÓLAG SZÁJON ÁT ALKALMAZHATÓ!
A RotaTeq-et kezelőorvosa vagy más egészségügyi szakember fogja gyermekének beadni. Óvatosan megnyomja a tubust, és a gyermek szájába juttatja a vakcinát. A vakcina étel, folyadék vagy anyatej fogyasztásától függetlenül beadható. Ha gyermeke kiköpi vagy visszaöklendezi a vakcina adagjának nagy részét, az adag egyszer pótolható ugyanabban az oltási időpontban.
Semmilyen körülmények között nem szabad injekció formájában beadni a vakcinát!
Az első adag (2 ml) RotaTeq 6 hetes kortól adható, de 12 hetes (körülbelül 3 hónapos) korig be kell adni. A RotaTeq adható koraszülött csecsemőknek, feltéve hogy a terhesség legalább 25 hétig tartott. Ezeknek a csecsemőknek a születésük utáni 6. és 12. hét között kell az oltás első adagját megkapniuk.
Gyermeke 3 adag RotaTeq-et fog kapni, legalább négy hetes időközökkel. A rotavírus elleni védelem érdekében fontos, hogy gyermeke a vakcina mindhárom adagját megkapja. Lehetőleg mindhárom adagot a gyermek 20-22 hetes kora előtt kell beadni, de legkésőbb 32 hetes koráig.
Ha gyermeke RotaTeq-et kapott első alkalommal, javasolt, hogy az oltási sorozatot azzal is fejezze be, és ne más rotavírus elleni vakcinával.
Ha elfelejtette felkeresni kezelőorvosát a RotaTeq beadására k iválasztott időpontban:
Fontos, hogy betartsa a kezelőorvos/egészségügyi szakember utasításait azzal kapcsolatban, hogy gyermekét mikor kell visszavinnie, hogy a következő adagokat megkapja. Ha elfelejt vagy nem tud visszamenni a kezelőorvoshoz/egészségügyi szakemberhez a megbeszélt időpontban, kérje ki tanácsát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden vakcina és gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatásokat jelentették klinikai vizsgálatok során vagy a forgalomba hozatalt követően a RotaTeq alkalmazásával kapcsolatban:
Nagyon gyakori (10 csecsemőből több mint 1 csecsemőt érint) láz, hasmenés, hányás.
Gyakori (10 csecsemőből legfeljebb 1 csecsemőt érint) felső légúti fertőzések.
Nem gyakori (100 csecsemőből legfeljebb 1 csecsemőt érint) hasfájás, orrfolyás és torokfájás, fülfertőzés, bőrkiütés, vér a székletben*.
Ritka (1000 csecsemőből legfeljebb 1 csecsemőt érint) hörgőgörcs (sípoló légzés vagy köhögés), csalánkiütés*.
Nagyon ritka (10 000 csecsemőből legfeljebb 1 csecsemőt érint) a bélelzáródásnak egy fajtája, amikor a bél egy szakasza betüremkedik egy másik bélszakaszba (intusszuszcepció)*, †.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) allergiás reakciók, melyek súlyosak lehetnek (anafilaxia)*, allergiás ödéma, mely az arcot, ajkakat, nyelvet vagy torkot érintheti*, ingerlékenység*.
* Ezt a mellékhatást a forgalomba hozatalt követően jelentették.
† Az intusszuszcepció jelei közé tartozhat az erős hasfájás, ismétlődő hányás, vér a székletben, felfúvódott has és/vagy magas láz.
A nagyon korán (a terhesség 28. hetében vagy ezt megelőzően) született csecsemőknél az oltást követő 2-3 nap során a normálisnál hosszabb szünetek állhatnak be egy-egy lélegzetvétel között.
Amennyiben további információhoz szeretne jutni a RotaTeq mellékhatásait illetően, forduljon kezelőorvosához vagy más egészségügyi szakemberhez.
Mellék hatások bejelentése
Ha gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan k ell a RotaTeq-et tárolni?
A vakcina gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az adagoló tubus az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a RotaTeq
A RotaTeq hatóanyaga 5 humán-bovin eredetű reasszortáns rotavírus törzs:
G1 2,2 x 106 Infekciózus Egység
G2 2,8 x 106 Infekciózus Egység
G3 2,2 x 106 Infekciózus Egység G4 2,0 x 106 Infekciózus Egység P1A(8) 2,3 x 106 Infekciózus Egység
A RotaTeq egyéb összetevői: szacharóz, trinátrium-citrát, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, nátrium-hidroxid, poliszorbát 80, táptalaj (szervetlen sókat, aminosavakat és vitaminokat tartalmaz) és tisztított víz.
Milyen a RotaTeq k ülleme és mit tartalmaz a csomagolás
Belsőleges oldat
A vakcina egyadagos tubusban található, halványsárga színű, tiszta oldat, esetleg rózsaszínes árnyalattal.
A RotaTeq 1 db és 10 db adagoló tubust tartalmazó kiszerelésben áll rendelkezésre. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x2 ml Törzskönyvi szám: EU/1/06/348/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck Sharp & Dohme
  • Hatóanyag: rotavirus vaccine
  • ATC: Rotavirus, pentavalens, élő, válogatott
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 16351Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiszerelés: 10x2 ml Törzskönyvi szám: EU/1/06/348/002
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck Sharp & Dohme
  • Hatóanyag: rotavirus vaccine
  • ATC: Rotavirus, pentavalens, élő, válogatott
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)